در حال حاضر ایران با ۲۲ هزار هکتار سطح زیر کشت گل محمدی به عنوان بزرگترین تولید کننده این محصول در دنیا شناخته میشود. بعد از زعفران که حدود ۵۴ درصد تولید گیاهان دارویی کشور را داراست، گل محمدی با تولید ۱۲ درصد از کل میزان تولید گیاهان دارویی به عنوان دومین محصول راهبردی این صنعت در زمان حاضر شناخته میشود.
زعفران گیاه بومی ایران که در ادبیات تجاری از آن به عنوان طلای سرخ یاد میشود و در گذشته با نام «زرپران» شناخته میشد. این گیاه خواص زیادی دارد و از ظرفیت بسیار بالایی برای رشد، توسعه، تولید و تجارت برخودار است.
همچنین با استناد به دادههای موجود، سطح زیر کشت و میزان تولید زعفران در ایران از یک روند کاملا صعودی برخوردار است. به طوری که در سال ۱۳۵۷ سطح زیر کشت این محصول تنها سه هزار و ۷۰۰ هکتار و میزان تولید آن ۲۲.۵ تن بود. حال آنکه در سالهای اخیر سطح زیر کشتزعفران به بیش از ۱۰۰ هزار هکتار و میزان تولید آن به ۳۷۰ تن رسیده است. رشد سطح زیر کشت و میزان تولید طی دهههای ۵۰ و ۶۰ بهصورت نسبی آرام و کند بوده، اما از دهه ۷۰ به بعد این روند از رشد شتابانی برخوردار بوده است.
پس از انقلاب برنامه توسعه کشت و فرآوری اولیه گیاهان دارویی مورد توجه قرار گرفت. در این راستا ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برنامههای جامعی را در حوزه کشت و فرآوری اولیه در مجموعه سیاستها و راهبردهای سند ملی گیاهان دارویی قرار داده که با همکاری نهادها و دستگاههای ذیربط اقدامات منسجمی صورت گرفته است. در این زمینه میتوان به اجرایی سازی اقداماتی همچون برنامه ریزی منطقهای و تحقیقاتی بر اساس شرایط و توانمندیهای اکولوژیک کشور، طرح شناخت مناطق اکولوژیک کشور و گسترش کشت دیم گیاهان دارویی اشاره کرد.
انتهای پیام/