برنامه همکاری با متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور در قالب برنامههایی مانند پسادکتری، فرصت مطالعاتی، اساتید مدعو و معین، تاسیس شرکت فناور، برگزاری سخنرانی و کارگاه تخصصی و پروژه تخصصی جایگزین خدمت سربازی با تاکید بر مدل چرخش مغزها طراحی و اجرایی شده است.
مخاطبان این طرح شامل دانش آموختگان دوره دکتری از یکی از ۱۰۰ دانشگاه برتر دنیا، اساتید یکی از ۲۰۰ دانشگاه برتر دنیا و متخصصان و کارآفرینان فعال در یکی از موسسات شاخص علمی و فناوری یا شرکتهای دانش بنیان خارجی هستند.
این برنامه در آغاز با همکاری پنج پایگاه تخصصی پژوهشگاه رویان، مرکز فناوریهای نوین پزشکی، مرکز ارتباطات و فناوری اطلاعات پیشرفته دانشگاه صنعنی شریف، مرکز بیوفیزیک بیوشیمی دانشگاه تهران و پارک فناوری پردیس، اجرا شده است. بعد از گذشت چهار سال این برنامه به پل ارتباطی میان متخصصان و دانشمندان ایرانی خارج از کشور با بیش از ۹۰ مرکز علمی و فناوری منتخب داخلی به عنوان پایگاه تخصصی همکار تبدیل شده است.
تجربه موفق برنامه مذکور در شکلگیری زیرساختی مناسب و سریع برای استفاده از ظرفیت و توان علمی و فناوری متخصصان ایرانی در حوزههای مختلف تخصصی منجر به مشارکت بیش از پنج هزار نفر از متخصصان و محققان ایرانی خارج از کشور در این برنامه شده است.
در این برنامه بیش از یک هزار و ۲۰۰ نفر از محققان و متخصصان ایرانی دانشگاههای برتر دنیا که بیشتر از کشورهای امریکا، کانادا و کشورهای اروپایی هستند، هماکنون به کشور بازگشتهاند که ۱۶ درصد آنها فارغالتحصیلان ۲۰ دانشگاه برتر دنیا همچون امآیتی، استنفورد، کمبریج، هاروارد، برکلی، ایلینوی، امپریال کالج، پرینستون، میشیگان، ملی سنگاپور وای پی اف ال سوئیس هستند.
حدود ۷۹ درصد این افراد تجربه زندگی بیش از پنج سال را در خارج از ایران داشتهاند که از سطح بالای کیفی تحصیلی و تجربه آنها حکایت دارد. همچنین تاکنون ۸۳ شرکت استارتاپی در حوزههای مختلف تخصصی توسط این افراد ایجاد شده که زمینه اشتغال تخصصی مستقیم برای بیش از ۲ هزار و ۴۰۰ نفر از بهترین متخصصان و فارغالتحصیلان داخلی را فراهم کرده است.
تاکنون بیش از ۳۴۰ نفر از محققان بازگشته به کشور در قالب برنامه مذکور جذب هیئت علمی دانشگاههای تراز اول داخلی شدهاند که این موضوع در بالا رفتن سطح کیفی فعالیتهای پژوهشی، آموزشی و بینالمللی دانشگاهها تاثیر داشته است.
معاونت توسعه روابط علمی و سرمایه انسانی مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری با همکاری موسسه بینالمللی توسعه دانش فردای ایرانیان با هدف ارتقا سطح کیفی برنامه و همچنین تجلیل از پایگاههای تخصصی برتر، هر ساله بر اساس شاخصهایی از جمله مدت زمان پاسخگویی به متقاضیان، میانگین رتبه دانشگاه فارغ التحصیلی افراد جذب شده، میزان پروندههای بررسی نشده و همچنین میزان رضایتمندی متقاضیان از عملکرد و امکانات پایگاه اقدام به رتبهبندی پایگاههای تخصصی همکار در برنامه میکند.
بر این اساس با توجه به شاخصهای مذکور، دانشگاه تهران، دانشگاه صنعتی شریف، ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، موسسه بینالمللی توسعه دانش فردای ایرانیان، دانشگاه الزهرا، دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه خوارزمی، دانشگاه تبریز، دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل و پژوهشگاه رویان به ترتیب رتبه ۱ تا ۱۰ را در ارزیابی پایگاهها در سال ۹۷ کسب کردهاند.
انتهای پیام/