سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

خطرناک‌ترین نانوایی دنیا

یکی از خطرناک‌ترین روش‌های پخت نان در دنیا کـه امکان پرت شدن نانوا در تنور زیاد اسـت را در این جا مشاهده خواهید کرد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، مردم در طول قرن‌های متمادی، در مناطقی از آسیا و قفقاز بـه شکل اساسی از تنور‌های بزرگ ساخته شده از گِل برای پخت غذا از انواع نان‌ها گرفته تا گوشت استفاده می‌کنند.

خطرناک‌ترین نانوایی دنیا

در ارمنستان بـه نسخه محلی این تنور‌های گِلی بزرگ «تونیر» Tonir گفته می‌شود کـه برای ساکنان آنجا، چیزی فراتر از یک ابزار برای پخت و پز بـه شمار میرود.

عده‌ای از مردم این منطقه در دوران باستان خورشید را می‌پرستیدند، آنان تونیر‌ها «این تنور‌های بزرگ را» شبیه قرص خورشید کـه در حال غروب پشت ابر‌ها پنهان میشد طراحی کردند. این تنور با گذشت زمان از یک ابزار محض برای پخت بـه نمادی برای تقرّب بـه الهه «خورشید» تبدیل شد.

نانوایی خطرناک

«اسکِر تلادزی داوید» مدّتی پیش، از گرجستان برای زندگی بـه شهر «آپاران» ارمنستان مهاجرت کرد. او شانزده سال نان را داخل تنور‌های «تونیر» تهیه میکند. وقتی میـــخواهد نان را دراین تنور قرار دهد، نمایشی شگفت انگیزی انجام میدهد کـه برای هر ببیننده‌ای برای بار نخست جذّاب بـه نظر می‌رسد. او با هر بار قرار دادن خمیر درون تنور جان خودرا بـه خطر می‌اندازد تا برای مشتریانش کـه بـه قول خودش خوش اشتها هستند نان تازه بپزد.

داوید در ابتدای کار، تنور را بـه مدت شش تا هفت ساعت داغ می‌کند و وقتی درجه حرارت ان بـه ۴۰۰ تا ۴۸۰ درجه سانتیگراد میرسد فرآیند تهیه نان را آغاز میکند.

روش عجیب پخت نان

او در ابتدا دیواره‌های تنور رابا محلولی نمکی آماده میکند، این محلول ویژه طعم منحصر بـه فردی بـه نان می‌دهد، سپس داوید خمیر سفید مسطح و دایره‌ای شکل را روی قالب دایره‌ای برآمده «ساج» قرار می‌دهد و نان را در نزدیکترین نقطه ممکن بـه منبع حرارت داخل تنور می‌چسباند، او برای اینکار یک دستش را بـه کناره تنور می‌گیرد و تا نصف بدن داخل ان فرو می‌رود و با دست دیگرش خمیر را بـه دیواره تنور می‌چسباند، او برای هر نان تا نصف بدن بـه درون تنور و مرکز حرارت ان میرود و برمی گردد.

این فقط نگه داری از یک سنّت قدیمی نیست بلکه باکیفیت نان رابطه مستقیم دارد. داوید در تحلیل سبک منحصر بـه فرد و خطرناکش در تهیه نان می‌گوید این روش برای پخت صحیح نان خیلی بیشتر از آنچه فکر می‌کنید ضرورت دارد.

او میگوید: ساکنان باستانی برای ساخت تونیر از گل استفاده می‌کردند، ما هنوز هم همین کار را انجام میدهیم، فقط یک چیز دراین ساز و کار عوض شده و ان هم این کـه تنور‌ها کیفیت مطلوب زمان‌های قدیم را ندارند.

نانوایی‌های ترسناک دنیا

وقتی نان بـه طور ایده آلی می‌پزد و رنگ ان بـه قهوه‌ای و طلایی می‌زند، داوید با یک چنگک بزرگ نان‌ها را از تنور خارج می‌کند و بلافاصله روی رف قرار می‌دهد تا مشتریان نان‌های تازه را بردارند، خوشبختانه مشتریان قدردان مزه خوب نان‌های داوید هستند، بـه همین دلیل میتوانیم بگوییم کـه او جانش را بیهوده بـه خطر نمی‌اندازد.

ان‌ها نان را میگیرند و از داوید تشکر می‌کنند، نان‌های سنّتی یکی از عناصر اصلی غذای مردم این منطقه اسـت ودر مراسم‌های سنّتی مثل عید پاک، مراسم ازدواج و برخی جشن‌های دیگر از ان استفاده می‌کنند.

منبع: تالاب

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۳
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۲:۱۴ ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۹
اتفاقا عالیه نونش خودم شاطر همین نون هستم نونش عالی میشه
ناشناس
۱۹:۳۵ ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۹
اصلانم خطرناک نيست ما خودمون تنور داريم عمقش 2متره
ناشناس
۱۶:۳۴ ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۹
من توی یکی از روستاهای توابع ارومیه هستم اسم روستامون فلکان است ۱۶ سال با مادر شوهرم هستم همین مدلی نان می پزیم تنورمون از اینا هم بزرگتره خدا رو شکر تا حالا توش ‌پرت نشدیم
ارکید
۱۴:۱۷ ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۹
مامانبزرگ منم یه تنورداشت نون میپخت مثل همین بودزیادچیزعجیبی نیست که
ناشناس
۱۴:۱۲ ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۹
این روش تو کل ایران است تازه نون هایی که اینجا درست می‌کند بزرگ و با کیفیت است
مهدی
۱۴:۰۵ ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۹
درسته دوستان بیشتر روستاهای ایران عزیزمان تنور به همین شکل هستش ولی نه به این عمیقی و بزرگی ! مثلا در روستاهای هرمزگان بخش زیارتعلی رودان تنور ها گلی و بین هشتاد تا یک متر ارتفاع دارن در خانه ی تنور به اندازه یک قرص نان هستش ولی بازم خطر افتادن داخل تنور یا ریزش کامل تنور هستش ! نان کرسوک عمده پخت این روستا هستش
ناشناس
۰۹:۰۵ ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۹
در اکثر شهرهای ایران از آذربایجان گرفته تا یزد و کرمان و ...، از قدیم همین تنورهای بزرگ گلی بوده و هنوز هم هست!!!
علی
۰۷:۲۴ ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۹
اگه یک بازدید از روستاها انجام می شد دیده می شد که اکثا نان ها را اینطوری می پزند و یک روش معمول و‌مشترک هست
ناشناس
۰۷:۲۳ ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۹
در جواب دوستمان راجع به تنور در بعضی روستاها درست می گویند ولی این قدر عمیق نیست
ناشناس
۰۶:۱۸ ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۹
کجاش خطر داره
افسانه
۰۱:۳۱ ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۹
این که همون تنور خودمونه
سیستان و بلوچستان شهرستان زابل نونشم خیلی باکیفیته
محمد حمیدی
۱۲:۴۴ ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
پرجاپلق شهرستان ازنا استان لرستان نیز به تنور (تنور)گویند
محمد
۰۱:۱۰ ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
سلام
اصلا خطرناک و عجب نیست چون معمولا تو بیشتر روستا ها پیرزن ها اینطودی نون میپزن