سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

خلبانان برتر ایران در دفاع مقدس چه افرادی بودند؟

خلبانان ایرانی در طول هشت سال دفاع مقدس از افرادی بودند که نقش بسیاری در پیروزی ایران در این هشت سال داشتند.

‌به گزارش  خبرنگار دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، دفاع مقدس عرصه بروز و ظهور استعداد‌ جوانان ایرانی است که با دست خالی در مقابل رژیم بعثی عراق که ۴۳ کشور جهان از آن حمایت می‌کردند، ایستادند؛ در این عرصه رشادت‌های بسیاری انجام شده که از طریق آن‌ها دشمن بعثی شکست خورده و به گواه اسناد تاریخی و برخلاف سایر جنگ‌های تاریخ ایران حتی یک وجب هم از خاک کشورمان کم نشده است.  

این جوانان که همه از نخبگان نظامی دنیا محسوب می‌شوند توانستند عملیات‌های بسیاری را طراحی و اجرا کنند که تا آن زمان شاید نظیر آن در دنیا وجود نداشت. این نوابغ و نخبگان نه تنها با این عملیات‌ها توانستند دشمن بعثی را مجبور به پذیرش شکست کنند، بلکه کارشناسان نظامی جهان را هم به حیرت واداشتند. یکی از این گروه‌ها خلبانان بودند که برخی چهره‌های آن‌ها را می‌شناسیم و برخی دیگر نیز ناشناخته مانده اند؛ پس لازم است با آن ها بیشتر آشنا شویم.

امیر سرتیپ خلبان شهید فریدون ذوالفقاری

شهید فریدون ذوالفقاری یکی از نخبگان نظامی کشورمان است که در هنگام آغاز جنگ تحمیلی فرماندهی اسکادران هوایی پایگاه یکم شکاری مهرآباد را برعهده داشت. او که از خلبانان هواپیمای RF-۵ بود بار‌ها توانست با انجام پرواز‌های خطرناک به عمق خاک دشمن نفوذ کند و از کلیدی‌ترین مواضع دشمن مانند پالایشگاه ها، پل‌ها و سایت‌های پدافندی عکس هوایی بگیرد. اما شاید شاخص‌ترین کار آن را بتوان عکس گرفتن وی از کاخ ریاست جمهوری عراق دانست.  

امیر سرتیپ خلبان محمود اسکندری

او هنوز هم به اعتقاد بسیاری از کارشناسان نظامی جهان یکی از موفق‌ترین و بهترین خلبانان جنگنده فانتوم (F-۴) است. او در بسیاری از عملیات‌های دفاع مقدس مانند انهدام پل اروند، اچ ۳، حمله  به بغداد پیش از اجلاس سران عدم تعهد، بمباران پالایشگاه کرکوک، بمباران ایستگاه راداری تموز نقش اصلی را برعهده داشت. اما در حوزه عملیات، مهم‌ترین عملیات امیر سرتیپ اسکندری را می‌توان ایفای نقش موثر در انهدام پل اروند رود دانست که خرمشهر را به عراق متصل کرده و به لشکر ۱۱ بعث عراق برای جابجایی تجهیزات و ادوات جنگی و همچنین عقب نشینی احتمالی کمک می‌کرد.

امیر سرتیپ خلبان اسکندری در عملیات اچ ۳ یا حمله به الولید نیز نقش بسیار مهم و راهبردی داشت. ماجرا هم از این قرار بود که یک فروند از هواپیما‌های فانتوم به خلبانی شهید خضرایی و کابین عقبی اصغر باقری توسط  پدافند هوایی مورد هدف قرار گرفت. آسیب دیدگی این هواپیما به حدی بود که سیستم هیدرولیک آن آسیب دیده بود و قادر به سوخت گیری نبود. به همین دلیل و با توجه به نزدیکی فاصله به سوریه این فانتوم در سوریه فرود آمد.

