جعفر بوالهری، استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران و رئیس مرکز تحقیقات سلامت معنوی در گفتوگو با خبرنگار
حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: بحث از سالمندی و سالمندان در کشور از آن جهت حائز اهمیت است که به نظر می رسد سالمندی در جامعه ما دارای مسائل فراوان و عدیده ای است.
او ادامه داد: بسیاری از ارزشهای دینی و منزلتهای فرهنگی در کشور اجرا میشود و همین مسئله سبب میشود تا سالمندان از جایگاه ویژهای در بین اقوام برخوردار باشند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران تاکید کرد: ما باید منزلت دینی، ایمانی و اجتماعی را در جوامع برای سالمندان تامین کنیم.
بوالهری بیان کرد: متاسفانه امروزه به دلیل افزایش استفاده از اینترنت و به ویژه شبکههای اجتماعی موبایلی، موجبات دوری اعضای خانواده از یکدیگر را فراهم ساخته و باعث شده است تا افراد سالمند و بزرگترهای فامیل به فراموشی سپرده شوند. معتقدم که اگر منزلتهای فرهنگی و دینی مانند سلامت معنوی در جامعه ارتقا پیدا کند؛ جایگاه سالمند در تمام ابعاد بهتر از گذشته خواهد شد.
او بیان کرد: وقتی که سالمند در خانه تنها است نیازمند مراقبتهای بهداشتی درمانی است و اگر چنین فردی در خانوادهای زندگی میکند که فاقد سرپرست است و فرزندان هر یک به دنبال مشغلههای زندگی روزمره خود هستند؛ دیگر جایگاه واقعی سالمند برای این افراد از بین میرود.
بوالهری افزود: کادر پزشکی باید ارتباط مستمری با سالمندان داشته باشد، اما متاسفانه امروزه افراد شاغل در نظام سلامت ارتباط خوبی با سالمندان ندارد و این مسئله ناشی از بیگانگی برخی از افراد به مسائل فرهنگی است.
استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: توجه به بحث سلامت معنوی باعث ارتقاء سیستم ایمنی سالمندان و ایجاد آرامش روحی، روانی و عاطفی در بین آنها میشود.
ارتقای رفاه اجتماعی سبب تقویت توامندی های سالمندان می شود
بوالهری با اشاره به رفاه اجتماعی و توانمندسازی سالمند بیان کرد: امروزه توانمند سازی سالمندان یکی از موضوعات مهم نظام بهداشتی درمانی کشور است.
استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران تاکید کرد: ارتباط با سالمندان باعث افزایش توانمند سازی آنها در جامعه میشود و آنها به خوبی میتوانند کارهای روزمره خود را انجام دهند.
بوالهری اضافه کرد: توانمند سازی سالمندان در ۴ حوزه باید برنامه ریزی شود که بعد فیزیکی و جسمی اصلیترین موضوع برای سالمندان است، زیرا آنها دچار ضعف عضلانی بوده و نمیتوانند به خوبی حرکت کنند به همین علت مراقبان سلامت باید کمک حال سالمندان باشند تا رفاه اجتماعی آنها و حتی توانمندیشان ارتقا پیدا کند.
بیشتر بخوانید: مشکلات دوران سالمندی و جمعیت پیر ایران
او بیان کرد: خدمات زیادی باید سازمانهای ذیربط به سالمندان ارائه بدهند تا رفاه اجتماعی آنها افزایش پیدا کند و به عقیده من این گونه مسائل میتواند توانمندیهای سالمندان و حتی روحیه آنها را تقویت کند.
بوالهری بیان کرد: توانمند سازی روانی بدین معنی است که اگر افراد سالمند دچار معلولیت یا مشکلی هستند احساس تنهایی به آنها دست پیدا نکند و در همین خصوص برای والدین و نوهها باید آموزشهای ویژه مراقبت از سالمند و ارتقا توانمند سازی آنها برگزار شود.
او در پایان گفت: سالمندان ممکن است دچار پرخاشگری، ناسازگاری شوند و فرزندان باید طرز برخورد با آنها را یاد بگیرند تا افراد سالمند به سمت تغییر و تحول حرکت کنند؛ بنابراین مداخلات اجتماعی برای کاهش پرخاشگری و لجبازی سالمندان بسیار مفید و موثر است.
انتهای پیام/