سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گفت‌و‌گو با نماینده سابق پارلمان عراق/ از ریشه اصلی مشکلات این کشور تا عاملان آشوب

نماینده سابق پارلمان عراق معتقد است که سردرگمی در دولت و حضور نیروهای آمریکایی در کشور و وقوع جنگ‌های فرقه‌ای و جنگ با القاعده و داعش جلوی بسیاری از پروژه‌های عمرانی را در عراق گرفت.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، ما با هدف بازتاب واقعی حواث و اعتراضات اخیر عراق سلسله گفتگو‌هایی را با شخصیت‌های دانشگاهی و سیاسی این کشور انجام دادیم و سعی کردیم این گفت‌وگوها بدون پیشداوری و جانبداری از حزب یا جریانی خاص بازتاب دهنده نگاه واقعی و مشکلات اساسی این کشور باشد.

در همین راستا برآن شدیم تا با دکتر «عدنان سراج» نماینده سابق پارلمان عراق و رئیس توسعه رسانه‌های این کشور درباره حوادث اخیر عراق گفت‌وگو کنیم که متن آن در زیر می‌آید:

*بحران کنونی عراق را چطور می‌توان تفسیر کرد، آیا بحرانی ریشه‌دار است و ریشه‌های آن به انباشت مشکلات از زمان رژیم سابق و نیز ناکامی دولت‌های روی کار آمده از سال ۲۰۰۳ میلادی در این کشور بر می‌گردد یا اینکه مشکلی است که به خواسته‌های قشر جوان از جمله در زمینه ایجاد فرصت‌های شغلی و از بین بردن بیکاری و اعتراض به نبود خدمات اساسی نظیر برق و نظایر آن باز می‌گردد؟

سراج: ریشه بحران کنونی عراق به زمان فروپاشی نظام صدام و روی کار آمدن یک قدرت دیگر در سال ۲۰۰۳ برمی‌گردد. بعد از این دوره کسانی اداره امور کشور را به دست گرفتند که به خوبی از پس آن برنیامده و برنامه‌هایی را ارائه می‌کردند که در آن اختلاف نظر داشتند و نیز هیچ چشم‌اندازی درباره آینده و یا هرگونه تحرک و یا وزارتخانه نداشتند. علاوه بر این نوعی سردرگمی در دولت و حضور نیرو‌های آمریکایی در کشور و وقوع جنگ‌های فرقه‌ای و جنگ با القاعده و داعش جلوی بسیاری از پروژه‌های عمرانی را گرفت و علاوه بر آن فساد به شکل وحشتناکی گسترش پیدا کرد؛ به طوری که دولت‌های مختلف کشور برای پایان دادن به این فساد‌ها برعکس وارد امور دیگری شدند. این شرایط باعث شده تا مردم از بیکاری و خدمات ضعیف رنج ببرند و شکست دولت این حالتی است که در کشور می‌بینیم. اما در این میان کسی که می‌خواهد از این شرایط سوءاستفاده کند، قطعا نیرو‌های آمریکایی-سعودی-اماراتی هستند که نقش پررنگی در سوءاستفاده از این موضوع با بیان عناوین سیاسی دارند.

*چه کسانی امروز در تظاهرات شرکت می‌کنند. آیا آن‌ها عامه مردم هستند یا به احزاب مشخصی وابسته‌اند، زیرا برخی اعتقاد دارند که آن‌ها وابسته به جریان صدر هستند و برخی دیگر می‌گویند که قشر بزرگی از آن‌ها بویژه در شهر‌های مقدس وابسته به الصرخی هستند و برخی هم معتقدند که آن‌ها نماینده یک قشر سیاسی خاصی نیستند.

سراج: تظاهرات‌کنندگان مسالمت‌جو جوانانی هستند که فرصت کار ندارند و آینده‌ای پیش روی خود نمی‌بینند. این تظاهرات‌کنندگان می‌خواهند چیزی را تغییر دهند؛ اما در مقابل آن‌ها خرابکاران و نفوذی‌ها و گروه‌های متعددی وجود دارند، از جمله صرخی‌ها، یمانی‌ها، جندالاسلام و جندالله و ... علاوه بر این‌ها برخی از نیرو‌های سیاسی دیگر نیز در عملیات آتش‌زدن و تخریب و .. مشارکت دارند. جریان صدری‌ها در این تظاهرات‌ها شرکت و آن را به صراحت اعلام کرده و فعالان آن نیز همچنان در صحنه اعتراضات حضور دارند.

*برخی معتقدند که اکثر احزاب سیاسی عراق آماده کوتاه آمدن از خواسته‌های خود در قبال یکدیگر درباره تشکیل دولت جدید و مسائل دیگری نظیر اصلاح قانون انتخابات و نظایر آن نیستند. این امر آینده سیاسی و امنیتی عراق را در معرض خطراتی نظیر بازگشت فعالیت‌های تروریستی هسته‌های داعش و گروه‌های تروریستی دیگر قرار می‌دهد؛ بنابراین احزاب سیاسی در این بزنگاه تاریخی لازم است که چه کاری انجام دهند؟

سراج: احزاب سیاسی کشور باید تلاش‌های خود را در یک راستا متحد کرده و با مطالبات مردم هماهنگ باشند و قبل از اتمام وقت از این فرصت استفاده کنند.

*چرا رسانه‌های عرب زبان و در صدر آن رسانه‌های سعودی از اعتراضات در عراق خرسند هستند و تلاش می‌کنند که این تظاهرات را به گونه‌ای جلوه دهند که انگار علیه حضور ایران در عراق است و این موضوع را که تظاهرات‌کنندگان خواهان مبارزه با فساد و برآورده شدن خواسته‌های برحق است، به حاشیه می‌برند و آن را انکار کنند؟

رسانه‌های سعودی و اماراتی و آمریکایی بسیار خوشحال هستند که سیاست آن‌ها در نفوذ به سیستم جوامع تحقق یافته و توانسته بسیاری از پتانسیل‌ها و توانایی‌های رسانه‌ای و سیاسی خود را برای ایجاد ناآرامی در جامعه عراق به کار گیرد. آتش سوزی کنسولگری ایران و شعار‌های ضد ایرانی بخشی از برنامه‌های عناصر نفوذی است که می‌خواهند با طرح شعار‌هایی فساد در عراق را به ایران ربط بدهند؛ اما با گذشت زمان هیچ تغییر و تزلزلی در ساختار روابط تاریخی میان ملت عراق و ایران ایجاد نمی‌شود.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/

برچسب ها: عراق ، تحولات منطقه
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.