سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

راز طمع ترامپ به نفت سوریه/ اولویت نبرد تغییر می‌کند

طمع ترامپ به نفت سوریه سبب شده است که ناظران امور از آن به عنوان سرآغازی برای تصاحب چاه‌های نفت در کشور‌های دیگر از جمله عراق، عربستان، لیبی و کشور‌های حوزه خلیج فارس به بهانه مختلف یاد کنند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، همگان از علاقه دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به نفت و پول علاقه دارند و فرماندهان نظامی آمریکایی برای راضی کردن وی برای باقی ماندن بخشی از نظامیان این کشور در سوریه هم از همین حربه استفاده کردند.

دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در سخنانی گفت: «ما نفت سوریه را نگه می‌داریم و به یاد بیاورید که ماهانه ۴۵ میلیون دلار، پول‌آوری دارد. شمار کمی از نیرو‌های آمریکایی در مناطقی که نفت در آن‌ها وجود دارد، باقی خواهند ماند تا از این فرآورده محافظت کنند و در آینده تصمیم می‌گیریم که با نفت سوریه چه کار کنیم».

«مارک اسپر» وزیر دفاع آمریکا نیز به دنبال این سخنان همسو با رئیس جمهوری ایالات متحده، ولی به صورت شفاف‌تر ۵ سال پس از ورود تجاوزکارانه نظامیان آمریکا به مناطق شرق سوریه، گفت: «ماموریت واشنگتن تامین امنیت میادین نفتی در سوریه است».

روز گذشته نیز منابع خبری اعلام کردند که دونالد ترامپ رئیس جمهوری این کشور با گسترش مأموریت نظامی برای حفاظت از میادین نفتی در شرق سوریه موافقت کرده است.

این در حالی است که روز سه‌شنبه خبرگزاری آناتولی ترکیه خبر داد که آمریکا شروع به ساخت پایگاه نظامی جدیدی در مناطق نفت خیز سوریه در استان دیرالزور کرده است. طبق گزارش منابع آمریکایی؛ از هم‌اکنون بخشی از تیپ سی‌ام تانک ایالت کارولینای جنوبی و همچنین تجهیزات نظامی از استان حسکه و پایگاه نظامی شهر رقه به این مناطق منتقل شده‌اند. مرکز کنترل حقوق بشر سوریه نیز خبر داده که بیش از ۵۰۰ نظامی آمریکایی و همچنین تانک‌ها در پایگاهی در جاده ۴-m در استان دیرالزور مستقر شده‌اند.

ترامپ در همین راستا حتی از استقرار برخی از شرکت‌های آمریکایی در مناطق شرق سوریه برای سرمایه گذاری و بهره برداری از میادین نفتی این کشور سخن گفته است، موضوعی که با واکنش شدید روسیه مواجه شد.

مخالفت شدید روس‌ها با جاه طلبی‌های نفتی ترامپ

«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه در همین ارتباط با بیان این که نفت سوریه مرکز توجه آمریکا است، افزود: «واشنگتن می‌خواهد میادین نفتی سوریه را تصرف کند تا دولت این کشور نتواند به آن‌ها دست یابد. نفت سوریه از سوی آمریکا قاچاق و از این کشور خارج شده و با درآمد‌های حاصل از فروش آن، واشنگتن از گروه‌های مسلح وفادار به خود حمایت می‌کند».

«ایگور کوناشینکوف» سخنگوی وزارت دفاع روسیه هم در همین زمینه اعلام کرد: «آژانس‌های دولتی آمریکا نفت سوریه را قاچاق کرده و ماهانه بیش از ۳۰ میلیون دلار از این راه به دست می‌آورند».

«سرگئی ورشینین» معاون وزیر امور خارجه روسیه هم با اشاره به تلاش آمریکا برای تحکیم حضور خود در مناطق نفت خیز سوریه، آن را اقدامی غیرقانونی از سوی واشنگتن خواند و گفت: «مسکو هرگز زیربار رویه‌ای که آمریکا در سوریه پیش گرفته، نمی‌رود. هرگونه اقدام آمریکا در مورد تحکیم حضور غیرقانونی در میادین نفتی سوریه از نظر ما مغایر با قوانین بین‌المللی است و باید به آن خاتمه داد.

وی در پاسخ به پرسشی در مورد تصمیم آمریکا برای ایجاد پایگاه نظامی در دیرالزور سوریه برای دفاع از میادین نفتی، گفت: این اقدام نادرست و غیرقانونی است و ما به شدت آن را محکوم می‌کنیم».

مقام‌های روس در چند هفته اخیر، آمریکا را به سرقت نفت سوریه متهم کرده‌اند و خواستار پایان دادن به این اقدام تبهکارانه شده‌اند.

«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه نیز با تکرار اطلاعاتی که وزارت دفاع این کشور هفته گذشته آن‌ها را افشا کرد، گفت: «ایالات متحده آمریکا به صورت غیرقانونی از میادین نفتی در شمال شرق سوریه ماهانه بیش از ۳۰ میلیون دلار نفت استخراج می‌کند. آمریکا نفت سوریه را با نقض تحریم‌های خود به صورت قاچاق از سوریه خارج می‌کند و قصد ندارد این مناطق سوریه را در آینده نزدیک ترک کند».

این در حالی است که وزارت دفاع روسیه همچنین در هفته‌های اخیر تصاویر ماهواره‌ای از برخی مناطق سوریه منتشر کرد که نشان می‌دهد، نظامیان آمریکایی چتر امنیتی برای قاچاق نفت سوریه ایجاد کرده‌اند و پیشتر نیز تصاویری از مناطق شرقی سوریه منتشر شده بود که کامیون‌های نفت را در حال تردد در مرز‌های این کشور با ترکیه نشان می‌داد که همگی آن‌ها بیانگر برخی اهداف عاملان و حامیان تروریست‌ها در سوریه است.

