سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

طرز تهیه ماهی دودی گیلانی + نحوه صحیح گرفتن شوری ماهی دودی

در این مطلب قصد داریم طرز تهیه ماهی دودی را به شما آموزش دهیم.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، امکان ندارد سری به بازار‌های محلی گیلان زده باشید و ماهی دودی‌های به نخ کشیده و آویزان را ندیده باشید. در زمان‌های گذشته که یخچال یا فریزر برای نگهداری مواد غذایی وجود نداشت، نمک‌سود کردن و دود دادن از روش‌های افزایش زمان نگهداری غذا‌ها محسوب می‌شدند. این روش به ویژه برای گوشت قرمز و ماهی به کار می‌رفت. دودی‌کردن فساد ماده غذایی را به تاخیر می‌اندازد و طعم خاصی نیز به آن می‌بخشد. امروزه با وجود یخچال و فریزر در هر خانه، امکان انجماد ماهی و گوشت و نگهداری آن‌ها برای مدتی طولانی کار سختی نیست. اما ماهی دودی همچنان طرفداران خودش را دارد. طرز تهیه ماهی دودی گیلانی و روش گرفتن شوری ماهی دودی را در ادامه بخوانید.

برای دودی کردن ماهی آن را نمک‌سود کرده و در اتاقی مخصوص دود می‌دهند. البته باید بدانید ماهی شور و ماهی دودی یکی نیستند، ماهی شور فقط نمک‌سود می‌شود، اما دود نمی‌بیند. البته این نوع ماهی را باید از مکان‌های مورد اعتماد تهیه کنید. زیرا در روش‌های غیر استاندارد دود دادن، برخی مواد مضر روی ماهی جمع می‌شوند. روش پخت ماهی دودی را در ادامه بخوانید.

در ایران به ویژه در استان گیلان این ماهی را به عنوان چاشنی در کنار غذا‌هایی همچون باقلا قاتق، ترش تره و ترش واش سرو می‌کنند. در واقع ماهی دودی نقش چیزی مانند ترشی را در غذا‌های گیلانی دارد. لازم است بدانید ماهی دودی به دلیل داشتن نمک فراوان و بالا بردن فشار خون باید به میزان کم مصرف شود.


مواد لازم برای تهیه ماهی دودی به سبک گیلانی (برای ۳ نفر)

برنج: ۳ لیوان فرانسوی دسته‌دار

روغن: ۳ قاشق غذاخوری

نمک: ۱ قاشق چای‌خوری

ماهی دودی: یک حلقه به قطر ۵ سانتی‌متر

ابتدا سوال این است که چگونه شوری ماهی دودی را بگیریم؟ در استان گیلان طرز تهیه ماهی دودی به این صورت است که شوری ماهی را می‌گیرند و آن را به روشی جالب همراه با کته می‌پزند. البته همانطور که گفتیم، ماهی دودی را معمولا به عنوان چاشنی غذای اصلی آماده می‌کنند، برای مثال یک برش حلقه‌ای ماهی برای ۴ الی ۵ نفر کافی است.

اول از همه باید نحوه و روش صحیح گرفتن شوری ماهی دودی را بدانید. ماهی دودی را لازم نیست پس از خرید بشویید، اما قبل از پخت باید فلس‌ها، سر و دم آن را جداکنید و برای مدت ۵ تا ۱۰ ساعت در آب سرد قرار دهید. در این مدت چندبار آب آن را عوض کنید تا شوری ماهی تا جای ممکن گرفته شود.

یک گیلانی اصیل همواره برنج را به صورت کته آماده می‌کند، تا جایی که در گیلان آبکش کردن برنج را اسراف و از دست دادن مواد مغذی آن می‌دانند. شما هم برای این غذا برنج را بشویید و روی آن، تا ارتفاع یک بند انگشت بالاتر از برنج، آب بریزید. با توجه به شوری ماهی، بهتر است برنج را بی‌نمک یا کم‌نمک بپزید. شعله را زیاد کنید تا آب به جوش بیاید، سپس آن را کمتر کنید تا آب برنج بکشد. در این مرحله باید روغن را اضافه کنید و برنج را دم بگذارید.

