سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

ساماندهی محوطه تاریخی گندی شاپور آغاز شد

مدیر پایگاه میراث فرهنگی گندی‌شاپور و ایوان کرخه گفت: عملیات ساماندهی، حفاظت و مرمت محوطه تاریخی گندی شاپور آغاز شد.

به گزارش گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، یعقوب زلقی مدیر پایگاه میراث فرهنگی گندی شاپور و ایوان کرخه گفت: عملیات، ساماندهی، حفاظت و مرمت بخش‌های مختلف محوطه تاریخی گندی شاپور شامل سازه‌های آبی و پل‌های تاریخی، محوطه‌های مورد کاوش و آرامگاه یعقوب لیث صفاری در دستورکار قرار گرفته است.

او افزود: یکی از سازه‌های آبی که ساماندهی آن در دستورکار قرار گرفته است، پل‌بند صیفون شماره یک است که مرمت اضطراری پایه‌های پُل، استحکام‌بخشی، رفع خطر و مرمت قسمت‌های آسیب‌دیده سازه اقداماتی است که درخصوص آن درحال اجرا هستند.

زلقی با اشاره به ساماندهی پل‌بند صیفون شماره ۲ نیز بیان داشت: پاکسازی و لایروبی داخل صیفون (کانال انتقال آب به محوطه گندی‌شاپور) و استحکام بخشی دیواره‌ها، رفع خطرو مرمت طاق آجری از جمله عملیاتی هستند که با هدف ساماندهی این پل‌بند درحال انجام است.

مدیر پایگاه میراث فرهنگی گندی‌شاپور و ایوان کرخه درخصوص ساماندهی محوطه مورد کاوش اظهار کرد: این بخش از عملیات نیز شامل؛ پاکسازی محوطه اطراف ترانشه کاوش، حفاظت و مرمت فضا‌های معماری کاوش‌شده با اندود کاهگل، کنترل و دفع نزولات جوی (آب‌های سطحی) و دوباره‌چینی و مرمت دیواره‌های فروریخته شده است.

این مقام مسئول با بیان اینکه آرامگاه یعقوب لیث صفاری نیز دیگر بخش محوطه گندی‌شاپور است که ساماندهی آن در دستور کار قرار گرفته است، گفت: مرمت گل‌دسته‌ها، پاک‌سازی نمای آجری ایدان ورودی (ضلع شمالی)، مرمت قسمت‌های آسیب‌دیده داخلی و خارجی بنا و ساماندهی منظری محیط پیرامونی بنا، اقداماتی هستند که در این آرامگاه درحال اجرا هستند.

او با بیان اینکه پیش‌بینی می‌شود این پروژه که از اوایل مهرماه جاری با اعتباری به مبلغ ۳ میلیارد ریال از محل اعتبارات عمرانی ملی آغاز شده است، تا اواخر آبان‌ماه آینده ادامه داشته باشد، بیان کرد: تفاوت عمده عملیات حفاظت و مرمتامسال با سال‌های گذشته این است که در عملیات جاری، همه محوطه‌ها و بنا‌های شاخص پایگاه اعم از سازه‌ها و پل‌های تاریخی، ترانشه‌های کاوش و آرامگاه یعقوب لیث ساماندهی می‌شوند.

گُندی‌شاپور یا جُندی‌شاپور یکی از مهم‌ترین شهر‌های دوره ساسانی است که توسط شاهپور یکم ایجاد شده است. جندی‌شاپور از همان ابتدای پایه‌گذاری، به تدریج به یکی از مراکز علمی و پزشکی جهان تبدیل شد. جندی شاپور باستان که اکنون تنها بقایایی از آن در اطراف شهر دزفول برجا مانده، براساس مستندات تاریخی سر آغاز شکل‌گیری نخستین نظام‌نامه آموزش عالی در جهان است. همچنین نخستین دانشگاه جهان به دستور شاپور اول ساسانی در این شهر تأسیس شد. این دانشگاه در عصر ساسانیان در یک‌هزار و ۷۵۰ سال پیش، نخستین مرکز علمی جهان بود که رشته‌های پزشکی، فلسفه و نجوم در آن تدریس می‌شد.

شهر باستانی جندی‌شاپور با ۸۰۰ هکتار وسعت در ۱۲ کیلومتری شهر دزفول در مجاورت روستای اسلام آباد واقع است. آثار برجامانده از این شهر در ۲۴ شهریور سال ۱۳۱۰ به شماره ۴۶ در ردیف آثار ملی کشور ثبت شد.

انتهای پیام/گ

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.