به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، استان خوزستان دارای جایگاه ویژهای در بخش کشاورزی کشور بوده و یکی از قطبهای کشاورزی کشور محسوب میشود، به گونهای که در ۱۲ ماه سال، قابلیت کاشت و برداشت سبزیجات و مرکبات در این استان به خوبی قابل مشاهده است.
این استان باتوجه به ظرفیتها و استعدادهای بالقوهای که دارد، نقشی بیبدیل در توسعه آینده کشاورزی کشور ایفا میکند.
کلزا، یکی از دانههای روغنی است که در استان خوزستان کشت و برداشت میشود، ضمن اینکه براساس آمار موجود، این استان در زمینه خرید محصول گندم و تولید محصولات صنعتی کشاورزی، جایگاه برتر کشوری را به خود اختصاص داده است.
داشتن مقامهای نخست در تولید گندم، کلزا، تولید بذر گندم و هیبرید کلزا، تولید ذرت گندم در سطح کشور از دیگر افتخارات سرزمین آب و آفتاب است.
دانه روغنی کلزا با ارزش، دارای ۲۵ تا ۵۵ درصد روغن، ۱۸ تا ۲۴ درصد پروتئین و ۱۲ تا ۲۰ درصد پوست است.
امروزه نوع اصلاح شده این دانه روغنی کانولا نام دارد. این نوع کلزا، بدلیل برخوردار بودن از مقدار کمتری اروسیک اسید و گلوکوزینولات و محتوای کمتر مواد ضد تغذیهای برای مصرف انسان و تک معدهایها نسبت به رقم غیر اصلاح شده یا همان کلزا، مناسبتر است.
شهرستان کارون یکی از قطبهای کشاورزی کشور و استان خوزستان محسوب میشود که عملیات برداشت کلزا در آن درحال انجام است. برای آشنایی بیشتر با ظرفیتهای کشاورزی این شهرستان، با سرپرست اداره جهاد کشاورزی شهرستان کارون گفتگو کردیم.
ناصر حسین پور، مدیر اداره جهاد کشاورزی شهرستان کارون درخصوص ظرفیتهای کشاورزی این شهرستان در گفتوگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: ۳ واحد کشت و صنعت فارابی، سلمان فارسی، دعبل خزاعی و بزرگترین حوضچههای پرورش ماهی خاورمیانه در شهرستان کارون قرار دارند.
وی وجود بیشترین تعداد واحدهای گاومیش داری استان خوزستان و مجموعه پرواربندی فارابی شهرستان کارون با استعداد پرورش ۱۲ هزار راس گاومیش را از دیگر ظرفیتهای این شهرستان برشمرد.
حسین پور بیان داشت: ۲۵ هزار هکتار اراضی مستعد کشتهای زراعی در شهرستان کارون قرار دارند و نخیلات این شهرستان از لحاظ تعداد، رتبه چهارم و از لحاظ تولید محصول خرمای با کیفیت و ارگانیک رتبه سوم در استان را دارد، چراکه در پرورش نخیلات و تولید خرما کمترین سم و کود شیمیایی استفاده میشود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کارون تصریح کرد: در روستای طرفایه در بخش سویسه شهرستان کارون، غالب کشتهای زراعی این شهرستان، گندم، جو و کلزا است که کلزا از اهمیت و جایگاه ویژهای برای جهاد کشاورزی شهرستان و کشاورزان آن برخوردار است.
این مقام مسئول افزود: خوشبختانه در سالهای اخیر، سطح زیر کشت کلزا در این شهرستان به لحاظ اهمیتی که در تولید روغن خوراکی در کشور دارد، درحال گسترش است، ضمن اینکه میتواند یکی از محصولات بسیار خوب در تناوب زراعی در گندم قرار بگیرد، چراکه کشت یکنواخت و مستمر یک محصول در یک مزرعه، آفات و بیماریها را گسترش میدهد.
