سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

عَلوه، روستای دمنوش ها/چای ترش ثروت نهفته دیگر در دل خوزستان + فیلم

استان خوزستان‌های یکی از قطب‌های کشاورزی کشور به شمار می‌رود که از آن جمله می‌توان به تولید خرما، برنج، گندم اشاره کرد.

به گزارش گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، استان خوزستان، استانی پهناور است که از آن به عنوان قلب تپنده ایران یاد می‌شود. نام این استان یادآور نخل‌های تنومد و سر به فلک کشیده با درخشش رطب‌های شیرین ذهن را نوازش می‌دهد، اما ثروت این استان فقط رطب و خرما نیست، شالیزار‌های مخملی برنج، اراضی سبزی، باغ‌های مرکبات و... ثروت‌های نهفته در دل خوزستان هستند.

دقیق که شویم متوجه خواهیم شد تولیدات و اراضی کشاورزی خوزستان به موارد مذکور ختم نمی‌شود. کافی است در روستا‌های حاشیه اهواز قدم بگذارید، در کنار نخل‌های تنومد و استوار و در دل نخلستان ها، باغات انگور با یاقوت‌های سبز و سرخ خودنمایی می‌کنند.

وارد روستا‌ها که می‌شوید، دستان پینه بسته زنان و مردانی را می‌بینید که با توانی بی نظیر صنایع دستی می‌آفرینند و گل‌های سرخ چای ترش را از میان بوته‌های سبز می‌چینند و ذائقه را با نوشیدن این دمنوش ترش می‌کنند.

علوه یکی از روستا‌های واقع در شهرستان کارون از توابع کلانشهر اهواز است که ظرفیت‌های فراوانی در تولید محصولات کشاورزی و صنایع دستی دارد.

در ادامه گزارش با این روستای گردشگری و معدن چای ترش اهواز آشنا می‌شویم.

کشت چای ترش در ۱۰ هکتار از مزارع روستای عَلوه

حسن ناصر فعال محیط زیست و مدیر اداره میراث فرهنگی شهرستان کارون در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: امسال موفق شدیم ۱۰ هکتار از مزارع روستای عِلوه این شهرستان را به کشت چای ترش اختصاص دهیم، این در حالی است که در سال‌های قبل فقط در نیم هکتار از اراضی کشاورزی این روستا چای ترش کشت می‌شد.

او افزود: به دلیل نبود حمایت، این نوع کشت در حال جمع آوری بود، اما خوشبختانه باتوجه به افزایش تعداد گردشگران و استقبال بسیار خوب از روستای عَلوه، از سوی اهالی این روستا، سطح زیر کشت چای ترش افزایش یافت.

ناصر اظهار داشت: درحال حاضر به جای کشت برنج، چای ترش در اراضی اطراف روستا کشت شد و خوشبختانه تاکنون عملیات کشت بخوبی انجام شده است.

عَلوه، روستای دمنوش‌ها

مدیر اداره میراث فرهنگی شهرستان کارون بیان کرد: روستای عَلوه به عنوان روستای دمنوش‌ها معروف است چراکه ۳ نوع دمنوش کشت و تولید می‌شود، اما چای ترش معروف‌ترین دمنوشی است که همه با آن آشنایی دارند.

این فعال محیط زیست ادامه داد: دمنوشی به نام کافی شعر نیز در این روستا تولید می‌شود که انشاءالله در اردیبهشت سال آینده برداشت آن صورت می‌گیرد، ضمن اینکه دمنوش گوطوب یا همان خارخاسک نیز در اطراف این روستا کشت می‌گردد و وارد بازار می‌شود و همچنین گردشگرانی که به این روستا سفر می‌کنند می‌توانند این دمنوش را میل نمایند.

این مقام مسئول تصریح کرد: محصولات تولیدی روستای عَلوه فقط به دمنوش‌ها محدود نمی‌شود، بلکه محصولات دیگری از جمله؛ خرما، کنجد، انگور و برخی مرکبات نیز به میزان محدود در این روستا کشت و روانه بازار می‌شود.

پیش بینی برداشت بیش از ۱.۵ تُن چای ترش

حسن ناصر درخصوص میزان برداشت چای ترش از اراضی زیرکشت این محصول گفت: پیش بینی می‌کنیم ۱.۵ تُن از این محصول از اراضی زیر کشت برداشت و روانه بازار مصرف شود.

او افزود: بدلیل سیلابی که در ابتدای سال جاری در استان حادث شد و اراضی کشاورزی روستا‌های شهرستان کارون را تحت تاثیر قرار داد، کشت چای ترش با تاخیر انجام شد و در حال حاضر ارتفاع این گیاه کم است و محصول کمتری برداشت خواهد شد.

