به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از همدان،در زمان بحران بیماری کرونا مردم با تغییر سبک زندگی رو به رو شدند و یکی از نخستین و قابل توجهترین تغییراتی که در حین اجرای قرنطینه دیده شد تغییر در استفاده از رسانه و به ویژه نحوه مطالعه است.
در خانه ماندن نه تنها هیچ منافاتی با کسب علم و دانش ندارد بلکه فرصتی است برای کسب آگاهی و دانش افزایی و سلامت روح ،کرونا ویروس با تمام مصیبتهایی که دارد، اما فرصتی برای مطالعه ایجاد کرد که مردم از سختی های این بیماری در کنار علم و دانایی به آن غلبه کنند.
کتاب سرآغاز حرکت به سمت تفکر، تعقل، آگاهی دانش و بهترین یار برای روزهای خلوت و گام نهادن در مسیرمعرفت است امسال اگرچه شیوع بیماری کرونا سبک زندگی در جوامع مختلف را دچار دگرگونی کرد، اما محدودیتهایی که این بیماری ایجاد کرد فراهم کننده زمینهای برای کسانی بود که نداشتن زمان را دلیلی بر کم بودن توجهشان به مطالعه عنوان میکردند.
اگرچه در شبهای زمستانی زیبا همانند سالیان گذشته نمیتوان دورهمی با دوستان و اقوام سپری کرد، اما دوستانی هستند که در این شبها میتوانند همنشین ما شوند و کتاب مناسبترین گزینه برای همنشینی در روز و شب های کرونای است.
فعالیت کتابخانه های عمومی هم به عنوان یکی از منابع تامین کتاب های مورد نیاز علاقمندان به کتاب و کتابخوانی دستخوش اثرات ناشی از کرونا بود .ویروس کرونا کتابخانه ها را به تعطیلی کشاند و رفت و آمد دوستداران کتاب به این مراکز را محدود کرد .
در همین رابطه با دکتر عاطفه زارعی مدیرکل کتابخانه های عمومی استان همدان گفت و گو کردیم.
او می گوید: شیوع بیماری کرونا بیش از ۴ ماه کتابخانههای عمومی استان همدان را به تعطیلی کشاند و امکان حضور فیزیکی اعضاء امکان پذیر نشد.
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان همدان در ادامه افزود:فعالیت کتابخانهها به سمت فضای مجازی سوق پیدا کرد و اقدامات فرهنگی از جمله نقد کتاب، نمایشنامه خوانی، قصه گویی و آموزش کاردستی که پیش از این در فضای فیزیکی کتابخانه برگزار می شد اکنون پا به فضای مجازی گذاشته است و در عمل با این نوع فعالیت کتابداران کتابخانههای عمومی استان همدان اجازه تعطیلی کتاب خوانی را ندادند.
زارعی با اشاره به اینکه در زمان شیوع کرونا هر کتابدار با اعضای کتابخانههای عمومی از طریق فضای مجازی ارتباط برقرار کرد و حدود یک هزار برنامههای فرهنگی با محوریت کتاب همزمان به صورت مجازی انجام شد، تصریح کرد:کتابداران با ضبط کلیپهای صوتی و تصویری به خواندن و معرفی کتاب پرداختند و برای کودکان در فضای مجازی قصه گوی و آموزش کاردستی گذاشتند.
مدیرکل کتابخانه عمومی استان همدان بیان کرد: از دیگر اقدامات کتابخانه های عمومی اطلاع رسانی درباره پیشگیری از بیماری کرونا بود که پیامهای مراجع قانونی را به گوش اعضا رساندند تا بتوانند در زمینه آگاهی رسانی تاثیرگذار باشند همچنین امکانی فراهم شد تا اعضای کتابخانههای عمومی از منزل و محل کار خود از طریق ایمیل به کتابخانههای عمومی و پایگاه تخصصی مجلات علمی، مقالات مورد نظر دسترسی پیدا کنند. بنابراین محققان و دانشگاهیان میتوانند با ارسال ایمیل درخواست خود را به همراه نام و نام خانوادگی، شماره ملی، سال تولد و شماره تلفن همراه خود را ارسال کنند و سپس با مراجعه به سایت اداره کل کتابخانههای عمومی استان همدان فایل مربوط به نورمگز را دانلود و با نام کاربری و رمز عبوری که برای آنها پیامک میشود وارد پایگاه نورمگز شوند و از خدمات آن استفاده کنند.
