سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

سیل، تن خشکیده تالاب بین المللی هورالعظیم را زنده کرد/رونق کشاورزی و دامپروری، برکت سیل برای ساکنان تالاب

سیلابی که ابتدای سال استان خوزستان را فرا گرفت، علاوه بر زنده کردن تالاب هورالعظیم، رونق کشاورزی و دامپروری را به اهالی اطراف این تالاب هدیه داد.

به گزارش گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، تالاب بین المللی هورالعظیم در غرب استان خوزستان و در انتهای رود کرخه در منطقه مرزی دشت آزادگان بین ۲ کشور ایران و عراق قرار دارد و یکی از بزرگ‌ترین تالاب‌های ایران به شمار می‌رود.

این تالاب، به کلان تالاب یعنی تالاب بسیار بزرگ یا هورالرفیع به معنای تالاب رفیع و همچنین تالاب بزرگ رفیع نیز معروف است. همچنین هورالهویزه هم نامیده می‌شود.

تالاب بین المللی هورالهویزه، در مرز ایران و عراق واقع شده و حدود یک سوم این تالاب در ایران و دو سوم آن در کشور عراق بوده و از نظر منابع جانوری و گیاهی بسیار غنی است.

کلان تالاب هورالعظیم، مشترکاً در شهرستان‌های دشت آزادگان و هویزه در استان خوزستان واقع شده و در جنوب غرب شهرستان هویزه قرار دارد و شهر رفیع (کاوه) مرکز بخش نیسان در۳ کیلومتری آن واقع شده است.

راه آسفالته – سوسنگرد، بستان- چذابه، راه آسفالته هویزه رفیع، راه شنی نظامی پاسگاه‌های طبر- شط علی و راه آسفالته اهواز- جاده سید خلف به طلائیه، راه‌های دسترسی به تالاب بین المللی هورالعظیم هستند.

به منظور اطلاع از آخرین وضعیت تالاب بین المللی هورالعظیم، حدود ۱۵ کیلومتر از شهر رفیع واقع در هویزه رد شدیم تا به تالاب رسیدیم. با کارشناس اداره محیط زیست شهرستان هویزه گفتگو کردیم و حال تالاب را پرسیدیم.

سیل، به تالاب هورالعظیم جان داد

بوعذار، کارشناس اداره محیط زیست شهرستان هویزه در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: تالاب بین المللی هورالعظیم پیش از بارندگی‌های زمستان سال ۹۷، وضعیت نامطلوبی و حال وخیمی داشت و بسیاری از بخش‌های آن بدلیل خشکسالی سال‌های اخیر دچار خشکی شده بود.

وی بیان کرد: از روستا‌های اطراف تا تالاب، حدود ۱.۵ کیلومتر فاصله است که قبل از بارندگی‌ها کاملا خشک شده بود، اما با وجود بارندگی‌ها و همچنین وقوع سیلاب، مخزن شماره ۲ تالاب پر شد و با سرریز شدن آن به بخش‌های خشک تالاب، این قسمت‌ها دوباره جان گرفتند.

بوعذار افزود: قبل از پر شدن تالاب هورالعظیم، حتی گاومیش‌ها هم برای آب تنی باید ۳ الی ۴ کیلومتر از محل زندگی خود دور می‌شدند تا به آب برسند که خوشبختانه با پر شدن آن، مسافت برای آب تنی این حیوان نیز کمتر شد و درحال حاضر مسافتی حدود ۱۰۰ متر را برای رسیدن به آب طی می‌کنند و این نشانه‌ای از نعمت و رحمت الهی برای ساکنان تالاب است.

زندگی در حوالی تالاب

کارشناس اداره محیط زیست شهرستان هویزه اظهار داشت: در ۵ سال گذشته، باید ۳ الی ۴ کیلومتر طی می‌کردیم تا به آب برسیم، اما هم اکنون به واسطه بارندگی‌ها مطلوب سال گذشته و همچنین جاری شدن سیلاب‌های اخیر، صیادی، کشاورزی و دامپروری دوباره در شهر رُفَیِع و روستا‌های اطراف آن رونق گرفت.

وی تصریح کرد: بخاطر خشک شدن تالاب، بسیاری از اهالی روستا‌ها به شهر و سایر مناطق کوچ کردند تا بتوانند امرار معاش کنند، اما سیل باعث شد زندگی به روستا‌ها بازگردد و شاهد بازگشت اهالی و رونق کسب و کار و کشاورزی در این مناطق هستیم.

این مقام مسئول اذعان داشت: تالاب در حدی پر شده که به راحتی و وضوح می‌توان پس از خروج از شهر، بازگشت زندگی به تالاب را مشاهده کرد.