دو نفر از خلبانان زبده ایرانی به نام‌های محمود اسکندری و محمد جوانمردی عازم سوریه شدند تا هواپیمای ایرانی را که پس از طی دوره چهار ماهه تعمیرات آماده پرواز بود را به ایران باز گردانند. هر کدام از هواپیما‌های جنگنده باید پس از اورهال تست شوند تا بتوانند به خوبی پرواز کنند. اما این دو خلبان ایرانی با موفقیت کامل و زیر آتش سنگین پدافند عراق این فانتوم ایرانی را به سلامت به خاک کشورمان بازگرداندند.

امیر سرلشکر خلبان شهید علیرضا یاسینی

امیر سرلشکر خلبان یاسینی از رکوردداران پرواز در دفاع مقدس بود که در کارنامه او در حدود ۲ هزار و ۷۵۹ ساعت پرواز عملیاتی و حضور در بیش از ۹۰ عملیات در عمق خاک دشمن  به چشم می‌خورد. رکورد دیگر شهید یاسینی در دوران دفاع مقدس پرواز با هواپیما‌های F-۴، F-۵، میگ ۲۹، سوخو ۲۴ و پی ۳ اف بود که شاید کم‌تر خلبانی چنین رکوردی را داشته باشد. البته شهید یاسینی در طول دفاع مقدس با وجود اینکه ۵۵ درصد جانبازی داشت و فرمانده یکی از پایگاه‌های شکاری بود، تا آخرین روز‌های جنگ دست از پرواز نکشید. بسیاری از کارشناسان نظامی او را سرسخت‌ترین خلبان ایرانی  می‌دانند.

امیر سرتیپ خلبان جلیل زندی

امیر سرتیپ زندی پرافتخاترین و برترین خلبان تام کت اف ۱۴ در دنیاست که ۹ پیروزی قطعی و ۲ پیروزی احتمالی را به دست آورده است. شکار‌های او عبارتند از ۴ فروند میگ ۲۳، ۲ فروند سوخو ۲۲، ۲ فروند میگ ۲۱ و ۳ فروند میراژ اف ۱. البته امیر سرتیپ زندی معتقد است که ۱۶ فروند از جنگنده‌های دشمن را ساقط کرده است. تک خال نیروی هوایی ارتش ایران در دوران دفاع مقدس به تنهایی ۲ درصد از نیروی هوایی عراق را منهدم کرد.

امیر سرتیپ خلبان منوچهر محققی 

امیر سرتیپ خلبان منوچهر محققی از رکورداران پرواز در دوران دفاع مقدس است. ۱۸۲ بار وارد خاک دشمن بعثی شد و مواضع آن ها را بمباران کرد. او از روز اول جنگ که فرمانده یک دسته ۴۰ فروندی در کمان ۹۹ بود تا آخرین روز جنگ در حدود یک هزار ساعت پرواز جنگی داشت. بسیاری از عملیات‌های دفاع مقدس بدون حضور محققی به نتیجه دلخواه نمی‌رسید.  

امیر سرلشکر خلبان حسین خلعتبری

امیر سرلشکر خلبان شهید حسین خلعتبری یکی از نخبگان دفاع مقدس است که در بسیاری از عملیات‌های مهم مانند حمله به اچ ۳ و یا کمان ۹۹ نقش اساسی داشت و بسیاری از مکان‌های مهم دشمن مانند پل العماره و پالایشگاه بصره را نیز منهدم کرده بود. البته شهرت امیر خلعتبری بیشتر به دلیل حضور در عملیات مروارید است، او استاد بلامنازع استفاده از موشک ماوریک بود و در این عملیات با استفاده از موشک‌های ماوریک بخش گسترده‌ای از توان دریایی عراق را نابود کرد.

