سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

چگونه مهارت‌های ارتباطی را در فضای خانواده تقویت کنیم؟

یک روانشناس درباره شناخت و تقویت مهارت‌های ارتباطی میان اعضای خانواده، توضیحاتی داد.

محمد احسان تقی‌زاده روانشناس در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره شناخت و تقویت مهارت‌های ارتباطی میان اعضای خانواده اظهار کرد: اصلی ترین مهارت ارتباطی ابراز محبت میان زوجین است و خانواده‌ای می‌تواند سالم باشد که انبساط عاطفی به طور صمیمی،قلبی،بصری در آن‌ها صورت گیرد.

این روانشناس ادامه داد: بزرگان دین نیز توصیه‌هایی در این خصوص مبنی بر ابراز مبحت به طریق مختلف مانند هدیه دادن،بیان جملات محبت آفرین مثل دوستت دارم،عزیزم و... تاکید داشتند که بسیار هم مفید است این امر مهم است حتی زوجین در بیان جملات محبت آمیز با یک دیگر به رقابت بپردازند یعنی کدامشان بیشتر از این گنجینه کلمات محبت آفرین استفاده می‌کنند.

وی با بیان اینکه در برخی خانواده ها یخبندان عاطفی حاکم است، افزود: به لحاظ عاطفی، انقباض عاطفی حاکم است یعنی محبتی در میان اعضای آن صورت نمی‌گیرد شاید همدیگر را دوست داشته باشند که این خود سبب می‌شود محبت تجدید شود اما آن را بیان نمی‌کنند.

وی تصریح کرد: برای برخی از زوجین این سوال مطرح است که آیا هرلحظه و هر روز این ارتباط عاطفی به طریق مختلف باید صورت پذیرد؟ در جواب این سوال باید اشاره داشت که لزومی ندارد در زمان مشخصی این محبت‌ها ابراز شود و به تقویت لحظه‌های ثابت کمک کند و آن وقت این محبت‌ها ارزش خود را از دست می‌دهند اما فاصله زیادی میانشان اتفاق نیفتد بلکه بهتر است متغیر و غیرقابل پیش بینی باشد یعنی انبساط عاطفی در مقابل انقباض عاطفی صورت پذیرد.


بیشتر بخوانید


این روانشناس مهارت حل مشکلات و مسائل را از دیگر عناوین مهارت‌های عاطفی دانست و ادامه داد: به هر حال زندگی زناشویی بخصوص آنانی که در اول مسیر هستند با مشکلات عدیده‌ای دست و پنجه نرم می‌کنند. این امر مهم است که در مسیر زندگی طولانی که همراه یکدیگر هستند فراز و نشیب‌های زندگی را باهم طی کرده و به یک تصمیم واحد در حل مسائل و مشکلات زندگی برسند و به دنبال پیدا کردن مقصر در رابطه نباشند.

تقی‌زاده روانشناس بالینی افزود: مهارت ارتباط با خویشاوندان نیز بسیار مهم است که بعضا بسیاری از زوجین به دلیل نداشتن تجربه و عدم مهارت کافی با مشکل مواجه می‌شوند یعنی بخاطر دخالت‌های خویشاوندان خواه و ناخواه در زندگی زناشویی آنان اثر می‌گذارد بلکه زوجین نیازمند مدیریت صحیح و تعامل در آنچه که میان خانواده و خویشاوندان خودشان اتفاق میفتد را باید کنترل کنند و کسی را نرنجانند و اجازه دخالت نیز ندهند و در این مسیر هم باید به یک پختگی عقلانی برسند نه اینکه قطع رابطه کنند.

وی تصریح کرد: در تمام مکاتب آسمانی و روانشناسی اولویت با همسر و فرزندان است چرا که اگر محور اولویت بر مدار خانواده باشد زوج می‌تواند در زندگی زناشویی خود آرامش را تجربه کند.

این روانشناس بالینی ادامه داد: در نظام زناشویی مهارت فرزند پروری نیز قابل تامل و بررسی است. زوجین هنگامی که با یک‌دیگر روابط عاشقانه،صمیمی و عاقلانه دارند عملا فرزندان از طریق یادگیری مشاهد‌ه‌ای آموزش می‌بینند یعنی پسر و دختر یاد می‌گیرند که با همسر آینده خود چگونه رفتار و زندگی کنند چراکه این مهارت‌ها را در ارتباط والدین خود با یک‌دیگر آموزش دیده‌اند.

وی افزود: امانوئل کانت فیلسوف آلمانی بر این باور بود که فرد باید طوری رفتار کند که گویی بشریت به آن اقتدا خواهد کرد. در ارتباط با تربیت فرزندان نیز این مسئله مطرح است که والدین طوری فرزندان خود را تربیت کنند که گویی قهرمانان آینده را پرورش می‌دهند.

وی مهارت استفاده از زبان را عامل بسیاری از مشکلات در روابط انسان‌ها دانست و تصریح کرد: عدم کنترل ارتباط کلامی می‌تواند آسیب زیادی به روابط زوجین و خانواده وارد کند بهتر است با کلام خود قلبی را نشکند،تلخ زبانی نکند،باعث تخریب شخصیت کسی نشود و... که شاید بزرگترین نشانه عاقل بودن یک انسان کنترل گفتار آن هست چرا که کلام زنده و اثر گذار است.

تقی زاده گفت: مهارت مسئولیت پذیری از شاخصه‌های انسان بالغ است و مسئولیت مانند درختی هست که ریشه آن تربیت اصولی بوده و تنه‌ی آن معرفت است، همچنین شاخه‌های این درخت میوه‌هایی هست که فرد از درخت مسئولیت پذیری می‌چیند.

وی خاطرنشان کرد: انسان سالم و هوشمند همواره حس مسئولیت در قبال اعضای خانواده،طبیعت،حیوانات و انسان‌های دیگر را دارد و آن زمان فرزند ما نیز این احساس مسئولیت را آموزش خواهد دید و اگر تربیت را یک مهارت بدانیم، تربیت تاکید بایدها و نبایدها به بچه نیست بلکه تربیت آنچه که فرزند از والدین مشاهده می‌کند، است.               

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.