سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

پیشگیری از سرقت با طراحی محیطی

رئیس پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی مازندران گفت: طراحی ساختمان‌ها به صورتی که هدف را برای ارتکاب جرم غیر جذاب سازد، ممکن است از جرم پیشگیری کند.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، سرهنگ گنجیان مقدم رئیس پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی مازندران راه‌های پیشگیری از سرقت با طراحی محیطی را به شرح زیر اعلام کرد:

انسان‌ها از دیرباز دریافته اند که می‌توانند برای خود و خانواده هایشان با کنترل محیط اطراف خود، امنیت ایجادکنند، تمدن‌های باستانی، شهر‌ها را روی کوه‌ها می‌ساختند تا بتوانند نظارت داشته باشند و حمله به آنجا را سخت کنند.

در ساده‌ترین بیان پیشگیری از جرم از طریق طراحی محیطی، باوری است با این مفهوم که آگاهی از طرز فکر مجرمان در مورد آنچه سبب جذابیت و انتخاب هدف از سوی آن‌ها می‌شود و به دنبال آن طراحی ساختمان‌ها به نحوی که هدف را برای ارتکاب جرم غیر جذاب سازد، ممکن است از جرم پیشگیری کند.


بیشتر بخوانید


اصول پیشگیری از سرقت با طراحی محیطی

۱- کاهش فرصت ارتکاب جرم

کاهش فرصت مبنایی است که مسئولان، راهبرد‌ها و برنامه‌های پیشگیری را باید بر اساس آن بنا کنند به بیان ساده‌تر هدف این است: کاهش یا حذف فرصت مورد نیاز برای ارتکاب برخی اعمال مجرمانه. این هدف با تمرکز بر روی محیط و اعمال قربانی احتمالی صورت می‌گیرد نه مجرم احتمالی.

کاهش فرصت، اساس امورات و برنامه‌های مدون پیشگیری است براساس چهار عامل کلارک، شخص مجرم عموما هدفی را بر می‌گزیندکه خطر کمتر، پاداش بیشتر و عذر و بهانه بیشتری داشته باشد.

این چهار عامل شامل:

۱- عدم استفاده یا دسترسی مجرم ۲- به تأخیرانداختن عمل ۳- تشخیص جرم ۴- تحذیر از حمله یا جرم

این اعمال به جای اقدامات پیشگیرانه روی مجرمین برتبدیل کردن قربانی به هدفی غیر جذاب تاکید دارد.

۲- قلمرو گرایی: این امر دلالت بر این دارد که هنگامی که کسی حس مالکیت یا تعلق دارد نه تنها خودش با علاقه از دارایی خود محافظت می‌کند، بلکه دیگران نیز متوجه می‌شوند که شخص به محافظت از دارایی اش تمایل دارد.

نظریه پنجره‌های شکسته با تائید قلمروگرایی اظهار می‌دارد، مشکلات حل نشده در مکان، نشان می‌دهد که آن مکان بدون توجه رها شده است؛ بنابراین می‌تواند مورد هدف مجرمان قرار بگیرد.

۳- ایجاد حس یکپارچگی: حس مالکیت در یک جامعه با محیط‌های دیگر، با ایجاد یک حس یکپارچگی، یا حضور تمام افراد در قایق نجات ایجاد می‌شود. اغلب، نتیجه گرد هم آمدن حول یک مشکل مشترک، شکل گیری یک گروه مراقبت از محله یا تشکیلاتی نظیر آن است.

راهکار‌های ایجاد قلمروگرایی و ایجاد حس یکپارچگی

طراحی خانه ها: امروزه خانه‌ها از نظر زیبایی شناسی جذاب‌تر شده، اما به ندرت نکات حفاظتی در آن رعایت می‌شود. خانه‌هایی امروزی ضرورتاً ساکنین را در پیله حفاظتی قرار داده و فرصت تعامل روزمره با همسایگان را از بین می‌برد در نتیجه همسایگان به غریبه تبدیل شده و احساس یکپارچگی میان آن‌ها از بین می‌ر ود.

انجمن همسایگان یا برنامه‌های مراقبت از محله: انجمن‌های شکل گرفته کاری یا محلی، اساساً گروه‌ها را حول محور یا فعالیت‌های مشترک گرد هم می‌آورند این گروه‌ها هم پیمان می‌شوند تا برای حفاظت از منافع یکدیگر از طریق مقررات، نظارت، بازبینی و قدرت اتحاد عمل کند آن‌ها صرف توجه لازم و حفاظت از دارایی‌ها را تشویق و در برخی موارد اجبار می‌کنند تا از وقوع جرم جلوگیری شود.

