سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

داغی برداشت محصولات گلخانه ای در زمستان/ گلخانه ای که میزبان میوه گرمسیری فیسالیس است

سرمای زمستان زنجان هم نتوانسته داغی بازار برداشت محصولات گلخانه ای را در این استان سرد کند.

به گزارش خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان، در فصل های مختلف سال  اگر به گلخانه‌های شهر سری بزنی حتما با منظره کارگرانی که مشغول برداشت محصولات هستند مواجه خواهی شد، گلخانه‌ها تنها مکان‌هایی هستند که هیچوقت فصل کاشت و داشت و برداشت در آن متوقف نمی‌شود.
 
 
 
کشت گلخانه‌ای منطبق با الگو‌های جدید از ضرورت‌های اقتصاد حوزه کشاورزی است و توسعه این بخش ضمن مدیریت آب، همگام با اهداف اقتصاد مقاومتی، اشتغالزایی و بهبود امنیت غذایی در کشور را به همراه خواهد داشت.

کشت گلخانه‌ای به دلیل قابلیت کنترل شرایط محیطی مناسب رشد گیاهان در فصول مختلف سال و استفاده بهینه از زمین، آب، نهاده‌های کشاورزی، از بهترین شیوه‌های تولید کشاورزی است که در صورت برنامه محوری و حمایت اصولی با خود ارزش افزوده مناسب، فرصت‌های شغلی مستقیم و غیرمستقیم، مهار هزینه‌های سربار و بهبود شاخص تولیدات را همراه دارد.
 
 
 
استان زنجان به دلیل شرایط اقلیمی ظرفیت‌های مناسبی را در حوزه کشاورزی دارد و در حال حاضر بیش از ۷۰۰ نفر بهره بردار از حوزه کشاورزی در این خطه ارتزاق می‌کنند.

مهمترین مزیت‌هایی که گلخانه‌ها ایجاد می‌کنند عبارتند از استفاده از حداقل زمین برای تولید محصول و اشتغالزایی بیشتر، تولید محصول بیشتر در واحد سطح، امکان تولید محصول در خارج از فصل، پیش رس کردن محصول، تنظیم برنامه کشت مطابق با نیاز بازار، افزایش کیفیت محصول در شرایط گلخانه و افزایش کارایی آب است.
 
 

به عقیده کارشناسان حوزه کشاورزی، ایجاد گلخانه‌ها یکی از عوامل مهم افزایش تولید، اشتغال در بخش کشاورزی و جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهر‌ها و از شاخصه‌های مهم تحقق اقتصاد مقاومتی اقدام و عمل به شمار می‌رود.
 
برای تهیه گزارشی راهی یکی ازشهرک‌های گلخانه‌ای واقع در غرب زنجان می‌شوم وارد شهرک که می‌شوی تا چشم کار می‌کند واحد‌های گلخانه‌ای را می‌بینی که به ردیف احداث شدند.
 

پرسان پرسان به گلخانه خانم شهیدی می‌رسم خانم شهیدی به همراه چند کارگرش مشغول بسته بندی میوه فیسالیس هستند.


چه زیباست! دیدن همت بلند زنان سخت کوشی که مردانه قدم بر مسیر موفقیت می‌گذارند


خانم شهیدی یک از گلخانه داران موفق استان است این بانوی توانمند توانسته علاوه بر خودش زمینه اشتغال هفت نفر دیگر رو فراهم کند.

او حتی با استفاده از روش‌های مهندسی موفق به کاشت میوه فیسالیس در گلخانه خود شده که برای اولین بار در گلخانه‌های استان زنجان کاشته می‌شود.
 
 
خانم شهیدی می‌گوید: از سال ۹۲ موفق به راه اندازی این گلخانه شدم کشت اصلی ما تولید نشاء است، اما از آنجایی که این کار به صورت مقطعی و از ۲۸ اسفند شروع شده و تقریبا ۲۵ اردیبهشت تمام می شود مابین این فاصله زمانی، گلخانه را به زیر کشت محصول فیسالیس، کاهو فرانسوی و خیار بردیم.

کاشت فیسالیس برای نخستین بار در  زنجان

این بانوی موفق می‌گوید: میوه فیسالیس در فضای آزاد جنوب کشور کشت می شود که امسال برای اولین بار بصورت آزمایشی در استان در این واحد کشت شده است.
 
خانم شهیدی می‌افزاید: از ۱۵ خرداد کار کاشت این میوه انجام شد و ۱۵ آبانماه موفق به اولین برداشت شدیم و تا این زمان نیز کار برداشت ادامه دارد.
 
