سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می دهد؛

اولین شهید نیروی هوایی ارتش چه کسی بود؟

خلبانان نیروی هوایی ارتش نقش مهمی در مقابله با ضد انقلاب داشتند.

‌به گزارش  خبرنگار دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، نیروی هوایی ارتش یکی از نیرو‌هایی بود که همافران آن با پیروزی انقلاب اسلامی به عنوان نخستین گروه بیعت کننده با امام خمینی (ره) به نزد بنیانگذار انقلاب اسلامی رفتند و به صف انقلابیون پیوستند. نیروی هوایی ارتش از پیروزی انقلاب اسلامی تا آغاز دفاع مقدس نیز نقش پر رنگی در دفاع از کشورمان به خصوص در مقابله با ضد انقلاب در کردستان و مناطق عملیاتی غرب داشته است. نیروی هوایی ارتش در هنگام تهاجم عراق به ایران اسلامی در ۳۱ شهریور ماه ۱۳۵۹ نیز به عنوان یک نیروی واکنش سریع وارد عمل شد و امیر سرلشکر خلبان شهید فکوری فرمانده وقت این نیرو با طراحی عملیات ۱۴۰ فروندی نخستین پاسخ به تجاوز ارتش بعثی را به صدام داد.

 

اگر بخواهیم نقش نیروی هوایی ارتش را در دوران دفاع مقدس بیان کنیم باید بگوییم که اگر خلبانان نیروی هوایی و پشتیبانی‌های آن نبود شاید بسیاری از عملیات‌های دریایی و زمینی مانند عملیات مروارید و والفجر ۸ نیز به پیروزی نمی‌رسید. این نیرو از پایان دفاع مقدس تا کنون هم در عرصه های خودکفایی، ساخت و تولید تجهیزات جدید و به روز هم از نیروهای پیشگام در نیروهای مسلح به شمار می رود.

امیر سرلشکر خلبان شهید محمد نوژه

امیر سرلشکر خلبان شهید محمد نوژه یکی از خلبانان نیروی هوایی ارتش است که هشتم فروردین ماه سال ۱۳۲۴ در تهران و در خانواده‌ای متدین و مذهبی چشم به جهان گشود. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان خود را در تهران آغاز کرده و به پایان رساند. او پس از اخذ دیپلم ریاضی وارد دانشکده افسری شد. شهید محمد نوژه پس از به اتمام رساندن دوره دانشکده افسری در ایران برای انجام تحصیلات تکمیلی و فراگیری آموزش‌های مربوط به سامانه‌های کنترل سلاح از طرف نیروی هوایی ارتش به آمریکا اعزام شد.

او که به شدت به خلبانی علاقه داشت، پس از اینکه از آمریکا به کشورمان بازگشت برای طی دوره مقدماتی پرواز وارد دانشکده خلبانی شد و آموزش‌های تکمیلی را نیز در پایگاه هوایی «لاردو» ایالت تگزاس آمریکا طی کرد. امیر سرلشکر خلبان شهید محمد نوژه در سال ۱۳۵۱ و پس از پایان آموزش‌های تکمیلی موفق شد تا به عنوان خلبان هواپیمای اف ۴ فانتوم وارد رسته پروازی شود. روز‌های پایانی شهریورماه سال ۱۳۵۷ بود که به عنوان افسر خلبان شکاری به پایگاه سوم شکاری همدان اعزام شد تا ماموریت‌های خود را انجام دهد.

مسئولیت های امیر سرلشکر خلبان شهید محمد نوژه

او در دوران خدمتش در عناوین شغلی متعددی خدمت کرد که عبارتند از افسر سامانه‌های کنترل اسلحه گردان ۱۰۱ شکاری، رئیس شعبه عملیات مشترک، معاونت عملیات پایگاه ششم شکاری و فرمانده گردان یکم و گردان ۳۱ شکاری و معاونت دایره عملیات و افسر ستاد عملیاتی پایگاه سوم شکاری همدان در نیروی هوایی ارتش.

