سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

حیات، سوغات سیل برای تالاب شادگان +فیلم

تالاب بین المللی شادگان، یکی از تالاب‌های بزرگ استان خوزستان است که پس از سیل اخیر، جانی دوباره گرفت و همچنان به ساکنانش مهربانی می‌ورزد.

به گزارش گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، تالاب بین المللی شادگان، در جنوب غربی ایران و جنوب جلگه خوزستان و حد فاصل شهرستان‌های شادگان، آبادان، ماهشهر واقع شده است و ۴۰۰ هزار هکتار وسعت دارد.

این تالاب در فهرست تالاب‌های بین‌المللی کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده و تاکنون ۱۵۲ گونه پرنده و ۴۰ گونه پستاندار که مهم‌ترین آن‌ها دلفین بینی بطری است، در آن قابل مشاهده است.

بزرگراه اهواز به آبادان در ضلع غربی تالاب، پناهگاه حیات وحش شادگان از محل سه راه دارخوین تا ابتدای ورودی شهر شادگان و از سه راه دارخوین تا ابتدای ورودی شهر آبادان و جاده آسفالته آبادان ماهشهر که از وسط تالاب و پناهگاه عبور می‌کند، راه‌های دسترسی به این تالاب زیبا و دیدنی هستند.

سیلاب اخیر در استان خوزستان، اگرچه خساراتی زیادی به دنبال داشت، اما به تالاب‌های خوزستان، از جمله تالاب بین المللی شادگان جان بخشید.

برای آشنایی بیش‌تر با این تالاب و شیوه زندگی اهالی آن، با بخشدار خنافره روستای صراخیه در شهرستان شادگان گفتگو کردیم که در ادامه می‌خوانیم.

تالاب بین المللی شادگان، بزرگ ترین تالاب ایران

عبدالکاظم شاوردی، بخشدار خنافره شهرستان شادگان در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: تالاب بین المللی شادگان در ۱۰۰ کیلومتری جنوب اهواز قرار دارد و از نظر وسعت، جزء ۲۴ تالاب جهان به شمار می‌رود و در ایران رتبه اول و بزرگ‌ترین تالاب محسوب می‌شود.

وی با بیان اینکه این تالاب از جهات مختلف، کمکی برای گذران زندگی و امرار معاش ساکنان آن است، افزود: صنعت گردشگری در این تالاب رونق دارد.

تالاب شادگان میزبان ۶۰۰ هزار گردشگر

شاوردی تصریح کرد: سالانه حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار گردشگر وارد شهرستان شادگان می‌شوند و از روستای صراخیه، مکان‌های دیدنی و تالاب بِکر و طبیعت دست نخورده شادگان بازدید می‌کنند.

بخشدار خنافره شهرستان شادگان اظهار داشت: در تالاب شادگان، پرندگان وحشی مختلفی زندگی می‌کنند که برخی از آن‌ها ساکن تالاب هستند و برخی دیگر از سایر نقاط کشور و جهان به این تالاب مهاجرات کرده و اقدام به جوجه ریزی و تولید مثل می‌نمایند.

این مقام مسئول بیان کرد: بعد از سیلاب اخیر در استان خوزستان، حجم آب تالاب شادگان بسیار بیش‌تر از سال‌های گذشته است و حدود ۸۰ درصد آن آبگیری شده و همین امر سبب شده تا پرندگان مهاجر از این تالاب استقبال کنند.

انواع ماهی‌ها را در تالاب شادگان مشاهده کنید

عبدالکاظم شاوردی اذعان داشت: آبزیان و ماهی‌های مختلفی از جمله؛ بُنی، کَپور، بِرزَم، گُطان یا شانَک، حِمری، خِشاف و انواع مختلف دیگر در تالاب شادگان وجود دارند.

وی در ادامه گفت: بدلیل وجود آبزیان مختلفی که عنوان شد، شغل بسیاری از ساکنان و حدود ۵۰ درصد آن‌ها در بخش خنافره و اهالی روستای صراخیه ماهیگیری است، ضمن اینکه شرایط تالاب بصورتی است که در دامداری، صنایع دستی و صنعت گردشگری هم فعالیت می‌کنند.

شاوردی اظهار کرد: هر سال ۱۲ میلیون قطعه ماهی را اداره شیلات خوزستان در تالاب شادگان رهاسازی کرده که با وجود آب مناسب، شرایط اقلیمی تالاب و وجود نیزار‌ها و تغذیه از نی ها، علوفه و گیاهان موجود در این تالاب، مکانی مناسب برای پرورش ماهی و سایر آبزیان به شمار می‌رود.

رونق ماهیگیری، هدیه باران به ساکنان تالاب

وی بیان داشت: عوامل مذکور سبب شده تا شغل صیادی و ماهیگیری رونق داشته باشد و به کار خود ادامه دهند و از این طریق به امرار معاش بپردازند.

