به گزارش خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، دانش فنی تولید ۱۵۰ نوع ماده شیمیایی مورد نیاز صنایع کشور بومی سازی شدند. این موفقیت از طریق همکاری محققان دانشگاهی با شرکتی دانش بنیان در حالی به دست آمده است که اکنون بیش از ۹۰ درصد مواد شیمیایی پایه کشور، وارداتی هستند.
همکاری دو سویه دانشکده شیمی دانشگاه امیر کبیر با یک شرکت دانش بنیان حالا منجر به تولید مواد شیمیایی مورد نیاز در مراکز آزمایشگاهی و صنعتی شده است.
مهران جوانبخت عضو هیات علمی دانشکده شیمی عنوان کرد: مواد شیمیایی خلوص بالا کاربردهای مختلفی در صنایع غذایی، دارویی، الکترونیک، پتروشیمی و آزمایشگاههای مراکز دانشگاهی و صنعتی دارند. در حالی که ارزش خاک برخی معادن در حدود چند ده دلار به ازای هر تن است، این مبلغ معادل قیمت یک کیلوگرم ماده شیمیایی با خلوص بالا محسوب میشود.
او افزود: به عبارتی با تولید یک کیلوگرم ماده شیمیایی خلوص بالا میتوان از خام فروشی یک تن خاک معدن یا یک بشکه نفت خام جلوگیری کرد.
جوانبخت با تاکید بر اینکه ایران با وجود ۷ درصد منابع معدنی دنیا به علت کم توجهی به فناوریهای پیشرفته مواد شیمیایی سهم ناچیزی در بازار جهانی ۷۰۰ میلیارد دلاری آن داشته است، بیان کرد: بر اساس آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران، بیشترین حجم واردات کالا و مواد اولیه به کشور مربوط به مواد شیمیایی است.
عضو هیئت علمی دانشگاه امیرکبیر اظهار کرد: از طرفی با توجه به اعمال تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران در چند سال گذشته واردات مواد شیمیایی به ویژه مواد استراتژیک و مواد با خلوص بالا با مشکلات زیادی روبرو شده که این مشکلات برای مراکز تحقیقاتی که نیاز به مواد خلوص بالا دارند بیشتر نمایان شده است.
او با تاکید بر اینکه دانش تولید و تخلیص مواد شیمیایی علاوه بر دانش فنی بالا و تجهیزات پیشرفته در زمینه تحقیق به نیروی انسانی متخصص و با تجربه نیز نیاز دارد، بیان کرد: به همین دلیل تاکنون شرکتهای محدودی در کشور در این حوزه فعال شدهاند. استفاده از ظرفیتهای زیرساختی و انسانی موجود در دانشگاهها راهکار مناسبی برای شرکتهای دانش بنیان جهت فعالیت در این زمینه محسوب میشود.
جهانبخت با اشاره به همکاری دانشکده شیمی با شرکتهای دانش بنیان گفت: شرکت دانش بنیان "کیمیاگهر امیرکبیر" با هدف تامین بخشی از نیاز مواد تخصصی مراکز تحقیقاتی، با همکاری اساتید چند دانشگاه و بهره مندی از چندین آزمایشگاه تخصصی دانشگاهی و واحد تولیدی در پارکهای علمی و فناوری از سال ۱۳۹۸ شروع به تولید طیف گستردهای از مواد شیمیایی خلوص بالا با علامت تجاری "کیمیاگهر" کرده است.
او ادامه داد: این مواد شامل بیش از ۱۵۰ نوع از نمکهای لیتیم، کبالت، نیکل، منگنز، پتاسیم، سزیم، کلسیم، منیزیم، باریم، مس، نقره، پلاتین، پالادیوم، زیرکونیم، سریم، سزیم، سرب، لانتانیوم، کروم، تیتانیم، آهن، آلومینیوم، قلع، آنتیموان، وانادیوم، مولیبدن، تنگستن، بور، آمونیوم و سدیم است.
جهانبخت تصریح کرد: برخی از مواد پیشرفته این شرکت بر اساس سفارش صنایع شروع شده و طبق برنامه بخش تحقیق و توسعه شرکت پیش بینی میشود تا آخر سال ۵۰ نوع ماده شیمیایی خلوص بالای دیگر به سبد محصولات اضافه شود. دانشجویان و اساتید دانشگاه و همچنین شرکتهای تولیدی که صاحب فناوری در حوزه مواد پیشرفته هستند در قالب همکاری با دانشکده شیمی و این شرکت میتوانند با اخذ تاییدیههای کنترل کیفی یا تکمیل فرآیند تولید محصولات خود را در سبد "کیمیاگهر" به فروش برسانند.
او با بیان اینکه با توجه به ظرفیتهای موجود، این شرکت آمادگی دارد برخی مواد پیشرفته وارداتی صنایع از جمله مواد شیمیایی با خلوص بالا و فرمولاسیونها را برای صنایع تامین کند افزود: از دستاوردهای فناورانه این همکاری در حوزه مواد پیشرفته تاکنون ۶ اختراع بین المللی و ۱۵ اختراع ملی ثبت شده است.
به گفته جوانبخت، خوشبختانه با اعتماد مراکز تحقیقاتی به این مجموعه، تاکنون نتایج چندین پژوهش توسط محققان دانشگاههای تهران، صنعتی امیرکبیر، دانشگاه ارومیه، پژوهشگاه صنعت نفت، سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران، سازمان استاندارد ایران و دانشگاههای خارج از کشور از جمله کانادا که از مواد شیمیایی "کیمیاگهر" در تحقیقات خود استفاده کردهاند در مجلات علمی با نمایههای معتبر بینالمللی منتشر شده است.
خدیجه هوشیار، فناور تصریح کرد: در گام بعدی این شرکت در نظر دارد تا تعداد این محصولات را به بیش از ۲۰۰ نوع و با درصد خلوص بالای ۹۹/۹ درصد افزایش دهد؛ مواد شیمیایی کاربردهای فراوانی در صنایع مختلف دارند و با بومی سازی این محصولات ارزش افزوده حاصل شده، میتواند موتور محرک تولید در صنایع بالادستی شود.
بیشتر از ۱۱ نوع نمک لیتیوم تولید شده که کاربرد آنها در باطریهای لیتیومی است و به عنوان یکی از تکنولوژیهای مهم جایگزین باطری سرب اسید مطرح هستند.
در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد صنعت مواد شیمیایی پایه در کشور وارداتی است و میتواند سهم ۲۰ درصدی از ارزش افزوده یک محصول داشته باشد همچنین این شرکت دانش بنیان در حال تبدیل شدن به یک کارخانه بزرگ است تا بتواند نیازهای کشور را رفع کرده و در کنار آن ارز آوری هم داشته باشد.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/