پیروزی انقلاب اسلامی و غائله ضد انقلاب در کردستان

با پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷، نیرو‌های مخالف انقلاب و نظام وارد کارزار مبارزه با انقلاب اسلامی شدند و حوادثی مانند غائله‌های ضد انقلاب در کردستان، گنبد کاووس، حزب خلق مسلمان در آذربایجان و نیرو‌های حزب خلق عرب در خوزستان را ایجاد کردند. نیرو‌هایی برای مبارزه با ضد انقلاب وارد میدان شدند که ارتش و نیرو‌های سه گانه نیز از این جمله هستند. شهید مصطفی چمران که در زمان بروز غائله کردستان در وزارت دفاع به عنوان وزیر مشغول بود، به همراه سرلشکر فلاحی به آن مناطق رفت تا با کمک نیرو‌های مسلح و ارتش، ضد انقلاب را تار و مار کند.

از آنجا که نیروی هوایی ارتش یکی از نیرو‌های موثر ارتش به شمار می‌رود، فرماندهان حاضر در این عملیات تصمیم می‌گیرند که نیروی هوایی  را به این مناطق اعزام کنند. دو خلبان برای ماموریت پاکسازی ضد انقلاب به کردستان می‌روند تا مقر تروریست‌ها را پاکسازی و بمباران کنند.  در این عملیات ها حتی شهید نوژه دیوار صوتی را هم شکست تا مهاجمان و تروریست های ضد انقلاب را بیش از پیش مغلوب رزمندگان اسلام کند.

اولین شهید نیروی هوایی ارتش چه کسی بود؟

سرگرد خلبان شهید محمد نوژه به صورت داوطلبانه و با وجود جانبازی به همراه ستوان یکم خلبان بشیر موسوی برای ماموریت پشتیبانی از بالگرد‌های نیروی زمینی ارتش و ستون اعزامی کرمانشاه به پاوه در تاریخ ۲۵ مردادماه سال ۱۳۵۸ به این منطقه اعزام می‌شوند.

هنگامی که این دو در حال بازگشت از ماموریت بودند در حین انجام گشت‌های هوایی، هواپیمای آن‌ها مورد اصابت آتش‌بار عناصر ضد انقلاب قرار گرفت و از کنترل خارج شد و در حالی که دست راست شهید نوژه بر اثر اصابت گلوله به درون کابین قطع شده بود، هیچ کدام از خلبانان فرصت استفاده از صندلی‌پران (صندلی ایجکت) را نیافتند و هواپیما به کوه اصابت و در منطقه قشلاق بین پاوه و روانسر سقوط کرد و در حالی که شهید نوژه روزه بود با خون خویش افطار کرد.

