سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

کینوا، کشت جایگزینی که در فارس خوش درخشید

چند سالی است که نام گیاه کینوا از سوی مسئولان سازمان جهاد کشاورزی و کارشناسان این حوزه به عنوان یک کشت جایگزین در استان فارس معرفی می‌شود، کشتی که در حوزه عمل توانمندی خود را به کشاورزان این استان نشان داد و خوش درخشید.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، کینوا از سال ۱۳۹۶ وارد استان فارس شد و این محصول ابتدا به طور آزمایشی در هزار متر مربع کشت شد تا بررسی شود که آیا می‌توان این محصول را به عنوان یک کشت سازگار به کم آبی و مقاوم به تنش‌های خشکی تثبیت کرد یا خیر؟

حال با گذشت سه سال از نخستین کشت این محصول، عملکرد مثبت برداشت صورت گرفته از کینوا، سطح زیر کشت این محصول را به ۲۰ هکتار در استان فارس رسانده است.

استان فارس همچنین جایگاه سوم کشور را در کشت محصول کینوا به خود اختصاص داده است و پیش بینی شده تا ۲ سال آینده سطح زیر کشت این محصول در استان به ۱۵۰ هکتار افزایش یابد که در صورت تحقق فارس در رتبه نخست کشت کینوا قرار خواهد گرفت.

کینوا با نام علمی Chenopodium quinoa که به خاویار گیاهی هم شهرت پیدا کرده دانه‌های ریزی دارد و به غلات شبیه است.

این گیاه بومی کشور‌های آمریکای جنوبی مانند بولیوی، شیلی و پرو است و به دلیل مواد مغذی زیادی که دارد اهمیت بسیاری در میان مردم پیدا کرده است.

پروتئین، منیزیم، فیبر، پتاسیم، آهن، کلسیم، فسفر، ویتامین‌های گروه ب، ویتامین‌ای و آنتی اکسیدان‌ها از جمله موادی هستند که به وفور در دانه‌های این گیاه وجود دارند. این گیاه را می‌توان جایگزین برنج کرد و در سوپ و سالاد قابل استفاده است.

فارس و گام‌های برداشته شده در کشت کینوا

معاون مدیریت امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان فارس گفت: سازمان جهاد کشاورزی استان فارس در سال‌های اخیر در تلاش بوده تا کشت‌های نو و جدیدی را جایگزین کشت‌های سنتی کند.

محمود ظهیری افزود: با توجه به مساله بحران آب که بسیاری از نقاط کشور از جمله استان فارس با آن مواجه هستند ناگزیر هستیم برای بهره وری بهتر از آب برنامه‌هایی داشته باشیم.

او ادامه داد: به همین دلیل جایگزینی زراعت‌های سازگار به کم آبی و مقاوم به تنش‌های خشکی در دستور کار قرار دارد، زراعت‌هایی که از نظر اقتصادی نیز بتواند برای کشاورزان مقرون به صرفه باشند.

معاون مدیریت امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان فارس گفت: کینوا نیز جز زراعت‌های نوپا است که در دنیا بسیاری از کشور‌ها به این زراعت روی آوردند و ایران نیز جزو این کشور‌ها قرار دارد.

ظهیری با بیان اینکه استان فارس همانند سایر بخش‌های کشاورزی در زمینه کشت کینوا نیز پیشرو بوده است، افزود: کشت کینوا در استان از سال ۱۳۹۶ آغاز شده و امید است این محصول در آینده بتواند در سطح بسیار وسیعی کشت شود.

کینوا به اقتصاد و سلامت خانواده کمک می‌کند

او بیان کرد: این گیاه که به عنوان پروتئین گیاهی لقب گرفته به ۲ دلیل حائز اهمیت است، یک دلیل ارزش غذایی این محصول است که این گیاه سبک و خوش هضم هست و کسانی که دارای مشکلات گوارشی هستند می‌توانند این محصول را جایگزین برنج کنند.

این مسئول سازمان جهاد کشاورزی استان فارس گفت: این گیاه سرشار از عناصری مانند منیزیم، فسفر، ویتامین ب، پتاسیم، آهن، مس، منگنز و روی است و شاید کمتر محصولی را بتوانیم با این حجم مواد مغذی پیدا کنیم.

ظهیری اظهارکرد: در حال حاضر با توجه به وجود بیماری‌های قلبی و عروقی، شرایط جامعه به گونه‌ای است که باید به سمتی برویم تا بتوانیم بسیاری از گیاهان زراعی را در سبد خانوار قرار دهیم.

