سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تفاهم نامه همکاری تخت جمشید و تخت فولاد امضاء شد

تفاهم نامه‌ای مشترک توسط مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید و معاون فرهنگی شهرداری اصفهان با محوریت مجموعه تاریخی، فرهنگی و مذهبی تخت فولاد اصفهان به امضاء رسید.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، حمید فدایی، مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید عقد تفاهمنامه را شروع فصل جدیدی از روابط‌ها در راستای افزایش همکاری‌های طرفین در زمینه‌های گوناگون دانست و با تشریح ظرفیت‌های این مجموعه جهانی و منظر فرهنگی طبیعی آن به ویژه در آثار صخره‌ای و سنگی، مطرح کرد: تخت جمشید به عنوان یک سایت موزه تاریخی و نقش رستم به عنوان یک مجموعه آیینی و آرامگاهی با آثار متعدد صخره‌ای خود در جهان شناخته شده است و ظرفیت‌های این دو مجموعه کم نظیر باعث شیده به منظور حفظ و نگهداری مداوم آثار سنگی در طول دهه ها، موضوع کارگاه‌های حفاظت و مرمت آثار سنگی با همه ظرفیت‌های علمی و آموزشی خود در این منطقه شکل بگیرد.

او افزود: البته موضوع ثبت جهانی نقش رستم از سال‌ها پیش مطرح بوده که در آتی به پرونده جهانی تخت‌جمشید اضافه می‌شود و این اتفاق منجر به افزایش ظرفیت‌های پژوهشی، حفاظتی و مرمت این آثار صخره‌ای و سنگی، خواهد شد.

فدایی با تاکید بر اینکه حفاظت و مرمت در اولویت و محور کاری این پایگاه جهانی قرار دارد، بیان داشت: در مداخلات حفاظتی ما در کالبد آثار تاریخی سنگی و صخره ای، اولویت‌هایی همچون مطالعه، مستندنگاری و به ویژه در مداخلات اضطراری، تثبیت و استحکام بخشی قطعات سنگی و وصالی قطعات سنگی را لحاظ کرده ایم.

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید، تعاملات بین المللی را تجربه‌ای موفق در پیشبرد اهداف توسعه‌ای میراث فرهنگی دانست و اذعان کرد: در گذشته با برقراری ارتباط با کشور‌های خارجی که با ورود و همکاری ایتالیایی‌ها همراه بود، توانستیم در به روز رسانی پژوهش‌ها و به کارگیری روش‌های نوین حفاظت و مرمت در مداخلات پروژه‌های تعریف شده، ظرفیت‌های این مجموعه را افزایش دهیم.

او با اشاره به برخی از نتایج این تعاملات بین المللی، افزود: تجربه موفقی را در تفاهم نامه مشترک با گروه ایزمئو ایتالیا داشتیم که بخشی از آن با آموزش عوامل انسانی و بهره گیری از دوره‌های بین المللی همراه بود و نتیجه این تعامل، تربیت نیرو‌های متخصص و شکل گیری نسل‌هایی از مرمتگران ماهر بوده است که ما تا کنون از آن تخصص و مشورت ایشان، بهره‌مند هستیم.

فدایی، عضو هیات علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری کشور از انتقال تجربیات و ظرفیت‌های بالقوه این پایگاه جهانی به شهرداری اصفهان و مجموعه تاریخی، فرهنگی و مذهبی تخت فولاد خبر داد و در این باره گفت: تجربیات چند دهه اخیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید، می‌تواند ظرفیت ساز باشد و در زمینه انتقال و به کارگیری آن در سایر آثار فرهنگی و بنا‌های تاریخی موثر واقع شود که ما این آمادگی را در زمینه شروع پروژه‌های مشترک حفاظت در مجموعه تاریخی فرهنگی تخت فولاد اصفهان، انجام پژوهش‌های مشترک، برگزاری سمینار‌های تخصصی و انتشارات نتایج فعالیت‌ها بصورت مشترک خواهیم داشت.

فدایی در ادامه به بیان ویژگی‌های استان فارس و استان اصفهان به عنوان دو استان مهم در صنعت گردشگری پرداخت و نسبت به بهره برداری بهتر این صنعت درآمدزا از میراث‌فرهنگی، ابزار امیدواری کرد.

محمد عیدی، معاون فرهنگی شهردار اصفهان در ادامه با اهمیت دادن به موضوعات مرتبط با صنعت گردشگری و نقش آن در اقتصاد ملی اشاره داشت و در رابطه با ظرفیت‌های فراوان شهر اصفهان، مطرح کرد: آثار متعدد و متنوع فرهنگی شهر اصفهان و مجموعه بی نظیر تخت فولاد از ظرفیت‌های قابل توجه بوده که اگر به درستی حفاظت، مرمت و ساماندهی شوند، می‌توانند در صنعت گردشگری، بهره برداری مطلوبی را به ویژه در اقتصاد کشور داشته باشند.

