به گزارش خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از کرمانشاه، عملیات فروغ جاویدان نبردی بود که توسط سازمان منافقین و به پشتیبانی کامل رژیم بعث عراق در سال ۱۳۶۷ با هدف تصرف ۴۸ ساعتهی تهران طرح ریزی شد. برای مقابله با عملیات فروغ جاویدان منافقین، از سوی ایران عملیات مرصاد طرح ریزی گردید.
فرماندهی عملیات فروغ جاویدان برعهدهی مسعود رجوی بود. منافقین با نیروهای ۵ هزار نفری خود ساعت ۱۴:۳۰ دقیقهی سوم مرداد ماه سال ۱۳۶۷ از مرز قصرشیرین در استان کرمانشاه شدند و پس از گذشتن از شهرستانهای سرپل ذهاب، کرند غرب و اسلام آبادغرب پنجم مرداد ماه در تنگهی چهارزبر توسط نیروهای ارتش، هوانیروز، سپاه و مردم مقاوم کرمانشاه زمین گیر شدند واین مکان به گورستان ابدی آنها تبدیل شد.
برای مقابله با عملیات فروغ جاویدان منافقین، از سوی ایران عملیات مرصاد طرح ریزی گردید. مرصاد آخرین عملیات رزمی ایران در طول ۸ سال دفاع مقدس بود که فرماندهی آن به سپهد شهید علی صیاد شیرازی محول گردید. فردی که به گفتهی اکثر تحلیل گران جنگ تصمیمهای کارشناسانه، به موقع و سریع وی مانع از پیشرویهای منافقین شد و در نهایت پس از سه روز از حرکت نیروهای خود فروختهی منافقین، پنجم مرداد ماه سال ۶۷ این عملیات با پیروزی رزمندگان اسلام به پایان رسید و برگ زرین دیگری به تاریخ مقاومت و ایستادگی جمهوری اسلامی ایران اضافه شد.
سردار ریحانی فرمانده سپاه حضرت نبی اکرم (ص) استان کرمانشاه در گفتوگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمانشاه، گفت: در سال ۵۸ با پذیرش قطعنامه از سوی حضرت امام خمینی (ره) حزب بعث خلع سلاح شد و با این تدبیر امام خمینی(ره) آنها برای آمدن پای میز مذاکره عملا هیچ امتیازی در دست نداشتند.
او اضافه کرد: دومین دلیل این بود که کمکهای چندین و چند سالهی استکبار جهانی به ویژه انگلیس خبیث و آمریکای جنایت کار به عراق برای نبرد با ایران جز ناکامی هیچ نتیجهای برای صدام و رژیم بعث نداشت و دیگر اینکه تعداد نیروهای نفاق در عراق بسیار زیاد بود و سالها وعده و وعید حضور در ایران و گرفتن حکومت به آنها داده شده بود، حالا جنگ به پایان رسیده و هیچ جوابی برای آنها نداشتند.
سردار ریحانی گفت: از سوی دیگر، منافقین بر این عقیده بودند که رزمندگان اسلام از ایستادگی و مقاومت خسته شده اند و دیگر توان جنگیدن ندارند و مردم ایران نیز از اوضاع موجود ناراضی هستند و در انتظار یک ارتش آزادی بخش هستند که به آنها ملحق شوند. بنابراین تمامی این دلایل و تحلیلهای نادرست موجب گردید عملیات فروغ جاویدان توسط منافقین و با پشتیبانی کامل رژیم بعث عراق آن هم با هدف بر اندازی حکومت جمهوری اسلامی ایران طراحی شود.
فرمانده سپاه حضرت نبی اکرم (ص) استان کرمانشاه گفت: زمانی که منافقین وارد خاک ایران شدند برنامه ریزی کرده بودند که پس از عبور از شهرستانهای پیش رو به کرمانشاه و سپس همدان و قزوین برسند و در نهایت تهران را تصرف کنند.
سردار ریحانی افزود: متاسفانه منافقین در مسیر حرکت خود خرابیهای بسیاری را در شهرستانها ایجاد کردند و جنایتهای بسیاری را انجام دادند، به گونهای که در بیمارستان شهرستان اسلام آباد غرب حتی بیمارانی که رزمنده نبودند را در حیاط بیمارستان جمع و آنها را به بدترین شکل ممکن آتش زدند.
وی تصریح کرد: منافقان کور دل مجروحین جنگی که در بیمارستان بستری بودند را کشتند و تمامی مدارک و اسناد پزشکی را هم از بین بردند.
نقش مقاومت مردم کرمانشاه در عملیات مرصاد و شکست منافقین ستودنی است مردم در آن زمان علاوه بر درگیری با منافقان در طی مسیر، به پادگانها و نیروهای سپاه مراجعه و برای حضور در عملیات مرصاد و یاری رزمندگان اعلام آمادگی میکنند.
