در ادامه به مواردی میپردازیم که پوست را در برابر نور خورشید آسیب پذیرتر میکنند.
۱- محصولات مراقبت از پوست
بسیاری از محصولات بهداشتی ضد پیری و درمان جوشها لایهی بیرونی پوست را نازک و یا تولید مادهی ملانین در بدن را تحت کنترل خود در میآورند. ملانین نوعی رنگدانهی طبیعی است که مانند یک محافظ در برابر نور خورشید عمل میکند. به اطلاعات روی بسته بندی این محصولات بهداشتی توجه داشته باشید. اگر محصولی حاوی مادهی رتینول یا ویتامین آ، گلیکولیک یا سالیسیک اسید، و یا هیدروکینون باشد، استفاده از چنین محصولاتی پوست تان را در برابر صدمات نور خورشید آسیب پذیرتر میکند؛ بنابراین در فضاهای آزاد همیشه به دنبال سایه باشید، از کرمهای ضدآفتاب استفاده کنید و کلاه و لباسهای مخصوص محافظ بپوشید.
۲- عطرها
بعضی عطرها میتوانند پوست را در برابر نور خورشید آسیب پذیرتر کنند. عطرهایی که در آنها از رایحهی اسطوخودوس، چوب سدر، رزماری، روغن ترنج و چوب صندل استفاده شده اغلب حاوی مواد شیمیاییای هستند که پوست را نفوذپذیر میکنند. وقتی این رایحهها در معرض نور خورشید قرار میگیرند، میتوانند باعث حساسیت پوست و تغییرات رنگدانهای التهابی آن شوند.
۳- داروها
بعضی از داروهای خوراکی مخصوص درمان جوشها مثل ایزوترتینوئین، میتوانند خطر آفتاب سوختگی را تا میزان زیادی افزایش دهند. علاوه بر این، بعضی از داروهای ضد افسردگی، آنتی هیستامین ها، آنتی بیوتیک ها، ضد قارچها و ضد التهابها هم باعث افزایش حساسیت به نور میشوند. از پزشک خود بپرسید که آیا با توجه به داروهایی که مصرفی میکنید لازم است اقداماتی پیشگیرانه هم در خصوص نور خورشید انجام دهید.
۴- خودرو
تنها زمان گرفتن حمام آفتاب نیست که پرتوهای نور خورشید به شما صدمه میزنند. پرتوهای فرابنفش دو دسته هستند: اشعهی فرابنفش A و اشعهی فرابنفش B. پنجرههای شیشهای میتوانند جلوی پرتوهای فرابنفش B را بگیرند، اما پرتوهای فرابنفش A میتوانند از شیشه عبور و به لایههای عمیقتر پوست نفوذ کنند. اگر زمان زیادی را در ماشین سپری میکنید یا در محل کارتان کنار پنجره مینشینید، استفادهی روزانه از کرمهای ضد آفتاب بسیار ضروری است.
۵- رژیم غذایی
کمبود مادهی نیاسین (ویتامین بی ۳) با افزایش حساسیت به نور خورشید مرتبط است. گوشت قرمز، قارچ ها، بادام زمینی و دانههای مقوی، حاوی مقدار زیادی از این ماده هستند. از طرفی دیگر، مواد غذاییای مثل لیموترش، کرفس و جعفری حاوی موادی هستند که نسبت به نور حساسیت ایجاد میکنند و میتوانند منجر به آفتاب سوختگی شوند.
۶- ضعف سیستم ایمنی بدن
بیماریها یا شیوههای درمانیای که سیستم ایمنی بدن را سرکوب میکنند، خطر ابتلا به سرطان پوست و آسیب ناشی از نور خورشید را افزایش میدهند. برای مثال، شیوهی درمانی سرکوب کنندهی سیستم ایمنی برای بیماریهای لوپوس شدید، پسوریازیس یا بیماریهای مربوط به رماتیسم، شیمی درمانی یا بیماری اچ آی وی که به طور کامل تحت کنترل نباشد.
۷- تصور نادرست درمورد شرایط آب و هوایی
در روزهای سرد یا حتی ابری هم امکان آفتاب سوختگی وجود دارد. اغلب مردم در روزهای ابری از کرمهای ضد آفتاب استفاده نمیکنند، اما تا ۸۰ درصد از پرتوهای فرابنفش نور میتواند از میان ابرها عبور کند. فارغ از آنکه دمای هوا چگونه است، در ساعاتی از روز که پرتوهای نور خورشید بیشترین شدت را دارند (از ۱۱ صبح تا ۳ بعد از ظهر) از خورشید دوری و هر روز از کرم ضد آفتاب استفاده کنید، حتی زمانی که هوا ابری است.
۸- تجدید نکردن کرم ضد آفتاب
بعد از شنا یا تعریق بدن و تقریبا هر دو ساعت باید کرم ضد آفتاب تان را تجدید کنید. از کرم ضد آفتابی با اس پی افِ ۳۰ یا بیشتر استفاده کنید و آن را به مقداری بزنید که تمام پوست تان را بپوشاند.
۹- دیر زدن کرم ضد آفتاب
برای آنکه بیشترین بهره مندی را از کرم ضد آفتاب تان داشته باشید، باید بدانید که تنظیم زمان استفاده از آن نکتهی کلیدی این مسأله است. کرم ضد آفتاب تان را دست کم ۳۰ دقیقه قبل از رفتن به فضای باز بزنید تا زمان کافی وجود داشته باشد که کرم به درون پوست نفوذ کند. علاوه بر این، برای حفاظت بیشتر میتوانید از لباسهای مخصوصی استفاده کنید که برای محافظت از پوست در برابر نور خورشید طراحی شده اند.
۱۰- استفاده نکردن از عینک آفتابی
چشمهای ما هم در معرض آسیب نور خورشید قرار دارند، به ویژه زمانی که به استخر یا لب ساحل میرویم. تلالو نور درخشان خورشید در آب، چشمها را بیشتر در معرض نور خورشید قرار میدهد.
۱۱- غفلت از لبها
پوست نازک لبها میتوانند به راحتی دچار آفتاب سوختگی شوند و محافظت از آن به ویژه برای جلوگیری از به وجود آمدن خطوط و چین و چروک لبها اهمیت زیادی دارد. از نرم کنندههای لبی استفاده کنید که دارای اس پی اف هستند.
۱۲- لایه برداری پوست در صبحها
لایه برداری پوست، سلولهای مردهی آن را از بین میبرد و مانعی محافظ برای لایههای آسیب پذیرتر زیرین پوست در برابر نور خورشید به وجود میآورد. اگر قصد دارید پوست خود را لایه برداری کنید، این کار را شبها انجام دهید و صبح روز بعد حتما از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
منبع : روزیاتو
انتهای پیام/