به گزارش خبرنگار حوزه دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، یکی از بارزترین عملیاتهای دوران دفاع مقدس برای آزادسازی خرمشهر انجام شد که بیت المقدس نام داشت و با رمز یا علی ابن ابیطالب و با استعداد فراوان در منطقه وسیعی از روز ۱۰ اردیبهشت آغاز و تا سوم خرداد ادامه داشت.
هر روز این عملیات بزرگ با یک دستاورد برای رزمندگان ایرانی همراه بود و روز بیست و دوم نیز در همین راستا بود و نیروهای ارتش بعث با هجوم نیروهای کشورمان باز هم مجبور به عقبنشینی و فرار شدند.
علیرغم گذشت دو روز از تصویب طرح مانور مرحله چهارم عملیات بیتالمقدس، هنوز هیچیک از قرارگاههای عملیاتی برای اجرای آن اعلام آمادگی نکردهاند؛ ازاینرو بعدازظهر امروز فرماندهان سپاه و ارتش گرد هم آمدند و پس از بررسی علل این موضوع و نیز بررسی مجدد طرح مانور قرارگاههای عملیاتی، تصمیم گرفتند این مرحله از عملیات را در ساعت ۲۱:۳۰ فردا آغاز کنند.
پس از گزارش فرماندهان قرارگاههای عملیاتی، حاضران در جلسه به بحث درباره تعیین زمان آغاز عملیات مرحله چهارم پرداختند. سرهنگ حسنیسعدی، زمان حرکت نیروها را ساعت ۱۹:۰۰ تا ۱۹:۳۰ و زمان آغاز درگیری را ساعت ۲۱:۳۰ تا ۲۲:۰۰ پیشنهاد کرد. حسن باقری هم با تأکید بر هماهنگی در شروع حرکت نیروها گفت: «ساعت هفتونیم [عصر]هوا تاریک است. نیمساعت هم اینها [نیروها]تا نماز بخوانند و جمع شوند، ساعت ۸ میشود ... ساعت نهونیم که درگیر شویم، ما [تا روشنایی هوا]هفت ساعت وقت داریم.»
در پایان جلسه، پس از اینکه حاضران موافقت خود را با ساعت ۲۱:۳۰ بهعنوان زمان آغاز درگیری با دشمن اعلام کردند، محسن رضایی اظهار داشت: «فردا ساعت نهونیم شب ما عملیات را شروع میکنیم.»
رئیس ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران، با ارسال نامهای به سرهنگ علی صیاد شیرازی و محسن رضایی فرماندهان قرارگاه مرکزی کربلا، به دستور جزءبهجزء شماره ۹ قرارگاه کربلا، که پیرو جلسه روز ۲۹/۲/۱۳۶۱ فرماندهان سپاه پاسداران و سرهنگ صیاد شیرازی تهیه و در تاریخ ۳۰/۲/۱۳۶۱ ابلاغ شده بود، اشکال وارد کرد.
در این نامه، سرتیپ قاسمعلی ظهیرنژاد حمله مستقیم به خرمشهر را خطا و همراه با تلفات بسیار دانست و ضمن توصیه به محاصره خرمشهر ازسمت غرب، تأکید کرد که با کنترل جادههای ارتباطی بین خرمشهر و تنومه، نهتنها خرمشهر آزاد میشود، بلکه احتمالاً موجبات سرنگونی حکومت صدام نیز فراهم خواهد شد.
بهمنظور شناسایی محور واگذارشده به قرارگاه نصر برای اجرای مرحله چهارم عملیات بیتالمقدس، واحدهای گشتی تیپ ۲۷ محمد رسولالله (ص) و تیپ ۷، ولی عصر (عج) پس از شناسایی قسمتی از منطقه شرق نوار مرزی شمال جاده شلمچه - خرمشهر و نزدیکشدن به مواضع نیروهای عراقی، با واکنش آنها مواجه شدند و به عقب بازگشتند.
