سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

جوانان؛ قربانیان سکته‌های قلبی و مغزی

اگر تا همین یک یا دو دهه گذشته سن ابتلا به سکته بین ۵۰ تا ۶۰ سال بود اکنون جوانان ۲۰ تا ۲۵ سال نیز در معرض خطر قرار دارند و این روز‌ها شاهد مرگ جوانان زیادی براثر سکته‌های قلبی و مغزی هستیم، این در حالی است که معتبرترین منابع پزشکی سن ابتلا به سکته قلبی را در افراد ۶۰ سال به بالا محتمل می‌دانند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، آمار‌های وزارت بهداشت طی یکسال اخیر نشان می‌دهد سالانه ۹۳ هزار سکته قلبی در کشور اتفاق می‌افتد، این روز‌ها تعداد مرگ‌ومیر‌های ناشی از حملات قلبی نسبت به گذشته تا حدی کاهش یافته است، اما بازهم هر روز تعداد زیادی از افراد در سراسر دنیا به سکته قلبی دچار می‌شوند. اگرچه همه‌ی حملات قلبی به مرگ منجر نمی‌شود، اما متأسفانه اگر یک فرد جوان دچار سکته‌ی قلبی شود، در اکثر مواقع فوت خواهد کرد.

علت ۹۰ درصد سکته‌های قلبی مشخص نیست

در این زمینه یحیی ابراهیمی متخصص قلب و عروق در گفتگو با ایسنا با اشاره به این‌که سکته قلبی یکی‌از بیماری‌های شایع در جامعه امروزی است، اظهار کرد: علت اصلی سکته‌های قلبی فشارخون بوده که بین شمار زیادی از مردم شایع شده و کم‌وبیش افراد به آن دچار هستند.

وی با اشاره به این‌که با تغییرات فشارخون بروز سکته محتمل است، تصریح کرد: در چنین حالتی عروق شکننده می‌شوند و احتمال پارگی در بالاترین حالت ممکن قرار می‌گیرد و در صورت ایجاد لخته و یا پارگی شریان‌ها، سکته‌های قلبی و مغزی رخ می‌دهند که عمده بیماران قلبی با چنین حالتی مواجه می‌شوند.

ابراهیمی با بیان این‌که علت ۹۰ درصد سکته‌های قلبی مشخص نیست، عنوان کرد: در ۱۰ درصدی که علت‌ها تقریباً مشخص است ۸۰ درصدشان براثر نارسایی‌های کلیوی و ۲۰ درصد دیگر نیز علت‌های، چون چاقی، تغذیه نامناسب، عدم تحرک، دیابت و ... است که به بروز بیماری قلبی منجر می‌شود.

این متخصص قلب و عروق ادامه داد: شایع‌ترین موردی که در بیماری‌های قلبی دیده می‌شود کرونر است که در آن عروق با نارسایی منجر و تنگی عروق رخ می‌دهد و همین عامل باعث فوت و یا نارسایی افراد می‌شود که بعد‌ها فرد به همین علت جان خود را از دست می‌دهد.

وی با بیان این‌که معمولاً تنگی عروق در افراد منجر به آنژیوگرافی می‌شود، اضافه کرد: ۸۰ درصد کسانی‌که آنژیوگرافی می‌کنند به‌دلیل نارسایی‌های قلبی و عروقی در سال‌های بعد ناچار به عمل جراحی باز می‌شوند.

ابراهیمی با اشاره به این‌که در سطح دنیا سکته قلبی امری شایع است به طوری‌که بیماری‌های قلبی و عروقی، سرطان‌ها و تصادفات سه دلیل اصلی مرگ‌ومیر هستند، بیان کرد: می‌توان با اتخاذ یک شیوه درست بیماری قلبی و عروقی را مدیریت کرده و از بروز این بیماری پیشگیری کرد.

فوت ۶۹۰۲ لرستانی / بیماری قلبی و عروقی بیشترین عامل مرگ‌ومیر

در این راستا مصطفی امانی‌پور مدیرکل ثبت‌احوال لرستان در گفتگو با ایسنا اظهار کرد: در ۹ ماهه سال جاری شش هزار و ۹۰۲ واقعه فوت در استان به ثبت رسیده است که از این تعداد چهار هزار و ۴۷ نفر مرد و دو هزار و ۸۵۵ نفر زن بوده‌اند.

وی با اشاره به این‌که به‌طور متوسط در هر شبانه‌روز ۲۵ مورد فوت به ثبت رسیده‌است، افزود: از تعداد کل فوت‌های ثبت شده چهار هزار و ۹۶۵ مورد شهری و یک هزار و ۹۳۷ مورد روستایی بوده‌اند.

امانی‌پور تأکید کرد: ۹۲.۶ درصد از فوت‌های استان در مهلت قانونی ۱۰ روزه به ثبت رسیده‌است.

