برخلاف سایر رنگدانههای طبیعی غذایی، مانند آناتو که از دانههای درخت achiote حاصل میشود، کارمین از حشرات خشک شده ساخته میشود.
با این تفاسیر آیا باید این رنگدانه را یک رنگدانه سالم تلقی کنیم؟ البته که خیر، از آن جایی که کارمین حاصل حشرات خشک شده است، میتواند با عوارض جانبی احتمالی بسیاری همراه باشد. از این رو اغلب توصیههایی در مورد منع مصرف موادی که حاوی این رنگدانه هستند، مطرح میشود.
کارمین چیست؟
کارمین نوعی رنگدانه است که در برخی محصولات غذایی برای ایجاد رنگ قرمز یافت میشود. استفاده از کارمین قدمتی بسیار طولانی دارد و در قدیم از حشرات خشک شده برای اضافه کردن رنگ قرمز به پارچهها استفاده میشده است.
به نظر شما هدف از استفاده از این رنگدانه در محصولات خوراکی و غذایی چیست؟ هدف اصلی این است که غذاهای بسته بندی شده پر جنب و جوشتر و فریبندهتر به نظر برسند؛ بنابراین ممکن است تعجب کنید و از خودتان بپرسید که آیا واقعا لازم است که با کشتن هزاران هزار حشره غذاهای ما قرمزتر به نظر برسند؟
رنگدانه قرمز در طیف وسیعی از مواد غذایی و محصولات آرایشی استفاده میشود، از جمله این موارد میتوانیم به گزینههای زیر اشاره کنیم:
آب نبات
بستنی
میان وعدههای کودکان
آب میوه
همبرگر
سوسیس
رژ لب
سایه چشم
شامپو
لوسیونها
ایندیگو کارمین یک نوع رنگدانه دیگر است که با اسید کارمینیک تهیه میشود، اما حاصل خشک کردن حشرات نیست.
کارمین چگونه ساخته میشود؟
کارمین حاصل خرد کردن حشرات ماده است. ابتدا این حشرات زیر نور آفتاب خشک شده و سپس خرد میشوند. سپس آنها را در محلول اسیدی قرار میدهند که اسید کارمینیک را تولید میکند و یک رنگ قرمز بسیار روشن ایجاد میکند. رنگدانهای که حاصل میشود عصاره کارمین است و به عنوان “رنگ طبیعی” قرمز در طیف وسیعی از غذاها و محصولات آرایشی و بدن استفاده میشود.
این یکی از قدیمیترین کاربردهای انسانی حشرات برای تولید رنگدانه طبیعی است. گزارشهایی مبنی بر اینکه حدود ۷۰،۰۰۰ حشره تنها برای تولید ۴۵۰ گرم رنگدانه استفاده میشوند، وجود دارد.
آیا کارمین یک رنگدانه غذایی سالم است؟
کارمین ممکن است باعث بروز واکنشهای آلرژیک شدید شود، به همین خاطر قطعا نمیتوان آن را یک رنگدانه طبیعی و سالم در نظر گرفت. تحقیقات نشان میدهد که کارمین میتواند از طریق تماس مستقیم، استنشاق و هضم باعث ایجاد واکنشهای آلرژیک شود. گزارشهایی مبنی بر ابتلا به آسم به دلیل قرار گرفتن در معرض کارمین در کارخانهها نیز وجود دارد.
یک مطالعه انجام شده در سال ۲۰۰۱ نشان میدهد که رنگدانه کارمین مواد پروتئینی حشرات خرد شده را حفظ میکند. بنابراین، هنگامی که افرادی که به پروتئین حشرات آلرژی دارند غذاهای حاوی این رنگدانه را مصرف کنند یا از محصولات حاوی این رنگدانه استفاده کنند، علائم آلرژی غذایی را تجربه میکنند.
مطالعهای که در مجله آلرژِی منتشر شد، نشان داد که کارمین حتی در دوزهای یک میلی گرم میتواند موجب تحریک آنافیلاکسی شود، حتی اگر میزان روزانه قابل قبول تا پنج میلی گرم در هر کیلوگرم وزن بدن باشد.
صرف نظر از خطر واکنش آلرژیک، کارمین به عنوان یک رنگدانه طبیعی به هیچ عنوان با خطرات سلامتی خاصی ارتباطی ندارد و با سایر رنگدانههایی مانند Red ۴۰ که از تقطیر نفت و زغال سنگ حاصل میشود، فاصله زیادی دارد.
خطرات و عوارض جانبی کارمین
در برخی موارد، رنگدانه کارمین حتی در دوزهای بسیار اندک نیز میتواند باعث واکنشهای آلرژیک شدید شود. این عوارض ممکن است در افرادی که به پروتئین حشرات حساسیت دارند ایجاد شود و پس از تماس مستقیم (مثل رژ لب یا لوسیون)، استنشاق یا مصرف آن بروز کند.
برخی از علائم آلرژی کارمین که ممکن است رخ دهد شامل تورم صورت، بثورات پوستی، قرمزی و خس خس سینه است.
برای افرادی که رژیم کوشر، رژیم وگان یا رژیم گیاه خواری را دنبال میکنند، مصرف غذاها یا استفاده از محصولات آرایشی حاوی این رنگدانه قرمز مناسب نخواهد بود.
چگونه از بروز عوارض جانبی کارمین جلوگیری کنیم؟
رنگدانه قرمز کارمین در بعضی از غذاهای فرآوری شده و بسته بندی شده، محصولات آرایشی و بدن یافت میشود. نامهای دیگر کارمین که ممکن است در برچسبهای مواد غذایی درج شود به شرح زیر است:
کارمین
کاچینیل
عصاره کاچینیل
اسید کارمینیک
قرمز طبیعی شماره ۴ (Natural Red ۴)
Crimson lake
Carmine lake
تنهاترین و بهترین راه برای جلوگیری از وارد شدن این رنگدانه به بدن ما منع مصرف موادغذایی یا محصولاتی است که حاوی این رنگدانه هستند.
منبع: مجله سلامت
انتهای پیام/