واحدهای گشتی تیپ محمد رسولالله (ص) و تیپ، ولی عصر (عج) سپاه پاسداران از قرارگاه عملیاتی نصر که از شب گذشته برای شناسایی معابر نفوذی شمال شلمچه (منطقه واگذارشده به قرارگاه نصر برای اجرای مرحله چهارم عملیات بیتالمقدس) به این منطقه اعزام شده بودند، در نخستین ساعت بامداد امروز پس از حدود ۵/۲ کیلومتر پیادهروی و با نزدیکشدن به خاکریزهای عراقی واقع در یک کیلومتری شمال جاده شلمچه ـ خرمشهر با آتش شدید توپخانه دشمن مواجه شده و ناچار به عقب بازگشتند. عراقیها نیز ضمن اجرای آتش که از ساعت ۰۱:۰۰ تا ساعت ۰۳:۴۵ ادامه داشت، در تیمهای ۲ و ۴ نفری به مینگذاری منطقه مقابل مواضع خود مشغول بودند.
تیپ محمد رسولالله (ص) دراینباره گزارش داد: یک گروه شناسایی که از ساعت ۲۳ شب گذشته از منطقه خودی بهطرف خاکریز دشمن حرکت کرده بود، به یک جاده رسیده و سپس بهموازات آن پیش رفته و پس از طی ۲۵۰۴ متر میدانهای مین دشمن را در دو طرف جاده مشاهده میکند که حدود ۳۰۰ متر عمق دارند و دشمن درحال گسترش آنهاست.
گزارش تیپ ۷، ولی عصر (عج) نیز حاکی است که یک گروه شناسایی بههمراه یک گروه تخریب از مجاور دژ مرزی بهطرف جنوب حرکت کرده و پس از پیمودن ۲۸۰۰ قدم با یک میدان مین به عمق ۴۰۰ متر مواجه میشود. پس از اینکه گروه تخریب معبری به عرض حدود ۱۰ متر در این میدان باز میکند، منطقه بهشدت زیر آتش دشمن قرار میگیرد و دو گروه یادشده ناچار به عقب بازمیگردند. یک گروه دیگر هم که از ۵/۱ کیلومتری شرق دژ مرزی بهسمت جنوب حرکت کرده بود، پس از طی حدود ۵۰۰ قدم با یک میدان مین مواجه میشود. این گروه به پیشروی خود ادامه میدهد و هنگامی که به ۶۰۰ متری خاکریز دشمن میرسد، عراقیها منطقه را زیر آتش قرار میدهند. گروه یادشده نیز با تحمل یک شهید و ۲ مجروح به عقب بازمیگردد.
در ادامه وقایع مربوط به مناطق کردنشین غرب کشور، امروز نیروهای نظامی خودی مرکز تجمع اشرار مسلح ضدانقلاب در یکی از مناطق مهاباد را پاکسازی کردند. مردم اشنویه نیز به اقدامات ایذایی دیروز ضدانقلابیون در این شهر معترض شدند.
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی به نقل از ستاد عملیات غرب کشور، در نخستین ساعات بامداد امروز، نیروهای ارتش، سپاه و ژاندارمری در عملیاتی موفق شدند مرکز تجمع عناصر مسلح غیرقانونی در یکی از مناطق مهاباد را پاکسازی کنند. در این عملیات ۱۵ نفر از ضدانقلابیون مسلح دستگیر شدند.
واحد مرکزی خبر نیز از ارومیه گزارش داد: «بهدنبال انتشار خبر حمله ضدانقلابیون به کتابفروشی، کارگاه و منزل رئیس آموزشوپرورش اشنویه، مردم مسلمان و مبارز این بخش امروز برای اعتراض به اعمال ننگین گروهکهای غیرقانونی، در مسجد بازار اشنویه گرد آمدند و با شعارهای کوبنده خود، اعمال ضدانسانی و ضداسلامی این ازخدابیخبران را بهشدت محکوم کردند.» در این گزارش همچنین آمده است: «این اجتماع باشکوه مردم اشنویه تا برگزاری نماز جمعه ادامه یافت و در خطبههای نماز جمعه نیز قاضی محمد خضری امامجمعه اشنویه، با اشاره به دشمنی آشکار گروهکهای غیرقانونی با اسلام و قرآن و امت اسلامی گفت باید بیندیشیم که این حمله چرا در شبی رخ میدهد که شب مبعث رسولالله (ص) است و عید بزرگ مسلمین، برای اینکه این ازخدابیخبران قصد داشتند عید ما را به عزا تبدیل کنند.... اینها باید بدانند که اسلام با شهادت سیدالشهدا (ع)، با شهادت خلق و با شهادت علمای بزرگ اسلام شکست نخورده و پیروان راستین آن هرگز شکست نخواهند خورد و ندای اسلام به رهبری امام خمینی به اقصی نقاط جهان خواهد رسید.»
