به گزارش خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، آیینهای عزاداری ماه محرم و ایام شهادت امام حسین (ع) در خوزستان هر ساله با شکوه و حضور گسترده مردم برپا میشود همچنین سیل عزاداران مشتاق خوزستانی با برپایی دستههای عزاداری، سینه زنی، دمام و زنجیر زنی به برگزاری باشکوه مراسم ماه محرم میپردازند.
در این ایام منازلی که روضه دارند با نصب پرچم در بالای خانه خود و باز گذاشتن در منزل، برای دعوت از عزاداران اعلام آمادگی میکنند، در خیابانها نیز با برپایی خیمهها و تکایا یاد محرم را گرامی میدارند.
عزاداری امام حسین (ع) و یاران شهیدش در نقاط مختلف استان با شیوههای خاصی صورت میگیرد.
اجرای تعزیه و شبیه خوانی که به دایره در اصطلاح مردم خوزستان معروف و از جمله آداب دیرینه در ایام محرم است. شبیه خوانی در شهر حر به زبان عربی اجرا میشود و حال و هوای جالبی در بین عزاداران به وجود میآورد.
حجت الاسلام کمال سرخه کارشناس مسائل مذهبی در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: مردم استان ما چند روز قبل از رسیدن ماه محرم اقدام به نصب پرچم و سیاهپوش کردن خیابان ها، درست کردن علم و فراهم سازی مقدمات برپایی عزاداری این ماه میکنند.
او افزود: خوزستان از قومیتهای مختلفی مانند عرب، بختیاری، لر و ... تشکیل شده که در ایام عزاداری امام حسین)ع) واحد و یک صدا با اتحاد و همدلی کنار یکدیگر به برپایی عزاداری برای سید و سرور شهیدان میپردازند.
حجت الاسلام سرخه بیان داشت: در مساجد و حسینههای استان زیارت عاشورا، مقتل خوانی، مرثیه خوانی، روزه خوانی، قرائت قرآن و سینه زنی برپا میشود و همه با اتحاد و حضور پرشور به مراسم رنگ و بودی خاصی می دهند.
کارشناس مسائل مذهبی ادامه داد: ما با ظاهر خود نشان میدهیم که عزادار امام حسین (ع) هستیم، اما باید در کنار آن همه تلاش خود را برای دنبال کردن هدف قیام آن امام عزیز، انجام امر به معروف و نهی از منکر، برپایی نماز اول وقت به کار ببندیم.
این مبلغ دینی تصریح کرد: سنت علم بلند کردن در خوزستان معمولا از شب سوم محرم الحرام شروع میشود و دستههای عزاداری اقدام به آماده کردن و برپایی علم میکنند.
او گفت: عزاداران باید به این نکته توجه کنند که با برپایی مراسمات در ماه مرحم آسایش مردم، تردد در خیابانها باید برقرار باشد مزاحمتی برای ساکنان مناطق محل برپایی هیئت ها ایجاد نشود.
حجت الاسلام سرخه افزود: در هیئتهای عزاداری استان، ما سالهای پیش شاهد حضور برخی مردم عراقی و کویت بودیم که در مجالس اهواز شرکت کردند و میگفتند هر جا عزای امام برپا شود باید حضور پیدا کرد ملیت و یا قومیت مهم نیست.
آیین سینیگردانی حضرت قاسم (ع) که هر سال همزمان با هشتم محرمالحرام در بندرماهشهر برگزار میشود به عنوان یک اثر معنوی تاریخی به ثبت ملی درآمد.
محمد حسین حکمت فر کارشناس موسسه فرهنگی دزفول شناسی در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: در این شهرستان مراسم عزاداری امام حسین (ع) از دوران صفویه برگزار میشد که سید علی سیاپوش معروف به رودبند آن را برپا میکرد و قدمت سوگواری در محلههای حیدر خانه، صحرا بدر مشرقی و صحرا بدر مشرغی به ۱۰۰ سال پیش بر می گردد.
او افزود: نماد خیمه گاه در محله کرناسیان که حاج جمشید نوایی آن را بنا کرد از سال ۱۳۱۷، نخل کلب علی خان در محله صحرا بدر، علم یراح (شمشیر و سپر بازی) قدمت آن به ۱۵۰ سال پیش برمی گردد چوب زنی، رجز خوانی از ۱۰۰ سال پیش و ۱۵ شیدونه در این شهرستان مرسوم است.
حکمت فر ادامه داد: علمهای با ارتفاع ۱۰ تا ۱۵ متر به رنگهای سفید، سبز و مشکی مردم برپا میکنند و درون خانهها نگهدمی دارند تا روز عاشورای حسینی به دیوار آقا رودبند برای تبرک متصل سپس به خانههای خود میبرند.
تعزیه مردم شوش، بزرگترین تعزیه میدانی کشور است که حدود ۱۱۰ سال قدمت دارد و ثبت ملی شده است.
ریشه و تاریخ تعزیه در شوش در شهر حر از توابع این شهرستان به بیش از ۲ قرن میرسد که این تعزیه از صبح روز عاشورا شروع و ظهر عاشورا پایان مییابد. در این تعزیه وقایع روز عاشورا، به میدان رفتن ها، رجز خوانیها و نبردهای هریک از یاران امام حسین (ع) و نیز شهادت امام حسین (ع) به تصویر کشیده میشود.
مهمترین و معروفترین نوع سینهزنی مردم بهبهان ۳ سنگ نام دارد که عزاداریان ۳ بار دستهای خود را با ریتم خاصی به سینه میزنند. این نوع سینهزنی در ابتدا در این شهرستان شکل گرفته و بعد هم به شهرهای دیگر گسترش پیدا کرد. حتی این نوع سینهزنی در هنگام جنگ در خرمشهر رواج زیادی داشت.
در بین مردم هفتکل مانند سایر نقاط کشور روز هفتم محرم به روز حضرت ابوالفضل العباس (ع) معروف است و آداب و رسوم خاصی دارد که در این روز بزرگ حزن و اندوه فراوان شهر را فرا میگیرد و همه خود را را برای عزاداری روزهای تاسوعا و عاشورا آماده میکنند.
گزارش از راضیه میرسالاری
انتهای پیام/م