امیر سرلشکر خلبان شهید عباس بابایی

او یک نمونه کامل از یک فرمانده ایرانی بود. شهید بابایی با وجود اینکه از سال‌های نخست دفاع مقدس سمت فرماندهی داشت، اما هیچ گاه پرواز را رها نکرد و در سال‌های جنگ بیش از ۳ هزار ساعت پرواز با هواپیما‌های مختلف را  انجام داد که حاصل آن اجرای موفق ۶۰ عملیات دفاع مقدس است.

یکی از ابتکارات و خلاقیت‌های مهم شهید بابایی پس از ایجاد قرارگاه رعد، ایجاد تاکتیک‌های منحصر به فردی بود که حاصل آن کاهش تلفات هواپیما‌های ایرانی است.  

امیر سرلشکر خلبان علی اکبر شیرودی

شهید شیرودی بیشترین ساعت پرواز را در بین خلبان‌های کبرا داشت. با وجود اینکه بیش از ۴۰ بار سانحه دیده بود و بالگردش هم بیش از ۳۰۰ بار گلوله خورده بود، اما همچنان به پرواز ادامه می‌داد و در عملیات‌های بسیاری حاضر بود. شهید شیرودی یک سال بعد از آغاز دفاع مقدس به شهادت رسید، اما در همان چند ماه به قدری درخشید که از ستارگان دفاع مقدس به شمار می‌رود. یکی از درخشان‌ترین عملیات‌های او در دفاع مقدس، عملیات دفاع از سرپل ذهاب بود که او موفق شد تا ۴۷ تانک عراقی را در ۳ روز نابود کند.