 
شهیدی می‌گوید: در مرحله اول بصورت آزمایشی هزار متر از سطح گلخانه خود را به کشت این محصول اختصاص دادیم و باید گفت فیسالیس، اما از نظر اقتصادی قابل مقایسه با هیچ محصول زیر پوششی نیست.

او ادامه می‌دهد: ۱۰ درصد این محصول در داخل استان توزیع می شود، ولی بیشتر محصول را به استان‌های تهران و یزد ارسال می کنیم.

شهیدی می‌گوید: تعداد گلخانه‌های فیسالیس در سطح کشور که الان در حال فعالیت هستند بیشتر از ۴ الی ۵ گلخانه نیست در حالیکه می‌شود روی صادرات این محصول که مورد علاقه اروپایی‌ها است برنامه ریزی کرد.
 
 
 
اومی‌افزاید: این محصول یک محصول استوایی است در خارج از ایران کشور‌های حاشیه خلیج فارس و چه کشور‌های اروپایی به عنوان یک میوه خیلی لوکس و از نظر ارزش غذایی و دارویی شناخته شده ، در کشور ما کمتر از این بعد نگاه شده و بیشتر به عنوان یک میوه تزئینی از آن استفاده می شود.

این بانوی موفق می‌گوید:میوه فیسالیس مانند پرتقال، رنگ زرد متمایل به نارنجی و طعمی ترکیبی از میوه‌های توت فرنگی، گیلاس، کیوی و آناناس دارد ومنبع غنی و طبیعی از آنتی اکسیدان‌ها بوده و ویتامین‌های A، E و C را در خود دارد و با توجه به ارزش غذایی بالایی که دارد در خیلی از کشور‌های اروپایی یه عنوان دارو تجویز می شود.
 

شهیدی می‌افزاید:همه این عوامل سبب شده تا به فکر کشت دقیق‌تر و منظم‌تر و صادرات این میوه به کشور‌های دیگر باشیم.
 
آقای حسنی که با خانم شهیدی همکاری می کند به خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان، می گوید: از سال ۹۲  در  این گلخانه  با خانم شهیدی همکاری می کنم .
 
 
 
او می افزاید: از معدود گلخانه های در سطح استان هستیم که اقدام به کاشت کاهو فرانسوی کردیم، این محصول دارای ارزش غذایی و اقتصادی بالای است  و حاوی آنتی اکسیدان و مواد مغذی بالاست.
 
آقای حسنی می گوید: از صفر تا صد این کار در همین گلخانه انجام می شود، بطوریکه در سینی‌ها نشاء تولید و سپس این محصول به بستر اصلی خود منتقل می شود. 
 
او ادامه می دهد: این محصول  به استان هایی  همچون  تهران و همچنین به کشورهای حاشیه خلیج فارس ارسال می شود.
 
با یکی از کارگران این مجموع هم صحبت می‌شویم او می‌گوید: مدت سه سال است که در گلخانه خانم شهیدی مشغول فعالیت است.
 

او ادامه می‌دهد: شکر خدا از اینجا هزینه خانواده خود را تامین می‌کنم .
 
پارسه کارشناس جهاد کشاورزی زنجان نیز که به جمع ما پیوسته بود گفت:حدود ۳۸ هکتار گلخانه در سطح استان راه اندازی شده است .
 
 
 

او افزود:بیش از ۲۰۰ واحد گلخانه‌ای در سطح استان زنجان فعالیت می‌کنند که شامل گلخانه‌های تجاری و گلخانه‌های کوچک مقیاس هستند .
 
 
 
پارسه ادامه داد: محصولات مختلفی در سطح استان تولید می‌شود که محصول توت فرنگی یکی از محصولات مهم این حوزه است و در واقع جزء محصولاتی است که در کشور به عنوان یک محصول برند مطرح شده است.

او اظهار داشت: به جز محصول توت فرنگی انواع سبزیجات و صیفی جات شامل خیار، گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای، سبزی‌های برگی، سبزی خوردن و سبزی خورشتی و کاهو در کنار محصولات گلخانه‌ای استان جای می‌گیرند.
 

کارشناس جهاد کشاورزی زنجان گفت: یک واحد تولید گل‌های زینتی وگل رز شاخه بریده در استان مشغول فعالیت هستند.

پارسه گفت: یکی از واحد‌های گلخانه‌ای استان نیز برای نخستین بار در استان به تولید محصول فیسالیس پرداخته است.