این مقام مسئول اذعان داشت: از آنجاییکه کلزا تناوب مناسبی با گندم دارد و باتوجه به قیمت و عملکرد خوب آن، متوسط عملکرد این محصول در شهرستان کارون، تا ۳.۵ تن بوده، البته رکورد تولید ۴ تن و ۲۰۰ کیلوگرم هم داشته که این نشان دهنده جایگزینی خوب و مناسب آن برای گندم است.
ناصر حسین پور اظهار کرد: علاوه بر اهمیت دانه روغنی کلزا در کشور به لحاظ تامین نیاز برای تولید روغن، نقش مهمی در کاهش آفات و بیماریهایی که به سبب کشت مستمر یک محصول در اراضی کشاورزی اتفاق میافتد، ایفا میکند.
وی درخصوص ارائه خدمات به کشاورزان به منظور افزایش کشت کلزا گفت: مهمترین خدماتی که در خصوص گسترش کشت و تولید کلزا که به کشاورزان ارائه میشود، قیمت این محصول است، قیمت کلزا بطور تقریبی ۲ برابر قیمت گندم است، ضمن اینکه آمادگی داریم تسهیلات بانکی مصوب را در اختیار کشاورزان قرار دهیم.
به گفته حسین پور، اولویت تامین نهادههای کشاورزی از جمله بذر و کود با محصول کلزا است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کارون در ادامه بیان داشت: خوشبختانه کشاورزان این شهرستان رکورد تولید کلزا را دارند و سید عبدالمجید معاوی، یکی از کشاورزان این شهرستان است که عملکرد مزارع وی، ۶ تن رکورد دارد و تولید در مزرعه وی بطور متوسط به ۳.۵ تن در هر هکتار هم میرسد.
حاتم ادیبی نیا، مسئول مرکز جهاد کشاورزی بخش سویسه شهرستان کارون در گفتوگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، کل سطح زیر کشت محصولات کشاورزی در شهرستان کارون را هزار و ۸۵ هکتار عنوان کرد و گفت: متاسفانه بر اثر وقوع سیلاب، حدود ۵۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی دچار خسارت و آبگرفتگی شدند و از بین رفتند.
وی با اشاره به انجام عملیات برداشت در باقیمانده اراضی کشاورزی بیان کرد: میانگین عملکرد در این اراضی، ۳ تا ۳.۵ تن است، ضمن اینکه در برخی مناطق این شهرستان بین ۴ تا ۴ هزار و ۲۰۰ تن هم برداشت میشود.
ادیبی نیا در خصوص خواص و فواید کلزا اظهار داشت: کلزا گیاهی است که برای گرده افشانی مناسب است و بیشتر برای پرورش زنبور عسل از این نوع گیاه استفاده میشود.
مسئول مرکز جهاد کشاورزی بخش سویسه شهرستان کارون افزود: از دیگر خواص دانه روغنی کلزا این است که علاوه بر استفاده آن در کارخانههای روغن کشی بدلیل داشتن ۲۵ تا ۵۵ درصد روغن، روغن آن عاری از کلسترول و اسیدهای چرب اشباع نشده است که سبب افزایش کیفیت این محصول میشود.
به گفته این مقام مسئول، داشتن پروتئین، استفاده از آن به عنوان علوفه و کنجاله آن در مرغداریها و دامداریها از دیگر خواص و کابردهای این گیاه زردرنگ است.
عبدالمجید معاوی، یکی از کشاورزان نمونه شهرستان کارون است. در ادامه با این کشاورزی خوزستانی گفتگو کردیم.
این کشاورز نمونه شهرستان کارون در گفتوگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، بیان کرد: حدود ۱۰۰ هکتار اراضی کشاورزی دارم که ۲۰ هکتار آن به زیر کشت کلزا رفت و ۸۰ هکتار هم به کشت گندم اختصاص یافت.
وی افزود: خوشبختانه به سبب بارشهای خوب در سال زراعی جاری و آب و هوا، برداشت محصول کلزا و گندم هم بحمدالله خیلی خوب بود و تاکنون ۶ تن محصول گندم و حدود ۳.۵ تن نیز محصول کلزا برداشت شده است.
