سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

راهکاری‌هایی برای خداحافظی با اضافه بار و سلام به سلامتی

چاقی به تجمع غیرطبیعی و اضافی چربی در بدن افراد گفته می‌شود که علاوه بر اینکه ظاهر شخص را ناموزون می‌کند، عوارض فراوان و خطرات کشنده‌ای نیز به دنبال دارد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، در بررسی افراد بالای ۱۸ سال که در خوزستان انجام شد، ۶۰ درصد مردم دچار اضافه وزن و چاقی هستند.

براساس بررسی‌هایی که در سال جاری نیز در استان خوزستان در خصوص افراد مبتلا به اضافه وزن صورت گرفت، مشخص شد ۶۲ درصد زنان و ۵۸ درصد مردان دچار اضافه وزن و چاقی بودند.

علت این معضل کم تحرکی، عادات نامناسب غذایی، مصرف چربی ها، مصرف بیش از حد شیرینی‌ها و غلات تصفیه شده و مصرف بیش از حد نیاز موادغذایی است.

کارشناسان معتقدند سبک زندگی مردم دچار بهم ریختگی شده است. در میان این بهم ریختگی، ممکن است افرادی به فکر رژیم غذایی و اصلاح تغذیه باشند، ولی تا زمانی که سبک زندگی اصلاح نکنند، دوباره با این مشکل مواجه خواهند شد.

همچنین بر اساس بررسی دیگری، خوزستان جزء استان‌های ناامن غذایی در کشور است. بیشتر مردم در خصوص تغذیه سالم آگاهی دارند، ولی نگرش کافی ندارند و به آن عمل نمی‌کنند. با توجه به اینکه چاقی و اضافه وزن یکی از بیماری‌های مهلک قرن محسوب می‌گردد، با متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت‌وگویی داشتیم که در ادامه می‌خوانید.
مجید کاراندیش، متخصص تغذیه و رژیم‌های درمانی و استاد دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‎های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: شیوه زندگی سالم چند جزء دارد که تغذیه صحیح، ورزش و فعالیت بدنی و مصرف نکردن دخانیات ۳ جزء شیوه زندگی سالم هستند.

در اینجا به طور خاص درمورد تغذیه صحیح صحبت می‌کنیم. تغذیه صحیح به این معنا است که ما غذا را به گونه‌ای صحیح وارد بدنمان کنیم و از گروه‌های مختلف غذایی به طور متعادل مصرف نماییم.

اضافه وزن و چاقی، عامل حداقل ۴۰ عارضه مستقیم و غیرمستقیم خطرناک و کشنده

وی افزود: مقدار انرژی که از طریق غذا وارد بدنمان می‌شود، با آن مقدار انرژی که در فعالیت و ورزش می‌سوزانیم، وزن ما را در دراز مدت تعیین می‌کند. اگر بیش از نیازمان انرژی را وارد بدنمان کنیم، دچار اضافه وزن و چاقی می‌شویم و حداقل ۴۰ عارضه مستقیم و غیرمستقیم خطرناک و یا حتی کشنده از چاقی حادث می‌گردد.

کاراندیش بیان کرد: در شیوه زندگی و تغذیه صحیح، در درجه اول باید به کمیت و کیفیت، بطور همزمان توجه کنیم. ما در بعضی از موارد چیز‌هایی را اصلاً نیاز نداریم، ولی به هر حال وارد بدنمان می‌کنیم، مثل اسید‌های چرب اشباع، نمک و مواد افزودنی که موارد ذکر شده به احتمال زیاد می‌تواند برای ما مخاطراتی را ایجاد نماید.

کاهش وزن همیشه هم لازم نیست

این متخصص تغذیه و رژیم درمانی اظهار داشت: افرادی هم هستند که بهتر است حتی اگر اضافه وزن و یا چاقی دارند، در رژیم‌های غذایی آن‌ها احتیاط نماییم که دچار کاهش وزن خیلی سریع یا شدید نشوند و شاید مدتی وزن آن‌ها را ثابت نگه داریم، از جمله کودکان و نوجوانان در سنین رشد، اگر اضافه وزن مختصری داشته باشند، بهتر است به خاطر اینکه به رشد قدی آن‌ها آسیبی نرسد احتیاط کنیم.

وی ادامه داد: همچنین مادران باردار حتی اگر چاق هم باشند ما فقط به آن اندازه‌ای که برای رشد جنین بوده افزایش وزن را محدود می‌کنیم، ولی هیچ وقت اقدامی نمی‌کنیم که خانم باردار دچار کاهش وزن شود.

مجید کار اندیش اذعان داشت: افراد مسن وقتی وزن کم می‌کنند، به غیر از چربی، مقداری از استخوان بدن و عضلات هم کاهش پیدا می‌کند و باید احتیاط کنیم.