سردار ریحانی فرمانده سپاه نبی اکرم (ص) استان گفت: منافقین علی رغم آموزشهایی که دیده بودند در بنیهی دفاعی و نظامی گری دارای ضعف بودند علاوه بر این آنها تصور میکردند که سپاه پاسداران، ارتش و هوانیروز صلابت روزهای اول جنگ را ندارند و قادر به مقابله نیستند که تمام این تحلیلهای نادرست باعث نابودی منافقین شد.
فرمانده سپاه نبی اکرم (ص) استان گفت: عملیات مرصاد دستاوردهای بسیاری داشت از جمله اینکه ما بزرگترین دشمن قسم خوردهی داخلی خود را از بین بردیم.
سردار ریحانی افزود: اتحاد ملت ایران در عملیات مرصاد مثال زدنی است بسیاری از افراد که در فضای جنگ و انقلاب نبودند برای مقابله با این قشر خائن به میدان آمدند.
وی با بیان اینکه در عملیات مرصاد حقانیت ایران به دنیا ثابت و جهان استکبار بار دیگر رسوا شد، گفت: آنهایی که دم از حقوق بشر و مبارزه با تروریسم میزدند از یک تروریست بزرگ حمایت کردند که به لطف خدا، هدایتهای حضرت امام و اتحاد ملت ایران با سربلندی پیروز شدیم.
امیر آریانفر فرمانده منطقهی غرب ارتش نزاجا در گفتوگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمانشاه، گفت: برای مقابله با نظام جمهوری اسلامی ایران سالهای سال در عراق به منافقین آموزشهای لازم داده شده بود و به لحاظ تجهیزات هم آنها را بسیار مجهز کرده بودند.
امیر آریانفر افزود: منافقین با ۲۵ تیپ که هر تیپ حدود ۲۵۰ نفر عضو داشت وارد ایران شدند.
وی تصریح کرد: نیروهای ۵ هزار نفری منافقین ۱۲۰ دستگاه تانک، ۴۰۰ دستگاه نفربر، تیر بارهای متعدد، توپهای ۱۲۲ میلی متری و خودروهای سبک و نیمه سنگین بسیاری همراه خود داشتند.
فرمانده قرارگاه منطقهای غرب ارتش نزاجا گفت: پس از عبور منافقین از شهرستان اسلام آباد غرب، رزمندگان در تنگهی چهارزبر مستقر شدند. این تنگه که بعدها مرصاد نام گرفت به لحاظ استراتژیک موقعیت مکانی خوبی جهت تسلط بر نیروهای منافقین داشت.
امیر آریانفر افزود: برای مقابله با منافقین عملیات مرصاد ساعت ۶ صبح پنجم مرداد ماه سال ۶۷ با رمز "یا علی ابن ابیطالب" آغاز شد که در همان ساعات اولیه صدها تن از منافقین به هلاکت رسیدند. یگانهایی از توپ خانههای لشکر ۸۱ زرهی، تکاوران ارتش و تیپ ۱۸۱ در این عملیات حضور داشتند و توپ خانههای ارتش هم پشتیبانی یگان ها را در منطقه انجام میدادند. در کنار اینها یگانهای هوانیروز نیز نقش ارزندهای داشتند به ویژه در بحث شناسایی منطقه و جمع آوری اطلاعات لازم برای عملیات.
وی تصریح کرد: علاوه بر این حضور ارزندهی سپاه و همچنین مقاومت مردم استان در مقابل منافقین بسیار تحسین برانگیز است.
امیر آریانفر فرمانده قرارگاه غرب ارتش نزاجا گفت: قبل از حرکت منافقین مسعود رجوی در جلسه با این نیروها اعلام میکند که به محض اینکه وارد کرمانشاه شوید مردم به شما ملحق میشوند و به استقبالتان خواهند آمد، اما دیدیم که مردم کرمانشاه اولین نفراتی بودند که در تنگهی مرصاد مقابل آنان ایستادند.
راهی شهرستان اسلام آباد غرب میشویم جایی که مردم آن بیشتر از بقیهی نقاط استان با منافقین درگیر و حضور آنها را لمس کردهاند زمانی که وارد شهر میشویم و میخواهیم از بزرگترها دربارهی آن روزها سوالاتی بپرسیم عموما محمد حسین پورالعجل را به من معرفی میکنند، مردی که اکنون ۶۰ سال دارد و زمان حملهی منافقین جزو "گردان حمزهی سیدالشهدا تیپ نبی اکرم (ص)" بوده و خانوادهاش هم ساکن شهرستان اسلام آباد غرب بوده اند.
