به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، حضرت آیت الله خامنهای رهبر انقلاب سهشنبه این هفته (۹ اردیبهشت) در ابلاغیهای با درخواست دولت برای آزادسازی سهام عدالت موافقت کردند. ایشان در این ابلاغیه به سه شرط مهم برای عملیاتی کردن این آزادسازی اشاره کرده و فرمودهاند؛ با آزادسازی سهام عدالت با رعایت امور زیر، موافقت میشود:
دارندگان سهام عدالت مجازند در محدوده زمانی مشخص مالکیت مستقیم سهام شرکتهای سرمایهپذیر را انتخاب نمایند و به تناسب، نقش مدیریتی خود را ایفا کنند.
مقررات مورد نیاز جهت انتقال سهام به صاحبان سهام عدالت توسط شورایعالی بورس تدوین و تصویب شود. این مصوبات برای کلیه دستگاههای اجرایی لازمالاجراست.
نسبت به سهام باقیمانده در شرکتهای سرمایهگذاری استانی، شورایعالی بورس موظف است ضمن تشویق ماندگاری صاحبان سهام در شرکتهای مذکور، از طریق مبادی ذیربط هرچه زودتر زمینه ورود آن شرکتها را در بورس فراهم نماید.
به دنبال این ابلاغیه علیرضا صالح، رئیس سازمان خصوصی سازی درباره موافقت رهبر انقلاب مبنی بر آزاد سازی سهام عدالت اظهار کرد: اولین دستاورد آزادسازی سهام عدالت با ابلاغ مقام معظم رهبری این است که مردم به ۲ گروه تقسیم میشوند.
به گفته رئیس سازمان خصوصی سازی مشمولان در حال حاضر میتوانند با استفاده از کد ملی خود به سامانه سهام عدالت www.samanese.ir مراجعه کنند و سهام شرکتهای سهام عدالت را به مالکیت خود در بیاورند.
بیشتر بخوانید: سهام عدالت خود را چگونه آزاد کنیم؟ + آموزش تصویری
طرح توزیع سهام عدالت در کشورمان از سال ۱۳۸۵ آغاز و بر اساس آن مالکیت بخشی از سهام تعدادی از کارخانههای و بنگاههای دولتی به گروههایی از شهروندان کشورمان منتقل شد. تا پیش از این مالکان این سهام حق فروش سهام خود و دریافت سود را تا ده سال یعنی ۱۳۹۵ نداشتند.
بیشتر بخوانید: کدام شرکتها در سبد سهام عدالت قرار دارند؟
حال برای بسیاری از جاماندگان این سهام در روزهایی که بازار سرمایه بیش از پیش رونق گرفته است این سوال مطرح است که «سهام عدالت» چیست؟ و چگونه میتوان مالکیت آن را به دست آورد؟
منظور از سهام عدالت، فروش تسهیلات بخشی از سهام شرکتهای دولتی معین، به اقشار پایین درآمدی جامعه است. شاید بتوان آن را نوعی یارانه غیر مستقیم خواند. این طرح در دولت نهم اجرایی شد و در میان طرحهای اقتصادی دولتی در جهت بهبود رفاه و حمایت از اقشار کمدرآمد جامعه و فقرا، بیشتر موردتوجه بوده است.
پیش از اجرایی شدن طرح سهام عدالت، روند خصوصیسازی در کشور به کندی پیش میرفت اما ارزش سهام عدالت در همان مرحله اول دو هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان بود. در سال ۱۳۸۵ پس از شکلگیری تفسیر جدیدی از اصل ۴۴ قانون اساسی، دولت توانست تا ۸۰ درصد سهام کارخانهها، بنگاههای بزرگ دولتی را به بخش خصوصی و تعاونی واگذار کند. این سهام شامل شرکتهای بزرگ نظیر خودروسازیها، فولاد، معادن، بیمه، بانک، هواپیمایی، کشتیرانی، نیروگاهها، مخابرات و نفت گاز بود.