ذخایر نفتی سوریه

سوریه از نظر ذخایر نفتی با ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون بشکه در بین کشور‌های مختلف جهان با سهم ۱۵ دهم درصد در جایگاه ۳۲ بعد از مالزی و قبل از آرژانتین قرار دارد و مهم‌ترین حوزه‌های نفتی این کشور در بخش‌های شرقی و استان دیرالزور دومین استان بزرگ سوریه بعد از حمص در مرکز این کشور قرار دارد و بخش کمتری نیز در مناطق دیگر نظیر حماه، الرقه و حمص است.

قبل از آغاز بحران در سال ۲۰۱۱ میلادی، سوریه سالانه ۳۸۵ هزار بشکه نفت سبک به ارزش تقریبی ۳ میلیارد یورو استخراج و از طریق خط لوله به حمص ارسال می‌کرد که از این میزان نفت استخرج شده ۱۸۹ هزار بشکه پالایش و به مصارف داخلی مانند نیروگاه‌های برق می‌رسید و مابقی از طریق بندر بانیاس صادر می‌شد.

علاوه بر این در مناطق شرقی سوریه گاز طبیعی نیز کشف شده است و می‌توان گفت که با توجه به وجود برخی ذخایر نفتی و گازی در مدیترانه که لبنان به آن‌ها دست یافته، سوریه نیز در صورت سرمایه گذاری در این بخش از سرزمین خود و با توجه به سواحل طولانی در این دریا نیز می‌تواند به آن‌ها دسترسی داشته باشد.

راز تحرکات آمریکا علیه دمشق در شرق فرات

اعلام چنین مواضعی از سوی مقامات آمریکا در روز‌های اخیر به وضوع بیانگر اهداف و نیات پشت پرده این کشور به همراه حضور نظامیان فرانسه و انگلیس در مناطق نفتی در شرق سوریه در ۵ سال گذشته است.

واقعیت آن است که اکنون که شکست تروریست‌ها برای همگان روشن شده، آمریکا به دنبال ایجاد بحران اقتصادی با توسل به حربه نفت علیه سوریه است، تا شاید بتواند از این طریق ضمن تسلط بر منافع نفتی این کشور و تامین منافع خود، دولت دمشق را برای وادار کردن به برخی شرایط واشنگتن تحت فشار قرار دهد.

عبدالباری عطوان تحلیلگر معروف جهان عرب درباره تحولات شرق سوریه آورده است: «با نگاهی به تحولات سیاسی و نظامی شتابزده در سوریه می‌توان گفت که نبرد مهمی که در اولویت قرار خواهد گرفتن نبرد شرق دیرالزور و ضد نیرو‌های آمریکایی چمبره انداخته بر میادین نفت و گاز در آن است.

وی می‌نویسد: ترامپ با ماموریت نظامی برای حمایت از میادین نفتی در شرق فرات موافقت کرده است و حدود ۸۰۰ نظامی را برای این هدف مامور کرده است و این علاوه بر ۲۰۰ نظامی دیگری است که در پایگاه التنف حضور دارند.

عطوان افزود: گواه تقدم نبرد شرق فرات بر ادلب چندتاست؛ نخست، موضع گیری روس‌ها که در این مقطع زمانی از اهمیت به سزایی برخوردار و به مثابه پیام حمایت قوی مسکو از دمشق است. دوم، مواضع تحریک آمیز ترامپ که چند روز قبل از حق کشورش برای تسلط بر این ثروت و تصاحب بخشی از آن و فعالت شرکت‌های نفتی آمریکایی برای اداره میادین نفت و حفاری از میادین گازی و نفتی دیگر برای افزایش تولید و به تبع آن کسب درآمد سخن گفت. سوم، مواضع اخیر بشار اسد رئیس جمهور سوریه که بر بازپس گیری شرق فرات تاکید کرد. چهارم، بعید نیست که نیرو‌های آمریکایی در شرق فرات یکی از اهداف؛ اگر نگوییم هدف اصلی انتقامات تلافی جویانه داعش پس از کشته شدن ابوبکر البغدادی باشد؛ به ویژه که بیانیه‌های داعش طی روز‌های گذشته گواه آن است.

وی می‌نویسد: استیلای نیرو‌های آمریکایی بر مناطق نفت و گاز سوریه شنیع‌ترین نوع باج گیری و عربده کشی و نمایانگر ذهنیت سرکرده‌های مافیایی است. اشغال چاه‌های نفت و گاز سوریه و دزدیدن درآمد‌های آن به مثابه سرآغازی برای اشغال چاه‌های نفت عراق، عربستان، لیبی و کشور‌های حوزه خلیج فارس در آینده نزدیک به بهانه‌های مختلف است از جمله قانون جاستا برای پرداخت غرامت به قربانیان حملات سپتامبر ۲۰۰۱.

عطوان آورده است: ما اطمینان داریم که دولت سوریه که بیش از ۸۰ درصد از اراضی خود را آزاد کرده است و ارتش سوریه میدان نفتی رمیلان در حسکه را پس گرفته است توان بازپس گیری این ثروت نفتی و بازگردانیدن آن به آغوش سوریه را دارد و دیرالزور یکی از ضربات بارز به جاه طلبی‌های ترامپ برای پیروزی مجدد در انتخابات ریاست جمهوری آمریکاست البته اگر تا آن زمان در کاخ سفید بماند».

منبع: مهر

انتهای پیام/

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.