ناصر اظهار کرد: چای ترش یک گیاه گرمادوست است و در اردیبهشت ماه کشت و در مهرماه برداشت می‌شود، اما باتوجه به سرد شدن تدریجی هوا و از بین رفتن چای، مجبور به برداشت هستیم.

او اذعان داشت: این محصول هر سال اردیبهشت ماه کشت می‌شد، اما به دلیل زیرآب بودن اراضی امکان کشت نبود، اکنون چندین برابر برداشت محصول را شاهد بودیم، اما بدلیل اتفاقات مذکور، کشت و برداشت با تاخیر انجام شد و میزان محصول برداشتی هم کاهش دارد.

ارگانیک بودن محصولات، ویژگی منحصر به فرد تولیدات روستای علوه

این فعال محیط زیست گفت: ارگانیک بودن یکی از ویژگی‌های منحصر به فرد محصولات تولیدی روستای علوه است، بطوری که تمامی محصولات از جمله، چای ترش، انگور، کنجد، خرما و ... ارگانیک هستند و همین عامل باعث شده تا طمعی خاص داشته باشند و گردشگران به این روستا جذب شوند.

مدیر اداره میراث فرهنگی شهرستان کارون اظهار داشت: برای معرفی ظرفیت‌های پنهان استان خوزستان و کلانشهر اهواز، جشنواره چای ترش برگزار شد و در این جشنواره گردشگران و سایر افراد با ظرفیت‌های مختلف آشنا شدند.

پذیرش روزانه ۳۰۰ گردشگر در روستای عَلوه

مدیر میراث فرهنگی شهرستان کارون درخصوص ظرفیت پذیرش گردشگر در روستای علوه ادامه داد: روزانه قابلیت پذیرش ۳۰۰ نفر گردشگر در این روستا وجود دارد و امکان پذیرش بیش از این تعداد وجود ندارد.

او تصریح کرد: افرادی که هدفشان بازدید از روستای علوه است و نیازی به دریافت خدمات ندارند، می‌توانند به این روستای زیبا سفر کرده و آن را از نزدیک تماشا کنند.

حسن ناصر بیان داشت: تلاش ما این است که ظرفیت پذیرش گردشگران و ارائه خدمات به نحو احسن به آن‌ها را افزایش دهیم و بزودی شاهد ثبت ۱۵ اقامتگاه در این روستا باشیم تا گردشگران بتوانند شب را در این روستا بگذرانند.

چای ترش، محصولی درآمدزا برای ساکنان روستا

او درخصوص مسائل اقتصادی مربوط به تولید چای ترش در روستای علوه گفت: پیش از اینکه اداره میراث فرهنگی به موضوع کشت محصولات کشاورزی از جمله چای ترش ورود کند، به اقوام و آشنایان کشاورزان اهدا می‌شد.

ناصر تصریح کرد: از زمانی که گردشگران به این روستا ورود کردند، با فروش این محصول به گردشگران، برای کشاورزان درآمدزایی حدود ۳۰۰ میلیون ریال از هر هکتار خواهد داشت.

این فعال محیط زیست بیان داشت: بذر، برگ و دانه چای ترش گیاهی کاملا دارویی است و برای کشاورز صرفه اقتصادی و درآمدزایی بسیار خوبی دارد.

هدف از معرفی این روستا به عنوان روستای گردشگری، اشتغالزایی برای ساکنان آن است، به اینصورت که تهیه و توزیع محصولات مختلف از جمله؛ صنایع دستی، غذا‌های محلی، کنجد، چای ترش، تخم مرغ محلی و... در روستای علوه انجام می‌شود.

روستای علوه، روستایی ویژه در خوزستان

مجتبی گهستونی گردشگر و فعال محیط زیست در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: روستای علوه در حاشیه کلانشهر اهواز و در شهرستان کارون قرار دارد که به دلیل داشتن جنبه‌های گردشگری، روستایی ویژه در استان خوزستان محسوب می‌شود.

او افزود: این روستا به لحاظ طبیعی در مجاورت رودخانه کارون قرار گرفته، همچنین مزارع متنوعی دارد و به لحاظ مردم شناسی از تنوع فرهنگی برخوردار است و از نظر تاریخی و آداب و رسوم نیز ظرفیت‌های بالقوه‌ای دارد، که همین عوامل سبب جذب گردشگران بسیاری به این روستا شده است.