امیر سرلشکر خلبان شهید عباس دوران

شهید عباس دوران یکی از برترین خلبانان دفاع مقدس است که در کم تر از دو سال، حدود ۱۲۰ سورت پرواز برون مرزی موفق انجام داد. فرماندهان دفاع مقدس در بیشتر مواقع برای تضمین موفقیت عملیات‌ها گزینه‌ای جز عباس دوران نداشتند. برای همین هم او را برای عملیات بغداد انتخاب کردند و او بود که توانست هیمنه صدام را دقیقا پیش از اجرای بزرگ‌ترین مانور سیاسی خود از بین ببرد و او را به یکی از موفق‌ترین خلبانان دفاع مقدس تبدیل کند.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۹
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۰:۵۹ ۱۶ فروردين ۱۴۰۱
چراغ سبز امریکا به صدام و شروع جنگ . امریکا چه هدفی در جنگ ایران عراق میتوانست داشته باشد . نابودی هر چه بیشتر تجهیزات نظامی مدرن ایران . ایران چگونه امیال امریکا را از گذشته تا امروز برآورده میکند. چرا ایران با انچه روبه‌رو میشود میجنگد چرا با اهداف امریکا روبه رو نمیشود.
ناشناس
۲۳:۰۸ ۱۹ بهمن ۱۴۰۰
خلبان شهید جلیل زندی
ناشناس
۱۹:۲۱ ۲۹ شهريور ۱۳۹۹
خلبان پرویز نثری هم هست
ناشناس
۱۳:۱۵ ۲۸ شهريور ۱۳۹۹
سرهنگ خلبان بالازاده نیز از تیزپروازان و رکودداران دفاع مقدس بود که حدود دو ماه قبل به علت بیماری کرونا مرحوم شد.
وطن
۱۰:۴۹ ۲۸ شهريور ۱۳۹۹
ممنون از مطالب خوبتون. ولی جای خیلی ها در این گزارش خالیه. از جمله شهید مصطفی اردستانی. ضمنا شهید شیرودی از خلبانان بزرگ هوانیروز هستند که امیدوارم مثل همچین مقاله ای از خلبانان هوانیروز را هم داشته باشید.
ناشناس
۱۰:۳۵ ۲۸ شهريور ۱۳۹۹
شهید سید علی اقبالی رودباری هم خلبانی بود که هم فرمانده بود و هم اینکه صدام بخاطر کینه ای که ازش داشت اونو به دو نیم تقسیم کرد :روح همشون شاد باش
گمنام
۰۹:۳۰ ۲۸ شهريور ۱۳۹۹
درود بر شما جان برکفان سپاس برای دفاع از جان مال و ناموس ما
ناشناس
۰۹:۱۸ ۲۸ شهريور ۱۳۹۹
شهید علی خسروی خلبان برجسته و شجاع ایرانی روحت شاد شهید همیشه گمنام
محمد غ
۰۹:۰۷ ۲۸ شهريور ۱۳۹۹
در غم از دست رفتنشان,گریه کم است.
خون باید گریست.
یادشان جاوید.
سرباز
۰۷:۵۵ ۲۸ شهريور ۱۳۹۹
اگر ارتش و ارتشیان دلاور در روزهای اول بعد از انقلاب و آغاز جنگ عراق بر علیه ایران، نبودند و قهرمانانه از ایران دفاع نمیکردند، امروز، ایران تجزیه نشده و واحد، نداشتیم.
محمدحسین
۰۶:۰۹ ۲۸ شهريور ۱۳۹۹
ضمن تشکر ازاینکه از شهدای خلبان یاد کردید دراین ‌‌‌‌‌‌‌بین از شهید خلبان سید علی اقبالی دوگاهه نیز می توان یادکرد که به دستور صدام بدن مطهرشان به دو نیم شد.
پژمان
۰۴:۱۲ ۲۸ شهريور ۱۳۹۹
شهید خلبان غفور جدی چرا فراموش شده
رضا جوام
۰۳:۲۱ ۲۸ شهريور ۱۳۹۹
روان شهدا شاد ..یاد باد آن روزگاران یاد باد
به خاطر هروجب از این خاک چه سرها و چه افسرها که رفتند .به خدا وقتی صحنهای دفاع مقدس با خاطره ان دوران یا شهدا با هواپیما وهلیکپتر و تانک وغیر ایران میبینم دست خودم نیست بی اختیار بغضم میگیره آهنگ سیمرغ قلبمو آتیش میزنه جانم فدای میهنم ایران زنده باد ایران زنده باد ایران جاوید باد ایران