او در ادامه با بیان اینکه با بازگشایی کتابخانههای عمومی ظرفیت سالنهای مطالعه از ۲۰۰ نفر به ۵۰ نفر کاهش یافت افزود:فاصله گذاری فیزیکی تا دومتر برای هر میز در نظر گرفته شد به طوری که در هر میز تنها یک نفر استقرار یافته است.
مدیرکل کتابخانه عمومی استان همدان یادآور شد:هرکتاب امانت داده شده پس از بازگشت یک هفته در قرنطینه میماند و سپس به قفسههای کتاب باز میگردد تا دوباره مورد استفاده قرار گیرد.
زارعی با بیان اینکه از ورود افراد بدون ماسک به کتابخانه جلوگیری میشود گفت:در گوشه و کنار کتابخانهها علام هشدار نصب شده است البته در شرایط فعلی تنها در صورتی که وضعیت هشدار زرد یا سفید باشد کتابخانه به ارائه خدمات حضوری مشغول است و درغیر این صورت خدمات به صورت غیر حضوری و در فضای مجازی انجام میشود.
محمد رسولی روانشناس با بیان اینکه در زمان شیوع کرونا مردم مجبور هستند زمان بیشتری را در خانه سپری کنند گفت:افزایش زمان بیکاری افراد در خانه، احتمال به وجود آمدن اضطراب و افسردگی و تنشهای خانوادگی را افزایش می دهد بنابراین یکی از سودمندترین و بی زیانترین روشهایی که میتوان در این دوران بر این مشکلات غلبه کرد کتابخوانی است.
او در ادامه بیان کرد:مطالعه کتاب اقدامی موثر برای دوری از افکار منفی و کاهش استرس و اضطراب است.
این روانشناس تصریح کرد:کتابخوانی میتواند یک تفریح خوب و لذت بخش برای افرادی باشد که نمیدانند اوقات فراغت خودشان را چگونه بگذرانند.
رسولی یادآور شد:مطالعه کردن کتاب هرچند اندک هم باشد میتواند تاثیر مثبتی در نگرش و باور افراد ایجاد کند.
رسولی گفت: با ماندن در خانه و کاهش ترددهای غیر ضروری و مطالعه کردن می توانیم به علم و آگاهی خودمان بیفزائیم و به عنوان یک عضو در جامعه گامی در جهت جلوگیری ازشیوع بیشتر کرونا ویروس برداریم.
خانم شهلا قراگوزلو ۵۶ ساله معلم همدانی هم در پاسخ به سوال ما درباره اینکه در هر روز چقدر زمان را به مطالعه اختصاص میدهد گفت:روزانه به طور مرتب نیم ساعت، از وقت خود را به مطالعه اختصاص می دهم ، چون معلم هستم زمانی را برای آموزش دانش آموزان اختصاص داده ام و بعد به دلیل رسیدگی به کارهای مربوط به خانه، فرصت بیشتری برای مطالعه کردن ندارم .
او در ادامه با بیان اینکه مطالعه کردن چه اثرات مثبتی به ویژه در روزهای کرونای در زندگی ایجاد کرده است افزود:مطالعه مفید غذای روح است و اگر روح تغذیه نشود مشکلاتی برای انسان در زندگی به وجود می آید.
این معلم همدانی در ادامه تاکید کرد:با شیوع بیماری کرونا دغدغههای ذهنی زیاده شده و تنها راه مقابله با این افکار منفی مطالعه کردن است همانگونه که غذا خوردن تعطیلی ندارد مطالعه کردن هم نباید تعطیلی داشته باشد.
