سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تجربه رصد آسمانی پرستاره در کویر سه قلعه

کویر «سه قلعه» یکی از مناطق هدف گردشگری خراسان جنوبی است که به بهشت رصد ستارگان مشهور شده است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، آسمان کویر و زیبایی نهفته در شب ‌های آن، سال‌ ها است که در کتاب‌ های نویسندگان و شاعران و زمزمه ‌های عارفان و عاشقان رسوخ پیدا کرده است، اما درک این زیبایی جز با تجربه زیست شبانه در کویر حاصل نمی‌ شود.

از میان پهنه کویری این سرزمین که هر گوشه آن می‌تواند جایی برای رصد ستارگان و کهکشان‌ ها باشد، کویر سه قلعه سرایان حال و هوای دیگری برای منجمان و گردشگران نجوم دارد و به اذعان آنان آسمان این نقطه از کویر پرستاره‌تر است.

آسمان کویر سه قلعه اغلب اوقات صاف است و رصدگاه آن می ‌تواند به بهشتی برای گردشگران نجومی و مشتاقان رصد اجرام آسمانی تبدیل شود که ترکیب آن با چشم ‌انداز کویر صبحگاهی و وجود شن‌های روان در اقصی نقاط آن جاذبه‌ای بی‌مثال برای ورود گردشگر خارجی خواهد بود.

جاذبه ‌های این کویر دیدنی حتی نظر وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را هم به خود جلب کرده تا جایی که چندی پیش در یکی از حساب ‌های کاربری خود در شبکه‌ های اجتماعی به معرفی آن پرداخت و با اشاره به جاذبه ‌ها و ویژگی ‌های کویر سه قلعه سرایان در استان خراسان جنوبی، آن را منطقه‌ای دیدنی و منحصر برای تماشای بارش شهابی برساوشی تابستانی در کشور معرفی کرد.

مونسان در این حساب کاربری اظهار کرد: کویر سه قلعه یکی از منحصر به فردترین کویر‌های شرق کشور است که در فاصله ۳۰ کیلومتری از مرکز بخش سه قلعه و ۵۵ کیلومتری از مرکز شهرستان سرایان در استان خراسان جنوبی قرار دارد.

او با بیان اینکه جغرافیای سه قلعه به گونه‌ای است که در مسیر جریان گرد و غبار محلی قرار ندارد، افزود: افق دید باز و حدود صفر درجه در محل رصدگاه، امنیت بالای منطقه، دارا بودن جاذبه‌های کویری زیبا و استثنایی شامل تپه‌های ماسه روان (تپه ماهور)، دریاچه نمک، دق (زمینی کاملاً صاف و سفت که دارای هیچ گونه پوشش گیاهی نیست) و اقامتگاه ‌های بومگردی زیبا و دنج، این منطقه را به عنوان جاذبه‌ای دیدنی و منحصر در منطقه و کشور معرفی می ‌کند و صد البته بارش شهابی برساوشی هرسال بخصوص در مردادماه جلوه زیبا و خاصی دارد.

اجرای همزمان رصد ستارگان و رالی در دق سه قلعه

یک کارشناس گردشگری در خراسان جنوبی کویر سه قلعه را به واسطه داشتن آسمانی تاریک برای رصد ستارگان دارای ویژگی و اهمیت خاص دانست و گفت: برای همین ویژگی است که کویر سه قلعه مورد توجه گروه‌های آماتور و حرفه‌ای علاقه‌مند به نجوم قرار گرفته است.

احسان درستکار کارشناس گردشگری از دیگر امتیازات این کویر به دق وسیع و تپه‌ های ماسه‌ای اطراف رصدگاه نجوم اشاره کرد که برای هر گروه علاقه ‌مند و طبیعت‌گرد شرایط مناسب و ایده‌آلی دارد به طوری که اجرای برنامه‌های رصد ستارگان، رالی در دق وسیع و پیمایش و کویرنوردی در تپه ‌های ماسه‌ای به طور همزمان امکان‌ پذیر است.

او افزود: شرایط منحصر به‌ فرد شهرستان سرایان از نظر تنوع آب و هوایی و موقعیت جغرافیایی خاص که از مناطق کوهستانی و سرسبز است و در عین حال ریگزار‌ها و تپه ‌های ماسه‌ای را در دل کویر سه قلعه جا داده و این شهرستان را به یکی از نقاط دیدنی و گردشگرپذیر خراسان جنوبی مبدل کرده است.


