سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تشدید اجرای طرح محدودیت کشت برنج در استان فارس

مدیر زراعت جهاد کشاورزی فارس از تشدید اجرای طرح محدودیت کشت برنج در استان و شرایط جدید برای کنترل کشت این محصول خبر داد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، در طی سال‌های اخیر بنا بود کشت برنج در استان‌ها و از جمله استان فارس با محدودیت همراه باشد تا در نهایت کشت و برداشت این محصول به صفر برسد، اما واقعیت امر گویای این است که نه تنها کشت برنج محدود نشده، بلکه در دوره‌ای که بنا بود محدویت کشت دنبال شود شاهد کشت و برداشت بیشتر این محصول نسبت به پارسال بوده ایم.

بی‌شک مزیت اقتصادی کشت برنج مهم‌ترین موضوعی است که سبب شده بسیاری از کشاورزان همچنان اولویت اصلی خود را کشت برنج قرار دهند و چندان روی خوش به کشت‌های جایگزین نشان ندهند.

بر این اساس با محدودیت منابع آب کشت برنج به ضرر منابع پایدار منتهی می‌شود و از طرفی نیز امسال پایان دوره سه ساله محدودیت کشت برنج است به این معنا که باید کشت برنج در استان به صورت کامل ممنوع شود.

جهاد کشاورزی نیز برنامه‌های جایگزین کشت برنج را در این سال‌ها ترویج داده و کشت کینوا و دانه‌های روغنی مانند کلزا از مواردی بوده، که به جای کشت برنج برای کشاورزان از سوی کارشناسان تشریح و توجیه شده است.

حمید دهقان  مدیر زراعت جهاد کشاورزی فارس گفت: برای کاهش سودآوری کشت برنج راهکارهایی مانند افزایش تعرفه آب و برق و محدودیت برداشت آب درنظر گرفته شده است و طبق برنامه سه ساله محدودیت باید کشت برنج ۹۰ درصد محدود می‌شد.

با طرح ممنوعیت و محدودیت برنج دیگر خدمات به برنجکاران داده نمی‌شود

او، با اشاره به اینکه از سوی جهاد کشاورزی استان دیگر خدماتی به بهره‌برداران برنج داده نمی شود، بیان کرد: در مجموعه جهادکشاورزی هیچ حمایتی از کشت برنج انجام نمی شود.

دهقان تصریح کرد: افزایش تعرفه آب بها، بهای برق و نبود تامین سوخت چاه‌های دیزلی در بخش برنج و سایر خدماتی که برنجکاران دریافت می‌کنند در راستای حذف مزیت اقتصادی کشت برنج است. 

مدیر زراعت جهاد کشاورزی فارس ادامه داد: کنتورگذاری برای کنترل و کاهش مصرف آب برنامه دیگری بود که در این باره اجرا می شد.

او،با اشاره به تشکیل کارگروه آب و کشاورزی در استان در راستای محدودیت کشت برنج  افزود: کارگروه آب و کشاورزی استان با موضوع محدودیت کشت برنج تشکیل شده و براساس شیوه نامه به همه اداره‌هایی که خدمت‌رسانی دارند در این زمینه وظایفی محول کرده است اما برخی اداره‌ها به وظیفه و شیوه نامه خود عمل نکرده‌اند.

 دهقان اضافه کرد: در این کارگروه که به ریاست استاندار فارس تشکیل شد برای دستگاه‌های مختلف شرح وظایف در نظر گرفته شده است که اگر رعایت نشود برنامه محدودیت و ممنوعیت کشت برنج به نتیجه نمی‌رسد.

کنترل چاه‌های عمیق و نیمه عمیق قدم اول محدودیت کشت برنج 

مدیر زراعت جهاد کشاورزی فارس با تاکید بر ضرورت کنترل چاه‌های غیرمجاز  از سوی دستگاه‌های مسئول اظهار کرد: بنا بود که در یک دوره کمتر از یک ماهه اداره‌هایی که در این زمینه وظیفه دارند فعالیت‌های خود را تنظیم کنند تا در جلسه کارگروه بعدی به برنجکاران ابلاغ شود و در نهایت با این اقدامات برنجکاران متوجه می‌شوند که کشت برنج مقرون به صرفه نیست.

او، با بیان اینکه اگر چاه‌های غیر مجاز و چاه‌های عمیق و نیمه عمیق کنترل شود بیش از ۷۵ درصد کشت برنج خود به خود کاهش می‌یابد، تاکید کرد: کنترل و حذف چاه‌های غیر مجاز قدم اول برای ممنوعیت کشت برنج است و در مرحله بعد چاه‌های عمیق و نیمه عمیق و دیگر بهره‌برداران قرار دارند.

ممنوعیت کشت برنج اجرایی می‌شود

دهقان با اشاره به اینکه مجموعه برنجکاران استان حدود ۶ تا ۷ هزار نفر هستند،گفت: پارسال ۲۷ هزار هکتار سطح کشت برنج داشتیم که سطح برداشت نیز ۲۵ هزار هکتار بود.

مدیر زراعت جهاد کشاورزی فارس بیان کرد: در چند سال گذشته روند کشت برنج صعودی بوده است و در عین حال ممنوعیت کشت برنج و شیوه نامه آن ظرف سه سال یعنی باید در سال ۹۹ اجرا شود.

او، با بیان اینکه اولویت‌بندی ممنوعیت کشت برنج از نظر منابع آب مدنظر است، تصریح کرد: برخی شهرستان‌ها آب مورد نیاز را با توجه به وضعیت جغرافیایی و نزدیکی به برخی ورودی‌های آب دریافت می‌کردند، اما برخی مناطق هم با حفر چاه غیرمجاز عمیق و نیمه عمیق اقدام به تامین آب می‌کردند که این مناطق در اولویت ممنوعیت هستند.

دهقان ادامه داد: در این زمینه ضروری است که کنتور‌های حجمی نصب شود و در صورتی که مزیت اقتصادی کشت برنج حذف شود امکان کشت‌های جایگزین وجود دارد.

 کشت‌های جایگزین عمدتا کشت‌های شناخته شده هستند و عمده محصولاتی که مطرح می‌شود مانند ذرت علوفه، آفتابگردان، دانه‌های روغنی و کنجد است تا با حذف مزیت اقتصادی برنج تمایل به کشت‌های جایگزین ایجاد شود.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/ت

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.