سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می دهد؛

بندهای خاکی که در زمان سیل، بند را آب نمی دهند

سدهایی که سال ها بود فقر آب گریبانگیرشان شده بود، امسال با بارش رحمت الهی حجم بسیاری از بندهای خاکی استان سمنان پر شده اند.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سمنان، بهار امسال با باران آغاز شد آن هم بارانی که توانست بسیاری از سدهای استان سمنان را تا مرز لبریز شدن پیش ببرد. سدهایی که سال ها بود فقر آب گریبانگیرشان شده بود. اما اکنون با این وجود می توان امید داشت که بارش ها بتواند منابع زیر زمینی استان را بار دیگر تغذیه کند، تغذیه ای که قطعاً برکات فراوانی را به استان سمنان هدیه خواهد داد.

سد شهید شاهچراغی، سد کالپوش، سد مجن و سایر سدها استان همگی مملو از آب شدند و حتی در مجن شاهد سرریز شدن آب به میزان ۱۸۰ لیتر بر ثانیه بودیم و این یعنی بهار با باران آمده است.

همانطور که بارش باران موهبت هایی چون تقویت سفره آب های زیرزمینی ، حفظ و رویش پوشش گیاهی جلوگیری از سیل و خطرات آن، تغذیه قنات‌ها و چشمه‌ها و رونق تولید را در پی دارد، ناتوانی در کنترل روان آبها موجب فاجعه ای جبران ناپذیر جانی و مالی چون فرسایش خاک ، خسارت های ناشی از جاری شدن سیل و تخریب مزارع کشاورزی و باغات می شود.

لازم به ذکر است تا کنون ۱۲۰ بند خاکی در نقاط مختلف استان سمنان احداث شده است و با توجه به ظرفیت نگهداشت آب هر بند خاکی به طور میانگین سه بار آبگیری می‌شود، پشت بند‌ها و مخزن‌ها که پر می‌شود می‌تواند حدود ۳۰ میلیون متر مکعب کنترل سیلاب صورت گیرد، ۲۹ حوزه آبخیز در سطح استان انجام شده که از این ساز‌های اجرا  شده حدود ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.

با توجه به بحران جدی کمبود آب و فرسایش خاک در استان سمنان به نظر می رسد توجه به طرح های آبخیزداری می تواند اهمیت زیادی در کاهش این بحران ها داشته باشد.

فرهاد عبدالشاه معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سمنان، ضمن بیان اینکه اجرای پروژه‌های آبخیزداری و آبخوان داری به صرفه و اقتصادی محسوب می‌شوند، گفت: طرح‌های آبخیزداری در مواقع بحران با کمترین هزینه می‌توانند تا حد زیادی از خسارت‌های جانی و مالی پیشگیری کنند.

او افزود: طرح‌های آبخیزداری در راستای ایجاد امنیت هرچه بیشتر برای مناطق مسکونی شهری و روستایی، صنعتی و کشاورزی مؤثر هستند.

عبدالشاه اجرای عملیات آبخیزداری را برای ساکنان روستا مهم و مؤثر عنوان کرد و افزود: این پروژه‌ها در پایداری اشتغال در بخش کشاورزی و تولید تأثیر به سزایی دارد.

فرهاد عبدالشاه معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان گفت: پروژه‌های آبخیزداری از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی با اعتبار ۴۰۰ میلیارد ریال در ۲۴ حوزه آبخیز استان سمنان از پیشرفت فیزیکی ۶۰ درصدی برخوردار است.

او افزود: برنامه‌های آبخیزداری امسال از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی در سطح استان سمنان شامل اقدامات مکانیکی، بیومکانیکی، بیولوژیکی، آموزش و ترویج و جلب مشارکت‌های مردمی، اجرای پروژه کاداستر اراضی ملی (اخذ سند تک برگی)، گشت و حفاظت و مراقبت از عرصه‌های منابع طبیعی و مستندسازی این پروژه‌ها با اعتبار ۴۰۰ میلیارد ریال در سطح تمامی شهرستان‌های تابعه در دست اجراست.

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان با اشاره به پیشرفت بسیار مناسب این ۲۴ پروژه اظهار داشت: در حال حاضر بطور میانگین این پروژه‌ها ۶۰ درصد پیشرفت دارند.

عبدالشاه همچنین با اشاره به اینکه این پروژه‌ها در سطح ۸ شهرستان استان اجرا می‌شود، تصریح کرد:کل مساحت اراضی تحت تاثیر این اقدامات در ۲۴ حوزه بالغ بر ۲۴۶۰۰ هزار هکتار است.

او با اشاره به اینکه پروژه‌های آبخیزداری با توجه به وضعیت مناطق و حساسیت آنها از نظر حفاظت خاک و آب با اولویت اجرا می‌شوند، ابراز داشت: اولویت ما در اجرای پروژه‌های آبخیزداری در مناطق بحرانی استان است.