آقای محمد طاهری ۳۲ ساله دانشجوی ترم آخر تربیت بدنی دیگر شهروند همدانی است که در این زمینه به ما گفت: قبل از شیوع بیماری کرونا وقت زیادی را برای جمع آوری و آماده سازی پایان نامه تحصیلی صرف می کردم و درحال حاضر کارهای پایان نامه ام تقریبا روبه اتمام است و یک ساعت از وقت خود را روزانه برای مطالعه کردن اختصاص میدهم ، چون علاقه خاصی به مطالعه به ویژه رمانهای اجتماعی دارم.
او افزود:مطالعه کردن استفاده از نسخه سلامتی و سعادت خردمندان و فرهیختگان است همانگونه که در هنگام بیماری از نسخه پزشکان متخصص استفاده میکنیم برای رهایی از بیماریهای روحی به ویژه در وضعیتی که با آن روبه رو هستیم و بیماری کرونا روحیه بیشتر مردم را بهم ریخته است باید برای مطالعه کردن وقت بیشتری گذاشت.
طاهری در ادامه گفت:هر انسانی از راه مطالعه کردن میتواند کلمات جدید، اصطلاحات و سبک نوشتن مهارت در نویسندگی را کسب کند.
حسن عرفانی معاون امور کتابخانههای عمومی استان همدان در پاسخ به این که چند کتابخانه عمومی در استان همدان وجود دارد گفت:در حال حاضر استان همدان دارای ۱۱۵ کتابخانه با بیش از یک میلیون سیصد هزار جلد کتاب وجود دارد که از ۱۱۵ کتابخانه عمومی در استان ۴۴ مورد روستایی و ۷۱ کتابخانه هم در مناطق شهری است.
بیشتر بخوانید:
او در ادامه یادآور شد: تا پایان امسال ۷ کتابخانه به مجموعه کتابخانههای عمومی استان افزوده خواهد شد.
عرفانی با اشاره به اینکه بودجه برای ساخت هر کتابخانه براساس زمان ساخت، مساحت کتابخانه متفاوت است گفت: کتابخانه عمومی آیت الله بهار شهرستان بهار، کتابخانه شهدای گمنام رزن، کتابخانه آل یاسین روستای اورقین شهرستان کبودرآهنگ، کتابخانه آیت الله مظاهری شهر مریانج، کتابخانه آیت الله فیاضی روستای نیر شهرستان درگزین، کتابخانه عمومی در روستایی سید شهاب شهرستان تویسرکان و کتابخانه یگنی کند در شهرستان ملایر تا پایان سال آماده بهره برداری است.
معاون امور کتابخانههای عمومی استان همدان اضافه کرد: در حال حاضر ۹ هزار نفر عضو کتابخانههای عمومی استان همدان هستند که به ازای هر ۱۰۰ نفر ۷۶ عنوان کتاب در کتابخانههای این استان موجود است.
عرفانی با اشاره به اینکه در روزهای کرونای امانت کتاب با ارسال پیامک انجام میشود گفت:اعضای کتابخانههای عمومی میتوانند با پیامی حاوی نام کتابخانهای که درآن عضو هستند به همراه کد ملی و عنوان کتاب در خواستی به شماره پیامکی ۱۰۰۰۴۵۰۴۰ ارسال کنند و بعداز ارسال پیامک کتابداران کتابخانههای عمومی با عضو درخواست کننده تماس می گیرند و چگونگی مراجعه و دریافت منابع اطلاعاتی از جمله کتاب، نشریه و مقاله را اطلاع خواهند داد.
او در ادامه تصریح کرد:افرادی که عضو کتابخانه نیستند هم میتوانند در ابتدا تقاضای عضویت خود را در قالب یک پیام حامی نام، نام خانوادگی، کد ملی و کتابخانه مورد نظرشان را به شماره ۱۰۰۰۴۵۰۴۰ ارسال کنند و پس از تایید عضویت نسبت به ارسال درخواست امانت کتاب اقدام کنند.
