سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تأثیر آسپرین در کاهش ابتلا به سرطان‌های دستگاه گوارش

به گفته انجمن اروپایی آنکولوژی پزشکی مصرف آسپرین باعث کاهش خطر ابتلا به چندین سرطان دستگاه گوارش می‌شود.

به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، قرص آسپیرین در موارد مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد. برخی‌ها از آن زمانی که دچار سردرد شده اند استفاده می‌کنند، برخی دیگر هنگام سرماخوردگی. اما انجمن اروپایی آنکولوژی پزشکی به تازگی به عملکرد ضد سرطانی قرص آسپیرین پی برده است.

بزرگترین و جامع‌ترین تجزیه و تحلیل، ارتباط بین آسپرین و سرطان‌های دستگاه گوارش را نشان داده که این دارو نه تنها باعث کاهش قابل توجه خطر ابتلا به سرطان روده می‌شود، بلکه منجر به کاهش چندین سرطان دیگر که تقریباً به طور ناگهانی کشنده هستند می‌شود، از جمله سرطان لوزالمعده و کبد.  این تحقیق نشان داد که مصرف آسپرین خطر ابتلا به این سرطان‌ها را بین ۲۲ تا ۳۸ درصد کاهش می‌دهد.

این تجزیه و تحلیل شواهدی از ۱۱۳ مطالعه‌ای که تا سال ۲۰۱۹ درباره سرطان‌های گوارشی مربوط به جمعیت‌های مختلف منتشر شده را مورد بررسی و ارزیابی قرار داد، از این تعداد ۴۵ مطالعه درباره سرطان روده که شامل ۱۵۶۰۰۰ فرد مبتلا به سرطان بود، در این تجزیه و تحلیل علاوه بر سرطان روده، سرطان‌های دیگری مانند سرطان‌های سر و گردن، مری، معده، قسمتی از معده که به مری وصل می‌شود (قلب معده)، مجاری کبد، کیسه صفرا و صفرا (هپاتو-صفراوی) و لوزالمعده را مورد بررسی قرار دادند.

فواید استفاده منظم از آسپرین 

محققان به سرپرستی دکتر کریستینا بوستی، رئیس واحد اپیدمیولوژی سرطان در بخش آنکولوژی ماریو نگری، میلان (ایتالیا)، دریافتند که استفاده منظم از آسپیرین، یعنی مصرف حداقل یک یا دو قرص در هفته به طور منظم، باعث کاهش قابل توجه خطر ابتلا به انواع سرطان‌ها به جزء سرطان سر و گردن می‌شود.

به طور خاص، طبق ۴۵ مطالعه بررسی شده مصرف آسپرین باعث کاهش ۲۷ درصدی خطر ابتلا به سرطان روده، طبق ۱۳ مطالعه بررسی شده باعث کاهش ۳۳ درصدی خطر ابتلا به سرطان مری، طبق ۱۰ مطالعه بررسی شده باعث کاهش ۳۹ درصدی خطر ابتلا به سرطان قلب معده، طبق ۱۴ مطالعه بررسی شده باعث کاهش ۳۶ درصدی خطر ابتلا به سرطان معده، طبق ۵ مطالعه بررسی شده باعث کاهش ۳۸ درصدی خطر ابتلا به سرطان کبد_صفراوی، طبق ۱۵ مطالعه بررسی شده باعث کاهش ۲۲ درصدی خطر ابتلا به سرطان لوزالمعده می‌شود، اما طبق ۱۰ مطالعه‌ای که درباره تأثیر این دارو بر روی سرطان و گردن صورت گرفت منجر به کاهش خطر ابتلا به این سرطان نشد.

پیشگیری آسپرین از ابتلا به سرطان

نویسنده ارشد مقاله، کارلو لاوکیا  استاد اپیدمیولوژی دانشکده پزشکی، دانشگاه میلان، گفت: حدود ۱۷۵ هزار مرگ و میر ناشی از سرطان روده در سال ۲۰۲۰ در کشور‌های مختلف پیش بینی شده که از این تعداد حدود ۱۰۰ هزار مرگ و میر ناشی از سرطان روده در اتحادیه اروپا با میانگین سنی ۵۰ تا ۷۴ سال رخ خواهد داد، اگر فرض کنیم که مصرف منظم آسپیرین از ۲۵ ٪ به ۵۰ ٪ در این گروه سنی افزایش یابد، اگر مطالعات بیشتر بر روی این دارو ثابت کرد که مصرف آسپیرین  باعث کاهش خطر سرطان می‌شود، این بدان معنی است که می‌توان از مرگ ۵ هزار تا ۷ هزار مبتلا به سرطان روده جلوگیری کرد و می‌توان باعث کاهش ابتلای ۱۲ هزار تا ۱۸ هزار مورد جدید به این سرطان شد.

