سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

فواید ویتامین k که نمی‌دانید

ویتامین k برای سلامت و تقویت سیستم ایمنی بدن اهمیت بالایی دارد.

به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، ویتامین K یک ویتامین محلول در چربی است که در دو نوع K۱ و K۲ وجود دارد و برای انعقاد خون، سلامت استخوان‌ها و جلوگیری از پوکی استخوان ضروری است.

ویتامین K۱ در منابع گیاهی از جمله جعفری، کلم، اسفناج، بروکلی، هویج، بلوبری، کدو حلوایی، چای سبز، گوجه فرنگی، کرفس، لوبیا سبز، شلغم و کاهو یافت شده و در انعقاد خون نقش مهمی دارد.

ویتامین K۲ که در منابع حیوانی مانند مرغ، تخم مرغ، پنیر و سویای خمیر شده با باکتری‌ها یافت می‌شود برای جلوگیری از رسوب کلسیم در عروق و سلامت قلب و عروق موثر است. K۲ توسط بعضی باکتری‌های موجود در دستگاه گوارش انسان نیز تولید می‌شود. کمبود این ویتامین می‌تواند باعث اختلال در سیستم انعقاد خون شود.

میزان مورد نیاز این ویتامین بر اساس سن و جنس متفاوت است. از آنجا که این ویتامین محلول در چربی است، برای جذب بهتر آن در بدن باید آن را به همرام غذا‌های حاوی چربی مصرف کرد. مهم‌ترین فایده این ویتامین جلوگیری از خون ریزی ناشی از بیماری‌های هموفیلی، کبد، زردی و زخم معده و هم چنین درمان خون ریزی‌های ناشی از استفاده طولانی مدت از آسپرین‌ها و آنتی بیوتیک‌ها است. این ویتامین در پیشگیری از ایجاد سنگ کلیه، پوکی استخوان، دیابت و بیماری‌های کبدی موثر است.

مصرف آنتی بیوتیک‌ها که باعث از بین رفتن باکتری‌های مولد ویتامین K در روده هستند، جذب نشدن چربی‌ها در روده و بیماری‌های کبدی از عوامل ایجاد کمبود ویتامین K در بدن هستند.

نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند، ویتامین K را از شیر مادر دریافت می‌کنند، اما به نوزادانی که با شیر مصنوعی تغذیه می‌شوند و زیاد دچار خون ریزی می‌شوند، باید آب پرتقال، آب گوجه فرنگی و آب حبوبات سبز داده شود تا کمبود ویتامین K در بدنشان جبران شود. اشعه ایکس، اشعه رادیواکتیو و آلودگی هوا از عوامل کاهش ویتامین K در بدن هستند.


بیشتر بخوانید: مصرف دارو‌های ضد فقر آهن برای پیشگیری از کرونا توصیه می‌شود؟


نقش ویتامین K در بدن چیست؟

جلوگیری از پوکی استخوان

پس از ۵۰ سالگی با کاهش غلظت استخوان‌ها به خصوص در زنان، احتمال پوکی استخوان وجود دارد.

کاهش لخته سازی خون

زمانی که زخمی در بدن ایجاد می‌شود برای جلوگیری از خون ریزی، خون به طور طبیعی لخته می‌شود. نقش ویتامین k تنظیم لخته سازی خون با انتقال کلسیم به بدن است. ویتامین k۲ به بهبود اختلالات خونی نیز کمک می‌کند.

جلوگیری از خون ریزی داخلی
ویتامین k باعث کاهش خون ریزی کبد و کاهش تاثیرات بلند مدت مصرف آنتی بیوتیک‌ها و آسپرین می‌شود. در برخی موارد نیز کمبود این ویتامین باعث انسداد و ورم روده بزرگ و مشکلات کولون می‌شود.

جلوگیری از انسداد صفرا
مصرف آنتی بیوتیک‌ها در طولانی مدت می‌تواند منجر به التهاب روده، انسداد صفرا، سلیاک و آماس شود. برای جلوگیری از ایجاد این مشکلات باید از کاهش ویتامین k بدن جلوگیری کرد.

مراقبت از سیستم ایمنی
ویتامین k باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و سلامت سیستم گوارشی می‌شود؛ بنابراین باید روزانه از منابع غذایی حاوی ویتامین k استفاده کرد.

تنظیم قند خون
غده پانکراس که حاوی مقدار زیادی ویتامین k است، در بدن انسلین ترشح می‌کند که منجر به کنترل سطح قند خون می‌شود.

پیشگیری از سرطان
ویتامین k باعث جلوگیری از ابتلا به سرطان‌های روده، پروستات، معده، بینی و دهان می‌شود.

سلامت قلب
ویتامین k با کاهش فشار خون و جلوگیری از رسوب خون در رگ‌ها به سلامت قلب به خصوص پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های قلبی و سکته قلبی کمک می‌کند.

نشانه‌های کمبود ویتامین k چیست؟
دوره‌های قاعدگی سنگین، ترشح از بینی یا لثه، خون ریزی دستگاه گوارش، کبودی، خون در ادرار و خون ریزی بیش از حد از جای زخم از علائم کمبود ویتامین k در بدن هستند.

برای مصرف مکمل‌های ویتامین k با پزشک خود مشورت کنید و از مصرف بی رویه آن‌ها پرهیز کنید.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.