دکتر معصومه معضلی کارشناس فرهنگی اداره کل کتابخانههای عمومی استان همدان در پاسخ به سوال ما که خانوادهها چطور میتوانند در روزهای کرونایی فرزندان خود را به مطالعه کردن تشویق و به سمت مطالعه سوق دهند گفت:خانوادهها میتوانند با اهمیت دادن به مبحث مطالعه و خواندن کتاب های مناسب در منزل ، کودک را به مطالعه کردن عادت دهند.
او درادامه اظهار کرد:مدارس و دانشگاهها کتاب محور و مطالعه محور حرکت کنند و به کتاب به عنوان یک عنصر اساسی توجه کرده و براساس آن برنامههای آموزشی را پیش ببرند.
معظمی افزود: در جامعه باید عضویت در کتابخانه به یک ارزش تبدیل شود و کارت عضویت را همیشه همراه خود داشته باشند.
کارشناس فرهنگی اداره کل کتابخانههای عمومی استان همدان اضافه کرد:یکی از اقدامات مهم که میتوان کتابخوانی را ترویج داد اهمیت دادن به کودکان است به طوری که از سنین پایین آنها را به کتابخوانی عادت دهیم و به تفاوت های، چون سن، میزان سواد و درک آنها توجه کنیم.
مطالعه کردن در افراد مختلف با توجه به سبک تفکر و سطح سواد، وضعیت جامعه و نیازهایی که هر فردی دارد متفاوت است.
اغلب با خواندن رمان و داستان مطالعه را شروع میکنند و سپس به قصه و داستان که در حوزههای تخیلی، طبیعی، علمی و۰۰۰ است به طرح مباحث میپردازند.
میتوان گفت بهترین کتاب، کتابی است که نویسنده شناخت بیشتری از موضوع داشته باشد و مفاهیم را به خوبی به مخاطب منتقل کند و همین مسئله باعث میشود خواننده کتاب، عطش بیشتری برای مطالعه داشته باشد.
از دیگر مباحثی که منجر به عادت به کتابخوانی در مخاطب میشود زمان مطالعه است چرا که افراد با توجه به لذت و علاقهای که از مطالعه کردن میبرند برای آن زمان میگذارند به طوری که ۳۰ تا ۴۵ دقیقه شروع و به مرور زمان افزایش مییابد تا به یک عادت رفتاری تبدیل شود.
مطالعه کردن در خانوادهها باید به یک رفتار خانوادگی بدل شود به طوری که رفتن به کتابخانه یا کتاب فروشی یکی از اموری شود که خانوادهها برای آن مانند خرید کردن برنامه ریزی کنند.
عضویت اعضای خانواده در کتابخانههای عمومی و یا حداقل عضویت یکی از اعضای خانواده در کتابخانه می تواند نیازهای خانواده را به کتاب و منابع مورد نیاز مطالعه برطرف کند، البته بعضی از خانوادهها اقلام غیر ضروری برای خانه تهیه میکنند که به جای آن میشود کتاب را جایگزین خریدهای غیر ضروری کرد در حالیکه نباید فراموش شود هزینه برای کتاب، سرمایه گذاری در عرصه آگاهی و دانش است.
با توجه به اینکه والدین الگویی خوبی برای فرزندان خود هستند وقتی پدر و مادر عادت به مطالعه کردن داشته باشند کودک نیز به پیروی از رفتار والدین با کتاب دوست خواهد شد .
در این روزها که با شیوع بیماری کرونا ، پرهیز از دورهمی ها و خروج غیر ضروری از منزل برای حفظ سلامتی مورد تاکید است می توان با برنامه ریزی برای مطالعه و وقت گذاشتن برای این کار ارزشمند و مهم سلامت روح و جان را نیز ارتقاء دهیم .
گزارش از سعیده مختاری
انتهای پیام / م