برای شروع فرآیند اختصاص سهام عدالت به اقشار مختلف جامعه، در مرحله اول افراد مشمول مشخص شدند؛ و با انجام دهک بندی ۶ دهک جمعیتی کشور از پایینترین درآمد به بالا (در حدود ۴۲ میلیون نفر) مشخص شدند.
پس از مشخص شدن دهکهای مختلف، یک شرکت دولتی به زیرمجموعه سازمان خصوصیسازی تحت عنوان شرکت کارگزاری سهام عدالت اضافه شد. بدین ترتیب شرکتهای تعاونی عدالت شهرستانی در کلیه شهرستانهای کشور به تعداد ۳۳۷ شرکت و شرکت سرمایهگذاری استانی در هر استان متشکل از شرکتهای تعاونی در کلیه استانهای کشور درمجموع به تعداد ۳۰ شرکت سرمایهگذاری، تأسیس شد.
در مرحله اول واگذاری این سهام، سهام عدالت به برخی از افراد تحت پوشش کمیته امداد، سازمان بهزیستی و رزمندگان بیکار فاقد شغل تقسیم شد و برگههایی به عنوان برگه سهام عدالت نیز به مشمولان این طرح داده شد. ارزش این برگهها در ابتدا ۵۰۰ هزار تومان سهام بود که بعد به یکمیلیون تومان افزایش یافت.
مددجویان کمیته امداد امام خمینی و سازمان بهزیستی: گروه تخفیفدار محسوب میشوند
روستاییان و عشایر: سود عملکرد سهام خود را دریافت کردهاند.
کارگران فصلی ساختمانی: آنها همسود مربوط به عملکرد سهام خود را گرفتهاند.
گروه سایر اقشار: گروههای کمجمعیت مانند خبرنگاران، زنان سرپرست خانوار، طلاب، خادمان مساجد هستند که آنها همسود عملکرد خود را دریافت کردهاند.
گروه کارمندان و بازنشستگان دولتی، دستگاههای عمومی و بازنشستگان کشوری و لشکری هستند.
افراد برای استعلام سهام عدالت خود، لازم است وارد سایت www.samanese.ir شوند و با واردکردن کد ملی و پر کردن اطلاعات شخصی، در صورت تعلق، برگه سهام خود را مشاهده کنیم:
در این برگه سهام، ۷ ردیف مشاهده میگردد که شامل ارزش سهام تخصیصی اولیه با توجه به بعد خانوار، مجموع مبالغ دریافت شده توسط دولت از محل سود سهام، سود پرداختشده نقدی، ارزش اقساط تسویه شده، بهرهمندی از تخفیف دو دهک اول، باقیمانده ارزش اولیه سهام تخصیصی، دارایی مشمول (ارزش اسمی سهام متعلق به مشمول) است.
انتهای پیام/
بنده مددجوی کمیته امداد هستم ولی ارزش سهام عدالتم کمتر از یک میلیون تومان (۸۲۴ هزار تومان) است که تقاضای بررسی دارم
فقط موندم این چه عدالتی هست که کسانی را اطرافم می شناسم با درآمد عالی و ....ولی این سهام را دارند
بخدا بی انصافی
به خدا بی عدالتیه
سهام عدالت بهم داد
اصلا هم هیجا ازش استفاده نکردم
الان تو سایت میزنم ..میگه شما جزو این سهام داران نیستید
میشه بگید باید چیکار کنم؟
بابااینم پارتی بازی؟
پولداریم ولی خودمون نمیدونیم نه معیشت نه سهام عدالت
فقط کمیته امداد
بهزیستی
روستاییان ثروتمند
روستاییان فقیر
بازنشسته ها پول داره
بازنشسته های فقیر
طلاب
خبرنگاران
شاغلان فقیر
شاغلان ثروتمند
جانبازان فقیر
جانبازان ثروتمند
تعلق گرفت
اما به حاشیه شهر ها که اغلب بدسرپرست هستند و.زیر پوشش هیج جا نیستند تعلق نگرفت
به راننده ساده که پدر من باشد ،،،هر سه ماه بیمه رانندگی به تامین اجتماعی میداد و خانواده اش ،،تعلق نگرفت،،الان ایشان حقوق بگیر بازنشسته هستند از تامین اجتماعی،،
حاشیه شهر ها که اغلب آسیب اجتماعی دارند ،،،و بد سرپرست و زیر هیچ نهاد و ارگان نیستند ،،،،تعلق نگرفت
نه خانه نه ماشین نه پس انداز
لنگ پول برای ازدواج هستم.
