به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، آگهی «آموزش مهارتهای چند همسری» از چند هفته گذشته تا حالا توفانی از نظرات را در فضای رسانهای ایرانی به همراه خود داشته است، هر چند این اولین بار نیست که این موضوع مطرح میشود، اما حالا و در روزهایی که سن ازدواج به واسطه بسیاری از مشکلات اقتصادی بالاتر رفته است و بسیاری از هفتخوان سخت پیش پای ازدواج میگویند خبر برپایی یک کارگاه برای آموزش مهارتهای چند همسری، این موضوع را بیش از گذشته حساس کرده است.
در میانه بحث و گفتگوها البته بودند افرادی که نهتنها در این مورد ایرادی نمیدیدند بلکه آن را برای جامعه امروزی ایران لازم میدانستند. استدلال مدیران موسسه برگزارکننده این کارگاه هم جالب توجه است. آنها با ارائه آماری، از وجود صد هزار خانواده چند همسری در ایران خبر دادهاند و معتقدند باید مرکزی وجود داشته باشد که به آنها مشاوره بدهد.
به باور آنها مخالفت با چندهمسری علاوه بر مردان، ظلمی علیه زنان نیز هست و این حق زنانی است که همسر ندارند و حق آنها ضایع میشود. در میانه موافقان و مخالفان هم بودند افرادی که اصل ماجرا را نکوهش نمیکردند، اما معتقد بودند این مورد برای همه افراد پیشنهاد نمیشود.
یکی از آنها علی مطهری است که چند روز پیش گفته است «با توجه به وضعیت فعلی جامعه، اگر ما این حکم را اجرا نکنیم، فساد و فحشا در جامعه افزایش پیدا میکند. اما موضوع این نیست که بخواهیم این مساله را ترویج کنیم و از همه بخواهیم این کار را انجام دهند.»
در توفان به پا شده در این فضا هم برخی جملهای درباره چند همسری را از رهبر انقلاب منتشر کردند که ایشان قبلا در جمع کارکنان بیت رهبری اشاره کردهاند: «افراد شاغل در بیت رهبری اگر همسر دوم اختیار کنند، اخراج میشوند. مستحب بودن تعدد زوجات را قبول ندارم. آقایان حتی به شوخی هم نباید درباره تعدد زوجات حرف بزنند که باعث دلسردی خانمها میشود.» دیروز، اما دفتر حفظ و نشر آثار مقام معظم رهبری توضیحی پیرامون مساله چندهمسری منتشر کرد که بسیار مورد استقبال دنبال کنندگان این موضوع در چند هفته گذشته قرار گرفت.
خدا یکی و محبت یکی و یار یکی
پیرو انتساب برخی دیدگاهها و تعبیرات در موضوع «چندهمسری مردان» به حضرت آیتا... خامنهای و با توجه به تأثیر آن بر مسائل خانوادگی و شؤون اجتماعی، بخش زن و خانواده KHAMENEI.IR (ریحانه) فتوا و نگاه معظمله به این مسأله را به شکل مختصر بیان میکند.
در نظر حضرت آیتا... خامنهای بنابر ادله معتبر دینی چند همسری مردان، مباح، اما غیرمستحب است، اما از آنجا که مطابق دلایل قرآنی جواز آن مشروط به اطمینان از رعایت عدالت بین همسران شده است، بنابراین هر گاه از نظر عقلایی عدم تحقق رعایت عدالت بین همسران محتمل باشد، ازدواج مجدد شوهر جایز نیست.
همچنین در نگاه کلان معظمله به خانواده به عنوان مهمترین نهاد اجتماعی در زندگی انسان و ضرورت شکلگیری خانواده و مراقبت و حفاظت از آن، عواملی در استحکام این بنیان الهی و شکلگیری آن مؤثر است از جمله حفظ محبت و اعتماد متقابل زوجین، اصالت نقش مادری و تربیتی بانوان، پرهیز از راه یافتن نگاه مادی به خانواده و تجملگرایی و رقابتهای مادی خانوادهها، ترویج ازدواج آسان و نقش مهم و مؤثر والدین در آن، وظیفه دستگاههای حکومتی و رسانهها در تسهیل امر ازدواج جوانان.
بر این اساس از آنجا که در جامعه و کشور ما ازدواج مجدد مردان غالبا به ضرر استحکام خانواده و موجب تضعیف محبت زوجین و گاه فروپاشی خانواده است، نگاه معظمله به آن خوشبینانه و مثبت نیست و از این روست که این جمله در بیان ایشان تکرار شده است که: «خدا یکی و محبت یکی و یار یکی»
تقویت نهاد خانواده
رهبر انقلاب بارها بر اهمیت نقش خانواده تاکید کردهاند بیانات ایشان در سومین نشست اندیشههای راهبردی در دی ۱۳۹۰ را در ادامه میخوانید: «مساله زن و خانواده برای کشور، جزو مسائل درجه یک است... مساله خانواده، مساله بسیار مهمی است؛ پایه اصلی در جامعه است، سلول اصلی در جامعه است. نه اینکه اگر این سلول سالم شد، سلامت به دیگرها سرایت میکند؛ یا اگر ناسالم شد، عدمسلامت به دیگرها سرایت میکند؛ بلکه به این معناست که اگر سالم شد، یعنی بدن سالم است. بدن که غیر از سلولها چیز دیگری نیست. هر جهازی، مجموعه سلولهاست. اگر ما توانستیم سلولها را سالم کنیم، پس سلامت آن جهاز را داریم. مساله اینقدر اهمیت دارد.
