سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آئین چوب زنی، تداعی کننده جنگ امام حسین(ع)در روز عاشورا با لشکر یزید

برگزاری آئین چوب‎زنی توسط عزاداران حسینی در دزفول تداعی‎کننده صحنه جنگ یاران امام حسین (ع) با لشکر یزید در صحرای کربلا است.

به گزارش گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، آئین چوب‎زنی که در ایام ماه محرم در برخی مناطق شهرستان دزفول برگزار می‌شود، تعدادی از عزاداران درحالی‎که ۲ تکه چوب در دست دارند، با گوش دادن به اشعاری حماسی که روایتگر واقعه کربلا است چوب‎زنی می‎کنند.

برگزاری آئین چوب‎زنی توسط عزاداران حسینی در دزفول تداعی‎کننده صحنه جنگ یاران امام حسین (ع) با لشکر یزید در صحرای کربلا است که با شعرخوانی و رجزخوانی به صورت یک سنت دیرینه در دزفول اجرا می‎شود.

محمدرضا سنگری نویسنده و پژوهشگر عاشورایی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، در خصوص آیین چوب‎زنی گفت: آئین چوب‎زنی یا سنگ‎زنی از آئین‎های عزاداری ویژه دزفول است که به خاطر ویژگی‎های خاصی که دارد دارای این قابلیت است که ثبت ملی شود.

او بیان داشت: تاکنون آئین‎های چوب‎زنی برخی استان‎های کشور به ثبت ملی رسیده که دزفول نیز این قابلیت را دارد تا این شیوه عزاداری را به درستی معرفی و ثبت کند.

سنگری با بیان این‎که برخی آئین‎های عزاداری با گذشت سال‎ها بعضاً دچار انحراف شده‎اند تصریح کرد: با کنار گذاشتن موارد غیر مستند و توجه به شاخص‎های اصلی این آئین که به تصویر کشیدن حماسه کربلا و بیان رشادت و دلیری یاران امام حسین (ع) در نبرد با کفر یزید در قالب اشعار و رجز است، می‎توان آئین سنتی چوب‎زنی را به درستی معرفی کرد.


بیشتر بخوانید:سوگواری برای سپه سالار کربلا در سراسر کشور +فیلم و تصاویر


این پژوهشگر عاشورایی در ادامه افزود: آئین چوب‎زنی یا چوب‎بازی از آئین‎هایی است که از ۵۰۰ سال پیش قدمت دارد و از ۱۴۰ سال پیش در محله کلانتریان و برخی محله‎های قدیمی دزفول در دهه نخست ماه محرم اجرا می‎شود.

او اظهار داشت: در این آئین عزاداری لحظه به میدان آمدن حضرت علی اکبر (ع) در کربلا با خواندن اشعاری حماسی به نمایش گذاشته می‎شود و صدای به هم زدن تکه‎های چوب در این آئین تداعی کننده صدای شمشیر و نیزه‎ها در جنگ حضرت علی اکبر (ع) با دشمن است و حرکات و جهش‎هایی که توسط شرکت‎کنندگان انجام می‎شود نیز تداعی‎کننده پرش‎ها و حرکات دو جنگجو در صحنه نبرد است که با شعرخوانی مداح اهل بیت (ع) همراه است.

محمدرضا سنگری بیان کرد: اشعاری که در این آئین خوانده می‎شود نیز بسیار پرمحتوا و سنگین هستند و راوی نیز باید اشعار را با ضرب آهنگی خاص برای چوب‎زنان بخواند تا این آئین سنتی تأثیر معنوی را بر روی مردم داشته باشد.

آئین سنتی چوب‎زنی پیش از این در محله‎های مختلفی از دزفول از جمله چولیان، میان‎دره، سرمیدان و عباسیه نیز اجرا می‎شد، ولی اکنون تنها در محله کلانتریان که از محلات قدیمی شهر دزفول است برگزار می‎شود.

انتهای پیام/گ

برگزاری آیین چوب زنی در دزفول

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.