سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان مطرح شد؛

ضرورت مقابله با فرسایش خاک و فرونشست زمین/ تخصیص ۱۸۰۰ میلیارد تومان اعتبار به پروژه‌های آبخیزداری

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگل‌ها گفت: امنیت غذایی کشور به خاک وابسته است بنابراین جلوگیری از فرسایش خاک اهمیت بالایی دارد.

هوشنگ جزی مدیر کل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره آخرین وضعیت اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری اظهار کرد: براساس پیش بینی‌هایی که در بحث عملیات آبخیزداری و آبخوانداری صورت گرفته بود، پروژه ها در اکثر استان‌ها اجرا شد. هر چند تخصیص کامل اعتبارات هم صورت نگرفته است.

وی از اجرای بالای ۸۰ درصد پروژه‌های آبخیزداری و آبخوانداری خبر داد و گفت: اجرای پروژه‌ها پیشرفت خوبی داشته که امیدواریم تا پایان تیر ماه (سال مالی) پروژه‌ها اجرا شود.

جزی فرسایش خاک، سیل و فرونشست زمین را سه مخاطره جدی اعلام کرد و گفت: با وجود فرسایش بالای خاک در کشور امکان جذب و نفوذ آب در زمین وجود ندارد به طوریکه هر بارشی منجر به ایجاد سیل می‌شود.

این مقام‌مسئول با بیان اینکه هر سانتی متر خاک ۷۰۰ سال زمان برای احیا نیاز دارد، افزود: با وجود آنکه امنیت غذایی ایران به خاک وابسته است و امکان وارد کردن آن وجود ندارد، از طریق آب شیرین کن‌ها یا طرق مختلف امکان تامین آب وجود دارد.

جزی سیل، فرسایش خاک و فرونشست زمین را سه مخاطره شاخص‌های اصلی برای اعتبارات آبخیزداری دانست و گفت: سالیانه به طور متوسط اجرای عملیات آبخیزداری به ۲ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد. بر مبنای مطالعات اجرایی و در برنامه ششم برای ۲ میلیون هکتار در سال، رقمی بالغ بر ۲ هزار میلیارد تومان اعتبار پیش بینی شده که تحقق پیدا نکرد.

وی با بیان اینکه برای سال آینده از صندوق توسعه ملی اعتبارات برای اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری مصوب نکرده اند، گفت: طی سال های۹۷، ۹۸ و ۹۹ اعتبارات صندوق توسعه به اجرای پروژه‌های آبخیزداری و آبخوانداری کمک‌کرد.

این مقام مسئول با بیان اینکه مناطق فرسایش بادی به سه دسته تقسیم می‌شوند، افزود: مناطق حساس و با اهمیت در مناطق گرم و خشک و بیابانی به توجه بیشتری نیاز دارند. برای جلوگیری از فرسایش خاک بهترین کار،  حفظ پوشش گیاهی و آبخیزداری است.

جزی درباه راهکار‌های مقابله با فرسایش و رفع عوامل و تثبیت اراضی کشور، توضیح داد: ۸۴ میلیون هکتار مرتع و ۱۷ میلیون هکتار جنگل‌های کشور باید حفظ شود. اولین موضوع در ایجاد فرسایش و لغزش‌های خاک از بین رفتن پوشش گیاهی خاک است.

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری در خصوص رابطه بین آب و خاک گفت: بهترین راه برای حفظ آب، "خاک" است. بهترین منبع طبیعی حفظ آب و استفاده طبیعی از آن نگهداری در دل خاک است.

وی ادامه داد:  باید با ایجاد پوشش گیاهی مناسب، آب در اراضی شیبدار حفظ شود. آبخیزداری برای کشور یک ضرورت است. آبخیزداری هر هکتار زمین ۱.۵ میلیون تومان هزینه دارد.

جزی گفت: تکنیک‌های آبخیزداری کمک مناسبی برای نگهداری پوشش گیاهی محسوب می شوند اما در کشور ما به تامین پوشش گیاهی و آبخیز داری توجه چندانی نمی‌شود.

این مقام مسئول بیان کرد: برای زدن یک سد در کشور حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان برابر با ۷ سال هزینه آبخیزداری کشور هزینه می شود.

به گفته وی، حدود ۸۰۰ هزار حلقه چاه در کشور وجود دارد (متوسط هر ۲ کیلومتر مربع یک چاه) که ۴۷۰ هزار حلقه چاه مجاز و حدود ۳۲۰ هزار حلقه غیرمجاز است. این چاه‌ها تهدیدی برای سفره‌های آب زیر زمینی و فرونشست زمین محسوب می شوند.

جزی افزود: هر سال  حدود ۲ میلیارد تن خاک در کشور فرسایش می شود که عواملی همچون آب و باد در فرسایش خاک دخیل هستند. این در حالیست که به‌طور متوسط در اقلیم کشور ما ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ سال طول می‌کشد تا یک سانتی متر خاک تشکیل شود.

این مقام مسئول در پایان درباره آخرین جزئیات تخصیص اعتبار به اجرای پروژه‌های آبخیزداری و آبخوانداری تصریح کرد: از محل ردیف اعتبارات پیش بینی کرده بودیم که ۱۸۰۰ میلیارد تومان اعتبار تخصیص داده شود که به نظر می‌رسد در کمیسیون تلفیق این ‌میزان را قرار است کاهش دهند که با این وجود امکان پوشش حوزه بحرانی آبخیز وجود ندارد.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.