احمد دهقان، رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی استان یزد در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد ، با بیان اینکه ۳۲ نفریزدی براثر گاز گرفتگی در هفت ماهه امسال دچار مسمومیت شدهاند، گفت: از این تعداد مسمومیت ۲۳ نفر به بیمارستان منتقل و چهار نفر فوت شدهاند.
او افزود: گاز مونواکسیدکربن از جمله مسمومیتهای مهم و شایع در فصول سرد سال و یکی از مرگبارترین انواع مسمومیتها محسوب میشود، زیرا که این گاز هیچ علائم مشخصی ندارد و در اثر سوختن ناقص سوختهای فسیلی وسایل گرمایشی غیراستاندارد، بد کار کردن اجاق خوراکپزی و در جا کار کردن خودرو در پارکینگ دربسته اتفاق میافتد.
رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی استان یزد افزود: پارسال ۱۲۶ نفر در استان دچار مسمومیت براثر گاز مونواکسیدکربن شدهاند که ۶۲ نفر در بیمارستان بستری و دو نفر جان خود را از دست دادند.
او گفت: بر اساس امار پزشکی قانونی کشور از ابتدای سال تاکنون، ۲۲۳ مورد مرگ براثر مسمومیت با گاز مونواکسید کربن در کشور به ثبت رسیده است که از این تعداد ۶۳ نفر زن و ۱۶۰ نفر مرد بودند.
دهقان با اشاره به این که در حال حاضر بیشترین گازگرفتگی گاز مونواکسیدکربن مرتبط با ییلاقات استان و حاشیه شهر یزد بوده است، تصریح کرد: به منظور کاهش این حادثه، بایستی راههای خروجی دودکش بیش از بیش موردتوجه قرار گیرد، از روشن کردن آتش با زغال برای گرم کردن محیط و استفاده پیکنیک در محیطهای سربسته خودداری شود و منفذی را از پنجره یا درب باز نگه داشته تا اکسیژن وارد شود.
او گفت: همچنین از وسایل گازسوز و گرمایشی بدون دودکش نباید استفاده کرد، دودکش های بالای پشتبام باید دارای کلاهک مخصوص بوده و حداقل ۷۵ سانتیمتر از سطح پشت بام بالاتر باشند.
دهقان با بیان این که سردرد، سرگیجه، استفراغ، کاهش سطح هوشیاری و نهایتا اغما و مرگ از نشانههای مسمومیت با گاز مونواکسید کربن است، افزود: اولین و مهمترین اقدام برای نجات فردی که دچار مسمومیت با مونوکسید کربن و سایر انواع گازگرفتگی شده، رساندن اکسیژن و هوای تازه به فرد است؛ به همین دلیل به محض مشاهده فردی که دچار گازگرفتگی شده، باید پنجرهها را باز کرد تا هوای تازه سریعاً وارد اتاق شود و در صورت امکان، فرد گازگرفته را از محیط خارج کرد.
دهقان ادامه داد: تا رسیدن اورژانس یقه پیراهن و لباسهای تنگ فرد مسموم را باز کنند، اگر فرد علائم تنفس ندارد عملیات احیا را آغاز و در صورتی که علائم تنفس را دارد، ولی هوشیار نیست، فرد به پهلو خوابنده شود.
انتهای پیام/ی