سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان جنوبی گزارش می دهد؛

درهایی غلتان در بیابان های پرخاک و خاشاک

گوهرتراشی، صنعتی آمیخته با هنر به عنوان سومین هنر صنعت پول ساز جهان است که قابلیت سرمایه گذاری زیادی دارد.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند  ،ایران همواره در بین کشورهای شاخص جهان از لحاظ ذخایر معدنی قرار داشته، اما یکی از کلیدی‌ترین بخش‌هایی که در سال‌های گذشته مغفول مانده، عرصه سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی بوده که اکنون فرصت خودنمایی یافته است.

کشورمان یک درصد جمعیت جهان و هفت درصد منابع طبیعی و ذخایر دنیا را در خود جای داده، بنابراین انتظار این است که حداقل یک درصد تجارت جهانی سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی را به خود اختصاص دهد.

شاید سنگ های نیمه قیمتی به شکل خام یا راف ارزش قابل توجهی نداشته باشند، ولی وقتی تراش می خورند گوهرشان را نمایان می‌سازند.

سهم ایران در تجارت پرسود گوهرسنگ‌ها چقدر است؟

عابدی استاد دانشگاه  گفت: درآمد دنیا از کانی‌ های قیمتی و نیمه قیمتی ۱۰۰میلیارد دلار است.

او با بیان اینکه ۳۰ درصد تجارت سنگ جهان متعلق به تایلند است، افزود: تایلند با ۲۸ میلیارد دلار بیشترین سهم در این صنعت را دارد.

عابدی ادامه داد: هند با ۲۰ میلیارد ریال و ترکیه با ۱۲ میلیارد دلار سهم جزو دومین و سومین کشور‌هایی هستند که با سنگ تجارت می‌ کند.

ایران جزو ۱۰ کشور برتر دنیا در ذخایر سنگ‌های قیمتی و نیمه قیمتی است، ولی تنها دو هزارم درصد در این تجارت پرسود سهم دارد که بسیار ناچیز است.

آریانفر مدیر گروه مهندسی معدن دانشگاه بیرجند گفت: سنگ‌ های قیمتی اگر فرآوری شود بین ۳۰۰ یا ۷۰۰ درصد ارزش افزوده می خورد.

او افزود: اگر سنگ‌ ها در راف باشد با قیمتی ۲۰ هزار تومان به فروش می‌رود، ولی بعد از فرآوری تنها یک نگینش با قیمتی حدود ۲۰۰ هزار تومان به فروش می‌ رود.

خراسان جنوبی رنگین کمانی از سنگ های قیمتی

به یکی از معادن مهم سنگ‌ های نیمه قیمتی کشور در جوار روستای خور و حاشیه کوی لوت می‌رویم.

تا جایی که چشم کار می‌کند خاک و سنگ است آن هم سنگ‌های قیمتی و نیمه قیمتی،در خراسان جنوبی تنها خور نیست فردوس، سه قلعه و زیرکوه نیز زیباترین سنگ‌های شجر دنیا را دارند.

اما در نبود برنامه مشخص استخراج گوهرسنگ‌ ها با هر وسیله‌ای از بیل و کلنگ گرفته تا بیل و تراکتور انجام می‌شود.

مردم می‌گفتند تمام کوه‌ ها و زمین‌ ها در این محدوده پر از گنج است، فقط لازم است یک تیشه برداریم تا سنگ‌ها را از زمین جدا کنیم.

کارگران می‌ گفتند: با بیل و کلنگ روزی ۵۰ تا ۱۰۰ کیلو سنگ جدا می کنیم.

خام فروشی سرنوشتی غم انگیر در نبود فرآوری

حالا انبوهی از سنگ‌ ها در منازل انبار شده که خام فروشی می‌شود.

شهروندی می گفت: ۷۰۰تن  سنگ قیمتی و نیمه قیمتی دارم، ۲ تن را با قیمت کیلویی ۴ هزار تومن فروختم.

او افزود: کل سنگ‌های منطقه خام فروشی می‌ شود و به خارج از کشور می‌رود.

جرجانی رئیس سازمان صمت خراسان جنوبی گفت: گوهرسنگ‌ ها از مرز‌های کشور خارج می‌شود و پس از فرآوری دوباره به کشور برمی گردد.

مدح فعال حوزه سنگ‌های قیمتی و نیمه قیمتی هم گفت: سنگ‌ های خام به کشور‌های همسایه از جمله ترکیه ، پاکستان فرستاده می‌شود.

 


بیشتر بخوانید


او افزود: خام فروشی یا فرآوری ۲ راهی است که پیش روی ماست،اگر جاده فرآوری هموار شود هم سود و هم اشتغال بیشتری نصیب ما می‌شود .

مدح گفت: هیچگونه مرکز جامعی در زمینه مطالعه، اکتشاف، استخراج و فرآوری وجود ندارد و به دلیل عدم وجود این مراکز آشنایی عمومی هم نسبت به این سنگ‌ها وجود ندارد.

فردوس پیشگام در آموزش گوهرتراشی در شرق کشور

نخستین حلقه در چرخه فرآوری آموزش تخصصی گوهرتراشی است که در شرق کشور گام‌هایی در این راه برداشته شده است.

یعقوبی رئیس مرگز آموزش فنی و حرفه‌ای فردوس گفت: دپارتمان آموزش تخصصی گوهرتراشی فردوس، قابلیت برگزاری ۲۵ کارگاه آموزشی مربوط به گوهرتراشی را دارد.

او افزود: ظرفیت آموزش سالانه این دپارتمان ۲۵۰ نفر است.

یعقوبی گفت: افراد از صفر تا ۱۰۰ کار را در این کارگاه یاد می‌گیرند و نیازی به خام فروشی سنگ ندارد.

قدر زر زرگر شناسد قدر گوهر گوهری

باید قدر گوهرهایمان را بدانیم و به آسانی از دستشان ندهیم،در کشور ما ۷۰ نوع سنگ قیمتی یا نیمه قیمتی وجود دارد که اگر استخراج و فراوری آن به خوبی مدیریت شود می توانیم سهم بسیار بیشتری از بازار جهانی گوهرسنگ‌ها داشته باشیم.

انتهای پیام/ک

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
داریوش
۱۵:۲۷ ۳۰ آذر ۱۴۰۱
سلام خسته نباشین باچقدرسرمایه میتوانیم دران منطقه کارافرینی بکنیم من خیلی مشتاق این کاروشغل حلال هستم
سنگتراش
۰۲:۵۱ ۲۴ آبان ۱۴۰۱
شما اول از همه برو سوادت رو ببر بالا بعد درباره فرآوری صحبت کن کسی که آسونترین کلمات فارسی زبان مادری رو نمیتونه با املای درست بنویسه چطور میخواد ارز آوری کنه؟
وحید معتمدی. ۰۹۰۱۲۹۰۹۲۹۲
۰۸:۴۹ ۱۸ تير ۱۴۰۱
سلام من می‌توانم سنگهای که مردم زحمت کش به دست می‌آورند وبا مخارج زیاد به کشور عزیزمان بر میگردت.که به صورت خام به کشورهای همسایه میفرستن.انهارا فرآوری کنم ... که هم باعث رشت آن منطقه ومردمانشوهم عرض اوری برای کشورمان باشد وهم تعدادی از مردمان آن دیار... چه مستقیم وچه غیر مستقیم مشغول کار شوند با تشکر.....