مدیرکل ثبت‌احوال لرستان در رابطه با علل فوت در استان، عنوان کرد: مهم‌ترین عامل مرگ‌ومیر در این مدت بیماری‌های قلبی و عروقی با دو هزار و ۵۴۲ واقعه و بیماری‌های تعریف شده مانند کهولت شن با ۹۱۴ واقعه، سرطان و سایر تومور‌ها با ۷۴۹ واقعه و حوادث غیرعمدی با ۷۰۰ واقعه بوده است.

وی تأکید کرد: بیماری‌های قلبی و عروقی با ۳۶.۸ درصد بیشترین عامل در مرگ‌ومیر در استان دارد.

بیماری‌های عروقی از مشکلات زندگی پشت‌میزنشینی

در این زمینه دکتر عباس پزشکی معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی لرستان با بیان اینکه زندگی پشت‌میزنشینی و عاری از تحرک مشکلاتی را به وجود آورده است، اظهار کرد: این مشکلات زمینه‌ساز خیلی از بیماری‌های عروقی است که روی مغز و قلب اثر می‌گذارد.

وی با اشاره به این‌که استرس بالا، نوع رژیم غذایی، تمایل به مصرف فست فود، غذا‌های چرب، مصرف نمک و شیرینی‌جات، کم‌تحرکی و استعمال دخانیات و... منجر به افزایش فشارخون، قند و بروز بیماری‌های قلبی ـ عروقی و مغزی خواهد شد، عنوان کرد: در بحث پیشگیری رعایت رژیم غذایی، محدود کردن مصرف فست‌فودها، انجام چکاپ قند، چربی، فشارخون و در اولویت قراردادن رژیم کم‌نمک توصیه می‌شود.

حمله‌های قلبی اوایل صبح رخ می‌دهد

پزشکی با طرح این سؤال که در زمان رخ دادن بیماری وظیفه اطرافیان چیست؟ افزود: در زمینه بیماری‌های قلبی، چند ساعت اول برای احیای بیمار بسیار مهم است؛ حمله‌های قلبی اوایل صبح رخ می‌دهد و در افرادی که سابقه قند، چربی و فشارخون دارند چنانچه در این زمان دچار درد قفسه سینه تا چانه، درد در قسمت دست چپ و راست همراه با علائمی نظیر تنگی نفس، تپش قلب، تعریق سرد، سرگیجه و حالت تهوع شوند باید بلافاصله به اورژانس ۱۱۵ اطلاع داده شود، آمبولانس مجهز به دستگاه نوار قلب هستند که تکنسین اورژانس می‌تواند با گروه قلب و کد ۲۴۷ بیمارستان شهید مدنی اطلاع‌رسانی کند.

علت سکته حاد قلبی لخته شدن خون و مسدود کردن رگ خونی

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی لرستان با اشاره به این‌که کد ۲۴۷ را در بیمارستان شهید مدنی فعال کردیم و متخصصین قلب در آنجا مستقر هستند تا بتوانند ۲۴ ساعته به بیماران ارائه خدمات دهند، افزود: نیاز است مردم با مشاهده علائم فوق بیمار خود را به سانتر قلب که بیمارستان شهید مدنی است انتقال داده و یا با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرند.

وی علت سکته حاد قلبی را لخته شدن خون در رگ که منجر به مسدود کردن رگ خونی می‌شود دانست و اضافه کرد: لازم است برای حل کردن لخته خون تحت نظر پزشک داروی استرپتوکیناز استفاده شود که مصرف آن از بروز حمله قلبی جلوگیری می‌کند.

سکته خاموش در بیماران دیابتی

پزشکی با بیان این‌که درد قلبی آنقدر شدید است که به گفته بیماران انگار سنگ بزرگی روی قفسه سینه گذاشته شده است لذا هر فردی که بالای ۴۰ سال دارد و دچار چنین علائمی شد لازم است ابتدا نوار قلب از او گرفته شود، بیان کرد: بیماران دیابتی به دلیل اینکه دچار نوروپاتی عصبی هستند ممکن است دردی را احساس نکنند که به آن سکته خاموش گفته می‌شود.

در سال‌های اخیر تعداد جوانان و به‌خصوص ورزشکارانی که به‌خاطر ایست قلبی ناگهانی در هنگام ورزش فوت می‌کنند، به‌شدت افزایش یافته است.

واقعیت این است که متأسفانه آمار دقیقی از این موضوع در دسترس نیست. بعضی‌ها از رسیدن سن سکته قلبی به ۳۰ سال می‌گویند و در بعضی اظهارنظر‌ها حتی پای سن ۲۰ سال در میان است. مهم‌ترین توصیه‌های پزشکان به جوانان و میان‌سالان علاوه‌بر اصلاح سبک زندگی، مراجعه منظم و مداوم به پزشک برای کنترل وضعیت جسمانی و حفظ یک الگوی ثابت ورزشی برای فرار از کم تحرکی است.

منبع: ایسنا

انتهای پیام/

 

برچسب ها: سکته قلبی ، سکته مغزی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.