قبل از گذاشتن در قابمله کته، یک قطعه ماهی دودی را در کاسه‌ای چینی یا سفالی بگذارید و روی برنج قرار دهید. به این ترتیب تا برنج دم بکشد ماهی هم به آرامی بخارپز خواهد شد. توصیه می‌کنیم از کاسه آرکوپال استفاده نکنید، زیرا ممکن است بشکند. بعد از گذشت حدود ۳۰ تا ۴۵ دقیقه، کاسه ماهی را بردارید و آب آن را دور بریزید، این آب بوی ناخوشایندی دارد. پس از جداکردن پوست ماهی، آن را تکه‌تکه کرده و به همراه کته نوش جان کنید.

ماهی دودی را می‌توانید پس از گرفتن شوری آن خشک کرده و در کمی روغن سرخ کنید. به این ترتیب ماهی دودی خشک شده با پلو خواهید داشت. اما شیوه‌ای که در شمال کشور رایج است همان است که در بالا گفته شد.

منبع: مجله کوروش

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵
در انتظار بررسی: ۰
رامین
۱۲:۳۵ ۱۴ دی ۱۴۰۰
ماهی دودی اصیل که در گیلان طرفدار داره و بوی آن مطبوع هست و گیلانی ها از آن استفاده میکنن ماهی دودی سفید یا ماهی دودی کفال بزرگ هست نه هر ماهی دودی که افرادی که بومی استان نیستند افراد نمی دانند و از آن ماهی دودی خرید میکنند و بوی نامطبوع به آبش در حین پخت انتشار پیدا میکنه حتی مزه خوشمزه هم ندارند به عنوان مثال اخیرا ماهی بیگهد و سیلور رو دودی میکنند در حالیکه این جزو ماهی دودی سنتی گیلان نیست و فروشنده ها میبینند ماهی شان فروش نرفته برای اینکه جلوی فسادش روبگیرند دودی اش میکنند و افرادی که بومی استان هستند به اصلاح امی همشهریان گیلانی پدربابایی ماهی دودی بخورده ایسیدی دانیدی چی بهنیدی اشانه سر کلاه نشه و این ماهی ها رو نمیخرن البته ماهی شور گیلان اصلش ماهی سفید هست و ماهی آمور و کولی شور و کپور اشپلان هم شور قدیم میکردند ولی ماهی های دیگه که اخیرا شور میکنن بیگهد و سیلور وغیره رو رشتی ها بلد هستندشور شده اش رو نمیخرن مسافرای گرامی میخرن بعدش میگن طعمش خوب نبود در حالیکه اصل ماهی دودی و شور عالیه بزرگواران آبشون هم خوشمزه هست البته کسایی که فشار خون دارن و یا مشکلات کلیوی از خوردن آبش پرهیز کنن خیلی بهتره ولی مزه و بوشون عالیه
ناشناس
۱۲:۰۱ ۱۹ بهمن ۱۳۹۹
ما تو گیلان ابن غذا رو اینطوری درست نمیکنیمو اب ماهی بوی ناخوشایندی نداره
اشکان
۱۳:۰۴ ۱۶ بهمن ۱۳۹۹
اولن تو گیلان تو کته روغن نمی ریزن
دومن شوری ماهی رو نمی گیرن
سومن آب ماهی رو هم میخورن و بوی ناخوشایندی هم ندارد ، آب ماهی رو مثل سس روی غذا می ریزن و همون چیزیه که تو اسیای خاوری بهش می گن سس ماهی
همسفر
۲۲:۱۰ ۱۵ بهمن ۱۳۹۹
عالی عالیه
بهترین دسر برای باقالا قاتوق و ترشی تره
محسن
۱۰:۵۷ ۱۵ بهمن ۱۳۹۹
سلام حال شما
میخاستم روش تهیه ماهی دله(لام مشدد است) که مخصوص منطقه تنگستان استان بوشهر است رو در وبسایتتان قرار دهید.
این غذا در حلبی های بزرگ و تهیه مکنند و تقریبا شبیه ماهی تن میباشد.
ممنون