او به روابط بین الملل و شرایط مطلوبی که در جذب گردشگر به شهر اصفهان وجود دارد، بیان کرد: ظرفیت‌هایی زیادی در شهر اصفهان به عنوان یک میراث گسترده شهری وجود دارند و همچنین شهرداری این شهر تاریخی نیز در بهره برداری از این آثار و با توسعه صنعت گردشگری ظرفیت‌هایی را ایجاد نموده است که امیدواریم با جذب گردشگر بیشتر، شرایط بهتری برای درآمدزایی فراهم شود.

عیدی با اشاره به پیوند‌های ارتباطی اصفهان با جهان، اظهار داشت: خواهرخواندگی‌های شهر اصفهان مشتمل بر تعداد ۱۴خواهرخواندگی با شهر‌های مختلف جهان از حیدرآباد هند، بارسولونای اسپانیا، فلورانس ایتالیا و ... است که بدین واسطه توانسته ایم ارتباط بسیار خوبی را بین اصفهان و تعدادی از شهر‌های مطرح جهان ایجاد کنیم. وی گفت: این اقدامات، اهمیت ارتباطات و روابط ما را با جهان بیان می‌کند و امیدواریم این سنت دیرینه را در قالب تعاملات نوین امروزی، تداوم دهیم.

معاون فرهنگی شهرداری اصفهان، ظرفیت تاریخی تخت فولاد را فرصتی ارزشمند برای توسعه صنعت گردشگری دانست و گفت: آثار بسیار خوبی در این محدوده تاریخی وجود دارد که ضرورت دارد فراتر از اقدامات به معرفی کامل این ارزش‌ها بپردازیم؛ همچنان که علما و شخصیت‌های زیادی از شیرازی‌ها در اصفهان وجود دارند که گوشه‌ای از ظرفیت ارزشمند این شهر تاریخی محسوب می‌شود.

محمد عیدی به برخی از اقدامات اخیر شهرداری اصفهان در رابطه با ساخت و انتشار فیلم کوتاه از آثار فرهنگی در شبکه‌های مختلف بین‌المللی اشاره داشت و گفت: به عنوان مثال در یکی از برنامه‌های فرهنگی که در زمینه تولید محتوای رسانه‌ای داشته ایم، ساخت ۱۱ فیلم کوتاه چینی از میراث فرهنگی اصفهان انجام شده که فقط بازتاب رسانه‌ای یکی از این کلیپ‌ها در مدت زمان چند روزه، بیش از نیم میلیون نفر بازدید کننده را به همراه داشته است که این موضوع می‌تواند فرای از توسعه صنعت گردشگری، شرایط لازم را برای افزایش مهارت و بهره برداری خلاقانه از تکنولوژی‌های نوین و معرفی بهتر آثار و همچنین نگاه کارآفرینانه شهروندان ایرانی، فراهم کند.

سید علی معرک نژاد، مدیر مجموعه تاریخی، فرهنگی و مذهبی تخت فولاد اصفهان در این نشست با اشاره به قدمت تاریخی این قبرستان، بیان داشت: این قبرستان تاریخی با قدمتی پیش از اسلام با ظرفیت بیش از یکصد هزار قبر که بیش از نیمی از آن قبرها، سنگ‌های تاریخی ارزشمند هستند، عمدتاً از دوران صفویه تا به امروز به یادگار مانده اند و به این معناست که میراث فرهنگی ایجاد شده را بایستی به درستی، مراقبت و حفاظت کنیم.

معرک نژاد ادامه داد: در هنر‌های سنتی و صنایع دستی موضوع حجاری مطرح بوده که امروزه اهمیت دارد و می‌تواند به عنوان یک تخصص، آموزش داده شود و به نوعی این حرفه، می‌تواند فن و هنری را که در حال فراموسی است با انجام برنامه‌ریزی هدفمند احیا نماید و قادریم در هنر و صنعت از آن بهره برداری مطلوبی داشته باشیم.

این مقام مسئول و مدیر فرهنگی، اظهار داشت: با اقدامات پژوهشی و تحقیقاتی که نهاد‌های آموزشی و دانشگاهی می‌توانند به صورت مشترک با ما برگزار کنند، می‌توان شاهد پرورش نسل جدیدی از حرفه‌مندان بود و ظرفیت تاریخی و مذهبی و معنوی یکی از بزرگترین گورستان‌های تشیع جهان با همه گوناگونی قبور، آرامگاه‌ها و دیگر آثار فرهنگی که در آن وجود دارد، می‌تواند به یک رویداد گردشگری متفاوت و هویت ساز بدل گردد.