خبرنگار گاردین در گزارشی با رد ادعای قرارگرفتن رژیم عراق در آستانه سرنگونی، گفت صدام حسین بهدنبال آن است تا قبل از اجلاس آتی غیرمتعهدها در بغداد به صلحی شرافتمندانه دست یابد.
جیمز مک مانوس، خبرنگار روزنامه انگلیسی گاردین از بغداد گزارش داد: «در عراق کمتر کسی به ادعاهای پیشرفت نیروهای این کشور در جبهه جنگ به دیده باور مینگرد. تقریباً خانوادهای نیست که در این جنگ کسی را از دست نداده باشد. مقامات عراقی در خلوت اذعان میکنند که کشتهشدگان این کشور در جنگ با ایران سر به بیست هزار نفر میگذارد. ارقام رسمی البته تعداد بسیار کمی از این را نشان میدهد. درعینحال مراجع دیپلماتیک در بغداد تعداد زخمیشدگان این جنگ را به ۷۰ هزار نفر تخمین میزنند.»
به گزارش این خبرنگار، «دولت عراق اکنون در مرحلهای است که حاضر است برای پایاندادن به این درگیری خانمانبرانداز به هر کاری تن دردهد. بااینهمه ادعای اینکه براثر این حوادث و وضع موجود، رژیم عراق درحال سرنگونی است، ادعایی نابجا است. پرزیدنت صدام حسین خود چنین میپندارد که اگر صلحی شرافتمندانه حاصل شود خواهد توانست در اجلاس ماه سپتامبر، خود را بهعنوان رهبر کشورهای غیرمتعهد مستقر سازد و از آن پس به بازسازی کشورش بپردازد.»
مک مانوس در گزارش خود اضافه کرد: «در عراق نشانی از طغیان شیعیان به چشم نمیآید و ۳ میلیون کردی که در شمال عراق سکنی دارند نمیتوانند در برانداختن رژیم حاکم کاری چندان از پیش ببرند. ناظران نیز چنین احساس میکنند که حزب بعث در نیروهای مسلح چنان رخنه کرده است که از آن ناحیه امکان کودتا سخت نامحتمل است.»
برخی از رسانههای خارجی با انعکاس خبر روزنامه الاهرام درخصوص افزایش ارسال سلاح و مهمات ازسوی مصر به عراق، هدف از این اقدام را جلوگیری از استمرار پیروزیهای اخیر قوای نظامی ایران در جبهههای نبرد با عراق دانستند.
رادیو بیبیسی هم با نقل گزارش سردبیر روزنامه الاهرام گفت: «حسنی مبارک [رئیسجمهور مصر]دستور داده است که مقادیری اسلحه از ذخایر نظامی مصر برای تأمین [نیازهای تسلیحاتی]عراق به این کشور ارسال شود، حتی اگر به این ترتیب تأمین تسلیحات ارتش مصر مختل گردد.
گزارش روزنامه الاهرام در رادیو صدای امریکا نیز منعکس شد. این رادیو به نقل از الاهرام گفت: «مصر بهمنظور کمک به عراق برای مقابله با پیشرویهای اخیر ایران در جبهههای نبرد دو کشور سلاحهای مورد نیاز عراق را از انبارهای ذخیره استراتژیکی خود به آن کشور ارسال داشته است.»
همزمان با بازتاب گسترده خبر روزنامه الاهرام، روزنامه واشنگتن پست نیز در شماره امروز خود مقالهای منتشر کرد که در آن به بررسی نقش مصر در قبال نگرانی کشورهای عربی درخصوص پیروزی احتمالی ایران در جنگ با عراق پرداخته شده است. در ابتدای این مقاله آمده است: «رهبران سیاسی و نظامی مصر تمایل خود را برای فرستادن جنگافزار به عراق نمایان ساختهاند. اقدامی که هدف آن یاریدادن به عراق در جنگ علیه ایران است.»
تک نیروهای ایرانی فقط در چارچوب دفاعی و فقط برای بازپسگیری خاک میهن اسلامی بود، اما این موضوع دشمن بعثی و حامیان آنها را به شدت وحشت زده کرد، چون خوب میدانستند استعداد رزمندگان کشورمان بسیار متفاوت از روزهای نخست جنگ است.
این داستان ادامه دارد...
انتهای پیام/