به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،علیرضا باجلان، پیدایش شبکه بینالمللی وب یا اینترنت جهانی ارتباطات را دچار انقلابی بزرگ کرد و تغییراتی را در سیستمهای رایانهای به وجود آورد که نه تنها دنیای علم و فناوری بلکه زندگی روزمره مردم را نیز تحت تأثیر خود قرار داد. جدیدترین نسل اینترنت در جهان که این روزها خبرهای متعددی در مورد آن منتشر میشود، اینترنت ماهوارهای است. در ادامه این گزارش ماهیت فناوری اینترنت ماهوارهای و کاربردهای آن را به شما معرفی میکنیم:
اینترنت ماهوارهای چیست؟
پس از دیاسال، فیبر نوری و اینترنت کابلی، فناوری اینترنت ماهوارهای جدیدترین روش اتصال به شبکه جهانی اینترنت است. در این روش کاربران با استفاده از سیگنالهای ماهواره و بدون نیاز به هرگونه کابل و سیم به اینترنت متصل شده و در این شبکه به تبادل اطلاعات میپردازند. در واقع امواج لازم برای برقراری اتصال کاربران به شبکه وب به وسیله ماهوارههای در حال گردش به دور کره زمین به ایستگاههای مشخصی در سطح زمین ارسال شده و از آن محلها فرکانسهای لازم برای دستگاههای مختلف ارسال میشود.
به دلیل فاصله زیاد ماهوارهها تا سطح زمین ممکن است اتصال به اینترنت دچار اختلال شده و یا سرعت تبادل داده کاهش یابد. توسعهدهندگان این شبکه برای جلوگیری از چنین اتفاقی دستگاههای تقویتکننده را روی ماهوارهها و همچنین در ایستگاههای زمینی نصب میکنند. در ادامه درباره سرعت و کیفیت جابهجایی داده در شبکه اینترنت ماهوارهای بیشتر صحبت میکنیم.
هیچ نقطهای بدون دسترسی به اینترنت وجود ندارد
بزرگترین مزیت اینترنت ماهوارهای این است که کاربران در هر نقطهای از جهان میتوانند به وسیله این فناوری به اینترنت متصل شوند. یعنی حتی در نقاط دورافتاده و روستایی نیز بهسختی میتوان محلی را پیدا کرد که تحت پوشش ماهواره نباشد. با استفاده از اینترنت ماهوارهای دیگر لازم نیست سازمانها و شرکتهای توسعهدهنده شبکههای ارتباطی هزینههای هنگفتی را صرف ایجاد زیرساختهای کابلی و آنتنهای پوششدهنده مخابراتی کنند، زیرا ماهوارههای موجود در مدار زمین میتوانند بهعنوان سرویسدهنده اینترنت پوشش شبکه لازم را برای کاربران در هر نقطهای مهیا کنند.
البته صحبتهای مطرحشده به معنای این نیست که همه مردم در سراسر دنیا به اینترنت ماهوارهای دسترسی دارند بلکه صاحبان این فناوری خود تصمیم میگیرند که ماهوارههای کدام نقطه از جهان را پوشش داده و خدمات لازم به کاربران ارائه شود.
هزینه سنگین برای اتصال به اینترنت ماهوارهای
اگرچه در نگاه اول اتصال آسان و سریع به اینترنت در مناطق مختلف کره زمین جذاب و هیجانانگیز به نظر میرسد، ولی نباید فراموش کرد که استفاده از اینترنت ماهوارهای هزینه بالایی دارد. هزینه اشتراک این نسل از اینترنت در آمریکا ماهیانه برابر با ۹۹ دلار و قیمت سختافزار لازم برای برقراری ارتباط نیز ۴۹۹ دلار است. بدون شک بسیاری از مردم توان پرداخت چنین هزینهای برای اتصال به اینترنت را ندارند و ترجیح میدهند از همان روشهای قدیمیتر استفاده کنند.
اینترنت ماهوارهای چقدر سرعت دارد؟
اینترنت ماهوارهای در مقایسه با روشهای دیگر اتصال به شبکه وب سرعت کمتری دارد. اتصالهای سیمی در اینترنت ماهوارهای بیشترین سرعت را دارد، زیرا دادهها در مسیر معین و نسبتاً کوتاهی بدون مانع از مبدأ به مقصد میرسند. دلیل کمتر بودن سرعت تبادل اطلاعات در اینترنت ماهوارهای مسافت زیادی است که امواج ماهواره باید طی کرده و به نقطهای مشخص روی سطح زمین برسد.
به عنوان مثال در مناطقی از کشور آمریکا تعدادی از خدماتدهندگان اینترنت سرویسهایی با سرعت بیشتر از ۵۰۰ مگابایت بر ثانیه را ارائه میدهند که در مقایسه با اینترنت ماهوارهای بسیار سریعتر است. پیشتر اشاره کردیم که در حال حاضر حداکثر سرعت تبادل داده در اینترنت ماهوارهای برابر با ۱۰۰ مگابایت بر ثانیه است.
توسعهدهندگان اینترنت ماهوارهای در تلاش هستند که بهزودی سرعت این نسل از اینترنت را با تقویت امواج ماهوارهها تا حد زیادی ارتقا دهند. اینترنت ماهوارهای کنونی نهتنها کندتر از اتصالات کابلی، فیبر نوری و دیاسال است بلکه از نظر کیفیت اطلاعات ارسالی نیز وضعیت اطمینان بخشی ندارد. اگر امواج ارسالی از ماهواره در مسیر حرکت به سمت زمین با آبوهوای متغیر مواجه شود دچار اختلال شده و سرعت ارتباط بهشدت کم میشود. چنین اختلالی قطعاً برای علاقهمندان به بازیهای رایانهای برخط بسیار آزار دهنده است.
معرفی ارائهدهندگان اینترنت ماهوارهای
به دلیل پیچیدگی طراحی سختافزار و نرمافزارهای مورد استفاده در اینترنت ماهوارهای تنها شرکتهای محدودی در زمینه راهاندازی این شبکه فعالیت میکنند. این شرکتها عبارتاند از اسپیسایکس (پروژه استارلینک)، هیوجنت (HughesNet)، ویاست (Viasat).
سابقه فعالیت شرکتهای هیوجنت و ویاست از اسپیسایکس بیشتر است و این دو شرکت از چند سال قبل خدماتی را در این شبکه ارائه میدهند، ولی سرعت سرویسهای آنها بسیار کم است و از همین رو استقبال مناسبی از آنها نمیشود. اما پروژه استارلینک در صدد است با ویژگیهای از جمله قیمت کمتر و ارتقای شگفتانگیز سرعت، توجه کاربران اینترنت ماهوارهای را به سمت خود جلب کند.
مدیران اسپیسایکس وعده دادهاند در صورت تکمیل پروژه استارلینک سرعت تبادل داده در اینترنت ماهوارهای را تا ۱ گیگابایت بر ثانیه افزایش میدهند. دستیابی به چنین سرعتی تحولی شگرف را در فناوری اینترنت ماهوارهای ایجاد میکند و این شرکت را به هدف خود برای تبدیل شدن به تنها سرویسدهنده برتر در حوزه اینترنت ماهوارهای میرساند.
منبع: آنا
انتهای پیام/