بخشدار خنافره در ادامه افزود: ماهی‌هایی که از سال گذشته در تالاب رهاسازی شده اند و زمان صید آن‌ها فرا رسیده است، صیادان با صید ماهی ها، نسبت به صادرات آن‌ها به کشور عراق اقدام کرده که این امر کمک شایانی به رونق تولید، درآمدزایی از طریق صادرات به آنسوی مرز‌ها و همچنین خودکفایی در تولید آبزیان می‌کند.

دامداری، شغل دوم ساکنان تالاب شادگان

عبدالکاظم شاوردی، دامداری را شغل دیگر ساکنان تالاب شادگان عنوان و تصریح کرد: بیش‌تر اهالی بخش خنافره و روستای صَراخیه، در شغل دامداری فعالیت دارند و هر خانوار با داشتن حداقل ۵ الی ۱۰ گاومیش نقش مهمی در تولید شیر و گوشت ایفا می‌نمایند.

این مقام مسئول اظهار داشت: بطور کلی در بخش خنافره و در روستای اُروبه و صَراخیه، بیش از یکهزار دام سنگین و تعداد زیادی دام سبک وجود دارد که با فروش محصولات درآمدزایی دارند و امرارمعاش می‌کنند.

شاوردی بیان کرد: تالاب شادگان اکوسیستم مناسب و خوب برای گاومیش‌ها است، چراکه حدود ۱۲ ساعت از شبانه روز را برای خنک ماندن و افزایش کیفیت شیر، در آب سپری کرده و از علوفه و گیاهان موجود در تالاب تغذیه می‌نمایند.

پرورش ماکیان، فرصتی برای اشتغالزایی و رونق تولید

وی افزود:  تالاب مکان مناسبی برای پرورش ماکیان محسوب می‌شود و ساکنان این فرصت را غنیمت شمرده و به پرورش مرغابی، مرغ، خروس، اردک و... می‌پردازند.

به گفته بخشدار خنافره، تصمیم داریم برای گسترش پرورش ماکیان و طیور، وامی در اختیار پرورش دهندگان قرار دهیم تا از این فرصت مناسب که رونق اشتغالزایی، تولید و خودکفایی را فراهم می‌کند، استفاده نمایند.

صنایع دستی، مهربانی تالاب به ساکنان

عبدالکاظم شاوردی، صنایع دستی را از دیگر فرصت‌های شغلی و تولیدی تالاب شادگان برای اهالی روستای صراخیه و بخش خنافره دانست و گفت: ساکنان با استفاده از گیاهانی که در این تالاب رشد می‌کنند به حصیربافی پرداخته اند و انواع وسایل حصیری را تولید کرده و بفروش می‌رسانند.

تامین حقابه تالاب شادگان به واسطه باران و سیلاب

رحیم مجدمی، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شادگان در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: بارندگی‌ها و سیلاب اخیر در استان، موجب شد تا حدودی حقابه تالاب بین المللی شادگان تامین شود و بیشتر مناطق تالاب زیر آب روند، بطوریکه در ابتدا تا ۱۰۰ درصد مساحت تالاب را آب فرا گرفت و از خشکسالی ۲۰ سال گذشته به ترسالی رسید.

وی افزود: با توجه به اینکه قسمت جنوبی تالاب شادگان که سواحل خلیج فارس را شامل می‌شود، قسمت اعظم آب رها شده با تالاب به سمت دریا انتقال یافت و در حال حاضر ۶۰ درصد مساحت تالاب وضعیت مطلوبی دارد و حدود ۴۰ درصد آن دچار کاهش آب یا درحال خشک شدن است که برای جلوگیری از خشک شدن آن نیازمند هدایت آب به سمت تالاب و رعایت حقابه آن است.

تالاب شادگان، زیستگاه ۸۱ نوع ماهی مردابی و دریایی

این مقام مسئول در خصوص آبزیان موجود در تالاب گفت: ۳۶ نوع ماهی مردابی آب شیرین در این تالاب وجود دارد که شاخص آن‌ها بِنی، حِمری، شیربُط، بِرزَم، گَطان، شَلَج، بیاح هستند، ضمن اینکه ۴۵ گونه ماهی دریایی از جمله؛ شانَک، سنگ سر، کفشک، زبان، چندال، حسون، بیاح و انواع میگو‌ها نیز در این تالاب زندگی می‌کنند.

تالاب شادگان، انتخاب ۱۷۴ گونه پرندگان مهاجر

رحیم مجدمی افزود: تالاب بین المللی شادگان، بدلیل تنوع گونه‌های پرندگان دارای اهمیت ویژه‌ای است. این تالاب پذیرای جمعیت بالایی از پرندگان مهاجر در فصل که ۱۷۴ گونه است، بوده که از شرایط تالاب به منظور گذراندن فصل زمستان، تغذیه و زادآوری استفاده می‌کنند.

تالاب شادگان، میزبان بیش از ۶ هزار فلامینگو

وی بیان داشت: فلامینگو، از جمله پرندگانی است که علاقه زیادی به آب شور دارد. آب بخش جنوبی تالاب بدلیل متصل شدن به دریای خلیج فارس و جزر و مد دریا، شور است و این پرندگان در این بخش جوجه آوری می‌کنند.