با توجه به آمار تقریبی ۳ هزار مورد مرگ و میر ناشی از سرطان‌های مری، معده و لوزالمعده و ۲ هزار مورد مرگ ومیر ناشی از سرطان کبد، تبلیغات نامطلوب برای پیشگیری از سرطان‌ها فقط تعداد موارد جدید را کمی بیشتر خواهد کرد.

چه میزان آسپرین باید استفاده کرد؟

محققان همچنین اثر مقدار و مدت زمان آسپرین را بر سرطان روده تجزیه و تحلیل کردند، آن‌ها آسپرین را با دوز کم (۱۰۰mg)، متوسط (۳۲۵mg) و دوز بالا (۵۰۰mg) به مدت چند بار در روز، در هفته یا ماه مورد بررسی قرار دادند.

دکتر بوستی اظهار کرد: ما دریافتیم که با افزایش دوز آسپرین خطر ابتلا به سرطان کاهش می‌یابد، با مصرف دوز بین ۷۵ تا ۱۰۰ میلی گرمی آسپرین در روز خطر ابتلای فرد به سرطان در مقایسه با افرادی که آسپرین مصرف نمی‌کنند ۱۰ درصد کاهش می‌یابد، مصرف ۳۲۵ میلی‌گرمی آسپرین در روز باعث کاهش ۳۵ درصد و مصرف دوز ۵۰۰ میلی گرمی آسپرین در روز ۵۰ درصد خطر ابتلا به سرطان را در افراد کاهش می‌دهد، با این حال، تخمین آسپرین با دوز بالا فقط در چند مطالعه انجام شده است و باید مجدداً مورد مطالعه قرار گیرد.

خطر احتمالی خون‌ریزی معده با مصرف دوز بالا آسپرین

رئیس واحد اپیدمیولوژی سرطان ادامه داد: یافته‌های ما در مورد سرطان روده از این مفهوم حمایت می‌کند که مصرف دوز‌های بالاتر آسپیرین موجب کاهش خطر ابتلا به این سرطان می‌شود، اما در انتخاب دوز این قرص باید دقت کنیم که با مصرف دوز‌های بالاتر آسپیرین خطر احتمالی خونریزی معده افزایش می‌یابد.

او ادامه داد: خطر ابتلا به سرطان روده در مصرف‌کنندگان آسپرین در مقایسه با افرادی که به طور مرتب از آسپرین استفاده نمی‌کنند، تا ده سال کاهش می‌یابد. میزان خطر ابتلا به سرطان روده پس از مصرف یک سال از آسپرین ۴ درصد، پس از مصرف ۳ سال ۱۱ درصد، پس از مصرف ۵ سال ۱۹ درصد و پس از مصرف ۱۰ سال ۲۹ درصد کاهش می‌یابد.

پروفسور کارلو لانچیا متخصص بیماری‌های مسری در ایتالیا، درباره کاهش خطر ابتلا به سرطان با مصرف آسپرین، اظهار داشت: این یافته‌ها نشان می‌دهد که آسپرین تأثیر مفیدی در پیشگیری از سرطان روده و سایر سرطان‌های دستگاه گوارش دارد همچنین نتایج مربوط به پیشگیری از سرطان‌های روده، مری و لوزالمعده با شواهد آزمایش‌های بالینی درباره آسپرین سازگاری دارد.

او ادامه داد: یافته‌های مربوط به سرطان‌های لوزالمعده و سایر دستگاه‌های دستگاه گوارش ممکن است در پیشگیری از ابتلا به این سرطان‌های کشنده موثر باشد، در مورد سرطان لوزالمعده، دریافتیم که خطر ابتلا به این بیماری پس از پنج سال مصرف منظم آسپرین در افراد، در مقایسه با افرادی که آسپرین مصرف نکردند، ۲۵ درصد کاهش یافت.

مصرف آسپرین به چه عواملی بستگی دارد؟

این متخصص بیماری‌های مسری افزود: مصرف آسپرین برای پیشگیری از سرطان روده یا هر سرطان دیگری فقط باید با مشورت با پزشک انجام شود که بتواند منجر به کاهش خطر ابتلا به سرطان شود، مصرف آسپرین وابسته به عواملی مانند جنسیت، سن، سابقه بیماری در خانواده، میزان پیشرفت بیماری و سایر عوامل خطرزا است، افرادی که در معرض خطر بالای این نوع سرطان قرار دارند، بیشترین بهره را از مصرف این دارو می‌برند.