او ادامه داد: کینوا جزو محصولاتی است که می‌تواند هم به اقتصاد خانواده و هم به سلامت آنان کمک کند، این محصول همچنین از نظر تامین مواد مغذی، می‌تواند جایگزین بسیار خوبی باشد.

معاون مدیریت امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان فارس گفت: کینوا کربوهیدرات‌های بسیار خوبی دارد و برای تامین انرژی بسیار مفید است و به لحاظ پروتئین قابل مقایسه با هیچ غلاتی نیست.

ظهیری افزود: کینوا همچنین به لحاظ تغذیه می‌تواند به افراد دارای بیماری دیابت کمک کند چراکه جهت کنترل قند خون بسیار مفید است.

او ادامه داد: این محصول آن‌قدر مقوی و اثرگذار است که از آن به عنوان خاویار گیاهی نیز یاد می‌شود و این نشان دهنده اهمیت این گیاه است.

معاون مدیریت امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی فارس گفت: سازمان خواروبار جهانی سال ۲۰۱۳ را به عنوان کینوا نامگذاری کرده و این نشان دهنده اهمیت این محصول است.

هزینه کشت پایین و قیمت بالای کینوا

ظهیری بیان کرد: از دیگر خصوصیات کشت کینوا می‌توان به هزینه‌های پایین کشت و قیمت نسبتا بالای این محصول اشاره کرد.
وی ادامه داد: نیاز آبی کینوا کم هست و این گیاه با شرایط آب و هوایی دشوار سازگار است، در برابر ایی سی بالا یا همان شوری مقاومت از خود نشان داده و این می‌تواند برای کشاورز مقرون بصرفه باشد و مدت سازگاری زیادی در شرایط اقلیم‌های مختلف در استان داشته باشد.

کشت کینوا در ۱۶ شهرستان فارس

معاون مدیریت امور زراعت جهاد کشاورزی استان فارس با بیان اینکه در اکثر نقاط استان می‌توانیم کشت کینوا را توسعه دهیم، گفت: در سه سال گذشته در شهرستان‌های استان از جمله خرمبید، خرامه، سروستان، مرودشت، سپیدان، فسا، لارستان، لامرد، داراب، زرین دشت، جهرم، اقلید، شیراز، فیروزآباد، ممسنی و گراش محصول کینوا کشت شده است.

ظهیری افزود: این محصول هم در اقلیم سرد و هم در اقلیم گرم استان کشت شده است و این نشان‌دهنده پتانسیل بالای این محصول است، این گیاه می‌تواند دمای منفی ۲ تا ۳۸ درجه را تحمل کند و کمتر زراعتی این دوام را دارد.

او ادامه داد: کینوا دارای ارقام زودرس و دیررس است که این ارقام در استان فارس وجود دارند.

مقاوم بودن کینوا در برابر تنش‌های آبی

معاون مدیریت امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی فارس گفت: با توجه به اینکه این گیاه نسبت به تنش‌های آبی مقاوم است با یک رطوبت اندک می‌تواند سیکل زندگی خود را طی کند و به بهره‌برداری برسد.

ظهیری بیان کرد: این گیاه در اکثر خاک‌ها با کلاس‌های می‌تواند رشد کند و هیچ گونه توقع زیادی نسبت به شرایط آب و خاک خوب ندارد و قادر است در شرایط خاک‌هایی با کلاس پایین و وضعیت آب نه چندان خوب نیاز‌های جامعه را برآورده کند.

کشت ۲۰ هکتاری کینوا در فارس

او همچنین با اشاره به سطح زیر کشت کینوا در استان فارس افزود: سطح زیر کشت کینوا در استان فارس حدود ۲۰ هکتار است و انتظار می‌رود برای سال آینده این میزان به سطح ۱۰۰ تا ۱۵۰ هکتار نیز برسد.

این مقام مسئول سازمان جهاد کشاورزی استان فارس با بیان اینکه عملکرد محصول کینوا از یک تن شروع و تا هفت تن در دنیا مشاهده شده است، گفت: بالاترین رکورد عملکردی این محصول در استان فارس در شهرستان سروستان با برداشت پنج تن در هکتار بوده است، اما متوسط عملکرد استان ۱.۱۰۰ تن در هکتار است.

ظهیری افزود: این محصول در حال حاضر حدود ۴۰ هزار تومان در حال فروش است و خیلی‌ها راغب به خرید این محصول هستند.