این مقام مسئول تصریح کرد: براساس آخرین سرشماری که از فلامینگو‌ها انجام شده، درحال حاضر ۶ هزار و ۲۰۰ قطعه از این نوع پرنده در تالاب بین المللی شادگان زندگی می‌کنند.

به گفته رئیس اداره حفاظت محیط زیست شادگان، ۳ هزار و ۸۰۰ قطعه فلامینگو بالغ و ۲ هزار و ۸۰۰ قطعه آن نابالغ و جوجه هستند که جوجه فلامینگو‌ها پس از بالغ شدن در تالاب می‌مانند و فلامینگو‌های مولد و بالغ مهاجرت خواهند کرد.

رحیم مجدمی با بیان اینکه فلامینگوها، بومی تالاب شادگان هستند، اظهار داشت: نوع بالغ آن‌ها هر سال پس از جوجه آوری به مناطق شمالی آفریقا مهاجرت کرده و در فصل مهاجرت مجددا به تالاب باز می‎گردند.

وی در ادامه گفت: با توجه به اینکه محل زندگی این پرندگان در سواحل است و جاده مواصلاتی ندارد، امکان مشاهده آن برای گردشگران نیز وجود ندارد.

مجدمی، گونه در خطر انقراض اردک مرمری، طاووسک و چنگر نوک قرمز که در قسمت شمالی و دارای پوشش گیاهی نظیر نی و چگن تالاب زندگی می‌کنند را، از دیگر پرندگان موجود در تالاب شادگان نام برد.

صادرات روزانه یک تا ۲ هزار تن آبزیان به آنسوی مرز‌ها

این مقام مسئول درخصوص صادرات آبزیان موجود در تالاب شادگان به خارج از استان و کشور اظهار کرد: با توجه به اینکه بخش شمالی و میانی تالاب از منابع آبی رودخانه‌های جراحی و کارون تغذیه می‌شود، دارای آبزیان مردابی است، ضمن اینکه بخش جنوبی تالاب متاثر از آب دریا بوده و دارای ماهی‌های دریایی نیز است.

وی میزان صادرات روزانه ماهی‌های مردابی تالاب را بین یکهزار تا ۲ هزار تن و ماهی‌های دریایی را بیش از یکهزار تن در فصل مجاز صید عنوان کرد.

صیادی، شغل و راهی برای امرار معاش تالاب نشینان

رحیم مجدمی بیان داشت: با توجه به اینکه بیشتر اهالی روستا‌های شادگان در کنار تالاب یا رودخانه‌های زندگی می‌کنند، شغل اغلب آن‌ها صیادی است، لذا ساکنان تالاب شادگان از طریق صید ماهی و صیادی امرار معاش می‌کنند و یکی از منابع تامین هزینه‌های زندگی آن‌ها محسوب می‌شود.

به گفته وی، بارش‌های خوب در فصل بارندگی سال ۹۷ و ۹۸ در بهبود کیفیت آب رودخانه‌ها و واحد‌های پرورش ماهی نقش بسزایی داشته است، به صورتیکه تولیدات شیلات در مقایسه با سال گذشته افزایش قابل ملاحظه‌ای نشان می‌دهد.

تالاب شادگان، تالابی همه چیز تمام

مجدمی گفت: تالاب شادگان دارای ارزش‌های مختلفی است که برخاسته از ویژگی‌ها و کارکرد‌های بوم شناختی، اقتصادی، اجتماعی و آب شناختی آن است.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شادگان تصریح کرد: تالاب شادگان نقش مهمی در تامین معیشت جوامع محلی حاشیه نشین این تالاب از لحاظ صید ماهی، صید پرندگان، تامین علوفه دام، تامین نِی برای حصیربافی و اشتغال، گردشگری و اکوتوریسم ایفا می‌کند، ضمن اینکه بالغ بر ۴۰۰ هزار راس دام سبک و سنگین از تالاب و پوشش گیاهی آن بهره می‌برند.

حال خوب این روز‌های تالاب بین المللی شادگان، مدیون بارش‌های رحمت الهی است که از سال گذشته تا اوایل سال ۹۸ بر تت خشکیده این تالاب و بسیاری از مناطق خوزستان بارید.

حالا که حال تالاب خوب است، با غفلت از آن نگذاریم دوباره حالش رو به وخامت رود، چراکه حال خوب ساکنان تالاب بستگی به حال خوب تالاب شادگان دارد و اگر حالش بد شود، ساکنان را غمگین می‌کند.


گزارش از ملیحه گریزی نسب

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
فرهاد
۰۸:۰۱ ۱۱ تير ۱۳۹۸
عاشق خدام اینکه چطور حیات دوباره به این تالاب بخشید.ایمان دارم حق امثال منم که خوردینو بیکارم با این همه تحصیلات ازتون میگیره.ایمان دارم ایمان.....