سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

بیماری آلزایمر را بیشتر بشناسیم

بیماری آلزایمر یک فراموشی پیشرونده است که شانس ابتلا به آن با افزایش سن بالا می‌رود.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، بیماری آلزایمر در سنین زیر ۶۵سال به ندرت اتفاق می‌افتد که در نزدیک به نیمی از موارد، افراد بالای ۹۰ سال را درگیر می‌کند.

علت اصلی بیماری آلزایمر ناشناخته است، با این حال عواملی مانند سن و پیشینه خانوادگی در این بیماری بی تاثیر نیست و مطالعات انجام شده عوامل خطر متعددی را در ابتلا به این بیماری مرتبط دانسته اند که می‌توانیم به سن، سابقه فامیلی، آسیب به سر، افسردگی، پرفشاری خون، دیابت، کلسترول بالا، فعالیت‌های کم فیزیکی و ورزش، اشاره کرد.

نشانه‌های این بیماری به صورت مشکلات شناختی، غیرشناختی و عملکردی بروز می‌کند و می‌توانیم بگوییم که بیماری آلزایمر بر تمام جنبه‌های زندگی فرد مانند فکر کردن، احساسات و اعمال اثر می‌گذارد، قدرت تصمیم گیری کاهش می‌یابد، کار‌های ساده‌ای که فرد طی سال‌ها انجام می‌داده به تدریج فراموش می‌شود.

بیماری آلزایمر بخشی از روند طبیعی پیری نیست و چنانچه نشانه‌های بیماری مشاهده شد، باید به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه شود، انجمن آلزایمر فهرستی از نشانه‌های هشداردهنده بیماری را تهیه کرده است تا به ما کمک کند تغییراتی را که در اثر بالا رفتن سن در حافظه ایجاد می‌شود، از نشانه‌های بیماری آلزایمر تشخیص دهیم.

کارشناس دارویی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شیراز ادامه داد: نشانه های هشداردهنده آلزایمر شامل از دست دادن حافظه، اختلال در انجام فعالیت های روزانه، اختلال در زبان یا گویش، سردرگمی در زمان و مکان، ضعف یا کاهش در قضاوت، اختلال در جداسازی و دسته بندی افکار، جابجا گذاشتن اشیاء، تغییرات در خلق و خو، رفتار و شخصیت و از دست دادن انگیزه است.

او، افزود: راهکارهای مانند تقویت حافظه، خواندن کتاب، معاشرت با دیگران، مسافرت، آموختن زبان جدید، حل کردن جدول و آموختن موسیقی و مصرف مواد غذایی مناسب میتواند در پیشگیری از آلزایمر نقش موثری داشته باشد.

بلاغی اضافه کرد: در این زمینه رژیم های غذایی دارای مقادیر امگا ۳ مانند غذاهای دریایی و گردو، سیب و بادام به دلیل خواص آنتی اکسیدانی، زردچوبه، روغن زیتون، اسید فولیک و لوبیای سویا، توصیه شده است.

کارشناس دارویی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شیراز اظهار کرد: راهکارهای درمان آلزایمر درمان بیشتر بیماری ها شامل دو مرحله دارویی و غیردارویی است که درمان غیردارویی در این بیماری شامل کارهایی مانند نوشتن کارهای روزمره، ساده کردن کارها، تکرار مرتب کارها، برقراری نظم روزانه و کمک گرفتن از وسایل تقویت حافظه است.

او تاکید کرد: افت حافظه و اختلال در تفکر، استدلال، قضاوت، ادراک، کاربرد صحیح زبان، توجه و تمرکز و نیز توانایی ارزیابی، برنامه ریزی، تصمیم گیری و اجرا، نشانه های اصلی و هسته ای بیماری آلزایمر را تشکیل می دهند.

 بلاغی گفت: داروهایی که برای کنترل این دسته از نشانه ها به کار می روند به دو گروه تقسیم می شوند، که شامل داروهای کولینرژیکی با تاثیر بر استیل کولین  acetylcholine)) که یکی از واسطه های شیمیایی مغز است و در ثبت، نگهداری و یادآوری اطلاعات در مغز نقش کلیدی دارد و سلول های عصبی ترشح کننده این ماده در زمره نخستین سلول هایی است که از تغییرات آسیب شناختی بیمار‌ی آلزایمر متاثر شده و می میرند؛ به همین دلیل محققانی که در زمینه کشف داروهای موثر بر بیماری آلزایمر فعالیت می کنند، در سال های گذشته بخش مهمی از کار خود را بر ابداع داروهایی متمرکز کرده اند که سبب تقویت سلول های کولینرژیکی می شوند.

کارشناس دارویی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شیراز بیان کرد: دسته دیگری از داروها با تاثیر بر گلوتامات (glutamate)، یکی دیگر از واسطه های شیمیایی مغز، اثر خود را اعمال می کند؛ مهار این واسطه ورود کلسیم را به درون سلول های عصبی کاهش داده و با جلوگیری از تحریک بیش از حد، آنها را از آسیب محافظت می کند.

او، ادامه داد: بسیاری از بیماران مبتلا به آلزایمر، به ویژه‌ در مرحله متوسط یا میانی آن، علاوه بر نشانه های اختلال شناختی، به نشانه های روانی و رفتاری از جمله افسردگی، اضطراب، بی خوابی، توهم، سوء ظن، بی قراری و پرخاشگری گرفتار می شوند؛ بروز این نشانه ها مراقبت از بیمار را دشوارتر می کند و بر اعضای خانواده که با تاثیر منفی بیماری بر شخصیت و عواطف بیمار مواجه می شوند، فشاری مضاعف وارد می کند، این نشانه ها ممکن است با مداخلاتی مانند اطمینان بخشی، تغییر محیط یا رفع دلایلی مانند تب و درد تسکین یابند، اما گاهی این گونه مداخلات مؤثر نیست و تجویز دارو ضرورت پیدا می کند.

انتهای پیام/ت

از آلزایمر بیشتر بدانیم

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.