سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

مسیر مبهم اجرای بخشنامه تعارض منافع/ مسیر رانت و روابط در آموزش و پرورش بسته می‌شود؟

ورود زودهنگام آموزش و پرورش به اجرای بخشنامه تعارض منافع گام مثبتی بود اما مسیر اجرای آن هنوز ابهاماتی دارد.

به گزارش خبرنگار حوزه آموزش و پرورش گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، آبان سال گذشته بود که لایحه «نحوه مدیریت تعارض منافع در انجام وظایف قانونی و ارائه خدمات عمومی» در هیئت دولت به تصویب رسید و به مجلس شورای اسلامی ارائه شد تا به قانون تبدیل شود.

لایحه‌ای که هنوز در کشاکش تغییر مجلس یازدهم به دوازدهم به نتیجه نرسیده و در انتظار تصویب به دست بهارستانی‌هاست؛ تعارض منافع موضوعی که فساد، رابطه‌ها و منافع شخصی را در تصمیم‌گیری‌های کلان کشور کمرنگ یا حذف خواهد کرد و این هدف منوط به اجرای سراسری آن در تمام دستگاه‌ها و پایبندی به آن است.

آموزش و پرورش از خرداد امسال داعیه اجرای موضوع تعارض منافع را داشت و در نهایت هم ٢-٣ دفعه محسن حاجی‌میرزایی وزیر آموزش و پرورش گزارشی گذرا از روند عملکرد این بخشنامه در آموزش و پرورش را اطلاع رسانی کرد.

اما و اگر‌های اجرای زودهنگام یک بخشنامه‌

به اذعان مسئولان آموزش و پرورش، این وزارتخانه پیشگام اجرای موضوع تعارض منافع پیش از تصویب آن به صورت قانون است و اکنون در شکل بخشنامه در این دستگاه به اجرا در آمده است.

وزارتخانه عریض و طویل آموزش و پرورش با مخاطب و ضریب نفوذ بالا در جامعه در ابعاد گوناگون امکان ورود تعارض منافع در خود را محتمل کرده است و اجرای درست این بخشنامه زمینه نظارت و کنترل هرچی بیشتر بر حسن اجرای قوانین را نوید می‌دهد، اما هنوز نقاط مبهمی در مسیر اجرای کار به چشم می‌خورد که پاسخی روشن برای آن تاکنون وجود ندارد.

آنطور که اخیرا معاونت امور حقوقی و پارلمانی آموزش و پرورش اشاره کرده بود که با پیگیری مستمر و توجیه مجریان، مجدانه در حال شناسایی کامل مصادیق بخشنامه به ویژه مصادیق بند یک آن در حوزه تأسیس و فعالیت مدارس و مراکز غیردولتی از سوی اعضای شورا‌های نظارت بر مدارس و مراکز غیر دولتی) و تعیین تکلیف وضعیت آنان است که خروج و کناره گیری اعضای شورا‌های نظارت دارای مجوز فعالیت مدرسه یا مرکز آموزشی از عضویت در شورا‌های نظارت و رفع ایراد وحدت ناظر و منظور با تصمیم سازی و اتخاذ تصمیم توسط ذی نفعان) بوده که با جابه جایی یا توقف فعالیت مدرسه یا مرکز مشمولان بخشنامه یادشده هم در حال تحقق است.

اختلاف نظر مجلس و آموزش و پرورش در مورد اجرای تعارض منافع

چندی پیش بود که وزیر آموزش و پرورش از جابجایی حدود ٣٠٠ نفر از مدیران و معاونان آموزش و پرورش که مشمول تعارض منافع می‌شدند، خبر داده و زمان انجام این کار را هم طی یک ماه اخیر اعلام کرده بود.

این موضوع در حالی است که علی کریمی فیروزجایی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس معتقد است که وزیر آموزش و پرورش بخشنامه تعارض منافع را صادر کرد، اما در اجرا کار به‌خوبی پیش نرفت، باید از طریق زیرساخت‌های فرهنگی تعارض منافع را اصلاح کنیم و سطح مطالبه‌گری در حدی باشد تا مدیران مشمول این موضوع در راس کار‌ها نباشند.

محمد وحیدی نایب رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس هم گفته بود که که با ابلاغ بخشنامه تعارض منافع در وزارت آموزش و پرورش، هیچ اتفاقی نیفتاده است و نهاد‌های نظارتی مانند قوه قضاییه، سازمان بازرسی و دیوان محاسبات باید به این موضوع ورود کنند.

بخشنامه تعارض منافع شفاف نیست

آنطور که در طرح مدیریت تعارض منافع آمده است مسئولیت نظارت بر حسن اجرای این قانون، بر عهده سازمان بازرسی کل کشور خواهد بود همچنین در بخشی دیگر از این طرح تاکید شده است که عالی‌ترین مقام هر یک از نهاد‌های عمومی موظف است ترتیباتی اعم از دستورالعمل، بخشنامه و ... جهت مدیریت و حتی‌المقدور رفع موقعیت‌های تعارض منافع ساختاری اتخاذ کرده و شرح آن را به سازمان بازرسی کل کشور گزارش کند.