فدائی رهبر
۰۲:۵۱ ۲۸ شهريور ۱۳۹۹
شادی روحشان صلوات
ناشناس
۰۲:۱۷ ۲۸ شهريور ۱۳۹۹
درود بر همه شهدای دفاع مقدس خصوصا خلبانان شهید نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران. بهتر بود از سر لشکر خلبان سید علی اقبالی دوگاهه که به دستور صدام جنایتکاز دو شقه اش کردند و پیکر مطهرش را در دو جا دفن کردند یاد می کردید.یاد و خاطره شان گرامی باد .
ناشناس
۰۱:۵۳ ۲۸ شهريور ۱۳۹۹
روح شان شاد ویادشان گرامی باد شهدای 8 سال دفاع مقدس نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران
ناشناس
۰۱:۳۰ ۲۸ شهريور ۱۳۹۹
چقدر شهید گمنام
من فکر میکردم فقط شهید همت،باکری،باقری ،کاظمی، زین الدین هستن
بیشتر از این شهدای گمنام یاد کنید
روحشان شاد
علی اکبر
۰۰:۳۹ ۲۸ شهريور ۱۳۹۹
سلام جنگ جهانی دوم چهار سال طول کشید ولی هنوز از موضوع آن برای ساخت فیلم و مستند استفاده میشود دفاع ایران هشت سال طول کشید با وجود دلاور مردان بزرگ در سه نیرو قطعا بیش از دو برابر موضوع برای ساخت فیلم و مستند وجود دارد . مثل شهید سرلشکر نیاکی که با ابتکاری که کرد به گفته اسرای عراقی که گفته بودند ما فکر میکریم کل شهر به ما حمله کرده
ناشناس
۲۳:۴۹ ۲۷ شهريور ۱۳۹۹
سلام برشما دلاور مردان
ناشناس
۲۳:۳۵ ۲۷ شهريور ۱۳۹۹
روح همشون شاد
ناشناس
۲۳:۲۴ ۲۷ شهريور ۱۳۹۹
درودخداوند براین عزیزان شهید ،وارتشبزرگ ایران حیف ازخون شهدا وزحمت دیگرعزیزانی که درجنگ کشیدن ،،،،،منافه اش رایک عده دزدغارتگر بردن ،،خداوندازسرشون نمیگدرد
حمیدرضا
۱۰:۵۴ ۲۸ شهريور ۱۳۹۹
با سلام ............. خون شهدای عزیز صاحب و هوا خواه داره و هیچ فردی در هیچ زمانی نمی تواند آنرا کمرنگ کند انشالله حساب و کشیدن از آن غافلین را همه خواهند دید . التماس دعا ***
ناشناس
۲۲:۵۹ ۲۷ شهريور ۱۳۹۹
تاریخ آنهارا یاد میکند
کاربر
۲۲:۴۹ ۲۷ شهريور ۱۳۹۹
خلبانان نیروی هوایی ارتش و هوانیروز ارتش جانانه وبا غیرت در مقابل دشمن تا دندان مسلح ایستادند و نگذاشتند یک وجب از خاک ایران به دست دشمن بیفتد . روحشان شاد ویادشان گرامی باد.
ناشناس
۲۲:۴۱ ۲۷ شهريور ۱۳۹۹
این همه قهرمان داریم بعد سینمای ما فیلم مختار میسازه....کاش هالیوود تو ایران بود و از تک تک اینا فیلم میساخت که کل ایران بدونن ما چه کسایی رو از دست دادیم
علی
۲۳:۳۵ ۲۷ شهريور ۱۳۹۹
جناب این عزیزان از مختار و دلاوران دیگر درس فداکاری و اطاعت از امام و رهبرخودگرفته اند.
ناشناس
۰۰:۰۷ ۲۸ شهريور ۱۳۹۹
چه ربطی داره مختار هم بخشی از همان حقیقتی است که این خلبانان سرفراز برای آن جنگیدند و افتخار آفریدند .
بهنام
۰۰:۲۲ ۲۸ شهريور ۱۳۹۹
والله،کو گوش شنوا
ناشناس
۲۲:۲۶ ۲۷ شهريور ۱۳۹۹
درود به غیرت این عزیزان
دولتی ها یاد بگیرن یه ذره غیرت و تعهد به مردم
ناشناس
۲۲:۲۰ ۲۷ شهريور ۱۳۹۹
عباس دوران
امیر
۲۰:۴۸ ۲۷ شهريور ۱۳۹۹
نورالله مرقده الشریف
به یقین مقام و درجات تک تک این شهدا رفیع و بلند مرتبه هست.
ناشناس
۲۰:۴۸ ۲۷ شهريور ۱۳۹۹