محمد حسین پورالعجل از رزمندگان دفاع مقدس در گفتوگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمانشاه، گفت: سوم مرداد ماه سال ۶۷ بود که ماموریت دادند برویم سمت پادگان ابوذر در شهرستان سرپل ذهاب، پس از استقرار در آنجا تیپ نبی اکرم هم به نیروهای ما ملحق شد. از ساعت ۳ شب تا حوالی صبح با بعثیهایی که به آنجا آمده بودند درگیر بودیم و بالاخره عقب نشینی کردند به سوی عراق.
وی افزود: هنوز ساعتی از عقب نشینی عراقیها نگذشته بود که به ما دستور رسید برویم سمت اسلام آباد غرب که منافقین حمله کردهاند. همگی از شنیدن این خبر شوکه شده بودیم و به این موضوع پی بردیم که عراقیها خواستهاند با سرگرم کردن نیروها راه را برای نفوذ منافقین کوردل آماده کنند.
محمد حسین پورالعجل گفت: سریعا از راه فرعی گواور سمت اسلام آباد غرب رفتیم چرا که راه اصلی در احاطهی کامل منافقین بود، هنگام رسیدن به اسلام آباد غرب متوجه شدیم منافقین ۲ دستگاه تانک خود را مقابل کارخانهی قند اسلام آباد مستقر کرده و هر فرد یا خودرویی که میخواست وارد شهر شود را مورد اصابت قرار میدادند که ما با هر سختی توانستیم وارد شهر شویم.
وی افزود: لحظهای که منافقین وارد اسلام آباد غرب شده بودند دور میدان امام شهر، برای ایجاد رعب و وحشت بی هدف شروع به تیراندازی کرده و مردم را به رگبار بسته بودند. همچنین به نیروی انتظامی حمله و زندانیان سابقه دار را آزاد و یکی از آنها را به عنوان فرماندار و دیگری را به عنوان شهردار انتخاب کردند که بعدها کشته شدند.
محمد حسین پورالعجل گفت: دلخراشترین صحنههایی که دیدم در بیمارستان اسلام آباد غرب بود که هیچ گاه از خاطرم فراموش نمیشود، متاسفانه منافقین مجروحان زخمی را از طبقات بالا به داخل حیاط بیمارستان پرت کرده بودند و عدهای را نیز داخل حیاط به آتش کشیده بودند که صحنهی بسیار وحشتناکی بود و خوشبختانه در ۵ مرداد ماه سال ۶۷ با شکست منافقین تمام خیالهای خامشان نقش بر آب شد.
این رزمنده دوران جنگ تصریح کرد: عدهای از منافقین هم که توانسته بودند از صحنه نبرد مرصاد فرار کنند به روستاهای اطراف میروند و با دادن مبالغ فراوان قصد داشتند لباسهای محلی تهیه و از این طریق در قالب پوشش مردم عادی به سوی عراق فرار کنند که توسط روستائیان دستگیر و تا مدتها بعد از عملیات مرصاد روزانه چندین نفر منافق که توسط روستائیان منطقه دستگیر شده بودند به پاسگاهها و مراکز بسیج تحویل داده میشدند و این نشان از صلابت مردمان این استان بود که آب و خاک خود را با هیچ چیزی معامله نکردند.
امیر آزادی فر فرمانده هوانیروز کرمانشاه نیز در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از کرمانشاه، گفت: هوانیروز در مجموع با ۴۴ فروند بالگرد در این عملیات شرکت داشت و ۴۲۵ ساعت پرواز عملیاتی انجام شده است.
آزادی فر افزود: نیروهای منافقین به صورت خطی روی جادهی اصلی به سمت کرمانشاه در حرکت بودند، که با هلی بورن نیروهای خودی به عقبهی دشمن، منافقین نتوانستند فرار کنند و عموما همگی آنها به هلاکت رسیدند و تجهیزاتشان هم از بین رفت.
وی با اشاره به اینکه در عملیات مرصاد نیروهای کوردل منافق عموما توسط رزمندگان اسلام به درک واصل شدند، گفت: تعدادی از آنها نیز پس از دیدن ناکامی وضع موجود با خوردن قرصهای سیانور خودکشی کردند، البتهی جوخهی اعدامی را هم خود منافقین تشکیل میدهند و عدهای را تیرباران میکنند، با خیال خام اینکه اسرار عملیاتشان لو نرود.