با این وجود سازمان بازرسی کل کشور به عنوان یکی از متولیان اصلی نظارت بر اجرای این کار به دور از هر گونه جانبداری شناخته می‌شود و به دنبال این موضوع غلامرضا خدادادی بازرس کل امور آموزش و پژوهش سازمان بازرسی کل کشور به باشگاه خبرنگاران جوان گفت که قانون واضح و شفافی در ارتباط با تعارض منافع در کشور وجود ندارد و مدتی است که لایحه آن هم در مجلس متوقف مانده و به تصویب نرسیده است البته طرحی از سوی نمایندگان مجلس در حال بررسی است.

او ادامه داد: باید تعارض منافع در آموزش و پرورش قدری توضیح داده شود و طبق اصل ۳۰ قانون اساسی آموزش عمومی برای ایرانیان رایگان است. اما با توجه به شرایطی که ایجاد شد قانونگذار مجوز ایجاد و راه اندازی مدارس خصوصی یا به تعبیر دیگر، غیردولتی را صادر کرد.

خدادادی با اشاره به جنبه شاخص تعارض منافع در آموزش و پرورش تحت عنوان مدرسه داری مسئولان بیان کرد: قانون مدارس غیردولتی تصریح کرده چنانچه قرار بر اعطای تسهیلاتی باشد، فرهنگیان در اولویت هستند. این قانون در حالی کلمه فرهنگیان را به‌کار برده که تعریف دقیقی از آن ارائه نشده است و مشخص نیست این فرهنگیان دقیقا شامل چه کسانی است؟

بازرس کل امور آموزش و پژوهش سازمان بازرسی کل کشور ادامه داد: در بررسی این بخشنامه مشخص شد که مفاد آن تمام ابعاد را در نظر نمی‌گیرد و گفته است افرادی که در شورای سیاست گذاری بوده و در ستاد وزارت آموزش و پرورش صاحب پست هستند و مدرسه‌داری می‌کنند، باید مدرسه را حفظ کنند یا پست خود راکه طبق آن اقدام به جابجایی پست و حضور در سایر سمت‌های اجرایی از سوی مسئولان مشمول را شاهد بودیم البته این اقدام صرفاً تعارض میان شورای سیاست گذاری و مدارس غیر دولتی را تا حدودی مرتفع کرده است و شامل سایر پست‌های ستادی وزارت آموزش و پرورش نمی‌شود.

او تصریح کرد: در حال بررسی کیفیت اجرای بخشنامه تعارض منافع در آموزش و پرورش هستیم تا گزارش اقدامات اخیر منسوب به اجرای تعارض منافع را به مراجع ذیصلاح ارسال کنیم.

با فرض کیفیت اجرا در بعد ساماندهی مدرسه داری مسئولان، اما هنوز مصادیق دیگر این بخشنامه در سایر پست‌های ستادی روشن نیست و تضمینی بر تداوم کار و گزارش دهی شفاف اعلام نشده است و معلوم نیست نظارت و پیگیری بر روند فعالیت‌های معاونت ها، نهاد‌ها و دانشگاه‌های وابسته به آموزش و پرورش با محوریت نبود رانت و روابط در کار‌ها اجرایی شده و به سرانجامی می‌رسد یا خیر.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۷:۵۶ ۰۴ آذر ۱۳۹۹
ادارات اموزش وپرورش وورارتخانه آن مملو از کارکنانیست که مدارس غیرانتفاعی مهم مراکز استانهارادارند وسیاست آپ رادرراستای منافع شخصی خودهدایت میکنند..
مجتبی
۱۶:۰۲ ۰۴ آذر ۱۳۹۹
از آنجا که همسر سال ها قبل آزمون داد و با بهترین نمره قبولی روانه مراحل بعدی مصاحبه و معاینه پزشکی شد و همه این هفت خوان را طی کرد و در لیست ذخیره قرار گرفت و در نهایت فقط هزینه مادی و معنوی زیاد با حرص و جوش خوردن روی دلش ماند . جالبه که خیلی راحت افراد دیگه ای بدون آزمون و... مثل آب خوردن در آن دوران جذب آموزش و پرورش شدن.
ناشناس
۱۳:۲۶ ۰۴ آذر ۱۳۹۹
ی رتبه بندی آموزش و پرورش اجرا کرده ما مجبور میکنه امتحان بدیم من وقتی جوان بودم میتونستم امتحان بدم الان که با قرص آسپرین سر پا هستم و اکثر اوقات کارهای روزانه خودم رافراموش میکنم لطفا این امتحان لغو کنید امروز امتحان دادم خیلی سخت بود از آموزش و پرورش میخوام اگر هدفتان این بوده ی پولی به حقوق ما اضافه بشه که ی کمکی از لحاظ نمره به ما بکنید
اگرهم امتحان سخت میگیرین که حقوق ما اضافه نشه خوب هیچ
بعضی میرن کافی نت امتحان میدن
من پولی ندارم بدم کافی نت کلی قسط دارم لطفا این امتحان را لغو کنید و بدون امتحان حقوق ما اضافه کنید یا ی چند نمره بهمان ارفاق کنید
پیمان اشراقی
۱۱:۵۵ ۰۴ آذر ۱۳۹۹
سلام ،

طرح خوبی است ولی باید ادامه داشته باشد .
هموطن
۱۰:۱۷ ۰۴ آذر ۱۳۹۹
امیدوارم که مدارس غیر انتفاعی هر چه زودتر از بین برود تا اون جمله عدالت آموزشی محقق شود. اینگونه مدارس برای یک عده ای دکان داری شده است.