عوارض مصرف آسپرین

علاوه بر خون ریزی معده که می‌تواند از عوارض جانبی آسپیرین باشد، همچنین می‌تواند منجر به خونریزی سایر قسمت‌های بدن هم شود، از آنجا که این مطالعه بر اساس تجزیه و تحلیل مطالعات ثبت شده است، فقط می‌تواند نشان دهد که مصرف آسپرین موجب کاهش خطر ابتلا به سرطان می‌شود.

همچنین محققان یاد‌آور می‌شوند که فقط پزشک مجاز به تعیین دوز دارو می‌باشد، زیرا این قرص قادر به رقیق کردن خون است و در نتیجه خونریزی داخلی و آسیب اعضای بدن ایجاد می‌شود.

آسپیرین رقیق کننده‌ی خون

آسپیرین همانند ایبوبروفن و دیکلوفناک ضد عفونت در بدن عمل می‌کند و در عین حال خون را نیز رقیق می‌کند. این عملکرد‌های آسپیرین باعث می‌شوند که از سکته جلوگیری کند. اما رقیق شدن خون توسط آسپیرین می‌تواند باعث خون ریزی‌های شدید نیز بشود. به همین دلیل پژوهشگران مطمئن نیستند که آیا جلوگیری آسپیرین از سرطان بیشتر از ریسک عوارض ناشی از آن است یا نه.

با وجود این نتایج،  باید از مصرف بیش از حد آسپیرین خودداری شود، اما در عین حال توصیه می‌شود که از نتایج این تحقیق در مبارزه با سرطان بهره برداری شود.

آسپرین موجب کاهش خطر ابتلا به سرطان کبد می‌شود

محققان دانشگاه هاروارد به این نتیجه رسیدند که در طول میانگین ۸ سال پیگیری وضعیت شرکت کنندگان، ۴ درصد بیمارانی که آسپرین با دوز پایین مصرف کرده بودند مبتلا به سرطان کبد شدند، در حالی که این رقم در مورد بیمارانی که این دارو را مصرف نکرده بودند ۸.۳ درصد بود.

دکتر «تریسی سیمون»، سرپرست تیم تحقیق، در این باره می‌گوید: هنوز مشخص نیست که چگونه آسپرین از ابتلاء به سرطان‌های دستگاه گوارش پیشگیری می‌کند. اما آسپرین دارای خواص ضدالتهابی است که تأثیری فراتر از نقش پیشگیرانه از بیماری‌های قلبی عروقی دارد.

در سایر مطالعات، آسپرین با کاهش چربی در کبد، التهاب و زخم در بافت مرتبط بوده است که همگی از نشانه‌های بیماری کبدی نظیر سرطان هستند و همچنین آسپرین موجب توقف یا به تاخیرافتادن روند پیشرفت بیماری کبدی می‌شود.

از خوددرمانی با آسپرین دوری کنید

محققان تاکید می‌کنند باوجودی که این یافته‌ها امیدبخش هستند، اما قطعی نیستند و هیچکس نباید به امید پیشگیری از سرطان کبد شروع به مصرف آسپرین نماید.

در این مطالعه، محققان بیش از ۵۰ هزار فرد مبتلا به هپاتیت B و C را که آسپرین با دوز پایین مصرف نکرده بودند را با بیش از ۱۴ هزار بیماری که آسپرین مصرف کرده بودند، مقایسه کردند. این افراد به موجب پیشگیری از حملات قلبی و سکته، آسپرین مصرف می‌کردند.

یافته‌ها نشان داد مصرف‌کنندگان آسپرین، با خطر کمتر ابتلاء به سرطان کبد روبرو بودند. همچنین محققان دریافتند هرچقدر طول مدت مصرف آسپرین بیشتر باشد، کاهش ریسک سرطان کبد کمتر خواهد بود.

بیشتر بخوانید: راه های کنترل بیماری کرونا چیست؟

بیشتر بخوانید: ویروس کرونا؛ الگوی تغذیه ای برای مبتلایان به مشکلات ریوی

بیشتر بخوانید: ممنوعیت استفاده از ماسک دریچه دار برای بیماران

بیشتر بخوانید: در دوران قرنطینه از مصرف صبحانه غافل نشوید

بیشتر بخوانید: ویروس کرونا؛ توصیه‌هایی که رانندگان باید رعایت کنند

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.