روحشان شاد ، مردان مردی که به وجودشان افتخار می کنیم و ازخداوند بزرگ می خواهیم به ما توفیق دهد طوری زندگی کنیم و طوری بمیریم که شرمنده این دلیر مردان جبهه اسلام نباشیم .
زندانبان
۲۰:۳۶ ۲۷ شهريور ۱۳۹۹
شهید کشوری کو پس؟؟
ناشناس
۲۰:۳۶ ۲۷ شهريور ۱۳۹۹
معلوم ميشه بابايي و شيرودي و دوران در كمترين زمان زندگي بيشترين پرواز رو داشتن و بيشترين خسارت رو به دشمن زدن
سرگرد ناجا رضا حیدری
۲۰:۲۸ ۲۷ شهريور ۱۳۹۹
باید افتخار کنم که امروز وظیفه دفاع از کشور که ثمره خون این شهیدان است بر دوش ما گذاشته است و یاداوری کنیم که این شهدا به نمایندگی از کل شهدای هوانیز ارتش و سپاه هستند و باید دورود بفرستیم به همه شهدا . و سلامی عرض کنیم خدمت ماداران-همسران- .و فرزندان شهدا و یک خواهش داشته باشم از همه خانواده ها که برایم ما دعا کنید تا عاقبت به خیر شویم
عاشق شهدا
۲۰:۲۱ ۲۷ شهريور ۱۳۹۹
باید از یاسینی ها و دوران ها و خلعتبری ها و... در کتاب های مدرسه و آموزشی استفاده شود و نسل جوان را با قهرمانان کشورشان آشنا کنند.
مصطفی
۲۰:۲۰ ۲۷ شهريور ۱۳۹۹
روحشان شاد
یادشان گرامی
ناشناس
۱۹:۰۹ ۲۷ شهريور ۱۳۹۹
باید در نظر گرفت نیروی هوایی نیرویی است که وابستگی شدیدی به تجهیزات به روز دارد ولی این خلبانان شجاع ما فقط با روحیه ایثارگری که داشتند دست به عملیات می‌زدند. نمونه تجهیزات لباس خلبانی در ارتفاع بالاست که باعث میشد هواپیما از تیر رس دشمن دور باشد و سوخت کمتری مصرف شود و فشار کمتری هم به جسم خلبان بیاید که عراقی ها از آن داشتند و ما نداشتیم
احمد
۱۸:۳۴ ۲۷ شهريور ۱۳۹۹
خداوند روحشون رو شاد کنه امین
ناشناس
۱۸:۳۳ ۲۷ شهريور ۱۳۹۹
روحشان شاد
وحیدمنصوری
۱۸:۰۷ ۲۷ شهريور ۱۳۹۹
روحشان شاد البته جا داره یادی کنیم از شهید سرگرد خلبان علی خسروی که عملیات ها حمله به اچ 3وکرکوک و بغداد.....حضور داشت شهیدی که متاسفانه از او یادی نمیشود
ناشناس
۱۷:۴۹ ۲۷ شهريور ۱۳۹۹
روحشان شاد. کاش نصف همین تعداد نابغه اقتصادی ومر دانگی داشتیم تا مانع گران شدن روز افزون اجناس باشیم.
مجتبی
۱۷:۳۵ ۲۷ شهريور ۱۳۹۹
چرا تاحالا اسمی از اینها نبوده؟ما فکر میکردیم اصلا ارتش ما نقشی در دفاع مقدس نداشت!
همش فکر میکردیم جنگ یعنی، همین خاطراتی که برخی از رزمندگان بزرگوار از رشادتهای خودشان در خط و جبهه زمینی تعریف میکنند....
sh
۱۷:۲۳ ۲۷ شهريور ۱۳۹۹
از این افراد باید درکتاب های درسی به خوبی تمجید شود و همیشه یاد و خاطره و فدارکاری آنها زنده باشد
حجت
۲۳:۱۱ ۲۷ شهريور ۱۳۹۹
سند ۲۰۳۰ رو چکار کنن؟
ناشناس
۱۷:۰۷ ۲۷ شهريور ۱۳۹۹
کاپیتان هوشنگ حمیدنیا خلبان تیز پرواز هوانیروز
مرتضی
۱۶:۵۴ ۲۷ شهريور ۱۳۹۹
چقدر شهید؟؟؟
س
۱۶:۵۲ ۲۷ شهريور ۱۳۹۹
فکر واندیشه از این همه عظمت وشجاعت و وطندوستی ناتوان می ماند چگونه می توان دوران وبابایی وشیرودی وخلعتبری ویا سینی وزندی ومحققی واسکندری وذوالفقاری عزیز رابه زبان وبیان آورد بهشت ورضوان الهی فقط پاسخگوی شماست درود ورحمت حضرت آفریدگار نثارتان ونثار خانواده های بی مانندتان وهمچنین همه دلاوران عزیز نیروی هوایی
ناشناس
۱۶:۴۹ ۲۷ شهريور ۱۳۹۹
افرین