جامعه اسلامی، بدون بهرهمندی کشور از نهاد خانواده سالم، سرزنده و بانشاط، اصلاً امکان ندارد پیشرفت کند. بهخصوص در زمینههای فرهنگی و البته در زمینههای غیرفرهنگی، بدون خانوادههای خوب، امکان پیشرفت نیست. پس خانواده لازم است. حالا نقض نشود که شما میگویید در غرب خانواده نیست، پیشرفت هم هست. آنچه امروز در ویرانی بنیاد خانواده در غرب روزبهروز بیشتر دارد نمودارهایش ظاهر میشود، اینها اثرش را خواهد بخشید؛ هیچ عجلهای نباید داشت. حوادث جهانی و حوادث تاریخی اینجور نیست که زودبازده و زوداثر باشد؛ اینها بهتدریج اثر خواهد گذاشت؛ کمااینکه تا حالا هم اثر گذاشته. آن روزی که غرب به این پیشرفتها دستپیدا کرد، در آنجا هنوز خانواده سر جای خودش بود.»
خانواده سالم، آرامش افراد
جستوجوی کلیدواژه خانواده در پایگاه اطلاعرسانی رهبر معظم انقلاب نتایج بسیاری دارد و همین نشان میدهد که ایشان حساسیتهای بسیاری درباره این موضوع دارند. بخشی از صحبتهای ایشان که به کارکرد مثبت خانواده و همسرداری اشاره دارد در کتاب مطلع عشق (گزیدهای از رهنمودهای حضرت آیتا... سیدعلی خامنهای به زوجهای جوان) منتشر شده است.
«نگرش اسلام به خانواده، نگرشی درست، نگرشی اصیل و یک نگاه همراه با اهتمام است که خانواده، اصل قرار داده شده و به هم زدن بنیان خانواده یا آشفته نمودن آن، جزو بدترین کارهاست.
خانواده در اسلام، یعنی محل سکونت دو انسان، محل آرامش روانی دو انسان، محلانس دو انسان با یکدیگر، محل تکامل یک نفر به وسیله یک نفر دیگر. آنجا که انسان در آن صفا مییابد، راحتی روانی مییابد؛ این محیط، خانواده است. کانون خانواده در اسلام، این قدر اهمیت دارد.
اسلام در بیان قرآن، در چند جا، این آفرینش زن و مرد و در نهایت زوجیت آنها را، برای آرامش زن ومرد شناخته است. در قرآن، آیه «وجعل منها زوجها لیسکن الیها» آمدهاست: خدای متعال زوج آدمی را از جنس او قرار داد. زوج زن را و زوج مرد را از جنس خود او قرار داده، «یسکن الیها» تا اینکه آدمی بتواند ـ چه مرد و چه زن ـ در کنار شوهر یا همسر احساس آرامش کند.
این آرامش، سکونت و نجات از تلاطمهای روحی و اضطرابهای زندگی است. میدان زندگی، میدان مبارزه است و انسان در آن همواره در معرض نوعی اضطراب است. اگر این آرامش وسکونت به نحو صحیحی شکل پیدا کند؛ زندگی سعادتمندانه میشود، زن خوشبخت میشود، مرد خوشبخت میشود، بچههایی که در این خانه متولد میشوند و پرورش مییابند، بدون عقده رشد خواهند یافت و خوشبخت خواهند شد، یعنی از این جهت، زمینه برای خوشبختی همه اینها فراهم است».
خانواده در جوامع اسلامی
رهبر معظم انقلاب بارها نسبت به حفظ بنیان خانواده تأکید کردهاند: «در محیط اسلامی، زن و شوهر با هم هستند، متعلق به هم هستند، در مقابل هم مسؤول هستند، در مقابل فرزندان مسؤول هستند و در برابر محیط خانواده مسؤولند. در محیطهای اسلامی، کانون خانواده چنان مستحکم و پابرجاست که گاهی پس از دو نسل نیز هنوز پدربزرگ و پدر و نوه در یک خانه با هم زندگی میکنند.
در جوامع اسلامی، یعنی جوامع دیندار و خداباور که دو نفر آدم برای مدت طولانی با هم زندگی میکنند و هیچگاه از هم سیر نمیشوند، بلکه دلبستگیشان و انس و محبت و وفایشان به همدیگر بیشتر میشود؛ این، همان خاصیت دینداری و مذهبی بودن و خواستههای خدایی را رعایت کردن است. در اسلام و در فرهنگ اسلامی، خانواده بادوام است. در خانه، پدربزرگها و مادربزرگها و پدر و مادر هستند، نوهها و نتیجههایشان را میبینند و سنتها را به هم انتقال میدهند. نسل گذشته، مواریث خود را به نسل بعد تحویل میدهد و بریده و بیریشه و تنها و بیعاطفه بار نمیآیند.»
منبع: روزنامه جام جم
انتهای پیام/
بلکه اگر نگاه مردم اشتباه هست باید نگاه مردم رو درست کرد