سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

مردان نمکی راویان ۲ هزار ساله تاریخ ایران

مدیرکل میراث فرهنگی زنجان گفت: پوشینه‌های طرح دار رنگی، چاقوی بسته شده به کمر مرد نمکی، پاپوش‌ها و مو‌های بلند این مومیایی‌ها بیانگر تمدن کهن این سرزمین است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان، ارجمند مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی زنجان بابیان اینکه تاکنون ۶ مرد نمکی از معدن نمک چهرآباد کشف شده است، گفت: طبق برآوردهای کاوشگران همه آنها مشغول معدن کاری در معدن نمک بوده اند که بر اثر ریزش، زیر آوار نمک مانده و در همان جا مدفون شده اند.

او افزود: مدفون شدن اجساد این معدنکاران در نمک باعث شده است که موارد قابل توجهی از پیکر، لباس و لوازم مومیایی‌ها حفظ شود به طوری تاکنون هیچ اثری از لباس مردم عادی دوران هخامنشی در اختیار نبود تا آنکه با کشف یک مومیایی مدفون شده در معدن نمک چهرآباد آثار ارزشمندی در این زمینه به دست آمد که قدمت آن‌ به ۲ هزار و ۳۵۰ سال می‌رسد.

 ارجمند ادامه داد: طبق کاوش ­های صورت گرفته در محوطه معدن تاریخی چهرآباد مشخص شد که این معدن از نیمه هزاره اول شناسایی شده است.

او گفت: با توجه به شواهد و مدارک موجود، ریزش تونل­ های معدن چهرآباد نخستین بار  ۲ هزار و ۳۰۰ سال پیش و سپس با گذشت چندین قرن دوباره حادثه ­ای دیگر در معدن نمک رخ داده و در نتیجه آن مردان دیگری کشته و در آن مدفون شده ­اند.

مدیرکل میراث فرهنگی زنجان افزود:کاوش‌ها در محوطه باستانی چهرآباد زنجان از سال ۸۳ آغاز شده و از سال ۸۹ تاکنون اداره کل میراث فرهنگی زنجان کاوش در این محوطه تاریخی را با مشارکت و همکاری موزه و دانشگاه بوخوم آلمان دنبال می‌کند.

ارجمند ادامه داد: مرد نمکی شماره چهار که متعلق به پسری ۱۶ ساله است، سالم‌ترین و کامل‌ترین مومیایی کشف شده از معدن نمک چهرآباد، با قدمتی ۲۳۰۰ ساله است.

او به پروژه پاکسازی بقایای معدنی از روی بقایای انسانی مردان نمکی در سال گذشته اشاره کرد و گفت: با انجام این عملیات پاکسازی، شناسنامه مرمتی کامل تری برای این مومیایی‌ها تهیه شد که علاوه بر اطلاعات باستان شناسی، اطلاعاتی درباره ابعاد و اندازه، نحوه آسیب دیدگی، رنگ سنجی و بررسی بیولوژیکی را نیز در بر دارد.

ارجمند افزود: در آزمایش‌های انجام گرفته در عملیات حفظ و مرمت اشیاء، عکس اثر قبل و بعد از مرمت و طرح‌های آسیب شناسی نیز درج شد که برای بازدید کنندگان بسیار مفید خواهد بود.

او با بیان اینکه موزه مردان نمکی واقع در عمارت ذوالفقاری زنجان همواره جزو اماکن پربازدید در میان جاذبه‌های گردشگری این استان است، ادامه داد: پسر ۱۶ ساله مربوط به دوره هخامنشی که از کامل‌ترین نمونه‌های مردان نمکی کشف شده است، به همراه ۲ مرد نمکی دیگر در این موزه نگهداری می‌شوند.

 

انتهای پیام/م

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.