سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

رَنجِ بی گنج ،دستان خالی و قصه‌های پرغصه کشاورزان کرمانی

سناریوی تکراری که هرسال برای کشاورزان درجنوب کرمان رقم می‌خورد و بازیگران پرسودش دلالان هستند که از رنج کشاورزان، صاحب گنج می‌شوند.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان،  برداشت محصول پیاز تقریبا یک ماهی است که در جنوب استان کرمان شروع شده است، اما آنچه که در مزارع جنوب دیده نمی‌شود و حلقه مفقوده است، خنده شیرین کشاورزان و خوشحالی از برداشت است.

قصه پرتکراری که هر فصل برداشت برای محصولات تولیدی و کشت شده در جنوب کرمان که قطب کشاورزی محسوب می‌شود وجود دارد و آنچه که دیده نمی‌شود همیشه نبود برنامه و مدیریت کاشت از سوی کشاورزان و گاهی مسئولان است.

پیازی مازاد بر مصرف وجود ندارد

رستگار مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان در پاسخ به پیگیری خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان کرمان گفت: در هر فصل برداشت در زمینه کاشت هر محصولی که باشیم، الگوی تدوین شده و برنامه مدون برای کشاورزان در همه شهرستان‌های جنوبی ارسال می‌شود، اما آنچه که همیشه تکراری است توجه نکردن کشاورزان به الگوی کشت و تصمیمات سرخود آن‌ها در زمینه کاشت محصولات است.

او افزود: هرچند در زمینه ترویج برای کشاورزان با مشکل  نپذیرفتن حرف کارشناسان برای کاشت مواجه هستیم، اما امسال برای کاشت محصول پیاز هیچ گونه تولیدی مازاد بر تقاضای بازار نداریم.

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان تصریح کرد: یکی ازمشکلات فراروی کشاورزان جنوب کرمان، اکنون حضور دلالان و نبود ثبات در زمینه حل و نقل و هزینه‌های بار است.

رستگار بیان داشت: امسال در جنوب استان ۱۱ هزار هکتار پیاز در دو نوع زرد وسفید کاشته که ۶۵ هزارتن محصول برداشت شده است و در قبال نیاز ۱۲۰ هزار تنی بازار داخلی ما تنها نیمی از تقاضا را پاسخ می‌دهیم، پس هیچ تولیدی اضافه بر نیاز بازار نداریم.

او با ابراز گلایه مندی از کشاورزان جنوب گفت: مشکل ایجاد شده برای فروش محصول پیاز جنوب کرمان اکنون این است که ما برای برنامه ریزی و الگوی کشت محصولات تلاش می‌کنیم و ابلاغ هم می‌شود، اما آنچه که هر ساله در زمینه کاشت تمامی محصولات دیده نمی‌شود نبود اهرم قانوی برای جلوگیری از کاشت بی رویه توسط کشاورزان است.

همچنین افشارمنش مدیر توسعه و بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان نیز بیان داشت: به دلیل رفع مشکل کشاورزان پیاز کار درشهر‌های جنوبی با هماهنگی انجام شده، اکنون تمامی نمایندگان تعاونی‌های استان‌های هم جوار در جنوب استان کرمان حضور یافتند و طبق توافق ایجاد شده در حال خرید تضمینی محصول از کشاورزان هستند.

او گفت: اکنون هر کیلوگرم پیاز از کشاورز با قیمت ۸۰۰ تا ۱۳۰۰ تومان توسط تعاونی‌های روستایی استان‌های هم جوار در حال خریداری است.

افشار منش اظهار داشت: یکی از مهمترین و عمده‌ترین مشکلات کشاورزان پیاز کار جنوب کرمان اکنون برا‌ی فروش محصولشان با آن روبرو هستند این است که کرایه‌ها برای حمل محصول بالاست و کشاورز باید برای هر کامیون بار برای ارسال به تهران مبلغ ۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان را بپردازد که این به صرف کشاورز نیست.