گروه‌های غذایی پر اهمیت را بیشتر بشناسیم

وی اظهار کرد: در بین گروه‌های غذایی، برخی از اهمیت زیادی برخوردار هستند، مثل گروه سبزیجات و میوه جات که مقدار قابل توجهی ویتامین‌های محلول در آب، املاح معدنی، آب و فیبر‌های غذایی دارند و می‌توانند از خیلی بیماری‌هایی که امروزه شایع هستند جلوگیری نمایند. گروه دیگر گوشت است که بسیار متنوع بوده از جمله انواع گوشت قرمز، گوشت سفید شامل پرندگان، ماهی ها، حبوبات و تخم مرغ و پنیر جزء این گروه محسوب می‌شوند.

کاراندیش بیان داشت: غذا‌های دریایی به خصوص ماهی‌ها، چون اسید‌های چرب ضروری دارند، بدن ما به آن‌ها نیاز دارد. ماهی ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار هستند و یک توصیه کلی این است که حداقل ۲ وعده غذایی مان را در هفته به غذا‌های دریایی اختصاص بدهیم.

راهکار‌های کاهش وزن 

وی در پایان در خصوص چندین راه کار در خصوص این مساله که باوجود گرفتن رژیم غذایی، گاهاً شاهد بوده ایم که دوباره چاق شده ایم، افزود: یکی از راه کار‌ها این بوده افرادی که چاق هستند به طور یک مرتبه وزن زیادی را کم نکنند و توصیه می‌شود حدود ۵ تا ۱۰ درصد وزن خود را کم کنند و یک مدتی شاید حدود ۶ ماه آن وزن را نگه دارند و در مرتبه دوم اقدام به کاهش وزن نمایند. نکته دیگر این است که همیشه باید یادمان باشد که رژیم و ورزش با همدیگر موفق هستند. اگر ما بتوانیم وزنمان را کم کنیم، اما ورزش منظمی را وارد زندگیمان نکنیم متاسفانه دوباره چاق می‌شویم.

تغذیه سالم از نگاه شهروندان اهوازی

یکی از شهروندان اهوازی در خصوص تغذیه سالم در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‎های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز،گفت: تغذیه‌ای سالم است که فرآورده‌های تهیه شده از آن سالم باشد و مواد نگهدارنده نداشته باشد.
وی تصریح کرد: حتی الامکان سعی گردد سبزیجات و میوه جات بیشتر در تغذیه خود جای بدهیم و بیشتر مصرف نماییم و حداقل ۲ بار در هفته از ماهی‌ها در سفره غذایی خود استفاده کنیم.

شهروند دیگر اهوازی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‎های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: برای داشتن سفره و غذایی سالم بهتر است که از غذا‌های کم چرب استفاده کنیم و سبزیجات را حتماً در مصرف روزانه خود جای دهیم و مصرف گوشت قرمز را به حداقل برسانیم و سعی کنیم بیشتر از مرغ و ماهی استفاده نماییم.

اضافه وزن و چاقی از دیدگاه طب سنتی و راه‌های درمان آن

فاطمه امینی، متخصص طب سنتی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‎های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز،گفت: مهمترین علت چاقی، مزاج فرد است. مزاج ۲ نوع است: مزاج معتدل که در آن فرد باید میانه اندام باشد و در اعتدال باشد و مزاج دیگر غیر معتدل است که چندین تقسیم بندی دارد، گرم، تر، خشک، گرم و تر، سرد و تر، گرم و خشک و سرد و خشک هستند. مزاج‌هایی که یک پایه تر و رطوبت در خود دارند استعداد چاقی داشته و مزاج خشک استعداد لاغری دارند و همان طور که از قدیم الایام شنیده ایم کسی که لاغر است می‌گویند مثل چوب خشک است.

وی ادامه داد: پس یک قسمتی از درمان در چاقی و لاغری به مزاج فرد برمی گردد و باید به آن توجه نماییم و یک قسمتی هم فرد دچار سوء مزاج می‌شود که معمولاً یک رطوبت در بدن وی ایجاد می‌گردد. این رطوبت اگر رطوبت پایه بدن وی باشد خوب و اگر ناشی از کم تحرکی بوده، باعث چاقی در فرد می‌گردد.

۶ اصل ضروری برای سلامتی

امینی بیان داشت: نکته‌ای که در طب سنتی حائز اهمیت است، شش مرحله بوده که خط اول درمان و حتی مراحل پیشگیری از ایجاد بیماری است که فرد باید حتما به آن توجه کند و به آن "سته ضروریه" (شش اصل ضروری) می‌گوییم. هرکس آن‌ها را رعایت کند امید می‌رود بیمار نشود و در بیماری هم با رعایت کردن سته ضروریه به سلامتی برمی‎گردد. این شش مورد هوا، غذا (شامل خوراکی و آشامیدنی)، وضعیت خواب و بیداری، وضعیت حرکت و سکون (ورزش و استراحت)، وضعیت استفراغ و احتباس (دفع مواد زائد و نگهداشتن مواد ضروری) و اعراض نفسانی (هیجانات و استرس ها) است.

