سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

دانسته‌هایی در مورد تخم مرغ

تخم‌مرغ و پروتئین تخم‌مرغ به‌عنوان یکی از مواد ثابت و اساسی در تغذیه افراد بدن‌ساز به شمار می‌رود.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، رضیه شناور کارشناس ارشد تغذیه و رییس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: تخم مرغ به عنوان یک منبع غذایی طبیعی و کامل مطرح است؛ تخم مرغ دارای پروتئین با کیفیت بالا و دارای تمام ۹ اسید آمینه ضروری و مقدار قابل توجهی از ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری است.

او افزود: پروتئین تخم مرغ یک پروتئین کامل، قابل جذب و دارای بیشترین اسید آمینه‌های ضروری برای بدن است که درصد جذب بالایی دارد، پروتئین تخم مرغ هم در سفیده و هم در زرده آن وجود دارد که نسبت آن‌ها ۶۰ درصد به ۴۰ درصد است.

شناور ادامه داد: به دلیل کیفیت بالای تخم مرغ، این ماده نقش مهمی در ایجاد سیری به ویژه هنگامی که در وعده صبحانه مصرف شود، دارد و به همین دلیل باعث کاهش وزن می‌شود، زیرا علاوه بر القای احساس سیری، میزان کالری بسیار کمی تولید می‌کند.

این کارشناس تغذیه، تاثیر بر کاهش وزن، دارا بودن کلسترول خوب، مغذی بودن برای تمام سنین و موثر بودن بر سلامت چشم از دیگر خواص تخم مرغ است.

مصرف تخم مرغ را بیشتر به چه افرادی توصیه می‌کنیم؟

مصرف تخم مرغ در زنان باردار و شیرده، کودکان و نوجوانان در حال رشد، ورزشکاران و همه بزرگسالان سالم و همچنین در دوران پس از بیماری به دلیل ارزش غذایی بالا توصیه می‌شود، در این افراد، مصرف یک تخم مرغ در روز مانعی ندارد و در بعضی موارد توصیه مصرف بیشتر هم ممکن است، انجام شود.

چه افرادی باید در مصرف تخم مرغ احتیاط کنند؟

اگرچه در بعضی شرایط باید در مصرف تخم مرغ کامل، ملاحظاتی انجام شود، اما به دلیل خواص ویژه تخم مرغ، مصرف نکردن آن می‌تواند کمبود ترکیبات ضروری مانند «کولین»، «لوتئین» و «گزانتین» را به همراه داشته باشد؛ بنابراین نباید مصرف تخم مرغ در هیچ گروه سنی حذف شود، بلکه باید در موارد محدودیت مصرف، مقدار مصرف آن با نظر پزشک معالج کاهش یابد؛ حتی در بیماران مبتلا به دیابت، فشارخون بالا و بیماری‌های قلبی عروقی تا حدود سه عدد در هفته نیز پیشنهاد می‌شود، البته در این صورت باید از خوردن غذا‌های چرب و پرنمک همراه تخم مرغ خودداری شود و تخم مرغ بدون روغن پخته شود که در این صورت نه تنها خطری ندارد، بلکه در این گروه‌های خاص مفید هم خواهد بود.

در زمان پختن تخم مرغ چه نکاتی باید مد نظر باشد؟

- سفیده صورتی یا رنگین کمان نشانه فساد ناشی از باکتری هاست.

- در تخم مرغ کهنه، نسبت سفیده غلیظ به سفیده رقیق کاهش می‌یابد.

- از مصرف تخم مرغ خام به علت احتمال وجود آلودگی و ایجاد مسمومیت غذایی خودداری کنیم.

- تخم مرغ را در هنگام مصرف به صورت جداگانه بشکنیم تا در صورت مشاهده نشانه‌های فساد، آن را مصرف نکنیم.

- وجود لکه‌های خون و مویرگ‌های خونی در داخل تخم مرغ، نشانه نطفه دار بودن و رشد جنین است که از نظر شرعی و بهداشتی مصرف آن جایز نیست.

- آب پز کردن به صورتی که سفیده و زرده به طور کامل سفت شده باشد، از بهترین روش‌های پختن تخم مرغ است.

- از نشانه‌های تازگی تخم مرغ پخته نیز می‌توانیم به این مورد اشاره کنیم که پوسته تخم مرغ آب پز تازه به هنگام پوست کندن از سفیده به سختی جدا می‌شود، در حالی که در تخم مرغی که کهنه باشد، پوست گیری به سادگی انجام می‌شود.

- یکی دیگر از نشانه‌های تازگی تخم مرغ پخته این است که زرده در مرکز سفیده قرار دارد، اما در تخم مرغ کهنه زرده در کنار پوسته واقع شده است.

نکات طلایی درباره تخم مرغ

- کولین در تخم مرغ برای رشد و نمو جنین و کودک، عملکرد سیستم عصبی و تقویت حافظه بسیار موثر است که به مقدار زیاد در تخم مرغ وجود دارد.

- لوتئین و گزانتین زرده تخم مرغ از استحاله شبکیه چشم و در نتیجه بروز نابینایی در پیری، به طور بسیار موثر جلوگیری می‌کند.

- در تخم مرغ نسبت اسید‌های چرب غیراشباع به اشباع، دو به یک است که آن را برای افراد بیمار مطلوب می‌کند.
انتهای پیام/م

برچسب ها: تغذیه ، علوم پزشکی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.