بیشتر بخوانید


این کارشناس گردشگری گفت: پوشش گیاهی کویر سه قلعه نیز مانند بسیاری از مناطق کویری و بیابانی ایران شامل گونه‌ های متعدد و گوناگون شامل گیاهانی مانند تاغ ریال قیچ، اسکنبیل، خارشتر و ارمک است و پوشش جانوری شامل خزندگانی مانند افعی شاخدار ایرانی و انواع مارمولک‌ها مانند آگاما‌ها می‌شود، پرندگان نیز مانند هوبره، زاغ بور، چک چک، باقرقره و چکاوک در این منطقه دیده می‌شوند.

رونق زیرساخت‌های گردشگری در کویر سه قلعه

زیرساخت‌ های گردشگری برای میزبانی از گردشگران طبیعت موضوع دیگری است که رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان سرایان در این باره گفت: تاکنون چهار اقامتگاه بوم‌گردی نمکزار، راویج، زرین چاه و زرین گل در کویر سه قلعه به بهره‌برداری رسیده است.

عرب رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سرایان افزود: البته اقامتگاه‌های بوم‌گردی راویج و نمکزار احداثی دارای امکانات رفاهی، پذیرایی و تفریحی هستند به طوری که مجموعه نمکزار از بهترین اقامتگاه‌های کویری استان است.

او اظهار کرد: اقامتگاه‌ های زرین چاه و زرین گل عشایری بوده، اما دارای امکانات رفاهی و پذیرایی مناسبی هستند.

مجموعه این اقامتگاه‌ها دارای ظرفیت اسکان ۲۵۰ نفر در شبانه‌روز هستند و اولین ساختمان رصدی استان خراسان جنوبی نیز در کویر سه قلعه در حال ساخت است.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سرایان گفت: یک واحد اقامتی دیگر تا پایان امسال در این منطقه به بهره‌برداری می‌ رسد و مجوز احداث یک واحد دیگر صادر شده که در حال طی مراحل اداری است.

بهار و پاییز بهترین زمان کویرنوردی در سه قلعه

او به بازدید حدود ۱۲ هزار نفر از کویر سه قلعه در نوروز ۹۸ و پیش از همه‌گیری جهانی ویروس کرونا اشاره کرد و گفت: این رقم با توجه به استقبال مردم از کویر به دلیل مساعد شدن آب و هوا در فصل پاییز و ماه‌های اردیبهشت، شهریور و اسفند در سال بیش از ۴۰ هزار نفر است.

عرب افزود: فروردین، اردیبهشت تا نیمه خرداد و از نیمه شهریور تا پایان آبان و نیمه دوم اسفند ماه بهترین زمان برای سفر به کویر سه قلعه است البته افراد برای ورود به کویر باید آشنایی لازم را داشته باشند و براساس ضوابط گردشگری عمل کنند.

او تصریح کرد: آسمان صاف و تاریک منطقه سه قلعه که به بهشت منجمان شهره است، پنجمین آسمان تاریک دنیا را دارد.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان سرایان گفت: امسال به دلیل محدودیت ‌های کرونا در ایام عید تا پایان خرداد اقامتگاه ‌ها تعطیل بود، ولی در تابستان و پاییز حدود سه هزار نفر از این کویر زیبا بازدید داشته‌اند.

تپه ‌های ماسه‌ای و رمل ‌های زیبا، معادن بنتونیت و سنگ‌های قیمتی، آداب و رسوم و زندگی عشایری، پرورش دام‌ های سبک و سنگین در منطقه و در مجاورت اقامتگاه‌ها از دیگر جاذبه‌های کویر سه قلعه سرایان است.

دق بسیار زیبا، معدن نمک و امکان آشنایی با برداشت نمک، جاذبه‌های طبیعی مثل درختان گز کهنسال، گودال‌های آب در دل تپه ماسه‌ای که حتی در تابستان و در سال‌های پر بارش نیز آب دارند از جاذبه‌هایی است که هر گردشگری را به سمت خود جذب می‌کند.

با توجه به شیوع ویروس کرونا و لزوم در خانه ماندن و تعویق سفر به دوران پس از مهار بیماری کووید ۱۹، اکنون بهترین فرصت برای مطالعه و شناخت بیشتر جاذبه‌ های فرهنگی، گردشگری و طبیعی ایران است که می ‌توان با بررسی دقیق، مقصد‌ های جذاب و جدید گردشگری را برای مسافرت ‌های فردی و گروهی در دوران پسا کرونا برنامه‌ریزی کرد.

بیابان لوت که سال ۱۳۹۵ به عنوان اولین اثر طبیعی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد، بین استان‌ های خراسان جنوبی، کرمان و سیستان و بلوچستان مشترک است.

منبع: ایرنا

انتهای پیام/ ی

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.