به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان، رجب طیب اردغان، رئیس جمهور ترکیه در واکنش به بیانیه دریاداران بازنشسته منتقد گفت: لحن این بیانیه بیانگر سوء نیت منتشرکنندگان آن است و با دست اندرکاران این بیانیه قاطعانه برخورد خواهد شد.
رئیس جمهور ترکیه در واکنش به بیانیه دریاداران بازنشسته منتقد گفت: ضمن اتخاذ تدابیر لازم برای جلوگیری از تکرار چنین موضوعاتی با دست اندرکاران این بیانیه برخورد لازم را خواهیم کرد.
اردوغان افزود: این بیانیه با توجه به زمان انتشار، لحن کلمات، عناوین و .. بیانگر سوء نیت منتشرکنندگان آن است و با دست اندرکاران این بیانیه قاطعانه برخورد خواهیم کرد.
رئیس جمهور ترکیه با بیان اینکه بیانیه فوق مغایر با اصول دموکراسی است و ربطی به آزادی بیان ندارد، تاکید کرد: انتشار شبانه چنین بیانیهای هر چند از سوی بازنشستگان نیروی دریایی باشد در کشوری که سابقه کودتا دارد بهتان زدن به نیروهای مسلح بوده و غیرقابل قبول است.
اردوغان ضمن اعلام پایبندی به تفاهم نامه مونترو گفت ربط دادن مونترو به طرح کانال استانبول اشتباه است.
او با بیان اینکه ترکیه برای تقویت استقلال و حاکمیت خود در تنگهها از هیچ تلاشی فروگذار نمیکند، تصریح کرد: این به معنی خروج از مونترو نبوده، اما ابتکار عمل تجدید نظر در هرگونه تفاهم نامهای به عهده ترکیه است.
این بیانیه در پاسخ به مصطفی شنتوپ، رئیس مجلس این کشور که گفته بود حق فسخ هرگونه قراردادی در اختیار رئیسجمهور است و قرارداد عبور از تنگهها موسوم به مونترو هم از این قانون مستثنی نیست، منتشر شده است.
در این بیانیه آمده است: مونترو نه تنها قرارداد عبور آزاد از تنگهها، بلکه مکمل قرارداد صلح لوزان است که تمام حقوق ملی را به مردم بازگردانده است.
این بیانیه همچنین با اشاره به تصاویر منتشر شده از یک دریادار ترکیه که با خودروی تشریفاتی و لباس فرم به خانه یکی از فرقههای دینی وارد شده و در آنجا در یک آئین شرکت کرده است، افزود: تصاویر غیرقابل قبولی است و احساسات کسانی چون ما را که تمام عمر خود را صرف خدمت کردهاند، عمیقا جریحهدار کرده است.
طبق پیمان مونترو، شناورهای غیرنظامی حق عبور از دو تنگه موجود در حد فاصل دریای سیاه و مرمره را دارند حال آنکه رزم ناوهای کشورهایی که به حوزه دریای سیاه تعلق ندارند مشمول محدودیتهایی هستند.
بیانیه انتقادی یک گروه ۱۰۴ نفری از دریاداران بازنشسته ترکیه مبنی بر نگرانی از برخی اقدامات دولت و موضوعات پیرامون تفاهمنامه مونترو فضای سیاسی این کشور را ملتهب کرده است.
در پی آن، «مولود چاووشاوغلو» وزیر خارجه ترکیه در واکنش به این بیانیه در مصاحبهای گفت: بیانیه صادر شده از سوی افسران بازنشسته نیروی دریایی روشی برای آمادهسازی شرایط برای کودتاست.
انتهای پیام/