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان با بیان اینکه علی رغم در سال گذشته ۶۷ درصد اعتبارات به این اداره کل تخصیص داده شده، گفت: تمامی پروژه‌های پیش بینی شده در سال ۱۳۹۷ به مرحله اجرا گذارده شده و هم اکنون قابلیت بهره برداری را دارند.

عبدالشاه با اشاره به شاخص‌های انتخاب حوزه‌ها به منظور اجرای پروژه‌های آبخیزداری در استان سمنان گفت: این حوزه‌ها براساس شاخص‌های مختلف از جمله میزان فرسایش خاک، وقوع سیلاب، وضعیت کم آبی و خشکسالی، مناطق پرجمعیت استان  انتخاب می‌شوند.

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان بیان کرد: بسیاری کارشناسان معتقد هستند انجام طرح‌های آبخیزداری و آبخوان داری در استان سمنان نقش مؤثری در مدیریت رواناب‌ها و تغییر رفتار سیلاب‌ها برای جلوگیری و پیشگیری از وقوع سیل داشته است همچنین باید گفت در سیلاب‌های ویرانگر این چند روز کشور، نقش پروژه‌های آبخیزداری و ضرورت تخصیص اعتبارات ویژه در این حوزه، بیش از هر زمان دیگری احساس شد.

او افزود: در ۱۴ حوزه مذکور اجرای طرح‌های آبخیزداری ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان گفت: با تکمیل این طرح‌ها، با اجرای کامل این طرح‌ها که شامل احداث بند خاکی است، ۸۲۲ هزار متر مکعب به حجم مخازن آب استان سمنان اضافه می‌شود.

عبدالشاه گفت: در استان سمنان ۱۰۶ بند خاکی به حجم مخزن شش میلیون متر مکعب وجود دارد که در بارندگی‌های اخیر همه آنها آبگیری شدند.

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان ابراز داشت: این آبگیری بی سابقه بود و توانست علاوه بر تقویت سفره‌های آب زیرزمینی از خسارات ناشی از سیل پیشگیری کند.

علینقی حیدریان مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری سمنان در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سمنان، ضمن بیان اینکه ۴۰۰ میلیارد ریال سهم اعتبار امسال از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی برای اجرای طرح‌های آبخیزداری استان سمنان مشخص شد،گفت : از این مبلغ تاکنون مبلغ ۱۶۴ میلیارد ریال به استان ابلاغ‌شده است.

او ضمن بیان اینکه تمامی پروژه‌های منابع طبیعی اعم از بیابان، آبخیزداری، مرتع و جنگل با توجه به شرایط استان و بالأخص میامی دارای اهمیت ویژه‌ای است، افزود: با درک این موضوع برای جذب ۱۰۰ درصدی اعتبارات تلاش‌های بیشتری باید صورت گیرد.

حیدریان بابیان اینکه اجرای پروژه‌های آبخیزداری در جلوگیری از فرسایش خاک، وقوع سیلاب، کاهش منابع آب زیرزمینی و هدر رفت سرمایه‌های ملی مؤثر است، ابراز داشت: اجرای هر پروژه آبخیزداری در استان منجر به افزایش سطح آب‌های زیرزمینی و پیشگیری از فرسایش خاک و اراضی مستعد کشاورزی خواهد شد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری سمنان بابیان اینکه هدف از اجرای طرح‌های آبخیزداری در اولویت اول کنترل رسوب و جلوگیری از فرسایش خاک است، تصریح کرد: کاهش اثرات خشک‌سالی و تغییر اقلیم، تغذیه سفره‌های زیرزمینی، استحصال آب‌های سطحی، کاهش خسارات سیل تأسیسات زیر بنایی و اراضی کشاورزی و باغات نیز در آبخیزداری مدنظر قرار می‌گیرند.

در پایان در گستره هستی نعمت های الهی به وفور دیده می شود بهره گیری از این نعمت ها می تواند موجب توسعه اقتصاد و آبادانی آن منطقه شود.

استان سمنان به عنوان یکی از مناطق کویر ی و گرم و خشک کشور با بحران کم آبی دست و پنجه نرم می کند ، در سالهای اخیر در پی بارش های پی اپی خسارت هایی به بخش کشاورزی وارد شدبه همین دلیل بهره گیری درست از روان آبهای ناشی از بارش باران در فصول مختلف سال می تواند راهکاری برای برون رفت از این بحران باشد.

ایجاد بند های خاکی و جذب سرمایه گذار و اختصاص بوجه کافی به این موضوع می تواند موجب تقویت سفره آب های زیر زمینی، مدیریت روان آبها گسترش بخش کشاورزی ، گسترش فضای سبز و تبدیل استان سمنان به استانی سر سبز باشد.

گزارش مکتوب از زهرا مجاور

انتهای پیام / م

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.