او تصریح کرد: نبود کامیون‌های حمل بار کافی وحضور نیافتن کامیون داران برای حمل بار به بهانه افزایش کرایه مهمترین مانع کشاورز برای بارگیری و فروش محصول است.

مدیر توسعه و بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان گفت: یکی دیگر از مشکلات فرآروی کشاورزان پیاز کار ترافیک کامیون‌های صادراتی درمرز افغانستان است.

او افزود: روزانه ۵۰ کامیون محصول پیاز قبل از این مشکل به افغانستان صادرمی شد که اکنون به دلیل ترافیک خط مرزی و حضور کامیون‌های حمل محصولات دیگر، چون آهن آلات و سیمان، کامیون‌های حمل پیاز باید روز‌ها در صف انتظار بایستند که همین امر سبب می‌شود که زمان بارگیری برای کشاورز طولانی و محصول تولیدی برزمین بماند.

افشارمنش بیان داشت: با مذاکراتی که ازسوی سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان با استانداری وستاد تنظیم بازاراستان انجام شده است تا چند روز آینده قرار است صف کامیون‌های حمل پیاز درمرز افغانستان از سایر محصولات جدا و دراسرع وقت این محصول از مرزعبور کند که کشاورزان هم به مرور زمان و با سرعت بیشتری محصولشان را تحویل بازار دهند و از خرابی محصول جلوگیری شود.

اکنون درجنوب کرمان محصول پیاز در دو نوع زرد و سفید توسط نمایندگی‌های تعاونی استان‌های هم جوار به قیمت هر کیلوگرم ۸۰۰ تا ۱۳۰۰ تومان خریداری و بارگیری می‌شود.

ویروس کرونا عامل فروش نرفتن پیاز!

اما روی دیگر سکه  این گزارش کشاورزانی هستند که حرفهایشان شنیدنی است و کمی با حرف مسئولان متفاوت است و ساده‌تر به موضوع نگاه می‌کنند.

عباس محمدی پیاز کار نمونه کشوری از منطقه جنوب کرمان در این گفتگو افزود: به عنوان یک کشاورز با تجربه در این زمینه ۷۰ درصد عامل اصلی و موانع تولید و خرید پیاز را در جنوب کرمان مشکل شیوع ویروس کرونا می دانم که ارتباط و تاثیر مستقیم بر بازار گذاشته است.

او افزود: اکنون با تصمیم گیری خوبی که ازسوی سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان صورت گرفته است با حضور نمایندگان تعاونی‌های روستایی پیاز کشاورزان در حال خرید تضمینی است و امیدواریم این مشکل کشاورزان هم رفع شود.

محمدی بیان داشت: هرساله در این فصل بازار مصرف شمال کشور مشتری خوبی برای پیاز جنوب بود و ما هیچ گاه مازاد بر مصرف بازار بذر نکاشته ایم که به دلیل شیوع کرونا و محدودیت‌های ایجاد شده تاثیر مستقیمی بر این محصول گذاشت و تولید روی دست کشاورز ماند.

او همچنین به هزینه‌های بالای برداشت و حمل نیز اشاره کرد و گفت: هزینه‌های بالای برداشت محصول هم از طرفی سبب شده است کشاورزان جنوب کرمان با مشکل مواجه شوند.

اما نکته قابل توجه که همیشه حلقه مفقوده کشاورزی جنوب کرمان است، نبود برنامه‌ریزی مناسب برای بازاریابی، بسته بندی، صنایع تبدیلی و سیستم حمل و نقل محصول به بازار هدف بوده که همچنان وجود دارد و هیچ گاه تصمیمات برای اصلاح این موارد از روی کاغذ‌های مصوب شده به مرحله اجرا نرسیده است.

در جنوب استان کرمان سالیانه پنج میلیون تن انواع محصولات برداشت و روانه بازار‌های داخلی و خارجی می‌شود.

گزارش از کلثوم نجفی

انتهای پیام/ی

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.