فرمانده هوانیروز کرمانشاه با اشاره به اینکه نقش ارزندهی هوانیروز کرمانشاه در عملیات مرصاد بر کسی پوشیده نیست، افزود: سپهبد شهید علی صیاد شیرازی در صحبتهای خود بعدها میگوید "پنجم مرداد ماه سال ۶۷ که به کرمانشاه رسیدم صبح علی الطلوع ساعت ۴ صبح خلبانها و کارکنان فنی با بالگردهای خود در پایگاه یکم هوانیروز کرمانشاه همگی آماده بودند تا آنها را به تنگهی مرصاد اعزام کنیم"
سرهنگ خلبان حسن علی امیری مدت ۳۰ سال در هوانیروز خدمت کرده است و در عملیاتهای مختلفی همچون عملیات کربلای یک، میمک، کربلای ۶ و والفجر شرکت داشته و آخرین حضورش در جنگ باز میگردد به عملیات مرصاد، دربارهی روزهای عملیات برایمان میگوید.
امیری با اشاره به اینکه ۳ عملیات شناسایی را نسبت به وضعیت منافقین در آن مقطع زمانی انجام داده است به خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از کرمانشاه، گفت: آنچه برایم بسیار قابل توجه بود وسایل مدرن، پیش رفته و مجهزی بود که منافقین همراه خود داشتند، وسایلی که سازندگان آنها عموما کشورهای دیگر بودند.
وی افزود: از گردنهی حسن آباد تا تنگهی چهارزبر یا همان مرصاد، نیروهای منافقین به صورت خطی بر روی جاده همراه با تانک و نفربرهایشان در حرکت بودند که نیروهای خودی با استقرار در این تنگه ودر دو طرف جاده مدام منافقین را مورد هدف و آتش قرار میدادند به گونهای که اکثر آنها از بین رفتند.
این سرهنگ خلبان تصریح کرد: نکتهی بسیار قابل توجه دیگر در عملیات مرصاد همدلی و وحدت سپاه، ارتش، هوانیروز و مردم بومی استان کرمانشاه بود که میدیدم خالصانه برای دفع تجاوز منافقان خود فروخته تلاش میکنند.
امیری گفت: برای صیانت از نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و حفظ آب و خاک کشور در عملیات مرصاد، سپاه، ارتش، هوانیروز و مردم استان کرمانشاه شهدای بسیاری را تقدیم کردند از جمله شهید خلبان حسین فرزانه که به درجهی رفیع شهادت نائل گشت و یاد و خاطرهی رشادت هایش همیشه در تاریخ جاویدان است.
مدت هاست مکان عملیات مرصاد به مرکز فرهنگی و موزهی دفاع مقدس تبدیل شده است به همین دلیل سراغ مدیر کل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان کرمانشاه رفتیم.
سردار محمدی با اشاره به اینکه سال ۱۳۷۰ یادمان مرصاد کلنگ زنی شد به خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از کرمانشاه، گفت: گفت: سال ۷۵ این مکان به مساحت ۸۰۰ متر مربع به بهره برداری رسید.
وی تصریح کرد: در سال ۱۳۹۰ با سفر مقام معظم رهبری طرح گسترش یادمان مرصاد و موزهی دفاع مقدس به تصویب رسید که عملیات عمرانی گسترش این محوطه از سال ۱۳۹۳ آغاز و در نهایت دههی فجر سال ۱۳۹۶ به عنوان یکی از ۱۰ مرکز فرهنگی دفاع مقدس کشور، توسط رئیس جمهور و سرلشکر باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح افتتاح و به بهره برداری رسید.
مدیر کل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان کرمانشاه گفت: یادمان مرصاد شامل بخشهای مختلفی از جمله موزهی البسهی شهدا، وصیت نامههای شهدا، ماکت مسیر حرکت منافقین و زمین گیر شدن آنها میباشد.
مدیر کل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان کرمانشاه گفت: از سال ۹۶ به بعد طرح غنی سازی محتوایی یادمان مرصاد و مرکز فرهنگی دفاع مقدس در دستور کارقرار گرفته که شامل نقش استانها در عملیات مرصاد، چینش ادوات نظامی به کار گرفته شده در عملیات و تصاویری از شهدای سراسر کشور که در عملیات مرصاد حضور داشتند، است.
سردار محمدی افزود: برای تحقق این موضوع مدتی است در مرحلهی کارهای تحقیقاتی و مطالعاتی هستیم که قطعا زمان بر است.
عملیات مرصاد درسی بزرگ برای همهی ایران داشت چرا که نشان داد هرگاه تمام ملت با هم متحد شدند و حول محور ولایت قرار گرفتند، اقتدار و عزت ایران اسلامی رقم خورد.
ما در عملیات مرصاد آموختیم از تعداد نیروهای دشمن نترسیم، از تحریمها و تهدیدها، تجهیزات و چنگ و دندان نشان دادن دشمن نهراسیم، چرا که ما ملت سربلندی بوده و هستیم و با توکل به خدا و اتحاد یقینا همواره پیروزی از آن ما است.
انتهای پیام/