گهستونی اظهار کرد: تولید چای ترش، زعفران که در محلی به آن اِسفِر می‌گویند، کنجد، برنج، خرمای مرغوب و سایر محصولات زراعی باعث شده تا این روستا طرفداران خاص خود را داشته باشد.

این فعال محیط زیست بیان داشت: همچنین مردم این روستا توانسته اند با تولید صنایع دستی به درآمدزایی و اشتغال جوامع محلی کمک شایانی نمایند، ضمن اینکه حضور گردشگران در این روستا به اقتصاد این روستا و اشتغال ساکنان آن بصورت غیرمستقیم کمک کرده است.

در ادامه به سراغ کشاورزان ساکن در روستای علوه رفتیم و با آن‌ها گفت و گو کردیم.

چای ترش گیاهی گرمادوست

یکی از کشاورزان در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: اردیبهشت هرسال عملیات کشت چای ترش انجام می‌شود و آبان ماه همان سال نیز برداشت این محصول آغاز می‌گردد.

او افزود: نگهداری از این محصول از زمان کشت تا برداشت همانند سایر محصولات کشاورزی و صیفی جات است و هفته‌ای یکبار و در صورتی که هوا گرم باشد، هفته ۲ مرتبه به آبیاری نیاز دارد.

این کشاورز ادامه داد: یکی از ویژگی‌های این محصول که باعث می‌شود با آب و هوای خوزستان سازگار باشد، مقاوم بودن آن در برابر گرما است و باید از خاک آن مراقبت کرد و به موقع آبیاری نمود تا خاک آن دچار خشکی نشود و به گیاه آسیبی نرسد.

چای ترش و خواص آن

باوی یکی دیگر از کشاورزان ساکن در روستای علوه که مزارع چای ترش دارد، در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: چای ترش از جمله دمنوش‌هایی است که از خواص فراوانی برخوردار است.

او افزود: مفید بودن برای فشارخون و تنظیم آن، کاهش غلظت خون، رقیق کننده و درمان کبد چرب نیز از خواص چای ترش به شمار می‌رود.

این کشاورز اظهار کرد: سیلاب اخیر سبب شد زمان کشت و به تبع آن برداشت چای ترش نیز با تاخیر انجام شود.

باوی بیان داشت: در سال‌های گذشته، چای ترش فقط برای مصرف داخلی کشت می‌شد و به میزان انبوه کشت نمی‌کردیم، اما پیگیری‌های  مدیر اداره میراث فرهنگی شهرستان کارون سبب شد فروش فوق العاده و درآمد زیادی داشته باشیم.

باتوجه به اینکه روستای علوه یکی از روستا‌های با شرایط ویژه و با ظرفیت پذیرش گردشگر و جاذبه‌های فراوانی است، گردشگران زیادی را به خود جذب کرده، به سراغ آن‌ها رفتیم و با آن‌ها به گفت و گو نشستیم.

بانوی جوانی که درحال بازدید از مزارع خوش عطر چای ترش روستای علوه بود، در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: شنیده بودم در حاشیه اهواز مزارع چای ترش وجود دارد و تمایل زیادی به دیدن این مزارع داشتم.

او افزود: با دوستان تصمیم گرفتیم با تور گردشگری به دیدن این مزارع در روستای علوه بیاییم و از نزدیک شاهد این مزارع زیبا و چشم نواز باشیم.

این گردشگر بیان کرد: از وجود مزارع چای ترش در مناطقی از ایران اطلاع داشتم، اما اطلاع نداشتم که در جلگه خوزستان و روستا‌های اهواز این نوع چای که بسیار خوشمزه است، کشت می‌شود.

حالا که چای ترش همچون سایر محصولات در استان خوزستان کشت می‌شود و رونق اشتغال و جذب گردشگر را به دنبال دارد، انتظار می‌رود مسئولان استان از جمله؛ سازمان جهاد کشاورزی و میراث فرهنگی و سایر سازمان‌های مربوطه از چنین محصولاتی که صنعت گردشگری را در استان پهناور و مستعد گردشگری خوزستان حمایت کنند.

وقتی چرخ تولید یک کشور به راحتی می‌چرخد، نه تنها ارز از کشور خارج نمی‌شود، بلکه سبب ارزآوری از طرق مختلف می‌شود که یکی از راه‌های ارزآوری گردشگری است که فقط به واسطه اهالی یک منطقه میسر نمی‌گردد و همانطور که گذشته‌ها گفته اند: یک دست صدا ندارد، باید همگی دست به دست هم دهیم تا شاهد خودکفایی تولید و رونق اشتغال در کشور باشیم.


گزارش از ملیحه گریزی نسب

انتهای پیام/گ

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.