در پی این واقعه و به پاس اولین شهید نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، پایگاه سوم شکاری همدان که قبل از انقلاب به پایگاه شاهرخی و بعد از پیروزی انقلاب به پایگاه حر معروف بود به پایگاه شهید سرلشکر خلبان محمد نوژه تغییر نام یافت.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۴
در انتظار بررسی: ۰
محمودیان
۱۹:۳۶ ۰۹ مرداد ۱۴۰۰
خلبان شهید عبدالله دهقان هم در روز ۱۳۵۹/۶/۳۱
ناشناس
۲۲:۳۰ ۰۱ اسفند ۱۳۹۹
روحشان قرین رحمت و الطاف پروردگار باد
اللهم صل علی محمد وآل محمد
آریان
۲۱:۴۶ ۳۰ شهريور ۱۳۹۹
روحش شاد و یادش گرامی
اللهم صلی علی محمد و ال محمد
ناشناس
۲۱:۳۱ ۳۰ شهريور ۱۳۹۹
نعمولا بعد از شهادت یک درجه ارتقا میگیرن .
ایشان بیشتر بخاطر نقش کلیدی تو خنثی سازی کودتای نوژه چند پله ارتقا گرفتن .وگرنه درجه ایشون سرگردی بوده
Soroosh
۲۱:۱۷ ۳۰ شهريور ۱۳۹۹
خدابا به حق خون حسین ع روزی ما هم قرار بده
حمید
۲۱:۰۷ ۳۰ شهريور ۱۳۹۹
سلام به خون پاک شهدا که با خون خود از خاک میهن دفاع کردند سر و جانم به فدای وطن
همسفر
۲۰:۲۰ ۳۰ شهريور ۱۳۹۹
درود به شرفش
قدرت طهماسبی
۲۰:۰۹ ۳۰ شهريور ۱۳۹۹
دورود بر شهدا که با نثار خون خود عزت و سربلندی را به ایران هدیه کردند
حسن
۱۶:۳۱ ۳۰ شهريور ۱۳۹۹
روح همه عزیزانی که برای دفاع از این مرز وبوم جان خود و عزیزانشون رو فدا کردند شاد باشه.
ولی افسوس ولی افسوس ولی افسوس که سکه شده 13 میلیون علی برکت الله...
ناشناس
۱۳:۳۵ ۳۰ شهريور ۱۳۹۹
به روان پاک شهیدان عزیز ارتش ایران بخصوص خلبانان شعاع دلیر که امنیت کشور مدیون این عزیزان هست صلوات (اللهم صل علی محمد وال محمد )
ناشناس
۱۳:۳۵ ۳۰ شهريور ۱۳۹۹
(اللهم صل علی محمد وال محمد )
ناشناس
۱۰:۴۰ ۳۰ شهريور ۱۳۹۹
براي شادي روحشان صلوات.
ناشناس
۲۳:۰۶ ۲۹ شهريور ۱۳۹۹
روحش شاد دلاور هوایی
ناشناس
۲۲:۵۵ ۲۹ شهريور ۱۳۹۹
نفت از ما نمیخرن نفت رو با سلاح مبادله کنید چون ما سلاح نیاز داریم
ناشناس
۲۲:۳۶ ۲۹ شهريور ۱۳۹۹
اوضاع امروز هم بسیار حساس است. ایران باید قویترین سلاح هارا در اختیار داشته باشد تا در مقابل خرابکاری قدرتها بایستد.
ناشناس
۲۲:۳۲ ۲۹ شهريور ۱۳۹۹
ماجراجویی های ناتانیاهو و ترامپ مقدمات یک جنگ را فراهم می کند. احتمال وقوع جنگ در آینده بسیار زیاد است. در حال حاضر چون در آستانه پایان تحریم تسلیحاتی قرار داریم، خویشتنداری و درایت در عرصه سیاست و رایزنی های سریع و گسترده به منظور بستن قراردادهای بزرگ خرید سلاح ضروری است. واکنش های سخت ایران در برابر آمریکا و اسراعیل اجتناب ناپذیر است. تکلیف اسراعیل که تا حدودی مشخص است. اما آمریکا دو راه بیشتر ندارد. یا منتظر مقابله سخت بماند و یا بساط خود را از خاورمیانه برچیند و امتیاز اقتصادی بدهد.
ناشناس
۲۲:۳۰ ۲۹ شهريور ۱۳۹۹
ستوان یکم خلبان بشیر موسوی مگر شهید نبودن ویا خلبان نبودن که عکسی از چهره ایشان قرار نداده اید،تازه هردوی آنها باهم به شهات رسیده اند پس هر دو آنها شهدای خلبان محسوب می شوند
عزیز درویش اقاجانی
۲۳:۱۴ ۳۰ شهريور ۱۳۹۹
این چه جور نقدیه ؟بهتر نبود درخواست کنید تا از ان دو شهید والا مقام هم عکس و مطلب تهیه کنند ؟
ناشناس
۱۹:۴۸ ۲۹ شهريور ۱۳۹۹
شرم بر دشمنان این مرز وبوم ننگ ونفرین ابدی بر تمامیه دشمنانی که این عزیزان شجاع ومومن ومتخصص رو ازما گرفتن باید همیشه هوشیار بود این دشمنان امروز هم با حربه وروشهای جدید درتلاش هستند برای ضربه های بیشتر بر پیکراین کشورکهن واین مردم عزیز
رسول از جانبازان نیروی زمینی ارتش
۱۷:۱۲ ۲۹ شهريور ۱۳۹۹
روحش شاد و یادش گرامی باد
amir
۱۶:۳۶ ۲۹ شهريور ۱۳۹۹
نورالله مرقده الشریف
عذر میخوام ولی من شنیده بودم اولین شهید نیروی هوای خلبان حیدری از کرمانشاه بودن
ناشناس
۱۷:۵۶ ۳۰ شهريور ۱۳۹۹
خلبان شهید خالد حیدری اولین شهید خلبان در عملیات برون مرزی بودند که در روز اول جنگ به همراه شهید علیرضا صالحی در بمباران پایگاه کوت به شهادت رسیدند و ایشان از هموطنان مسلمان سنی مذهب از اهالی مهاباد بودند.
علی
۱۶:۱۱ ۲۹ شهريور ۱۳۹۹
روحش شاد
وای به حال کسانیکه فردای قیامت باید پاسخگو این خون های پاک باشند.
علی
۱۶:۱۱ ۲۹ شهريور ۱۳۹۹
روحش شاد
وای به حال کسانیکه فردای قیامت باید پاسخگو این خون های پاک باشند.