معرک نژاد با اشاره به آسیب‌هایی که در این سایت موزه قرار دارد، افزود: برخی از آثار فرهنگی و سنگ‌های موجود در این پهنه تاریخی شامل آسیب‌هایی، چون رویش گونه‌های گیاهی، شیره‌های کاج، تسطیح سازی ها، آبیاری‌ها و موارد متعدد دیگری است که مقدمات و یا عواملی را برای تخریب را فراهم آورده است و حفاظت و مرمت آن‌ها را گوشزد می‌کند.

مدیر مجموعه تاریخی، فرهنگی و مذهبی تخت فولاد اصفهان، همکاری‌ها و تعاملات بین دستگاهی به ویژه با پایگاه میراث جهانی تخت جمشید را اقدامی مثبت و موثر دانست و نسبت به این موضوع، مطرح کرد: در گذشته نیز ما از ظرفیت فکری و مشاوره‌ای پایگاه میراث جهانی تخت جمشید و کادر فنی این مجموعه بهره‌مند شده ایم و امید داریم که با تعریف فصل جدیدی از روابط در قالب تفاهم‌نامه‌ای رسمی و مشخص، بتوانیم برنامه‌های مشترکی را شروع و منافع مبتنی بر اهداف طرفین را تامین کنیم.

شهرام رهبر، متخصص حفاظت و مسئول کارگاه‌های حفاظت و مرمت در تخت جمشید با اشاره به ارزش‌های تاریخی که در قبرستان مجموعه تاریخی، فرهنگی و مذهبی تخت فولاد اصفهان وجود دارد، تشریح کرد: پهنه تاریخی تخت فولاد اصفهان که مجموعه‌ای را از آثار فرهنگی شامل می‌شود می‌توان آن را به عنوان یک سایت موزه منحصربه‌فرد محسوب کرد.

او در ادامه گفت: در این سال ها، بازدید‌های میدانی متعددی که از به نمایندگی از این پایگاه جهانی در سایت موزه تخت فولاد داشته‌ایم، شاهد مداخلات و آسیب‌هایی بوده ایم که بعضاً برای برخی از آن ها، طرح‌هایی را به صورت افتخاری، ارائه داده‌ایم.

شهرام رهبر در رابطه با بهره‌گیری از ظرفیت فنی و تخصصی این مجموعه جهانی در تخت فولاد اصفهان، گفت: کادر فنی و متخصصان مرمت سنگ گروه حفاظت و مرمت پایگاه جهانی تخت جمشید، این آمادگی را دارند که در رابطه با برنامه ریزی‌ها و ارائه طرح‌های جامع و کاربردی در ساماندهی بخش‌هایی از تخت فولاد اصفهان، طرح‌های مورد نیاز را تعریف و در مدیریت آن مشارکت داشته باشند.

حمید فدایی در ادامه این گفتگو‌ها به ضرورت بهره گیری از تجربیات مشترک در مداخلات مربوط به سایت‌های تاریخی پرداخت و در این باره گفت: اقدامات مثبتی که در تخت فولاد به ویژه در زمینه ساماندهی آثار صورت گرفته است با بهره گیری از برخی تجربه‌های نحوه مداخلات نسبت به رفع آسیب و یا کاهش اثرات مخرب ناشی از آن که ما آن را بیشتر در آلودگی‌ها و نزولات جوی، شاهد هستیم که البته مشابه آن نیز در تخت جمشید وجود دارد، می‌توانیم این تجربیات را در راستای بهبود بخشی وضعیت فیزیکی این میراث فرهنگی ارزشمند، منتقل کنیم.

فدایی افزود: طیف وسیعی از بازنشستگان و مرمتگران در این مجموعه جهانی وجود دارند که هر کدام از آن‌ها با سال‌ها تجربه کاری خود، می‌توانند ظرفیت مشاوره خوبی برای آثار فرهنگی شهر اصفهان به ویژه آثار سنگی بشمار روند.

در پایان تفاهم نامه همکاری بین پایگاه میراث جهانی تخت جمشید و شهرداری اصفهان با نمایندگی مجموعه تاریخی، فرهنگی و مذهبی تخت فولاد، امضا شد.

این تفاهم نامه که با هدف ایجاد زمینه‌های مناسب همکاری و تبادل تجربیات در حوزه‌های مختلف فرهنگی، پژوهشی، آموزشی، فنی و حفاظت و مرمت بین دو مجموعه منتقد منعقد شد.

انتهای پیام/ 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.