به گزارش خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، سرطان پستان یکی از انواع سرطانهای شایع در تمام دنیا است که هنوز درمان مشخصی برای آن کشف نشده و در واقع سرطان پستان به نوعی سرطان گفته میشود که از بافت پستان آغاز میشود. زن بودن، مهمترین عامل احتمال بروز سرطان پستان است. اگرچه مردان نیز به این سرطان مبتلا میشوند، اما احتمال آن در زنان بیش از صد برابر است.
امروزه سرطان پستان شایعترین عامل سرطان و دومین عامل مرگومیر زنان پس از سرطان ریه است. شیمیدرمانی، رادیوتراپی و جراحی از راهکارهای مقابله و درمان سرطان پستان است. اگرچه هیچکدام از راهکارهای مذکور را نمیتوان درمان قطعی سرطان معرفی کرد، اما بسیاری از بیماران از راهکار شیمیدرمانی برای مبارزه با سرطان استفاده میکنند.
نرخ بقا در کشورهای توسعهیافته در این سرطان بالا است به گونهای که ۸۰ تا ۹۰ درصد از افراد در انگلستان و آمریکا حداقل ۵ سال زنده هستند. نرخ بقا در کشورهای در حال توسعه پایینتر است. در سراسر دنیا، سرطان پستان مهمترین نوع سرطان در زنان است، و ۲۵ درصد از تمام موارد سرطان را به خود اختصاص میدهد. بر پایه گفته متخصصان در ایران سالانه هشت هزار نفر به سرطان پستان مبتلا میشوند و شیوع ابتلا به سرطان پستان در بین زنان ایرانی حدود ۳۰ تا ۳۵ مورد در ۱۰۰ هزار نفر است.
تاکنون درمان قطعی برای این سرطان کشف نشده است و هر ساله زنان بسیاری در جهان و در کشورمان به این بیماری مبتلا میشوند و تحت درمان قرار میگیرند، اما محققان دانشگاه علوم پزشکی مشهد موفق به سنتز نانوواکسن لیپوزومی ضدسرطان پستان در مقیاس آزمایشگاهی شدند. این نانوواکسن که قادر است با تحریک سیستم ایمنی، بدن را در برابر ابتلا به سرطان پستان مصون کند، آزمونهای حیوانی را نیز با موفقیت پشت سر گذاشته است.
پروین زمانی؛ دانشآموخته مقطع دکتری تخصصی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، پدیده مقاومت اکتسابی را یکی از اصلیترین عیوب شیمیدرمانی دانست و اظهار کرد: یکی از مشکلات اصلی در شیمیدرمانی سرطانها، ایجاد مقاومت در برابر داروهای ضدسرطانی است. بسیاری از انواع تومورها، در ابتدا بهخوبی به شیمیدرمانی پاسخ میدهند، اما پس از مدتی دچار «مقاومت اکتسابی» میشوند؛ بنابراین در صورت امکان، پیشگیری همواره بهتر از درمان خواهد بود.
او ادامه داد: ایمنی درمانی، یا به بیان سادهتر، ایجاد مصونیت برای بدن در مواجهه با بیماریها یکی از روشهایی است که در دهه اخیر موردتوجه بسیاری از محققان حوزه مبارزه با سرطان قرار گرفته است. اساس این روش استفاده از واکسن و تحریک سیستم ایمنی بدن است. ما در این طرح با بهرهگیری از فناوری نانو موفق به سنتز واکسن نانولیپوزومی ضدسرطان شدیم که قادر است مصونیت طولانیمدتی را در برابر سرطان پستان ایجاد نماید.
بیشتر بخوانید: شرکتهای دانش بنیان، نیازمند تامین مالی
این محقق در خصوص نتایج بهدستآمده از آزمونهای بالینی این واکسن بر بدن موشهای آزمایشگاهی گفت: واکسن تزریقشده به موشهای آزمایشگاهی موجب شد تا بروز سرطان در این موشها نسبت به سایر موشها به تعویق بیفتد ضمن اینکه تزریق این واکسن به موشهایی که از قبل به سرطان مبتلا بودند موجب شد تا سرعت رشد تومور سرطانی در این نمونهها کاهش یابد.
به گفته زمانی در این طرح از نانولیپوزومها بهعنوان حاملهای آنتیژن پپتیدی استفاده شده است بهنحویکه نانوحاملها این آنتیژن را به سیستم ایمنی بدن تحویل داده، موجب تحریک سیستم ایمنی بدن شده و آن را در برابر آنتی ژنهای سرطانی ایمن مینماید.
انتهای پیام/