سهام به اصطلاح عدالت هم به من تعلق نگرفته!!!
اللهم عجل لولیک الفرج
هرچی میشه، یه ادایی دارن.
یارانه فلان میخوان بدن، میگن عضو کمیته امداد هستی؟ کارمند هستی؟
یارانه کرونایی میخوان بدن، میگن عضو کمیته امداد هستی؟
وام کمک به مشاغل متضرر از کرونا میخوان بدن، اصلا معلوم نیست چی میگن.
سهام عدالت میخواستن بدن، گفتن کارمند هستی؟ عضو کمیته امداد هستی؟ بازنشسته هستی؟
ما مردم، ما بقیه ی مردم که اکثریت هم هستیم، چیکار کنیم؟
چرا انقدر نادیده گرفته میشیم؟
و ریا
من سال ۸۵ خودم همه اطرافیان و ثبت نام کردم و همینطور خودم و
اما الان فقط به دوتا از داداشام و دوتا برادر خانومام که از قضا وضع مالیشون از بقیه بهترهم هست تعلق گرفته معنی عدالت و فهمیدیم بالاخره
واگزاری سهام عدالت یعنی چی چرا باید اینتوری بشه این کار به سود مردم هست یا نه
حتما باید سهام به اسم خودمون بشه مگه تا حالا به اسم خودمون نبوده
پس افراد تحت پوشش تامین اجتماعی چی میشند ؟
افرادی که شغل آزاد دارند چی میشند؟
فقظ دولت به فکر کارکنان و بازنشستگان خودش هست بقیه هیچ
تمام کسانی که استخدام رسمی شرکتهای دولتی و وابسته به آن و نیروهای نظامی بودند جا نمونده اند ولی کارگران بخش خصوصی چرا
مگه اونها مال این مملکت نیستند که همه جا حقشون ضایع میشه؟
این از سهام عدالت و اونم از طرح معیشت بنزین
در همان زمان پیگیری کردم ولی گفتند این افراد نمیتوانند ثبت نام کنند چرا را نمیدانم
مگه این سهام عدااااااااااااااااااااالت مال همه نیست!؟
با تشکر
ان زمان ما از کارگران فصلی باسابقه شش سال کارگری همرا بیمه تامین اجتماعی اقدام به ثبت نام سهام عدالت کردیم رفتیم نتیجه پیکری کنم سهام عدالت رو با کستاخی کارمندان واگذار کننده سهام عدالت روبه رو شدیم که میگفتن حق اعتراض ندارید ایا انصاف است همه کارمندان دولت مشمول سهام شدن کارگران تامین اجتماعی رو رد کنن این سهام حق الناس است.
اینقدر چرت و پرت نگو من یه مسافر کش شخصی هستم که هرچی در میارم خرج ماشینم میکنم هیچ گونه بیمه ایی هم ندارم از همون اول رفتم دنبالش اسمم با یه بچم همون موقع تو لیست اولیه بود گفتن برو خبرت میکنیم بعد چند سال رفتیم بازم گفتن برو خبرت میکنیم باز چند سال بعد رفتیم گفتن سایتش بسته هست باز شد ثبتنامت میکنیم و تا الان همینجوره
نه عزیزم اینو بدون تو کشور ایران هیچ چیز ۱۰۰ درصد اجرا نمیشه هر طرحی میاد کلا ۵۰ درصدش اجرا میشه و ادمهای بدبخت جا می مونن
خدا رهبر عزیزمون رو حفظ کنه و ان شا الله دولتی کاملا عادل نصیبمون بشه