او در رابطه با اشتغالی که گلخانه‌ها برای استان و برای بخش کشاورزی ما ایجاد می کنند گفت: در حدود ۷۰۰ نفر بصورت مستقیم و غیر مستقیم در واحد‌های گلخانه ای استان فعالیت می‌کنند.

او در ادامه گفت: بیش از ۸۰ درصد محصول توت فرنگی تولیدی استان به بازار استان‌های همجوار از جمله استان تهران، البرز، اصفهان، گیلان و آذربایجان شرقی ارسال می‌شود.
 
 

پارسه افزود:محصول سبزی و صیفی ما عمدتا در داخل استان مصرف می‌شود و تنها ۱۰ الی ۲۰ درصد از سبزیجات و صیفی جات به خارج از استان ارسال می‌شود.

کارشناس کشاورزی زنجان افزود: انواع نشاء‌های سبزی و صیفی، تولید نهال، انواع قلمه‌هایی که در قالب قلمه‌های زیتون، انار، نهال‌های سیب وسایر ارقام پایه رویشی هم در گلخانه‌های استان تولید می شوند.

یک بخش کوچکی هم در رابطه با گل و گیاهان آپارتمانی و زینتی داریم که در گلخانه‌های کوچک مقیاس ما عمدتا تولید این محصولات انجام می گیرد.

پارسه افزود:توسعه‌های واحد‌های گلخانه‌ای در سطح کشور یکی از برنامه‌های مهم و اولویت دار وزارت جهاد کشاورزی و استان ما نیز از نظر شرایط اقلیمی و شرایط تامین آب و مسائل دیگر جزو استان‌های است که برای ایجاد و احداث واحد‌های گلخانه‌ای مستعد است.
 
 

او ادامه داد: واحد‌های گلخانه‌ای به خاطر مزایای فراوانی که دارند از جمله ایجاد اشتغال پایدار در طول فصل وتولید محصول که به صورت پایدار در طول سال اتفاق می‌افتدد و منوط به فصل خاصی نیست بسیار ارزشمند هستند.

این کارشناس جهاد کشاورزی با بیان اینکه یکی دیگر از مزیت‌های بسیار مهم واحد‌های گلخانه‌ای مقابله با مشکل خشکسالی وکمبود آب است افزود: واحد‌های گلخانه‌ای به خاطر اینکه یک محیط قابل کنترل و بسته است و از روش‌های مختلف آبیاری تحت فشار استفاده می‌شود، در صرفه جویی و مصرف بهینه آب در بخش کشاورزی بسیار موثرند.

او گفت: یک هکتار گلخانه معادل حداقل ۱۰ تا ۱۲ هکتار مزرعه اشتغال ایجاد می‌کند بخاطر همین هم نیرویی که در واحد‌های گلخانه‌ای مشغول به کار هستند نسبت به فضای آزاد بیشترند.

این کارشناس کشاورزی گفت:محصولی که در واحد‌های گلخانه‌ای تولید می‌شود بر اساس نتایج تحقیقات و بررسی‌هایی که انجام گرفته بر خلاف تصور عموم مردم سالم‌تر هستند.
 

پارسه افزود: از آنجاییکه در محصولات گلخانه‌ای براحتی می شود همه عواملی که باعث آلودگی و بیماری گیاهان می شوند از جمله انواع بیماری‌ها، آفات و علف‌های هرز و ... کنترل می‌شود.

او افزود: در گلخانه‌ها از سمومی با دوره کارنس کمتری برای سلامتی انسان‌ها و محیط زیست استفاده می‌شود و محصول سالمتری در مقایسه با کشت‌های آزاد بعمل می‌آید که همه این مزایا باعث شده که رویکرد سازمان جهاد کشاورزی استان به سوی توسعه گلخانه‌ها باشد.

پارسه گفت: علاقمندان می‌توانند با بهره گیری از مشاوره‌های کارشناسان در این زمینه استفاده از تسهیلات کم بهره که در قالب وام‌های بانکی برای احداث، تجهیز و نوسازی واحد‌های گلخانه‌ای استفاده کنند.
 
گزارشی از زهرا نصیری
انتهای پیام/ن
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۰:۳۷ ۰۱ بهمن ۱۳۹۸
چه کسی به مشکل نبودن ارائه توضیحات در سامانه طرح معیشتی رسیدگی می کند؟
آیا تهدید بجای توضیح عادلانه است؟