به گزارش خبرنگار نبض بازار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، اگر در سازه های عمومی و بزرگ مانند سالن های ورزشی و مجتمع های بزرگ دقت کنید، خطوط انتقال هوای فلزی را که به صورت اکسپوز کار شده است می بینید. این خطوط که به صورت منظمی سر تا سر سقف را طی کرده است وظیفه انتقال و پخش هوای خروجی از سیستم تهویه را به عهده دارد که کانال اسپیرال نامیده می شود و جزء سیستم های اصلی هر سازه ای می باشد. در سال های گذشته، از کانال های چهارگوش برای این کار استفاده می شد. اما با توجه به محدودیت ها و ایراداتی که این نوع از کانال ها داشتند. تولید کنندگان به فکر تولید نوع گرد آنها افتادند.
البته باید خاطر نشان کرد وجه تمایز این دو نوع از کانال ها تنها به شکل ظاهری آنها محدود نمی شود بلکه تفاوت های دیگری نیز دارند که باعث شده است تا نوع گرد این کانال ها بر نوع چهارگوش آن برتری داشته باشد.
نوع گرد کانال های انتقال هوای فلزی دارای درزهایی است که به صورت موازی بر روی لوله ها و اتصالات ایجاد شده است. منظور از درز، محل دوخت ورقهای فلزی در زمان تولید آنهاست. این درزها به این خاطر در زمان تولید بر روی لوله ها ایجاد می گردد که علاوه بر تغییر شکل ورق های فلزی باعث بالاتر رفتن استحکام آن نیز گردد. کانال های چهارگوش به خاطر ساختار مستطیلی شکلی که دارند سنگین تر بوده و نمی توانند طویل باشند. اما کانال اسپیرال با ساختار دورانی دارای درزهایی موازی است و می تواند در شاخه های 6 متری نیز تولید گردد. این یعنی میزان استفاده از اتصالاتی مانند رابط ها و فلنج ها کمتر می گردد. در کل استفاده از نوع گرد این کانال ها باعث صرفه جویی در هزینه ها می شود، وزن اندکی دارد، استحکام و زیبایی بیشتری نیز به سازه می بخشد.
عمده تولیدات کانال های اسپیرال از ورق فولاد گالوانیزه در ضخامت های متفاوت است. اما گاهی به دلایلی کاربر نیاز دارد تا از فلز دیگری در ساخت این کانال ها استفاده کند، برای مثال در صورتی که تجهیزات ما در مکانی مرطوب قرار داشته باشد استفاده از فلز فولاد گالوانیزه اشتباه است و باعث زنگ زدگی کانال ها می شود. یکی از مزیت های کانال های اسپیرال قابلیت تولید با متریال دیگر است و می توان در تولید این کانال ها از ورق آلومینیومی و فولاد استیل نیز استفاده کرد.
علاوه بر اینکه کانال های اسپیرال در نوع فلز انتخابی دارای انعطاف پذیری است، قابلیت تولید در ضخامت های متفاوت را نیز دارد. کانال های اسپیرال گالوانیزه در ضخامت های 0.6 ، 0.8 ، 1 و 1.25 میلیمتر تولید می شود.
سایز تولیدی و اتصالات کانال اسپیرال
این کانال ها از سایز 10 سانت (معادل 4 اینچ) تا 200 سانت (معادل 80 اینچ) تولید می گردد. یکی از نقاط قوت کانال های اسپیرال داشتن تنوع بسیار بالایی در اتصالات با زوایای گوناگون است. وجود انواع اتصالات باعث می شود تا بتوان از این کانال ها در تمامی سازه ها استفاده کرد.
وجود انواع سیستم های دیگر مانند سیستم های صوتی، اطفاء حریق، روشنایی ها و ... باعث ایجاد تداخل در زمان نصب خطوط انتقال هوا می گردد. پس نیاز به داشتن انواع اتصالات برای بالاتر بردن انعطاف پذیری در زمان نصب بسیار ضروری است. از طرفی دیگر در صورت وجود موانعی در نصب می توان قطعاتی را به صورت سفارشی تولید کرد تا هیچ گونه محدودیتی در نصب این کانال ها نباشد.
عایق کاری کانال های اسپیرال
کانال های اسپیرال ساختار بسیار مستحکم تری نسبت به نوع چهارگوش دارد و همینطور میزان اصطکاک هوای آن کمتر بوده و در نتیجه میزان اتلاف انرژی و تولید صداهای آزاد دهنده در این کانال ها کمتر است. اما در صورت استفاده از عایق مناسب برای عایق کاری کانال اسپیرال می توان میزان اتلاف انرژی را تا حد بسیار زیادی (نزدیک به صفر) پایین آورد. علاوه بر این در صورت عایق کاری کانال های اسپیرال، میزان تولید صداهای آزار دهنده نیز تا حد زیادی پایین می آید. بهترین عایق برای این کار استفاده از عایق الاستومری است.
این عایق ها به راحتی بر روی سطح فلز نصب می گردند و چون در مقابل نفوذ بخار آب و رطوبت بسیار مقاوم هستند از زنگ زدگی و خوردگی زیر عایق جلوگیری می شود.
البته در مواقعی امکان دارد جریان هوای داخل کانال سریع و تند باشد که باعث تولید صدای زیادی گردد. در این گونه موارد عایق کاری صوتی بر عایق کاری حرارتی اولویت دارد. عایق الاستومری یک عایق حرارتی تخصصی است که به خاطر ساختاری را که دارد تا حدودی برای صدا نیز موثر است. اما در این گونه موارد بهتر است از یک عایق حرارتی دو منظوره استفاده کرد. یعنی عایقی که هم برای صدا و هم برای حرارت کارآیی داشته باشد. در این صورت بهترین انتخاب استفاده از عایق پشم سنگ است که البته برای حفظ زیبایی و کارآیی بیشتر، باید نوع روکش دار آن استفاده گردد.
هزینه های نصب
در صورت استفاده از این نوع خطوط انتقال هوا میزان هزینه های نصب و اجرا پایین تر می آید و از لحاظ اقتصادی به صرفه تر است.
از دلایل کاهش هزینه ها در صورت استفاده از کانال های اسپیرال به جای کانال های چهارگوش می توان به موارد زیر اشاره کرد:
مواد اولیه کمتر: کانالهای اسپیرال 30 درصد نسبت به کانال های چهارگوش سبکتر هستند و در زمان تولید نیاز به مواد اولیه کمتری دارند. عمده قیمت کانال اسپیرال مربوط به مواد اولیه آن است. پس این سبکتر بودن باعث می شود در صورت استفاده از این کانال ها مقدار قابل توجهی در هزینه ها صرفه جویی گردد.
نصب آسان و سریع: کانال های اسپیرال نصب بسیار آسانتری نسبت به کانال های چهارگوش دارد. همین باعث می شود که نصب سریعتر صورت گیرد و مدت زمان فعالیت نیروی کار کمتر شده و هزینه ها کاهش یابد.
عایق مورد نیاز کمتر: از آنجایی که سطح تماس کانال های اسپیرال کمتر از کانال های چهارگوش است در صورت عایق کاری به عایق کمتری نیاز دارد و میزان صرفه جویی در هزینه های خرید عایق کاهش می یابد.
منبع: گروه عمرانی و بازرگانی نیک آراد
انتهای پیام/