بوستان‌ها و پارک‌های محله ها: هرمکانی که متعلق به شخصی نباشد، احتمال دارد توسط اشخاص نادرست مورد استفاده قرار گیرد، بوستان‌های محله اغلب در مکان‌های باز قرار دارند که خلافکار ها، ولگرد‌ها یا معتادان خیابانی در آن رفت و آمد می‌کنند. مکانی که بدون توجه رها شود از آن پس برای این افراد جذاب‌تر خواهد شد، پس لازم است افراد مشروع یا ساکنین محله‌ها حفاظت آن را بر عهده بگیرند.

نصب علائم نشان دهنده ورود به محله: این علائم نشان می‌دهد که این منطقه مورد توجه و حفاظت ساکنین آن بوده که عضو گروهی مشترک هستند. ورود به منطقه به منزله فرستادن پیغامی است مبنی بر اینکه شخص وارد یک مکان نیمه خصوصی شده و این فرد می‌داند به او به دید یک غریبه نگاه می‌شود.

۴-نظارت: اغلب مجرمان ترجیح می‌دهند که به صورت گمنام عمل کنند. وجود شاهد باعث ایجاد مانع، زیاد شدن زحمت کار و افزایش خطر می‌شود، خلاصه این که مجرمان دوست ندارند شناخته شوند.

اصل نظارت پیشگیری از سرقت از طریق طراحی محیطی روی افزایش فرصت‌های نظارت یا افزایش احتمال نظارت تمرکز دارد طراحی فیزیکی این قابلیت را دارد که فرصت‌های نظارت طبیعی و غیر رسمی ساکنان را افزایش دهد.

نظارت را می‌توان بخشی از محافظت بالقوه محله دانست اگر مجرم تصور کند که در صورت ارتکاب جرم در معرض نظارت و مشاهده قرار خواهد گرفت اگر چه به واقع نیز این گونه نباشد، احتمال ارتکاب جرم از سوی وی کم می‌شود، زیرا وی در فرایند گذر از اندیشه تا عمل منافع و خطر ارتکاب جرم را می‌سنجد در نتیجه از ارتکاب جرم منصرف می‌شود.

در مطالعه‌ای که در رابطه با گرایش‌ها و افکار مجرمان انجام شده است دو عامل در متوقف کردن مجرمان بسیار موثر تلقی شده است.

۱- نشانه‌ها و علائم تصرف و دیگری نظارت؛ سارقان بر اهمیت نظارت ساکنان محله صحه گذاشته اند و بعد مالکان، همسایگان را مهم‌ترین افراد برای نظارت بر محله معرفی کرده اند.

نظارت می‌تواند به اشکال مختلف صورت گیرد، صورت رسمی داشته باشد، نظیر گشت زنی یا نگهبانان امنیتی که روی ایجاد یک محیط باز با فرصت‌های نظارتی فراوان حول مناطق آسیب پذیر تمرکز دارد یا می‌تواند از طریق بکارگیری دستگاه‌های الکترونیکی نظیردوربین‌های مدار بسته صورت گیرد.

نصب روشنایی مناسب: روشنایی یکی از ارزان‌ترین راه‌ها برای برقراری امنیت یک مکان است که اغلب نادیده گرفته می‌شود یا استفاده درستی از آن نمی‌شود این امر برای ایجاد نظارت مناسب طی ساعات شب ضروری است.

شناسایی نقاط آسیب پذیر: با یافتن نقاط آسیب پذیر یک محله و دادن توصیه‌های لازم و رفع مشکلات موجود، مکانی که مورد استفاده مجرمان بوده است به مکانی تبدیل می‌شود که از آن استفاده مشروع می‌شود.

۵-کنترل دسترسی: اصل پایانی پیشگیری از جرم از طریق طراحی محیطی، کنترل دسترسی است یکی از کارکرد‌های اصلی در کنترل دسترسی این است که افراد را به محیط‌هایی هدایت کنیم که به نحوه مطلوبی بر آن نظارت صورت گیرد.

کنترل دسترسی، اهداف جرم را کاهش می‌دهد با هدایت افراد به مکان‌های امن تر، میزان نظارت بر آن مکان‌ها بیشتر شده و جلوی فعالیت مجرمان گرفته می‌شود، جاگذاری و طراحی درست کنترل دسترسی، مقرون به صرفه است، هنگامی که کنترل دسترسی به درستی صورت گیرد، راه‌های ورودی محدود شده و این امر سبب می‌شود منابع، بهتر به نقاط مورد توجه اختصاص یابد.

انتهای پیام/ م

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.