گام‌های برداشته شده برای فرآوری کینوا در فارس

او در خصوص اقدامات صورت گرفته برای فرآوری محصول کینوا در استان فارس بیان کرد: در حوزه فرآوری این محصول بین شهرستان‌های مرودشت و زرقان یک شرکت فعالیت خود را آغاز کرده و برنامه دارد تا این محصول را به انواع خوراکی تبدیل کند.

او ادامه داد: برای تشکیل و راه اندازی صنایع وابسته کینوا باید حجم سطح زیر کشت کینوا در استان افزایش یابد.

فارس رتبه سوم کشت کینوا در کشور را دارد

معاون مدیریت امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان فارس گفت: کشت کینوا در استان فارس در سال ۱۳۹۶ با هزار متر شروع شد، اما در حال حاضر به حدود ۲۰ هکتار رسیده است و و در سال‌های آینده سطح زیر کشت این محصول در استان فارس به ۱۰۰ تا ۱۵۰ هکتار خواهد رسید.

ظهیری افزود: استان فارس به لحاظ کشت کینوا جایگاه سوم کشور را به خود اختصاص داده است و با روند توسعه‌ای که وجود دارد تا ۲ سال آینده این استان رتبه نخست کشور را در حوزه کشت کینوا خواهد داشت.

او همچنین به اقدامات سازمان جهاد کشاورزی استان فارس در بحث کشت‌های جایگزین اشاره و بیان کرد: یکی از اقداماتی که سازمان جهاد کشاورزی استان فارس در بحث کشت‌های جایگزین اقدام کرده استفاده از ارقام زودرس و جایگزینی ارقام بوده است.

معاون مدیریت امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی فارس گفت: در کنار این موضوع توسعه آبیاری تحت فشار در دستور کار قرار داشته و دارد که در طول سال‌های اخیر اقدامات خوبی در این زمینه صورت گرفته است.

ظهیری یکی دیگر از اقدامات را روی آوردن به کشت‌های گلخانه‌ای دانست و افزود: با توجه به تسهیلاتی که سازمان جهاد کشاورزی استان فارس در اختیار متقاضیان کشت‌های گلخانه قرار می‌دهد و به آنان در واگذاری زمین کمک می‌کند گام‌های خوبی در این زمینه برداشته شده است.

کشت کینوا نسبت به سایر کشت‌ها با صرفه‌تر است

محمد باقر شیخ الاسلام کشاورز نمونه کینوا کار در استان فارس که در شهرستان سروستان اقدام به کشت این محصول کرده است در خصوص دلایل کشت این محصول گفت: کینوا یک محصول جدیدی و دارای ارزش تغذیه‌ای بالایی است.

او افزود: همچنین طول دوره رشد این محصول بسیار کوتاه و قیمت آن نسبت به سایر محصولات مشابه خوب است.

 شیخ الاسلام ادامه داد: با توجه به اینکه طول دوره‌های رشد کینوا کوتاه است آب بری کمتری دارد.

این کشاورز سروستانی گفت: تمام این مزایا باعث شد تا به سمت کشت این محصول بروم و در طول ۲ سالی که این محصول را کشت کردم عملکرد خوبی داشته است.

شیخ الاسلام افزود: کینوا دارای ارقام مختلفی است، رقمی که من در مزرعه خود کشت کردم دوره رشد آن حدود ۱۱۰ روز است.

او ادامه داد: در ۲ مرحله نسبت به کاشت کینوا در سال اقدام کردم که یک مرحله در اسفندماه کشت و اوایل تیرماه برداشت شد.

 شیخ الاسلام اضافه کرد: یک مرحله نیز در مردادماه کشت شد و در آبان ماه از آن برداشت خواهیم کرد، اما بهترین دوره کشت مربوط به مردادماه است.

این کشاورز سروستانی گفت: در کشت زمستانه سه تن و ۲۰۰ کیلوگرم و در کشت پاییزه پنج تن و ۱۰۰ کیلوگرم در هکتار برداشت کردم.

شیخ الاسلام افزود: در صورت وجود تقاضا برای خرید کینوا در بازار کشت این محصول در استان افزایش می‌یابد که این مستلزم اطلاع رسانی و معرفی هر چه بهتر این محصول به لحاظ ارزش غذایی به مردم است.

او ادامه داد: همچنین باید اقداماتی در حوزه صادرات محصول کینوا صورت بگیرد.

این کشاورز سروستانی گفت: کشت محصول کینوا نسبت به سایر کشت‌ها با صرفه‌تر است، اما باید بازاریابی آن افزایش یابد.

منبع: ایرنا
انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.