زینب آقاجری کارشناس روانشناسی در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، با بیان اینکه نوجوانی از مهمترین و حساسترین دورههای زندگی انسان به شمار میرود،گفت: بلوغ، شکل گیری هویت شخص است و تغییرات عمدهای در جسم و روان نوجوان رخ میدهد که شخصیت و منش او را به کلی دگرگون میسازد.
او افزود: در سن نوجوانی، نشانههای خشم به فراوانی قابل مشاهده بوده و اکثر درگیریها بین والدین و فرزندان است که سبب بروز مشکلات زیادی برای والدین میشود، به همین خاطر معمولا به مشاور و روانشناس مراجعه میکنند.
آقاجری بیان کرد: خشم نوعی هیجان روحی و عکس العمل طبیعی در برابر تهدید و رنجش و ناراحتی زودگذر است که این اجازه را به ما میدهد تا در شرایط بحرانی از خود دفاع کنیم.
این کارشناس روانشناسی اظهار داشت: خشم پدیدهای کاملا طبیعی است، اما هنگامی که فرد از کنترل خارج میشود، میتواند به یک حس مخرب تبدیل شده و پیامدهای ناگوار را در محیط کار، روابط شخصی و در تمامی عرصههای زندگی به وجود آورد.
زینب آقاجری در خصوص علل خشم و پرخاشگری زیاد در سن نوجوانی اذعان داشت: ویژگیها و تغییرات جسمانی، روانشناختی، اجتماعی، داشتن انتظارات فراتر از نوجوان از سوی والدین، فقدان پدر یا مادر و ... از علتهای خشم به حساب میآید.
آقاجری تصریح کرد: نحوه بروز خشم عبارت است از ارائه یک محرک آزاردهنده به فرد دیگر با هدف آسیب رساندن به او که شامل سوء استفاده کلامی (مثل فریاد زدن، مسخره کردن، تحقیر کردن، تهدید کردن، ترساندن) و رفتارهای خشونت آمیز (هل دادن، پاره کردن لباس و ...) هست.
او گفت: با تغییر نحوه برخورد با نوجوانان برخلاف دوره کودکی و دادن مسئولیت در حد توان به آنان، میتوان به جوانان کمک کرد.
زینب آقاجری در پایان اظهار داشت: بخش زیادی از شخصیت نهادینه شده در افراد، برگرفته از خانواده است، زیرا کودک وقتی متولد میشود در ابتدا با خانواده خود رو به رو است بنابراین والدین باید با توجه به تاثیرات محیط بر روی فرزندانشان، برنامهای از پیش تعیین شده در کار خود قرار دهند تا وقتی آنها به دوره حساس نوجوانی و جوانی میرسند، ترس از بروز رفتارهای ناشایست را به حداقل برسانند.
انتهای پیام/ن