معاوی اذعان داشت: سازمان جهاد کشاورزی شهرستان کارون و مرکز خدمات بخش سویسه هم نقش مهمی در افزایش تولید داشتند و تلاش میکنیم در سال آینده هم سطح زیر کشت و هم سطح تناژ را افزایش دهیم.
یکی از کشاورزان شهرستان کارون که نقش مهمی در تولید محصولات کشاورزی از جمله کلزا دارد، در گفتوگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: خوشبختانه در مقایسه با سال گذشته، کاشت و برداشت محصولات در سال جاری، به واسطه بارش رحمت الهی در استان خیلی بهتر است، همچنین جهاد کشاورزی شهرستان کارون هم عملکرد بسیار خوبی داشت.
وی اظهار امیدواری کرد، در سالهای آینده هم برداشت محصول رضایت بخش باشد و کشاورزی رونق بیشتری بگیرد.
از آن جا که خوزستان بعنوان قطب کشاورزی کشور شناخته میشود، تقریبا در همه شهرستانهای این استان، رنگ و بوی تولید محصولات کشاورزی به مشام میرسد. رامهرمز هم یکی از شهرستانهای استان خوزستان است که نقش قابل توجهی در تولید دانه روغنی کلزا ایفا میکند.
سید مهرداد میرسالاری، مدیر جهاد کشاورزی رامهرمز در گفتوگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: حدود یکهزار هکتار از اراضی کشاورزی این شهرستان به کشت دانه روغنی کلزا اختصاص یافته است که پیش بینی میشود بالغ بر ۲ هزار تن محصول برداشت و به مراکز خرید تعاون روستایی شهرستان تحویل داده شود.
وی نرخ مصوب خرید کلزا در سال جاری را ۳۰ هزار و ۲۳۹ ریال اعلام کرد و افزود: مبلغ خرید این محصول توسط کارخانههای تولید روغن از این دانههای روغنی، بلافاصله به حساب کشاورزان شهرستان واریز میشود.
میرسالاری اظهار کرد: توصیه ما به کلزاکاران درخصوص رعایت میزان رطوبت محصول و پیشگیری از ریزش آن این است که حتما به زمان و تاریخ دقیق برداشت محصول دقت زیادی داشته باشند.
یکی از کشاورزان شهرستان رامهرمز در گفتوگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، بیان داشت: در روستای شاه ابوالقاسم در بخش سلطان آباد، ۱۰ هزار هکتار از اراضی به کشت کلزا اختصاص یافته است و از ۱۵ آبان ماه سال گذشته عملیات کشت این محصول را انجام دادیم و در هر هکتار ۷ کیلوگرم بذر کلزا کاشتیم.
وی تصریح کرد: خداروشکر بخاطر بارندگیهای مناسبی که در سال گذشته و امسال داشتیم، برداشت خوبی را شاهد هستیم و خداوند سالی خوب و پربرکت را برای ما کشاورزان رقم زد.
به گفته این کشاورز، پیش بینی میشود در هر هکتار از اراضی کلزا، ۲.۵ الی ۳ تن محصول برداشت شود و خدا را بخاطر این همه برکت و نعمتی که به ما داده سپاسگزاریم.
کشت دانههای روغنی از جمله کلزا، از یک سو به تولید ثروت در خانوادههای کشاورزان و رنگینتر شدن سفره این قشر زحمتکش، سختکوش و تلاشگر میانجامد و از سویی نیز نویدبخش روزهای خوش رونق تولید در عرصه کشاورزی خواهد بود.
امید است که با توجه بیشتر به بخش کشاورزی و کشاورزان، چرخ تولید در کشور به حرکت خود ادامه دهد و علاوه بر تامین نیازهای کشور و خودکفایی، با صادرات آن به رونق اقتصادی کشور کمک شود.
گزارش از ملیحه گریزی نسب
انتهای پیام/