اختلاف بین طب سنتی و طب مدرن در درمان چاقی

این متخصص طب سنتی تصریح کرد: در درمان چاقی هم به موارد ذکر شده توجه می‌کنیم و فرد باید یک تغذیه خوب داشته باشد و در این جا طب سنتی و طب مدرن اختلافاتی دارد. در طب مدرن اکثر همکاران تغذیه که رژیم غذایی می‌دهند، قسمتی از رژیم هایشان را سالاد‌ها و میوه‌ها در برمی‎گیرد و ما در طب سنتی معتقدیم مگر نه که علت چاقی رطوبت است و سالاد‌ها و میوه‌ها هم درصد رطوبتشان بالاست؛ بنابراین خیلی در درمان چاقی از دیدگاه طب سنتی کمک کننده نیست و حتی گاهاً می‌توانند باعث چاقی شوند. در طب سنتی درمانمان را به سمت ریز مغذی‌های دیگر از جمله سبزیجات می‌بریم که در درمان چاقی از جایگاه بهتری برخوردار هستند.

امینی اذعان داشت: یکی دیگر از عواملی که در چاقی به آن اهمیت می‌دهیم، وضعیت کارکرد خوب شکم بوده یعنی دفع مواد زائد است. همانطور که گفته شد چاقی ناشی از رطوبت بوده و این رطوبت وقتی زیاد در بدن بماند به خصوص رطوبت بد، سبب چاقی می‌شود. پس مکانیسم‌های دفعی بدن باید خوب عمل کنند و فرد باید سیستم تعریق و کارکرد شکمی خوب داشته باشد تا در واقع مواد و رطوبت زائد از بدن وی دفع گردد.

نقش بی بدیل ورزش در کاهش وزن

وی اظهار کرد: در این جا نقش ورزش نیز خیلی مهم است، زیرا ورزش باعث دفع رطوبت، تنظیم سوخت و ساز، افزایش حرارت بدن، دفع فضولات و رطوبت‌های زائد بدن می‌شود. نوع ورزش نیز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و شروع ورزش نباید ناگهانی باشد. به خصوص در سنین بالا وقتی با وزن بالا به صورت ناگهانی شروع به ورزش نماییم باعث آسیب رساندن به مفاصل شده و شروع ورزش باید به صورت ملایم باشد تا چربی‌های سطحی بدن از بین بروند.

امینی بیان داشت: یکی دیگر از چیز‌هایی که خیلی مهم است، وضعیت حالت روحی بوده که گاهی حالات روحی و استرس‌ها هستند که فرد را به سمت ریزه خواری و خورده خواری می‌برند. باید به این مساله هم توجه کرد که با بالا رفتن سن مزاج به سمت سردی می‌رود و این سردی کلاً سوخت و ساز بدن را پایین می‌آورد و بدن را مستعد چاقی می‌کند و از طرف دیگر دفع رطوبت را کمتر می‌کند.

آیا تاثیر گیاهان در کاهش وزن صحت دارد؟

فاطمه امینی افزود: چون در طب سنتی به سوء مزاج خیلی اهمیت می‌دهیم، بنابراین بحث درمان از هر فرد به فرد دیگر متفاوت است، یعنی براساس سوء مزاجی که یک فرد دارد درمان را شروع می‌کنیم. گروهی از گیاهان هستند که در اذهان عمومی به عنوان کاهنده وزن در نظر گرفته می‌شوند مثل زیره، لیموترش، چای سبز و کرفس که حقیقت این بوده موارد ذکر شده باعث کاهش چربی می‌شوند، اما این که برای چربی‌های زیر پوست هم موثر باشند، تاکنون به اثبات نرسیده است.

امینی در پایان گفت: اگر این مواد برای کاهش وزن استفاده شوند باید در دوز درمانی مورد استفاده قرار بگیرند مثلا؛ به شکل قرص و یا اشکال دارویی که در بازار کشور وجود دارند. اگر بخواهیم به صورت دمنوش استفاده نماییم به آن دوزی که می‌خواهیم نمی‌رسیم و با خوردن روتین، این مهم انجام پذیر نیست.

همان طور که خواندید اضافه وزن و چاقی با عوامل فردی و بیرونی ارتباط معناداری داشت. در همین راستا بهبود و اصلاح شیوه زندگی و توسعه فعالیت بدنی به عنوان کم‌هزینه‌ترین و کم‌خطرترین روش پیش‌گیری از چاقی نیازمند توجه بیشتری است.

 

گزارش از مهتاب محمدحسینی

انتهای پیام/

برچسب ها: تغذیه ، اخبار پزشکی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.