با اهالی روستا‌های شهر رفیع گفتگو کردیم و آخرین وضعیت معیشتی و کسب و کار آن‌ها را جویا شدیم.

پُر شدن تالاب، کشاورزی و دامپروری را رونق داد

جبار حمادی، یکی از اهالی روستا که در نزدیکی تالاب هورالعظیم روزگار می‌گذراند، در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: این منطقه برای صیادی، کشاورزی، پرورش طیور و دامپروری مناسب است.

وی، مناسب بودن این منطقه برای تفریح و گردشگری را از دیگر ویژگی‌ها و ظرفیت‌های تالاب هورالعظیم عنوان کرد و اظهار داشت: در سال‌های گذشته بدلیل خشکسالی و کم شدن شدید آب، کسب و کار ما دچار مشکل شده بود.

حمادی تصریح کرد: اهالی این روستا از طریق صیادی، کشاورزی، دامپروری و پرورش طیور امرار معاش می‌کنند، اما خشک شدن تالاب سبب شد بسیاری از آن‌ها به شهر کوچ کرده تا بتوانند مخارج و هزینه‌های زندگی را تامین کنند.

این مرد روستایی و ساکن حوالی تالاب هورالعظیم بیان داشت: خوشبختانه با بارش‌های خوب سال گذشته و همچنین هدایت سیل به تالاب، کشاورزی و دامپروری دوباره رونق گرفت و زندگی به تالاب بازگشت.

سلیمه بالدی، یکی دیگر از اهالی روستا در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: قبل از بارندگی‌های سال گذشته، اصلا شرایط خوبی نداشتیم و به سختی کشاورزی می‌کردیم، چون آب برای آبیاری زمین‌های کشاورزی نبود.

وی افزود: بدلیل خشک شدن مخازن تالاب، گاومیش‌ها برای رسیدن به آب باید مسافت زیادی را طی می‌کردند تا به آب برسند، چون این حیوان برای اینکه شیر خوب و با کیفیت بدهد باید ساعت‌های زیادی را در آب بماند و حیوانی است که به آب زیادی احتیاج دارد.

بالدی بیان کرد: اگر چه بارندگی‌های سال گذشته و بعد از آن وقوع سیل خسارت زیادی به روستا‌ها و اراضی کشاورزی وارد کرد، اما باعث پر شدن تالاب و رونق دوباره کشاورزی، دامپروری و صیادی شد.

این بانوی روستایی افزود: ما از این راه ها امرار معاش می‌کنیم، اگر آب نباشد نمی‌توانیم به کسب و کار ادامه دهیم و دچار مشکلات زیادی می‌شویم.

وی اذعان داشت: خداروشکر باران و سیل به کسب و کار ما رونق داد و بسیاری از مشکلات حل شد و توانستیم دوباره به کشاورزی بپردازیم.

گاومیش‌ها، زنده به آب تالاب

علی حمیدی، یکی از دامداران حوالی تالاب هورالعظیم در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: طبع گاومیش به این صورت است که باید در آب باشد، چرا که آب تنی کردن در افزایش شیردهی و کیفیت شیر این حیوان تاثیر دارد.

وی افزود: گاومیش به آب علاقه زیادی دارد، به همین دلیل مکان زندگی آن در نزدیک آب و تالاب ساخته می‌شود تا به راحتی بتواند در آب فرو رود و آب تنی کند.

این دامدار بیان داشت: بارندگی ها باعث شد پوشش گیاهی در این روستا غنی شود و برای تامین علوفه دام ها و چرای آن مشکلات کمتری داشته باشیم، این در حالی است که قبل از باران، بدلیل خشکسالی، زمین ها خالی از علف و گیاه شده بودند و چرای دام ها بخوبی انجام نمی‌شد.


تالاب هورالعظیم با وسعتی حدود ۱۱۸ هزار هکتار، راهی برای امرارمعاش و زندگی ساکنان و اهالی روستا‌های اطراف آن است. اگر این تالاب خشک شود، اهالی روستا مجبور به کوچ کردن به شهر‌ها و در نتیجه کاهش تولیدات کشاورزی و دامی و افزایش بیکاری ساکنان این مناطق خواهد شد.

برای رونق تولید ملی، خود کفایی در تولیدات دامی، کشاورزی و شیلات و همچنین رونق اشتغال و جلوگیری از افزایش بیکاری در استان خوزستان، لازم است مسئولان توجه بیش تری به روستا‌ها داشته باشند و به مطالبات اهالی آن توجه نمایند تا شاهد خودکفایی و رونق اشتغال و تولید در استان پهناور خوزستان باشیم.


گزارش از ملیحه گریزی نسب

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.