بهگفته دکتر ونیوان شی (استاد بیولوژی دهان در دانشگاه UCLA)، محصولات طبیعی مراقبت از دهان و دندان معمولا بیخطر هستند و استفاده از آنها اشکالی ندارد. بهطور کلی، محققان هنوز درحال بررسی این موضوع هستند که کدام ترکیبات طبیعی برای پیشگیری از پوسیدگی دندانها و بیماری لثه اثربخشی بهتری دارند. البته، آنان درباره بعضی از ترکیبات به نتایج قطعی رسیدهاند و مثلا با قطعیت میدانند که فلوراید به جلوگیری از پوسیدگی دندانها کمک میکند. همه خمیردندانهایی که مهر انجمن دندانپزشکی آمریکا (ADA) را داشته باشند، حاوی فلوراید هستند.
بعضی از مواد یا گیاهان طبیعی، ازجمله مواد غذایی و نوشیدنیهای رایج، میتوانند به پاکسازی دندانها کمک کنند. بنابراین، میتوانید محصولات موجود در لیست زیر را با این هدف تهیه کنید:
جوش شیرین (بیکربنات سدیم)؛ پراکسید (باید با دقت رقیق شود، چون در غیر این صورت میتواند لثهها را شدیدا بسوزاند)؛ چای سبز؛ اوکالیپتول، منتول و عصاره درخت چای؛ آدامس زایلیتول؛ ویتامین D.
بهگفته دکتر شی، جوش شیرین میتواند به مقابله با پوسیدگی دندانها کمک کند و پراکسید هم میتواند بعضی از باکتریها را از بین ببرد. البته برای استفاده از پراکسید، باید آن را با آب ترکیب کنید.
یکی از مطالعات علمی در همین زمینه نشان میدهد که شستوشوی دهان با استفاده از چای سبز میتواند مانع از فرسودگی و ساییدگی دندانها شود. یکی از مطالعات دیگر هم نشان میدهد که چای سبز میتواند فعالیت مخرب مواد غذایی نشاستهای (مانند کراکرها و کیکها) را متوقف کند و مانع از پوسیدگی دندانها شود. مطالعه دیگری هم حاکی از آن است که نوشیدن چای سبز بهطور منظم، سلامت لثهها را افزایش میدهد.
عصارههایی مانند اوکالیپتول، منتول و عصاره درخت چای، همگی میتوانند باکتریهای مضر در دهان را از بین ببرند. بهعلاوه، این ترکیبات میتوانند مانع از شکلگیری التهاب در لثهها شوند. امروزه بسیاری از خمیردندانها و دهانشویهها از این عصارهها در ترکیبات خودشان استفاده میکنند.
زایلیتول، ماده دیگری است که میتواند پوسیدگی دندانها را محدود کند، اما نحوه عملکرد آن و میزان تاثیرگذاریاش هنوز برای محققان روشن نیست. یکی از مطالعات در همین زمینه نشان میدهد که زایلیتول میتواند خطر پوسیدگی دندانها را در بزرگسالان تا ۱۰ درصد کاهش بدهد.
ویتامین D هم میتواند باکتریهای مخرب در دهان را از بین ببرد و از همین طریق سلامت دهان و دندان را تقویت کند. مطالعات اخیر نشان دادهاند که پایین بودن سطح ویتامین D در بدن، شانس ابتلا به بیماری لثه را بیشتر میکند.
منبع: عصرایران
انتهای پیام/